Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 328 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Azory
#321 PostWysłany: 04 Lip 2025 21:36 

Mały update po powrocie na Sao Miguel po 2 latach: widoki nadal piękne, ale moim zdaniem, jest więcej turystów, co skutkuje tym, że fajniejsze miejsca i knajpy są oblegane (w porównaniu do tego, co było tam wcześniej) i polecam robić wcześniej rezerwacje, np. do Poca de Dona Beija w ogóle nie można kupić biletów na miejscu, tylko przez net i mogą być już wyprzedane na niektóre godziny, a same bilety zdrożały do 12 EUR na wcześniejsze godziny i 16 EUR od 18tej. Za to wynajem samochodu wydał mi się tańszy niż 2 lata temu - jest chyba więcej aut na wynajem. Wypłynięcie na wieloryby nadal polecam, ale delfinów było o wiele mniej i można je było zobaczyć dużo dalej od brzegu (podobno z powodu ocieplania się wody w oceanie).
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#322 PostWysłany: 24 Lip 2025 11:18 

Zbanowany
rejs na wieloryby i delfiny jest o 9 i 14. Czy to jakieś ma znaczenie którą godzinę wybiorę ? na którymś rejsie jest większa szansa na wieloryby ?
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 24 Lip 2025 11:45 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 689 410
Krajów: 68 / 32.9%
niebieski
Nie ale zwróć uwagę by ocean był spokojny. U nas był ostatni rejs przed zmianą pogody i już mocno bujało i dlatego m.in. nie udało się zobaczyć żadnych wielorybów. Tylko same delfiny.

#324 PostWysłany: 13 Lut 2026 22:04 

Loty: 160
Kilometry: 168 863
Krajów: 25 / 12.1%
Planuję na przełomie lipca i sierpnia wyprawę na Azory (Sao Miguel, Pico/Faial i Flores/Corvo).

Znalazłem loty Z Frankfurtu FRA-PDL-FRA, plus loty wewnętrzne z PDL na Pico i Flores, a potem z powrotem na PDL (z Flores). Całość na jednej rezerwacji około 700 Eur za osobę z Sata Azores.
Myślicie że to dobra cena? Mieszkam w Niemczech, wiec dojazd do Frankfurtu nie jest problemem.

Co do noclegów, to udało mi sie ogarnąć na Sao Miguel i Pico przez Airbnb. Na Flores jakiś kosmos, w postaci 1200 Eur za 4 dni, ale udało mi się ogarnąć mały hotel, za około 470 Eur na 2 osoby.

Ostatnie co muszę ogarnąć to samochody. Możecie coś lokalnego polecić? Zwykle korzystam z sieciówek, ale Europcar i Sixt jakiś kosmos cenowy - mały automat rzędu 170-200 Eur za dzień ??? .

Z góry dzięki za pomoc ;)

#325 PostWysłany: 13 Lut 2026 22:33 
Awatar użytkownika

platynowy
Byliśmy tam w podobnym okresie, też w szczycie sezonu, tyle że (o zgrozo, jak ten czas szybko mija!) w 2018 r. Lecieliśmy portugalskim TAP-em z HAM do PDL (przez LIS) i potem 3 loty SATA: PDL - FLW / FLW - HOR / HOR - TER. Poszukałem trochę w zakamarkach forum i znalazłem, że loty po Azorach kosztowały wówczas ok. 160 EUR od osoby. Dokładnej ceny lotu HAM-LIS-PDL/HOR-LIS-HAM nie pamiętam, ale było to coś ok. 1500 PLN, czyli ok. 350 EUR. Daje nam to w sumie ciut ponad 500 EUR, więc sporo taniej, niż 700 EUR, no ale może inflacja usprawiedliwia tą różnicę.

Co do noclegów, to na Flores spaliśmy tu: https://www.airbnb.pl/rooms/8928470. Może jest akurat wolne w Twoim okresie i w rozsądnej cenie? A jeśli nie, to może coś innego z airbnb (pamiętam, że wtedy mieli najkorzystniejsze oferty noclegowe na Flores).

A jeśli chodzi o auto, to patrząc do mojej relacji przypomniałem sobie, że brałem z Ilha Verde. W tamtym czasie mieli najlepszą ofertę i na pewno nie za wspomniane przez Ciebie kwoty :)
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 14 Lut 2026 13:04 
Awatar użytkownika

Loty: 236
Kilometry: 486 146
Krajów: 45 / 21.7%
niebieski
Raven napisał(a):
Ostatnie co muszę ogarnąć to samochody. Możecie coś lokalnego polecić? Zwykle korzystam z sieciówek, ale Europcar i Sixt jakiś kosmos cenowy - mały automat rzędu 170-200 Eur za dzień ??? .

Parę lat temu korzystałem z lokalnego Micauto. Mogę polecić. Wtedy za corsę płaciłem 45 EUR za dzień. Z tego co widzę na ich stronie https://www.micauto.com/en/ to pewnie znajdziesz coś za ok. 50 EUR/dzień.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 16 Lut 2026 15:49 

Loty: 160
Kilometry: 168 863
Krajów: 25 / 12.1%
Na Sao Miguel już ogarnąłem. Niestety z pełnym ubezpieczeniem wychodzi drożej, Jakieś 87 Eur za dzień. Wypożyczyłem z Amazing Islands. Na Pico, a zwłaszcza Flores już jest dużo drożej (po 130-140 za dzień).

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 16 Lut 2026 16:23, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 03 Kwi 2026 16:15 

Loty: 42
Kilometry: 98 398
Krajów: 13 / 6.3%
Moje polecajki po wizycie na Azorach (Faial, Sao Miguel, Terceira). Każda z wysp miała inny vibe, fajnie było to zobaczyć. Na Terceirze głównie odpoczywaliśmy, więc nie mam nic ciekawego, jedyne co warto wspomnieć, to Algar do Carvao jest nadal w remoncie, ale druga jaskienia (Gruta do Natal) też ciekawa.

---

FAIAL
samochód: Autatlantis, najtańszy Fiat Panda, pakiet z 100€ depozytu, żadnych problemów, ale depozyt odblokowują do max 14 dni roboczych (u mnie 2 dnj).

Szlaki:
- PRC01FAI - spoko, Capelinhos warto zobaczyć i przejść się po okolicy, niekoniecznie cały szlak
- PRC03FAI - super, bardzo fajny szlak wzdłuż levady
- PRC04FAI - trzeba patrzeć na pogodę, zrobiliśmy pętle, ale we mgle i w deszczu, nic nie było widać

Atrakcje:
- Museu da Horta - mnie zainteresowało, szczególnie wystawa o telekomunikacji. Wstęp za 1€, w samym centrum, warto mieć zapisane na przeczekanie deszczu.
- Capelinhos
- Peter Cafe Sport / port - zdecydowanie warto się przejść, jest fajny klimacik żeglarski.

---

SAO MIGUEL
samochód: Auto Ramalhense, wszystko ok, bez depozytu i podawania karty (paypal), mieliśmy również od tej firmy auto na Terceirze i ponownie bez problemów

Szlaki:
- PRC37SMI - fajny szlak z tunelami i wodospadem na końcu, po przejściu tunelu krajobraz zmienia się zupełnie
- PRC02SMI - super widoki na końcu, uwaga: kamerka live psuje się i często pokazuje nieaktualny obraz
- PRC07SMI - trzeba mieć permit, ale nikt nie sprawdzał, nic nie było widać oprócz chmur

Atrakcje:
- oglądanie wielorybów - super, polecam Futurismo, widzieliśmy tylko delfiny, ale wszystko bardzo etycznie - nie udało się zobaczyć wielorybów to trudno, my tu tylko oglądamy
- Canyoning - byliśmy pierwszy raz, mega nam się podobało. Salto do Cabrito robi wrażenie i jest trochę hardcore - trzeba schodzić na linie "wewnątrz" wodospadu (cała woda leci na nas). Mieliśmy trasę medium w azorescanyoningexperiences.com i była spoko na pierwszy raz. Przewodnicy super, nikogo więcej nie było, więc byliśmy we dwójkę + dwójka guide'ów. Bardzo polecam.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 328 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości