Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Gotówka w Norwegii
#1 PostWysłany: 12 Mar 2026 01:40 

złoty
Przymierzam się do wyjazdu do Norwegii i zauważyłem, że cały czas utrzymuje się sporo niższy kurs gotówki w NOK w polskich kantorach niż kurs międzybankowy. Jest już zresztą o tym osobny wątek. W kantorach można kupić korony za 32-32,5 PLN/100 NOK, podczas gdy przy płatnościach w Norwegii polską kartą transakcje zostaną rozliczone po kursie ok. 38 PLN/100 NOK. Rachunek jest prosty - płacąc w Norwegii gotówką kupioną w polskim kantorze można oszczędzić ok. 15% kwoty wydatków.

Szkopuł w tym, że Norwegia jest jednym z najbardziej bezgotówkowych państw świata. Ale było tak już przy mojej poprzedniej podróży tam w 2018, a jednak wtedy dało radę w większości miejsc płacić gotówką. Czy ktoś ma w miarę świeże doświadczenia, jak to wygląda teraz?

Interesują mnie zwłaszcza płatności w tych miejscach:
- supermarkety
- stacje benzynowe
- kempingi
- promy samochodowe (tu niezbyt dobrze pamiętam, ale chyba już w 2018 się nie dało)

Da się? Nie da się? Da się, ale patrzą na człowieka z gotówką jak na kosmitę? Jak jest z wydawaniem reszty z 500 czy 1000 NOK?

Znalazłem w sieci jakieś informacje, że rok czy dwa temu wprowadzono ustawę nakładającą obowiązek przyjmowania gotówki we wszystkich stacjonarnych punktach z obsługą, ale pytanie jak to działa w praktyce?

No i pytanie bonusowe o szansę na kwalifikowane przyjanuszowanie przy okazji - czy ktoś może przerabiał opcję wymiany w Norwegii gotówki w NOK na EUR? Da się w miarę łatwo znaleźć np. banki, które wymienią kasę po w miarę przyzwoitym kursie, nie więcej niż kilka procent marży od kursu z Google?
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 12 Mar 2026 07:03 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 408 338
Krajów: 80 / 38.7%
złoty
Dwa lata temu rozmawiałem o tym z gościem w kantorze. Powiedział, że kurs jest korzystniejszy niż w internecie, ponieważ rząd Norwegii chce całkowicie wycofać gotówkę z obiegu, dlatego skupuje ją po wyższym kursie.
Nie jestem jednak do końca przekonany, czy w kantorze będą mieli korony, żeby Ci je sprzedać. Nie wiem też, jak to teraz wygląda w Norwegii. Na przykład na kempingach wrzucało się monetę 20 koron do puszki, żeby mieć ciepłą wodę. Możliwe, że teraz całkowicie przeszli na żetony.
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 12 Mar 2026 10:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Generalnie nie ma problemu z płatnością gotówką w Norwegii. Na północy czasem nawet jest niezbędna, bo może się zdarzyć sytuacja, że nie będzie możliwości zapłaty kartą. Z wydawaniem reszty z 500, a tymbardziej z 1000 NOK mogą być problemy. Zdecydowanie lepiej mieć nominały max 200 NOK. Inna sprawa, że jak w sklepie wyjmiesz 1000 to patrzą się na Ciebie, jak na terrorystę :D
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 12 Mar 2026 11:23 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 24.2%
złoty
Warto pamiętać, że bez zgłoszenia można wwozić do Norwegii tylko 25000 NOK w gotówce.
https://www.toll.no/en/goods/currency
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 12 Mar 2026 12:05 

złoty
Dzięki!
@turysta bezendu, o takie właśnie potwierdzenie mi chodziło. Trudno, będę musiał jakoś ścierpieć te spojrzenia, mam nadzieję, że nie zamkną mnie w jakimś norweskim Guantanamo :) Pewnie będę musiał po prostu płacić grubszymi w supermarketach, bo podejrzewam, że w polskich kantorach dostanę raczej 500 i 1000 niż drobne.

@bim-bam, to nie do końca jest tak, zresztą był już o tym osobny wątek. Rząd nie chce wycofać gotówki, nawet jakiś czas temu przyjęto ustawę o obowiązku przyjmowania gotówki (tylko nie wiedziałem, na ile przyjęła się w praktyce). Różnica w cenie bierze się stąd, że bank centralny Norwegii przestał skupować gotówkę w NOK z zagranicy powołując się na przepisy AML. Czyli dla zagranicznych kantorów pojawiło się ryzyko, że nie będą w stanie upłynnić nadwyżek NOK. Z tego powodu opłaca im się handlować tą walutą tylko z wyraźnym dyskontem.
Rozmawiałem zresztą wczoraj z gościem w jednym kantorze, powiedział mi, że chwilowo koron nie ma, ale miewa i jak będzie trzeba, to może mieć na zamówienie.
A co do pryszniców na monety, to gdzieś czytałem, że na niektórych campingach można sobie teraz kupić monety w roli żetonów do prysznica, płacąc kartą :)

@ms993, tak, wiem - ten limit zresztą dotyczy całej posiadanej gotówki niezależnie od waluty. Czyli jak jedziesz w dłuższą trasę przez Skandynawię i masz np. w gotówce też jakieś euro, to też się liczą do limitu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 12 Mar 2026 12:20 
Awatar użytkownika

Loty: 417
Kilometry: 752 328
Krajów: 66 / 31.9%
HON fly4free
W zeszłym roku w jednej z knajp na Lofotach zamówiłem Fish 'n' Chips, zapłaciłem kartą. Potem okazało się, że ryby nie ma. Zwrócili w gotówce i nie było problemu z jej wydaniem. Zresztą po liczbie banknotów w kasie wnioskuję, że jest używana na co dzień.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#7 PostWysłany: 12 Mar 2026 12:50 

Loty: 106
Kilometry: 190 104
Krajów: 41 / 19.8%
Opiszę moje doświadczenia związane z płatnościami gotówką w Norwegii sprzed 2 lat. Podejrzewam, że nadal jest tak samo.
PLN na NOK wymieniłem w kantorze w Warszawie, wcześniej zadzwoniłem żeby upewnić się że mają NOK.
Co do płatności na miejscu, płaciłem w supermarkecie i hotelu. W supermarkecie można zapłacić gotówką + kartą (np. paragon na 568 NOK: 500 gotówką + 68 NOK kartą). Ułatwia to pozbycie się banknotów i uniknięcie akumulacji monet ?.
Co do płatności gotówką w hotelu – napisałem wcześniej do hotelu zapytanie czy przyjmują gotówkę (odpisali, że zgodnie z prawem nie mogą odmówić ale mogą nie mieć reszty do wydania). Będąc w hotelu zapłaciłem okrągłą kwotę, rezygnując z reszty (mała kwota, więc ok).

Jeśli jedziecie z rodziną, na dłuższy pobyt i nocujecie w hotelach to zdecydowanie zaopatrzyć się w gotówkę i opłacić w ten sposób hotele.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 12 Mar 2026 12:54 

złoty
Czyli to znaczy, że ten prawny obowiązek przyjmowania gotówki przyjął się w praktyce. Bardzo dobra wiadomość, dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Mar 2026 13:21 

niebieski
@meczko, dzięki za odnowienie tematu. Ponieważ lubię podróżować do Norwegii, temat zawsze aktualny :) . Tylko gdzie kupić te NOK ? W kantorach w moim mieście już ze dwa lata temu nie było nigdy. A w centrum handlowym to chyba zniknęło w ogóle z tablicy kursów.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Mar 2026 13:39 

złoty
@ewaolivka, na to jeszcze nie mam pomysłu ponad to, że w dużym mieście można wybrać się na spacer od kantoru do kantoru i popytać, ewentualnie ileś obdzwonić.
No i jak pisałem, wczoraj facet w kantorze w centrum handlowym powiedział mi, że można NOK zamówić, tylko zastanawiam się, czy wtedy kurs nagle nie wzrośnie :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Mar 2026 01:43 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
W ostatnich dniach korona trochę odbiła do złotówki (z ok 0,36, do ok 0,38), więc warto sprawdzić te kursy, bo faktycznie może się okazać, że to jakieś historyczne i przy samym zakupie się zaktualizują. Ja kiedyś też u siebie (w PL) pytałem z ciekawości i to samo - na miejscu nie ma i nie da się szybko załatwić, ale mogą zamówić. Czyli jest okazja kursowa, tylko tak nie do końca ;-)

Gotówka oczywiście, że jest w użyciu i formalnie musi być akceptowana. Ale w praktyce nie widuje się. Jeśłi naprawdę nie da się płacić kartą (dzicz, stolik z truskawkami przy drodze) to płaci się tutejszym bliko-podobnym. W takich przypadkach turyści faktycznie muszą się posiłkować gotówką. W supermakrecie dzieciaki kupują żelki na wagę czy lody, ale i tak częściej widuje się, że mają kartę od rodzica.

Myślę, że jeśli już to warto zrobić listę miejsc gdzie gotówką nie da się zapłacić, bo pewnie takich jest mniej.

Na szybko przychodzą mi do głowy:
- komunikacja miejska (zależy od miasta) - lepiej pobrać apkę, bo u kierowcy jest drożej
- parkometry - najczęściej da się pobrać apkę i zapłacić online. Najczęściej, bo Apcoa w Norwegii ma swoją apkę, niedostępną na polskim telefonie (nasza obejmuje EU, ale nie Norwegię).
- stacje ładowania - albo apka, albo (nie zawsze) karta.
- Promy albo są jako komunikacja miejsca, albo płaci się 'autem' jak za przejazdy. Ale tam gdzie płaci się 'u konduktora', to da się gotówką.
- pewnie parę mniej dotykających turystów tematów - urzędy, przychodnie publiczne itp.

W niektórych przypadkach trzeba się liczyć z utrudnieniami, np stacje benzynowe - musi być obsługowa i trzeba do obsługi podejść przed tankowaniem, żeby odblokowała dystrybutor. Tak przy okazji - 24-25 26-27 nok za litra, po ostatnich fikołkach ;-)

Ostatnio edytowany przez BrunoJ 13 Mar 2026 19:36, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#12 PostWysłany: 13 Mar 2026 12:30 

złoty
@BrunoJ, dzięki za bardzo pomocne informacje. Jasne, że ta okazja kursowa może się zmienić, ale ta sytuacja się utrzymuje już z 2 lata, więc zakładam, że być może latem uda się z niej skorzystać.
Cena paliwa ostatnio wszędzie boli, ale może jeszcze do lata stanieje, a w ostateczności trzeba to będzie jakoś przełknąć. Pewnym pocieszeniem jest to, że na norweskich drogach przy tamtejszych prędkościach się jednak dość mało pali :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości