Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przed zadanie pytania - przeczytaj poradnik
https://www.fly4free.pl/wakacyjny-porad ... czyc-auto/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 292 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 12 Gru 2025 18:59 

niebieski
@Agata Agata Przejrzyj uważnie mejle, spam też. W takich sytuacjach zwykle coś wysyłają.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#262 PostWysłany: 15 Gru 2025 06:36 
Awatar użytkownika

piwili napisał(a):
@Agata Agata Przejrzyj uważnie mejle, spam też. W takich sytuacjach zwykle coś wysyłają.

Niestety koleżanka która to załatwiała pogniewała na nas i w niczym nie pomoże.Sami musimy postarać dojść do prawdy. Jestem niezmiernie wdzięczna że ktoś tu chce pomóc i pod wrażeniem!
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 15 Gru 2025 06:43 
Awatar użytkownika

tropikey napisał(a):
A kto widnieje w historii transakcji, jako "biorca" tej opłaty w wysokości 3000 pln?
Jeśli da się zidentyfikować ten podmiot (bo opisy bywają czasem niejasne), to w pierwszej kolejności napisałbym tam z żądaniem wyjaśnienia powodów tej opłaty. W zależności od tego, co odpowiedzą, będzie można rozważać, co dalej.

Biorca to bank.Jestem pod wrażeniem wiedzy tu wszystkich i chęci pomocy!
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 15 Gru 2025 10:35 
Awatar użytkownika

złoty
Czyli wypożyczenie było na koleżankę (skoro nie macie dostępu do maili), a płatność Twoją kartą? Jaką - kredytową czy debetową? Jakie dokumenty (dotyczące tego wypożyczenia) posiadasz?
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 15 Gru 2025 12:35 

niebieski
PawelSz napisał(a):
Nigdy nie korzystam z żadnych wyszukiwarek ani pośredników.
Polecam Hertz'a.
Uwaga: rezerwacja wyłącznie bezpośrednio przez biuro w Polsce. Potrafią znaleźć lepsze taryfy niż dostępne online.

Niekoniecznie. Co kraj to obyczaj. I mówię tutaj z punktu widzenia osoby wypożyczającej w Hertz ze zniżkami na Visa Infinite.
Na przykład ostatnio w Szardży (70 zł/dzień) a wcześniej w Abu Zabi wielokrotnie taniej było wypożyczyć na Hertz.ae niż na com czy pl.
Trzeba porównywać - za każdym razem. :D
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 15 Gru 2025 15:13 

niebieski
Agata Agata napisał(a):
piwili napisał(a):

Niestety koleżanka która to załatwiała pogniewała na nas i w niczym nie pomoże.Sami musimy postarać dojść do prawdy. Jestem niezmiernie wdzięczna że ktoś tu chce pomóc i pod wrażeniem!
To może być duże utrudnienie. Zwykle wypożyczalnia wysyła na mejla faktury i zdjęcia szkody, które potem przekazujesz ubezpieczalni i załatwione. Musisz jakoś to załatwić, żeby dostać te dokumenty i zmienić e-mail do kontaktu.
Kiedyś miałem podobny problem - była szkoda, a ktoś błędnie wpisał mój e-mail przy wynajmie, czego nie sprawdzałem. Na szczęście akurat niedługo po tym byłem na tym lotnisku i podszedłem do biura. Dokumenty mi wydrukowali na miejscu i poprawili e-mail u siebie.
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 18 Gru 2025 15:44 
Awatar użytkownika

-- 18 Gru 2025 08:42 --

piwili napisał(a):
Agata Agata napisał(a):
piwili napisał(a):

To może być duże utrudnienie. Zwykle wypożyczalnia wysyła na mejla faktury i zdjęcia szkody, które potem przekazujesz ubezpieczalni i załatwione. Musisz jakoś to załatwić, żeby dostać te dokumenty i zmienić e-mail do kontaktu.
Kiedyś miałem podobny problem - była szkoda, a ktoś błędnie wpisał mój e-mail przy wynajmie, czego nie sprawdzałem. Na szczęście akurat niedługo po tym byłem na tym lotnisku i podszedłem do biura. Dokumenty mi wydrukowali na miejscu i poprawili e-mail u siebie.

-- 18 Gru 2025 08:45 --

abelincoln napisał(a):
Czyli wypożyczenie było na koleżankę (skoro nie macie dostępu do maili), a płatność Twoją kartą? Jaką - kredytową czy debetową? Jakie dokumenty (dotyczące tego wypożyczenia) posiadasz?

-- 18 Gru 2025 15:44 --

abelincoln napisał(a):

Wypożyczenie było na właściciela karty kredytowej któremu pobrano kasę w wysokości 3000 .Wystąpił do banku o przesłanie dokumentów na podstawie których mu pobrali ta kwotę.No masakra.
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 18 Gru 2025 23:40 

niebieski
Przecież pisałem: trzeba pytać o to wypożyczalnię.
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#269 PostWysłany: 20 Lut 2026 10:01 
Awatar użytkownika

Planując pobyt na Istrii zarezerwowaliśmy samochód w wypożyczalni Sixt.Na miejscu okazało się że nie ma naszego niedużego samochodu.Zaoferowano nam samochód zastępczy. I wydano rental agreement na kwotę 225euro za 4dni.Tak naprawde nie przeczytaliśmy tego papieru. Po powrocie do domu w Polsce okazało się ,że Rynair zwrócił pieniądze za pierwotnie zarezerwowany samochód. Oddana została i kaucja Ale z rachunku pobrano kwotę 515 euro.Faktura o którą poprosiliśmy miała jeszcze doliczone ..stawkę obejmująca wszystkie km ,ochronę przed kradzieżą. ,straty i szkody. wszystko to nam doliczono i pobrano. czy można gdzieś domagać się zwrotu tych kosztów ? Zamiast 500zl zapłaciliśmy za 4 dni 515 euro
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 20 Lut 2026 11:16 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 628
Kilometry: 956 686
Krajów: 61 / 28.5%
Prawdopodobnie:
- mieliście umowę z jakimś limitowanym przebiegiem - za każdy km ponad wypożyczalnia sobie wtedy dolicza jakąś stawkę
- wykupiliście dodatkowe ubezpieczenie od Sixt (znoszące udział własny w ewentualnej szkodzie)

Jeżeli taką umowę podpisaliście to szanse na odzyskanie pieniędzy ekstremalnie małe, jeśli nie zerowe.

#271 PostWysłany: 20 Lut 2026 11:28 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Też dziwnym jest że cokolwiek musieliście zmieniać. Często się zdarza tak że wypożyczalnia nie ma tego co akurat zarezerwowaliście ale zwykle wtedy bez dodatkowych opłat w ramach tej samej rezerwacji wydają samochód z klasy wyżej. A tu pytanie czy nie trafiliście na jakiegoś "nadgorliwego" pracownika...
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 20 Lut 2026 12:32 

srebrny
Cytuj:
.Tak naprawde nie przeczytaliśmy tego papieru

Nawet do tej pory?
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 26 Lut 2026 08:20 

Dzień dobry,

wypożyczalnia wymaga płatności kartą kredytową a ja mam do dyspozycji tylko takie wystawione w PLN (prowizja prawie 7%). Czy można za wynajem online zapłacić debetówką w EUR a resztę na miejscu w wypożyczalni już kredytówką - prawdopodobnie będzie to tylko kaucja (to będzie znacznie niższa kwota, więc i mniejsza strata)?
Obie karty wystawione na mnie.

Konkretnie - 1791zł chciałbym zapłacić w EUR debetówką a 1265zł w EUR zablokować na kredytówce (mam nadzieję, że tylko blokada a nie obciążenie a potem zwrot) - pytanie czy tak się da:

Image
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 26 Lut 2026 08:59 

niebieski
Tak, można.
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 26 Lut 2026 09:20 

złoty
@Maciej Loret
Zależy od wypożyczalni i zależy od konkretnego przypadku.
Szukaj opcji z płatnością z góry to większa szansa że debetówka przejdzie.
Spotkałem się już z tym że przy odbiorze opłata za auto też musiała być zrobiona kredytówką.
Przy odbiorze to już 50/50.
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 26 Lut 2026 09:27 

bepa22 napisał(a):
Zależy od wypożyczalni i zależy od konkretnego przypadku.
Szukaj opcji z płatnością z góry to większa szansa że debetówka przejdzie.

To DiscoverCars ale nie wiem czy nie jakiś podwykonawca.
Przecież tu jest 100% płacone z góry.
Zapytałem też ich bezpośrednio, zobaczymy co odpiszą...
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 26 Lut 2026 09:30 

złoty
Discover to tylko pośrednik.
No to jak płacone z góry to nie trzeba ich dopytywać tylko spróbować dokonać płatności.
A dopiero jak debetówka nie przejdzie to wtedy się zacząć zastanawiać co dalej.
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 26 Lut 2026 09:34 

bepa22 napisał(a):

Dlaczego debetówka online miałaby nie przejść?
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 26 Lut 2026 09:40 

złoty
Maciej Loret napisał(a):
bepa22 napisał(a):

Dlaczego debetówka online miałaby nie przejść?

No chyba to było Twoje pytanie 3 posty wyżej?

Maciej Loret napisał(a):
Czy można za wynajem online zapłacić debetówką w EUR a resztę na miejscu w wypożyczalni już kredytówką - prawdopodobnie będzie to tylko kaucja (to będzie znacznie niższa kwota, więc i mniejsza strata)?
Obie karty wystawione na mnie.
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 26 Lut 2026 09:44 

bepa22 napisał(a):
No chyba to było Twoje pytanie 3 posty wyżej?

Nie. Pytanie było czy można pierwszą część online zapłacić debetówką (to chyba jasne) a drugą część na miejscu zablokować (ewentualnie zapłacić) kredytówką.
Czyli wypożyczyć auto mieszając dwoma kartami jednego posiadacza.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 292 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość