Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 23 Sty 2022 15:45 
Awatar użytkownika

Loty: 627
Kilometry: 1 137 708
Krajów: 111 / 51.9%
platynowy
Ja kiedyś po nieprzespanej nocy w Splicie usnąłem pod gate. Obudził mnie komunikat kiedy to wzywali mnie po nazwisku z głośnika i to za drugim razem bo za pierwszym myślałem, że to mi się śni. :mrgreen:
Pokazuję bilet,
- "a gdzie dziecko?"
-nie ma
-"attention please, nie ma dziecka !!!!"
-nie no nie ma, bo w domu zostało
-"attention please, odwołujemy alarm pedofilski"

lendziro napisał(a):
W WRO kiedyś byłem w każdą niedzielę... Jak którejś niedzieli podszedłem i powiedziałem że dziecko nie leci , pani westchnęła i zapytała "a czy to dziecko to kiedyś leciało?"
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 28 Lut 2022 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Washington napisał(a):
A ja zarzucę przewrotną myśl że ogólnie teraz jest dużo lepiej niż było! [...] Jasne, darzę te czasy strasznym sentymentem, człowiek był młody i głupi, ale miał mnóstwo czasu i fantazji, i przeżywał super przygody :) Ale obecnie mamy znacznie więcej możliwości, i to pomimo pandemii!

Zgadzam sie w 100%. Sentyment polega m.in. wlasnie na tym, ze z perspektywy czasu wiele rzeczy wydaje sie lepszymi, niz w istocie byly. Kiedys, gdy bylismy mlod(z/s)i, mielismy wiecej zabawy, beztroski, mniej (lub prawie wcale) obowiazkow. Bez znaczenia, czy to byl "pozny gierek", czy przasny kapitalizm lat 90. i dwutysiecznych.
Na forum f4f udzielam sie od paru lat zaledwie, z racji miejsca zamieszkania od wielu lat jestem na FT, ale i tam widac coraz wieksza obecnosc uzytkownikow z Polski.
W obu miejscach wiele sie nauczylem i wciaz codziennie dowiaduje sie nowych rzeczy (jesli nawet danego dnia nie o podrozach, to o promocjach Lidla ;) ).
Mozliwosci taniego latania z Polski jest dzis bez liku, jednak jeszcze w roku 2002-2003 w PL nie dzialaly zadne tanie linie lotnicze, a dobra cena lotu do Londynu to bylo 2000-3000 zl. Wtedy to byla naprawde calkiem niezla pensja.
Lotnisko w moim miescie, KRK - w roku 2004 obsluzylo ok. 800 tys. pasazerow, 10 x mniej niz w 2019. Teraz, wiadomo, wszystko wyhamowala pandemia, ale generalnie powody do zadowolenia sa.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 28 Lut 2022 12:57 

srebrny
Cytuj:
jednak jeszcze w roku 2002-2003 w PL nie dzialaly zadne tanie linie lotnicze

Działała Air Polonia.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 28 Lut 2022 13:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Istotnie, od konca grudnia 2003. Sam lecialem. Dzieki @boots za te poprawke.

Także = również / też
 Profil Relacje PM off
pozeracz_owiec lubi ten post.

#45 PostWysłany: 01 Mar 2022 01:56 
Awatar użytkownika

niebieski
@boots nawet jeszcze strona jest :mrgreen:
https://www.airpolonia.com/
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#46 PostWysłany: 01 Mar 2022 03:00 
Awatar użytkownika

niebieski
p.wl napisał(a):
dobra cena lotu do Londynu to bylo 2000-3000 zl. Wtedy to byla naprawde calkiem niezla pensja.

No z tym stwierdzeniem się akurat nie zgodzę. Latałam trochę w latach 1999-2001 śp. British Midland (które zdecydowanie LC nie było) pomiędzy Warszawą a Londynem i cena biletu nigdy nie przekraczała 1000-1300 zł RT. Bilet w C w jedną stronę kupowany w dniu wylotu kosztował 1800 zł (i to było taniej niż w LOT).

Na marginesie, kliknięcie na link AP, przypomniało mi o SkyEurope - zupełnie o nich zapomniałam.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 01 Mar 2022 11:25 
Awatar użytkownika

niebieski
@billabong, masz rację. Powinienem był zaznaczyć, że chodziło o loty z KRK Lotem.
Z Krakowa do Londynu latał wtedy również BA, ale chyba tylko raz w tygodniu i nie przez cały rok.
SkyEurope to była bardzo fajna linia, taki LC+, w cenie biletu bagaż, wybór miejsca. Prawie płakałem, gdy zlikwidowali moją trasę z DUB.
No, ale to były czasy, kiedy nawet RYR liczył sobie tylko 50p za kg nadbagażu.

Także = również / też
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 21 Lut 2026 21:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Znów mnie koledzy i koleżanki wzięło na boomerskie wspominki - "kiedyś to kurła było" ;) - ale jakby nie patrzeć, to co obserwujemy dzisiaj na naszym uświęconym forum to przykład z cyklu "the rise and fall of..." i tutaj trafiło niestety na fly4free :(

Strona nie przyciąga już starej gwardii ambitnych i kreatywnych użytkowników, ludzie nie mają już czasu lub zwyczajnie przestało im zależeć, sytuacja materialna na tyle się poprawiła, że niewielu się już chce latać jakichś szalonych oblotówek czy spać po lotniskach. 500 zł droższe bilety na lot po Europie, by mieć wygodnie, ze swojego lokalnego lotniska nikogo już nie dziwią, w kontrze, gdy dekadę temu przygotowując nasze wrzutki 50 zł różnicy w cenie determinowało atrakcyjność oferty! ;)

Nie zrozumcie mnie źle, jestem jak najbardziej świadomym, że nie ma już do tego powrotu, zostały nam fantastyczne wspomnienia, kultowe wrzutki, genialne oferty, które dziś z rzadka się pojawiają, ja z ciepłem reaguję na każdego z bliższych - starych - kolegów i koleżanki z forum, który się pojawia ze swoim postem, ale jak już wspomniałem, forum fly4free przeżywa rokrocznie spadek poziomu, któremu niestety nie są w stanie sprostać nowi użytkownicy, nie mający już takiej determinacji i kreatywności jak nasza stara generacja milleniasów ;)
 Profil Relacje PM off
25 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 21 Lut 2026 21:49 

niebieski
Przybyło nam trochę latek i dystansu(dosłownie i w przenośni) ;)
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 23 Lut 2026 13:38 
Awatar użytkownika

Loty: 770
Kilometry: 1 123 624
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Odnoszę wrażenie, że część użytkowników znalazła wytrych do TSa w postaci setek wrzutek lotów w zwykle średnio atrakcyjnych cenach. On działa.

Działalność hurtowa przynosi małe lajki, ale pomnożone przez ilość dają upragniony efekt. Jednak jednocześnie irytację - 95% wrzutek to zwykły chłam (żeby nie było moje też nie są wybitnej jakości, ale zwykle dotyczą czegoś co jest dla mnie interesujące i znalazłem przy okazji)

I pewnie rozczarowanie, że w tym TSie nic nie ma, albo są rzeczy niezrozumiałe. A nie ma, bo starzy mają dość, nowi nie umieją.

Tym sposobem forum traci podwójnie.
Może jest na to sposób, nawet w ramach obecnego regulaminu? Możne niektóre wrzutki należy traktować jako spam?

Straszna szkoda, bo jednak oldskulowe forum to miejsce znacznie przyjemniejsze niż kącik w jakichś social mediach z czuwającym nad tym wielkim bratem
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 23 Lut 2026 14:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Lata 2012 - 2019 to był złoty okres samonapędzającego się forumowego koła aktywnych, inteligentnych, świetnych ludzi, którzy tworzyli tutaj wysoki poziom, fakt, był to też genialny czas różnych error farów, fjueldampów, kodów rabatowych, dosłownie codziennie coś się pojawiało ciekawego na forum i to powodowało, że ludziom bardziej zależało, żeby tutaj wciąż zaglądać i współtworzyć to ambitne miejsce na mapie polskiego internetu. Po covidzie niestety machina się zacięła, sam zdecydowanie rzadziej biorę udział w dyskusji - w zasadzie wierząc w „stare zasady”, żeby wrzucać może mniej, ale jeżeli już, to coś ciekawszego. Fajnie, że wciąż frontmanem jest tutaj kolega @Zeus - jeden z symboli tego forum, który gdyby nagle zniknął (oby nigdy!!), znaczyłoby to definitywny koniec f4f. ;)

Czasami wchodzę sobie na wrzutki np. z 2017 roku i aż czuję żal, że te wspaniałe czasy już minęły - tyle wspomnień, wyjazdów, przeklikanych godzin na OTA czy starym matrixie. Pomimo narzekania na „nowe czasy”, to forum już zawsze pozostanie w moim sercu, wraz z wami koledzy i koleżanki - nad wyraz sympatycznymi ludźmi, z którymi zawsze mi się miło i kulturalnie pisało i nadal pisze. To nasza wspólnota to taka bezpieczna przystań, że warto wpaść na chwilę, żeby się móc odstresować i na chwilę odłączyć z trudów dnia powszedniego ;)
 Profil Relacje PM off
33 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 24 Lut 2026 08:18 

Loty: 26
Kilometry: 27 289
Krajów: 28 / 13.1%
Jako młodszy stażem (a i wiekiem pewnie też, choć trzydziestka zbliża się nieubłaganie :D) naprawdę żałuję, że tych "złotych czasów" nie doświadczyłem. Niby są LCC, ale jednak loty do Ameryki Południowej za 400 euro czy do Londynu za dychę już się nie trafiają. No i mimo wszystko człowiek ceni sobie wygodę, lepiej zapłacić te kilkaset złotych więcej i lecieć z jedną wygodną przesiadką niż kombinować. Ale jakby różnica w cenie była naprawdę spora, to jednak warto by było spróbować :D
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 24 Lut 2026 10:16 

srebrny
leafar98 napisał(a):
Jako młodszy stażem

(...)
leafar98 napisał(a):
No i mimo wszystko człowiek ceni sobie wygodę, lepiej zapłacić te kilkaset złotych więcej i lecieć z jedną wygodną przesiadką niż kombinować.

Kwintesencja tego co teraz dzieje się na forum.
Naród bogaty stał się przez ostatnie 10-15 lat, wszyscy chcą wygodnie, a nie tanio, nawet młody narybek.
Kurła, kiedyś to były czasy, teraz to już nie ma czasów! ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 24 Lut 2026 11:09 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 630
Kilometry: 1 378 334
Krajów: 76 / 35.5%
@opo no bez przesady. Nadal są wyjadacze co proponują TFS z PRG. Ale no burrito deal to ja bym bardzo chętnie nakupował :(
kubus95 lubi ten post.

#55 PostWysłany: 24 Lut 2026 11:24 

Loty: 207
Kilometry: 411 503
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
@leafar98 a ja myślę, że porównując siłę nabywczą przeciętnego Polaka oraz aktualne ceny lotów rzędu 2000-2500 zł z PL to teraz jest taniej niż niektóre deale z przed lat, nawet aktualnie można lecieć do Ameryki Południowej za 470 euro z PL, co wyjdzie taniej niż 400 z AMS czy MXP.
A za dychę euro do Londynu, czy po całej Europie też w ostatnich latach bez problemu można latać.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Kamil uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 24 Lut 2026 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 1432
Kilometry: 2 951 779
Krajów: 127 / 59.4%
platynowy
Bo większość z nas jeszcze nie jest emerytami i ważniejsze jest "time is money". Sam kupuje droższe bilety jak mi lepiej pasują godziny i wyciskam z urlopów i wyjazdów służbowych wszystko co się da!

ALE! - jak przejdę (kiedyś) na emeryturę to forum, TS i wszystkie super okazje będą dla mnie na nowo idealne - tak sobie wyobrażam, że znowu wrócę do studenckiego trybu "price first" bez względu na godziny i przesiadki!

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 24 Lut 2026 12:12 

niebieski
hiszpan napisał(a):

ALE! - jak przejdę (kiedyś) na emeryturę to forum, TS i wszystkie super okazje będą dla mnie na nowo idealne - tak sobie wyobrażam, że znowu wrócę do studenckiego trybu "price first" bez względu na godziny i przesiadki!

To mi się bardzo podoba :P Tylko dbaj o siebie by nie było, że duch ochoczy ale ciało mdłe ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Gaszpar uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 24 Lut 2026 12:31 

Loty: 26
Kilometry: 27 289
Krajów: 28 / 13.1%
opo napisał(a):
leafar98 napisał(a):
Jako młodszy stażem

(...)
leafar98 napisał(a):
No i mimo wszystko człowiek ceni sobie wygodę, lepiej zapłacić te kilkaset złotych więcej i lecieć z jedną wygodną przesiadką niż kombinować.

Kwintesencja tego co teraz dzieje się na forum.
Naród bogaty stał się przez ostatnie 10-15 lat, wszyscy chcą wygodnie, a nie tanio, nawet młody narybek.
Kurła, kiedyś to były czasy, teraz to już nie ma czasów! ;)

Akurat dojazd do Wiednia, żeby polecieć o kilka stówek taniej, to nie kombinowanie :)

#59 PostWysłany: 24 Lut 2026 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Kiedyś to były czasy... lot do BKK 5* liniami, na dumpie, oczywiście z innego kraju, z poworotem do innnego kraju,na inne lotnisko. Po drodze lot LCC do Wroclawia, nocleg u znajomych we WRO, na poworocie nocleg u znjaomych w LON, a w BKK nocleg w IC za free... wszystko co opisane powyżej za ok 60 E.
Kto by dzisiaj pomyślał o lotach do Azji z Mińska, tego białoruskiego... bo było śmiesznie tanio.
Wspomnienia piękne! Wtedy ogólny budżet miesięczny jakim dysponowałem to jakieś 1/10 do 1/15 tego co teraz. Czasy ewidentnie się zmieniły a wielu z nas tutaj, tych z 2012 czy 2015 roku to juz nie studenci a lekarze, programiści, PROFESOROWIE, mężowie, ojcowie, matki itp! Teraz, jak ktoś już pisał, bardziej liczy sie czas, niz oszczedność nawet kilku stówek. Trzeba też przyznać, że w te 10-15 lat MOŻLIWOŚCI podrózy z Polski niesamowicie się zwiększyły. Ok 12 lat temu na kanary lataliśmy z przesiadkami w CRL,BGY,STN..., Madera bezpośrednio- odległe marzenie. Teraz mamy bogate siatki LCC, najwieksze linie z zatoki, plus LCC arabskie. Lepsze czasy, nie trzeba tak kombinować. Inna sprawa, że wiele wspaniałych furtek do świata podróżniczych deali bezpowrotnie została zamknięta i chyba zwyczajnie trudniej o takie spektakularne wrzutki.
10 ludzi lubi ten post.

#60 PostWysłany: 24 Lut 2026 14:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
^^ To wszystko święta prawda @Gaszpar, ekonomicznie na pewno dostępność do podróżowania się drastycznie poprawiła, ale to za co kochałem to forum to był ten niesamowity zastrzyk adrenaliny, gdy na forum pojawiał się "DEAL". To działało tak: ktoś czasami przypadkiem znajduje jakieś dziwne połączenie OW typu FCO-MRU za 129euro, inny zaraz wrzuca, że da się RT za 259, takie układanie puzzli, nagle zdajesz sobie sprawę na matrixie, że jest więcej kierunków z siatki np. ET, potem szukasz terminów i znajduje całe kalendarze w takich cenach, ciśnienie niesamowite, narasta euforia, pewnie trochę porównywalne z zażyciem koksu, szukasz terminów, które ci pasują, szukasz, kierunków, o których marzyłeś, całe foum partycypuje, leci post za postem, a tu nagle ktoś dodaje, że stopovery są w cenie i można jeszcze się zatrzymać po drodze na innym kontynencie... ;)

Fantastyczne uczucie, którego strasznie mi brakuje, po covidzie chyba już takiego dużego EF na forum nie było (wiele kierunków w dużej dostępności w śmiesznej cenie)

Przypomnijcie sobie np te deale ;)

mauritius-madagaskar-albo-rpa-od-189e,232,130553
error-fare-air-canada-dawniej-dus-yyz-650-pln-rt,232,116479
rpa-bangkok-ponizej-300-euro,232,90387
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości