Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
download/file.php?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1696 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 81, 82, 83, 84, 85
Autor Wiadomość
#1681 PostWysłany: 05 Lis 2024 18:50 

@Kashpir sprawdz takie filtry w historii w kantorze:
* Rachunek: PLN (nawet jak wyplata byla z innego rachunku)
* Rodzaj transakcji: Historia transakcji.
u mnie, przynajmniej dla wypłat w 2017, tylko w taki sposob sie pojawiaja w historii (jako Opłaty i prowizje, Opłata za transakcję). mozliwe tez ze sie pojawiaja w wyciagach PDF za dany miesiac - ja nie wyplacalem jak ta funkcjonalnosc sie pojawila w kantorze
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#1682 PostWysłany: 05 Lis 2024 22:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 633
Kilometry: 960 279
Krajów: 61 / 28.5%
Rzeczywiście - w "Historii" po wybraniu filtra "Historia transakcji" lub "Prowizje" ta opłata 9 zł jest widoczna. Czyli wszystko wyjaśnione - bo nie powiem, że jasne jak słońce 8-)
dmirstek lubi ten post.

#1683 PostWysłany: 07 Gru 2024 10:41 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Kilka dni temu dostałem sms z Aliora
Cytuj:
Aktywni zyskuja dodatkowo! Zaplac karta (4 ost. cyfry XXXX) - 6 razy do 12.12.br. i odbierz 50 zl do wykorzystania w Allegro. Regulamin na stronie Alior Bank.

Nie mogę nigdzie tego regulaminu znaleźć - ktoś coś wie?
 Profil Relacje PM off  

#1684 PostWysłany: 26 Lut 2025 23:29 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Szanowni Państwo,
30 kwietnia 2025 roku wyłączymy w Kantorze Walutowym usługę Zasilenie Rachunku Kartą.

Oznacza to, że od 1 maja 2025 roku, nie będą mogli Państwo zasilić rachunku za pomocą tej metody. Jest to decyzja naszego zewnętrznego partnera, który nie będzie świadczył nam tej usługi. Nadal mogą Państwo korzystać z innych dostępnych opcji, aby zasilić swój rachunek w Kantorze Walutowym.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#1685 PostWysłany: 27 Lut 2025 11:49 
Moderator forum

Czyżby z powodu fraudów?

Z szybkich metod zasileń pozostają więc Express Elixir oraz BLIK, który wg regulaminu mogą uznaniowo zablokować wybranym klientom.
 Profil Relacje PM off  

#1686 PostWysłany: 10 Mar 2026 21:39 
Awatar użytkownika

Loty: 379
Kilometry: 561 459
Krajów: 71 / 33.2%
HON fly4free
Kantorówka jest moim głównym źródłem płatności w podstawowych walutach takich jak £, €, $, CHF od kilku lat, ale raczej czas na zmianę.

Od początku. We wrześniu 2024 zarezerwowałem hotel w agencji Algotels, na grudzień 2025. Zapłaciłem oczywiście kantorówką. Po stawieniu się na check-in właściciel powiedział, że nie ma mojej rezerwacji i nie może mi pomóc. Kilku osobom przy mnie powiedział to samo – tamte osoby miały wszystkie rezerwacje z Agody.

Oczywiście od razu telefon do agencji. Przyjęli zgłoszenie i powiedzieli, że odezwą się e-mailem. Nie pamiętam już dokładnie, jak to dalej przebiegało, ale nie zgodzili się na zarezerwowanie mi nowego hotelu. Nowy hotel zarezerwowałem więc sam. Dobrze, że w ogóle udało się znaleźć coś jeszcze w rozsądnej cenie w tej lokalizacji.
Odpowiedzieli po kilku godzinach, a ja nalegałem, żeby zwrócili mi koszt tego nowego hotelu. Oni jednak zaproponowali tylko zwrot za pierwotną rezerwację. Nie odpowiadali na moje kolejne wiadomości, w których wysłałem potwierdzenie nowej rezerwacji i fakturę za nowy hotel.
W końcu napisałem, że zgadzam się na sam zwrot pieniędzy za pierwotną rezerwację. Niestety na to również już nie odpowiedzieli. Wysłałem jeszcze kilka maili i kilka razy dzwoniłem w przeciągu 3 tygodni. Konsultanci na infolinii mówili tylko, że mam czekać na odpowiedź. Było to w drugiej połowie grudnia i na początku stycznia. Kwota ok. 180$.

No cóż… został wniosek o chargeback. Złożony telefonicznie 5 styczna. Okazuje się że Alior nie ma takiego trybu “wniosek o chargeback” a robi się to w trybie reklamacji.
Odpowiedź nadeszła 3 marca i przyznam że do tej pory nie mogę jej przetrawić:

Cytuj:
Szanowny Panie,
nie uznaliśmy Pana reklamacji. Zgłoszone przez Pana nieprawidłowości nie wynikają z winy banku. Prowadzimy
jednak postępowanie reklamacyjne z odbiorcą płatności. Jeśli uda nam się odzyskać Pana środki zwrócimy je na
rachunek.
Uzasadnienie
Transakcję autoryzował Pan prawidłowo, dlatego mieliśmy obowiązek rozliczyć ją na Pana koncie. Pana
reklamacja nie odnosi się do naszych działań, lecz w całości dotyczy podmiotu trzeciego. Z tego powodu nie
możemy przejąć odpowiedzialności za realizację transakcji. Zakończyliśmy po swojej stronie postępowanie
reklamacyjne.
Co dalej
Rozpoczęliśmy proces reklamacyjny z akceptantem transakcji - procedurę chargeback. Chargeback to usługa
inicjowana przez bank. W takim przypadku pełnimy jedynie rolę pośrednika. Operację zareklamowaliśmy jako
niedostarczona usługa. Do 3.03.2026 r. nie otrzymaliśmy odpowiedzi od usługodawcy. Wynika to z regulacji
Mastercard, które nie są zależne od nas. Nie uznaliśmy Pana reklamacji, ale jeśli odzyskamy środki od
usługodawcy, zwrócimy je na Pana konto.
Podstawa prawna
Reklamacje rozpatrujemy zgodnie z Ustawą z dnia 5 sierpnia 2015 r. o rozpatrywaniu reklamacji przez podmioty
rynku finansowego, o Rzeczniku Finansowym i o Funduszu Edukacji Finansowej, Ustawą z dnia 19 sierpnia 2011
r. o usługach płatniczych.
Z wyrazami szacunku
Michał Gomółka
Młodszy Specjalista ds. Obsługi Reklamacji Kartowych
Zespół Obsługi Reklamacji
Departament Backoffice, Reklamacji i Zajęć
Alior Bank SA
Dodatkowe informacje
Możesz odwołać się od naszej decyzji. Aby to zrobić, możesz:
1. złożyć nową reklamację,
2. napisać pismo do Rzecznika Klienta Alior Banku i złożyć je:
a) na piśmie w postaci papierowej:
• listownie – na adres: Rzecznik Klienta Alior Banku: ul. Chmielna 69, 00-801 Warszawa,
• osobiście - w naszej dowolnej placówce. W tym przypadku pozostaw pismo z dopiskiem „Rzecznik
Klienta Alior Banku”,
b) na piśmie w postaci elektronicznej na nasz adres do doręczeń elektronicznych: AE:PL-18375-10021-
DTBRC-21.
Szczegółowe informacje, jak złożyć odwołanie do Rzecznika Klienta znajdziesz na stronie:
http://www.aliorbank.pl/dodatkowe-infor ... macje.html
3. wystąpić z wnioskiem do:
a) Bankowego Arbitrażu Konsumenckiego przy Związku Banków Polskich – w trybie pozasądowego
postepowania w sprawie rozwiązywania sporu (http://www.zbp.pl),
b) Rzecznika Finansowego – w trybie postępowania interwencyjnego lub pozasądowego postępowania w
sprawie rozwiązywania sporu (http://www.rf.gov.pl).
Gdy otrzymamy wezwanie od którejś z tych instytucji, weźmiemy udział w postępowaniu.
4. pozwać Alior Bank SA do:
a) b) Sądu rejonowego – jeśli wartość przedmiotu sporu jest do 100 000 złotych,
Sądu okręgowego – jeśli wartość przedmiotu sporu przekracza 100 000 złotych.
Wnosząc pozew, możesz wybrać sąd właściwy dla:
• Twojego miejsca zamieszkania, jeśli sprawa wynika z czynności bankowej albo
• siedziby banku tj. Sądu Rejonowego dla Warszawy – Woli w Warszawie / Sądu Okręgowego w Warszawie –
w zależności od wartości przedmiotu sporu albo
• miejsca wykonania umowy – jeśli sprawa jest związana z jej zawarciem, ustalaniem treści, zmianą,
ustaleniem jej istnienia, wykonywaniem, rozwiązaniem lub unieważnieniem umowy, a także z
odszkodowaniem z powodu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy.
W pozwie przeciwko bankowi jako pozwanego, należy wskazać Alior Bank SA z siedzibą w Warszawie, Chmielna 69, 00-801 Warszawa ul.

Czy ten bank celowo nie ma trybu “wniosek o chargeback” po to aby udzielać podobnych odpowiedzi?
Przecież ja do chwili otrzymania tej odpowiedzi nie miałem żadnych zastrzeżeń do dziań banku, po co więc pisać że reklamacji nie uznajemy bo zgłoszone nieprawidłowości nie wynikają z winy banku?

Czy chargeback nie polega na tym że jeśli usługodawca-akceptant transakcji nie odpowiada to bank(czy też MC) po prostu dokonuje obciążenia zwrotnego?

Te zdania: “Operację zareklamowaliśmy jako
niedostarczona usługa. Do 3.03.2026 r. nie otrzymaliśmy odpowiedzi od usługodawcy. Wynika to z regulacji Mastercard, które nie są zależne od nas.” Ale co wynika z regulacji MC co nie jest zależne od nich? Że nie dostali odpowiedzi od usługodawcy?
Pytania można by mnożyć.

Może coś mi mądre głowy poradzą? Czekač na razie? Pisać? Co i gdzie?

Kiedyś w ZEN od złożenia wniosku CB do zwrotu pieniędzy trwało wszystko 2 tygodnie. Co prawda kwota była dwucyfrowa tylko.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1687 PostWysłany: 11 Mar 2026 01:47 

Loty: 198
Kilometry: 486 540
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
@onufry_z napiszę w skrócie odnośnie tego banku i chargebacku - to nie działa i polecam ważne transakcje kartą przeprowadzać w innej instytucji. Moja czara goryczy przelała się w Covidzie, gdzie ostatecznie zmieniłem główny bank na inną instytucję, a na zwrot 1800 PLN czekałem prawie 3 lata (przy inflacji 15-20%)…
Alior Bank ma swoje zalety, ale nie jako międzynarodowa instytucja, która potrafi coś załatwić. A na poparcie moich słów dodam, że znam ich i mam doświadczenia od czasu Alior Synca.
Pieniądze (lub część) pewnie odzyskasz, ale polecam poszukać alternatywy, a jeśli ktoś potrzebuje nieco więcej info, to zapraszam na priv.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#1688 PostWysłany: 11 Mar 2026 08:22 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
@onufry_z napisz do https://subiektywnieofinansach.pl/categ ... j-sprawie/ może się tym zajmą
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#1689 PostWysłany: 11 Mar 2026 09:36 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@onufry_z: odpisali Ci że z trybu reklamacji nie mogą zwrócić bo transakcja wykonana ok więc nie ich błąd nie zwrócą ze swoich środków - ok rozumiem. Dalej napisali że rozpoczęli chargeback i próbują odzyskać w ten sposób - a tu już ich rola w sumie jest tylko pośrednika bo resztę załatwia organizacja płatnicza zatem należy czekać - co ro reklamacji wiążą ich ramy prawne - bo inaczej po 30 dniach (a CB trwa zwykle dłużej) Twoje zgłoszenie stało by się dla Ciebie "rozpatrzone" i niezależnie od wyniku postępowania CB musieli by Ci oddać środki. To formalizm. CB zainicjowali a o to Ci chodziło.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
onufry_z uważa post za pomocny.

#1690 PostWysłany: 11 Mar 2026 09:57 

złoty
@onufry_z
Twój jedyny błąd, że znalezionego w internecie pisemnego, powtórzę pisemnego podpisanego wniosku o chargeback, osobiście lub w formie skanu nie dostarczyłeś do Alior.
Procedura działa, tyle że chciałeś złożyć w jakiejkolwiek formie, a to tylko wydłużyło procedurę.
Ja kilka lat wstecz kasę z chargeback, po złożeniu pisemnego wniosku miałem na koncie karty do miesiąca.

Tak naprawdę nie ma się czego czepić, bo macie bezpłatny kantor w polskim banku.
A chcecie to zmieniajcie, byle bez opisywania historii dziwnej treści.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#1691 PostWysłany: 11 Mar 2026 10:01 
Awatar użytkownika

srebrny
tetr1s napisał(a):
a na zwrot 1800 PLN czekałem prawie 3 lata (przy inflacji 15-20%)…

@tetr1s
Wystawiłeś im note odsetkową?
 Profil Relacje PM off  

#1692 PostWysłany: 11 Mar 2026 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 379
Kilometry: 561 459
Krajów: 71 / 33.2%
HON fly4free
seal napisał(a):
Dalej napisali że rozpoczęli chargeback i próbują odzyskać w ten sposób - a tu już ich rola w sumie jest tylko pośrednika bo resztę załatwia organizacja płatnicza zatem należy czekać .

Gdy sprzedawca nie odpowiada to MC(nie sam bank) dokonuje obciążenia zwrotnego? Ile czasu ma sprzedawca na odpowiedź?
Z odpowiedzi raczej wynika że to bank się zwrócił do sprzedawcy a MC w tym nie uczestniczy.
Więc poczekam, ale do kiedy i obym nie przegapił jakiegoś terminu po którym koniec.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
@dg72 Chciałem złożyć w formie najbardziej skutecznej ale zwyczajnie nie wiedziałem ani konsultant mi o tym nie powiedział że jest to możliwe w formie o której piszesz.
 Profil Relacje PM off  

#1693 PostWysłany: 11 Mar 2026 15:37 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@onufry_z na rozpoczącie chargeback jest 120 dni od tego kiedy usługa miała być wykonana/dostarczona ale chyba nie więcej niż 340 dni od daty transakcji.
 Profil Relacje PM off  

#1694 PostWysłany: 11 Mar 2026 16:14 

@onufry_z alior nie jest jedyny. w pekao jak zlozylem reklamacje chargeback - i tu akurat byl odpowiedni formularz - to tez mi odpisali ze nie uznaja mojej reklamacji, ale za to zglosza to dalej jako chargeback. mozliwe ze jakis pracownik lub automat to zle zakwalifikowal
 Profil Relacje PM off  

#1695 PostWysłany: 11 Mar 2026 22:12 
Moderator forum

Powyższa dyskusja pokazuje grubszy problem dotyczący wszystkich instytucji oferujących chargeback, polegający na tym, że dosłownie nigdzie ta procedura nie jest uregulowana. Nie jest nigdzie dostępny żaden regulamin czy jakikolwiek dokument, który jasno by określał:
- pełną listę sytuacji podpadających pod chargeback
- terminy zgłoszenia wniosku i odpowiedzi
- formę zgłoszenia wniosku i co należy dołączyć w jakim przypadku
- procedurę odwoławczą.

Strony banków i fintechów zawierają jedynie ogólne (powiedziałnym publicystyczne) informacje o chargebacku, ale gdy pytałem o szczegóły, to w żadnym nie uzyskałem kompletnej odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1696 PostWysłany: 11 Mar 2026 23:34 

Loty: 198
Kilometry: 486 540
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
Czuję się w obowiązku, aby dać nieco więcej informacji:

dg72 napisał(a):
Tak naprawdę nie ma się czego czepić, bo macie bezpłatny kantor w polskim banku.
A chcecie to zmieniajcie, byle bez opisywania historii dziwnej treści.

@dg72 tak jak pisałem wcześniej - Alior Bank (a właściwie to chyba w tym temacie Kantor Alior Banku) ma swoje zalety i też z niego korzystam. Jestem z tego produktu bardzo zadowolony. Niestety przy transakcjach z ich kartą kredytową (bezpośrednio bank nie kantor) stracili moje zaufanie. Ich poziom zaangażowania do chargeback sprawdził się do:

Cytuj:
...
Wyjaśnienia, które przedstawił nam usługodawca nie są dla nas wystarczające. Dlatego odwołaliśmy się od zajętego przez niego stanowiska. Jednak do DD.MM.YYYY r. nie otrzymaliśmy odpowiedzi od usługodawcy.

Wynika to z regulacji Mastercard, które nie są zależne od nas. Nie uznaliśmy Pana reklamacji, ale jeśli odzyskamy środki od usługodawcy, niezwłocznie zwrócimy je na Pana konto. Zapewniam, że dokładamy wszelkich starań aby odzyskać da Pana wskazaną kwotę.
...

Przerzucałem się z nimi wiadomościami i pismami od maja 2021 do sierpnia 2022, gdzie większość odpowiedzi, to ctrl+c + ctrl+v z informacją, że nic w tej sprawie nie zrobili. A sprawa nie była skomplikowana i miałem potwierdzenie anulowania mojej rezerwacji od dostawcy, czyli usługa nie została dostarczona.

Gdyby to był mój jedyny chargeback, to oczywiście zrzuciłbym na moją niewiedzę, ale przechodziłem tę procedurę już kilka razy (5x w City Banku + 1x w PKO BP). Za każdym razem zupełnie inny poziom obsługi. Moim zdaniem BOK Alior Banku, to nie jest coś, co można polecić i nawet teraz (luty - marzec 2026) posiadając produkty premium w tym Banku, zwykłe zapytanie o TOiP trwało ponad 3 tygodnie.

cekace napisał(a):
Wystawiłeś im note odsetkową?

@cekace i tutaj mnie masz. Zwrot pieniędzy po ponad 3,5 roku walki wywołał u mnie taki szok, że zupełnie straciłem rozum jeśli chodzi o dochodzenie swoich praw. Aczkolwiek czuję, że i tak mytrip olał by moje żądanie.
Z ciekawości zrobiłem teraz symulację z AI i skumulowana inflacja za mój okres (wrzesień 2020 zamówione loty - maj 2024 zwrot pieniędzy) wynosi około 40% (z tymi 15-20% to jednak trochę za mało policzyłem...), więc przy kwocie ponad 1 800,00 PLN, to już nie są małe pieniądze. Dodając do tego jeszcze potrącenie z OTA (realnie odzyskałem ~1,5k PLN), to nie jest coś co mógłbym polecić...

Podsumowując. Dla takich transakcji uważam, że warto dobierać sprawdzone instytucje. Dla jednych 1,8k PLN to pewnie mało, ale ja uważam, że tę kwotę można przeznaczyć na naprawdę fajne wyjazdy / podróże.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1696 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 81, 82, 83, 84, 85

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości