Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lut 2026 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 480 633
Krajów: 45 / 21.7%
srebrny
Jakiś czas temu zastanawiałem się, czy można założyć sobie konto bankowe w jakimś kraju Afryki? Po wstępnym rozeznaniu doszedłem do wniosku, że wcale nie jest to takie proste, a już na pewno nie przez Internet. Obecnie otwarcie rachunku nawet u naszych zachodnich sąsiadów w Niemczech nie należy do łatwych. Możliwość założenia konta bankowego mieszkając w Polsce daje nam N26, a tak poza tym banki wymagają w zdecydowanej większości zameldowania w Niemczech, posiadania Steuer-ID (niemieckiego numeru podatkowego).

Jak zatem otworzyć konto bankowe w Nigerii i stać się posiadaczem nigeryjskiego numeru NUBAN? Bo tak nazywa się system numeracji rachunków bankowych w Nigerii (odpowiednik naszego IBANa).

Z pomocą przychodzi nam aplikacja Pesa (Formerly Pesapeer).

Instalujemy ją na naszym telefonie, rejestrujemy się, przechodzimy weryfikację i jednym kliknięciem mamy możliwość dodania rachunku w Nigerii. Konto jest w nigeryjskim banku Paga. Paga jest jednym z najbardziej znanych i rozpoznawalnych graczy na nigeryjskim rynku finansowym, choć technicznie rzecz biorąc, nie jest tradycyjnym bankiem, a bardziej wiodącym operatorem płatności mobilnych. Po kliknięciu Nigerii w PESie otrzymujemy 10-cyfrowy numer konta.

Załącznik:
Paga account.jpg
Paga account.jpg [ 39.3 KiB | Obejrzany 468 razy ]

Po co komuś posiadanie konta bankowego w Nigerii?
Zostawiam tą informację może bardziej w ramach ciekawostki :)
Ja akurat rozglądałem się za możliwością skorzystania z promocji, które oferują aplikacje do przesyłania pieniędzy :mrgreen: Jak, np. TapTap Send, którego łańcuszek z bonusem na start powstał na forum.

Dzięki PESie dodatkowo możemy jednym kliknięciem otworzyć sobie jeszcze rachunek, np. w ZEA. Operator to Zand Bank PJSC, pierwszy w pełni licencjonowany bank całkowicie cyfrowy w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. W kilka sekund po kliknięciu dodaj mamy swój emiracki IBAN :) Aplikację zdążyłem już przetestować, wysyłałem na nią pieniądze i potem z niej. Wszystko przechodzi w kilka minut.

Taka finansowa, międzynarodowa ciekawostka :)
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 24 Lut 2026 12:39 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 157 579
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
Jest jeszcze jeden plus dodatni. To daje możliwość bezgotówkowego płacenia w Nigerii, a to nie jest prosta rzecz dla cudzoziemców
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 24 Lut 2026 12:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 690 862
Krajów: 65 / 31.4%
A jakie waluty przesyłasz i do jakich krajów?
Mam klientów w Nigerii i każdorazowo przy przelewach w USD muszą kupować walutę stosując rządowe kursy walut. I te kursy, no wiesz...

#4 PostWysłany: 24 Lut 2026 12:52 

srebrny
Może być ciekawa przygoda przy ewentualnej kontroli smartfona na granicy USA.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Lut 2026 13:02 

złoty
No i przy przelewaniu kasy z polskiego banku na takie konto mogą się zapalać na czerwono wszystkie systemy AML, anti-fraud itd., co może poskutkować koniecznością składania w banku długich i upierdliwych wyjaśnień.

Chociaż przyznam, że pomysł ciekawy.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Lut 2026 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 157 579
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
Zdaje się, że kursy są z "paralel market"
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Lut 2026 13:15 

Loty: 249
Kilometry: 556 534
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
No to wreszcie jakaś realna wartość dodana ?
W końcu będzie gdzie wypłacić te miliony dolarów od nigeryjskiego księcia, który od lat próbuje mi je przelać.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 24 Lut 2026 13:45 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 480 633
Krajów: 45 / 21.7%
srebrny
Ja osobiście doładowałem sobie to swoje nigeryjskie konto przelewem przez aplikację LemFi.
Najpierw wysłałem 10€, które przeliczyło mi na 16100 NGN.

Załącznik:
przelew.jpg
przelew.jpg [ 40.83 KiB | Obejrzany 367 razy ]

Załącznik:
PAGA.jpg
PAGA.jpg [ 27.81 KiB | Obejrzany 367 razy ]

A potem wysłałem 100€.
W LemFi płaciłem Revolutem, więc tłumaczeń w bankach można uniknąć.

Załącznik:
przelew_2.jpg
przelew_2.jpg [ 35.2 KiB | Obejrzany 367 razy ]

Pieniądze w Nigerii miałem po kilkunastu sekundach :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Lut 2026 14:11 

Loty: 1116
Kilometry: 1 111 549
Krajów: 83 / 40.1%
platynowy
I kiedy człowiekowi w pewnym wieku się wydaje, że już nic go w życiu nie zaskoczy, a tu jednak... ;)

#10 PostWysłany: 08 Kwi 2026 18:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Image
Czy komuś udało otworzyć się konto w AED?
Mnie niestety nie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości