Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 98 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 31 Sty 2026 21:20 

niebieski
no to bardzo proszę o sprowadzenie mnie ziemię jeśli się mylę...bo zaczynam kombinować w ten deseń: bilety mam do San Jose, zakładając,że w Kostaryce chce się skupić na Corcovado ale też korci mnie Los Guatuzos po przeczytaniu wrażeń @Nvjc , to może lepiej jednak zostać pomimo tłumów amerykańskich turystów w Kostaryce, wyszukać perełki o których tu piszecie i podjechać pod granice z Nikaraguą i tam przedostać się do Los Guatuzos?
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na Kretę w supercenie za 999 PLN 🌊😎 Tydzień w hotelu z wyżywieniem 🍴☕ Wycieczka na Kretę w supercenie za 999 PLN 🌊😎 Tydzień w hotelu z wyżywieniem 🍴☕
Relaks w raju 🌴 Tydzień w Kenii za 2934 PLN 🔥 Czarterowe loty z bagażem i hotel ze śniadaniami 🏖️🤩 Relaks w raju 🌴 Tydzień w Kenii za 2934 PLN 🔥 Czarterowe loty z bagażem i hotel ze śniadaniami 🏖️🤩
#82 PostWysłany: 01 Lut 2026 19:13 

Loty: 128
Kilometry: 310 463
Krajów: 36 / 17.4%
niebieski
Chyba nie ma w Kostaryce perełki większej niż Półwysep Osa :)

Pisałaś, że masz 8 dni. Dotarcie do Corcovado i Los Guatuzos trochę zajmuje, w każdym miejscu warto być moim zdaniem przynajmniej 2 dni, bardziej 3. Dorzucając transport, zapychasz tymi dwoma miejscami prawie cały czas, który macie na miejscu. Jeśli zostanie trochę czasu, to dorzuć coś, ale dwa miejsca, które wybrałaś, są absolutnie topowe. I jeśli ktoś jest nastawiony na naturę, to nie wierzę, że może z obu wyjechać niezadowolony.

Los Guatuzos jest dość daleko od innych atrakcji Nikaragui, więc jeśli chcesz dorzucić coś poza tymi dwoma miejscami, celowałbym chyba w coś w Kostaryce. Dość mało turystyczny, a jednocześnie bardzo ciekawy, jest Park Narodowy Cahuita, choć trzebaby z San Jose jechać specjalnie w tym kierunku. O Tortuguero opinie są różne, osobiście nie byłem, więc w tym temacie nie pomogę, ale moim zdaniem jednak też wydaje się warty rozważenia, tylko nie jestem pewny czy zdążycie.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 04 Lut 2026 10:12 

złoty
Cahuitę też polecam.
Można było chodzić bez konieczności przewodnika, mało gringos - taki sympatyczny mały park.
I miasteczko Cahuita dużo sympatyczniejsze na nocleg niż Puerto Viejo - to to była niezła spierdolina (no chyba że ktoś lubi klimaty nachlanych 20-letnich backpackersów).
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 04 Lut 2026 12:33 

niebieski
Park Narodowy w Cahuita bardzo polecam wyłącznie rano, byliśmy sami. Od godz 10-11 są dzikie tłumy. Miejsce jest bardzo popularne.
Corcovado na 1 dzień nie polecam, na dwa nie byłem ale koncepcja podobna. Chodzi o to że są limity osób, jest drogo ale co z tego że jest kilka grup po 10 osób jak te grupy startują o tej samej godzinie a obszar po którym się poruszają jest ten sam, niewielki. Dla mnie Corcovado duży zawód też w kwestii zwierząt, w Cahuita więcej ich było. Po corcovado śledziłem trasę na mapy.cz i rozmawiałem z przewodnikiem, tych ścieżek jest mało i co chwilę spotyka się innych ludzi. Jedyne co tam moim zdaniem ma sens to warianty na kilka dni które też są możliwe. A tak to nie warte pieniędzy i czasu. W Cahuita w noclegu mieliśmy więcej zwierząt przy nas niż corcovado. Jak ktoś inne parki narodowe wcześniej widział to odradzam. Fajna jest ta traska z Drake Bay darmowa ale tu podobnie, zdecydowanie więcej zwierząt w cahuita national Park
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 04 Lut 2026 14:10 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
Krajów: 26 / 12.6%
niebieski
W Corcovado byłem na jedno popołudnie. Spacerowałem, nikogo w okół - idę idę...a tu dwie pumy wychodzą z krzaków. Udało mi się to uwiecznić na filmiku który nagrywałem dla bliskich, może by się dowiedzieli czemu nie wróciłem.

EDIT - widze po godzinie filmiku że jednak to było rankiem:)
2 ludzi lubi ten post.

#86 PostWysłany: 04 Lut 2026 16:55 

niebieski
W totka było obstawić od razu bo spotkanie pumy to niezły fart, gratulacje! Nasz przewodnik od nastu lat który był w Corcovado pewnie setki razy nigdy pumy nie widział. Dla pumy to zdecydowanie warto byłoby tam jeździć :D
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 05 Lut 2026 01:58 

Loty: 128
Kilometry: 310 463
Krajów: 36 / 17.4%
niebieski
Harvi napisał(a):
Park Narodowy w Cahuita bardzo polecam wyłącznie rano, byliśmy sami. Od godz 10-11 są dzikie tłumy. Miejsce jest bardzo popularne.

No to mamy inne doświadczenia, bo ja w Cahuicie absolutnie tłumów nie widziałem, im dalej od wejścia tym spokojniej, sporą część czasu spędzonego tam nie mieliśmy w zasięgu wzroku innych osób, nawet zdjęcia teraz przeglądam i na każdym ścieżki puste, a nie byłem od rana.

Harvi napisał(a):
Dla mnie Corcovado duży zawód też w kwestii zwierząt, w Cahuita więcej ich było.

A to już herezje. To znaczy oczywiście to Twoje doświadczenia i mogłeś to widzieć inaczej, ale no nie jest to na pewno standard. Nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie w wypatrywaniu zwierząt, ale tam coś ciekawego jest na każdym kroku. W Drake Bay czułem się aż absurdalnie, jak poszliśmy 400 metrów do sklepu i na tej trasie bez żadnego szukania widzieliśmy z bliska ary, tukana brązowodziobego, aguti, a tylko na jednym drzewie siedziało kilka sępników czarnych, dwa legwany zielone i dzięcioł czerwonoczuby. Teoretycznie mniej ciekawych ptaków już nie wspominam. Czekając na łódź, żeby już wypłynąć z Drake Bay obserwowałem chyba z pół godziny ary dosłownie z metra. Trekking z Drake Bay to coś pięknego - prawie żadnych osób, świetne plaże, a po drodze widzieliśmy mnóstwo papug, tukany, karakary, czarnostrzębie, kapucynki, ostronosy, czepiaki i to wszystko w świetnej scenerii.

Sam park narodowy to ok, rzeczywiście chodzenie w grupie i mijanie co chwilę innych grup, ale też ciężko powiedzieć, że zwierząt było mało, jeśli w tym dość krótkim czasie z niewidzianych wcześniej w okolicy zwierząt widzieliśmy tapiry, nocoloty, krokodyle, leniwce (w tym małe), pekari, cztery gatunki małp, kilka świetnych gatunków ptaków jak trogony, dzięcioły jasnodziobe czy piłodzioby.

Szkoda, jeśli Twoje doświadczenia są inne, ale Półwysep Osa to naprawdę miejsce, które wybrałbym zamiast wszystkich innych atrakcji Kostaryki razem wziętych.
 Profil Relacje PM off
Krzysztof76 lubi ten post.
Krzysztof76 uważa post za pomocny.

#88 PostWysłany: 05 Lut 2026 08:53 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
Krajów: 26 / 12.6%
niebieski
Harvi napisał(a):
W totka było obstawić od razu bo spotkanie pumy to niezły fart, gratulacje! Nasz przewodnik od nastu lat który był w Corcovado pewnie setki razy nigdy pumy nie widział. Dla pumy to zdecydowanie warto byłoby tam jeździć :D

Zgadza się - później dowiedziałem się, że to przerażające przeżycie miało w sobie cząstke szczęścia. Przewodnik którego znalazłem, po zobaczeniu filmiku - powiedział, że zna tę parę - ale nie widział jej 5 lat około.

Skoro to takie rzadkie - dzielę się filmikiem - by nie być gołosłownym.

13 ludzi lubi ten post.

#89 PostWysłany: 05 Lut 2026 10:57 
Awatar użytkownika

Loty: 1050
Kilometry: 2 319 725
Krajów: 146 / 70.5%
HON fly4free
@tanhayi marzenie...
tanhayi lubi ten post.

#90 PostWysłany: 08 Lut 2026 22:01 

Cześć, planuje jechać do kostaryki o czym pisałem w wątku o autach. Zabieram się za planowanie i się zabrać nie mogę, ktoś może podeśle co zwiedzał i w jakiej kolejności? mam dwa tygodnie. Widzę, że wszyscy polecają corcovado, to chyba około 3 dni zabierza minimum (z dojazdem to i moze 4?). W ogóle to na miejscu ceny są takie same jak w internecie? 365$ za dwudniową wycieczkę z noclegiem? kosmiczne są te ceny. Da się jakoś taniej te rzeczy ogarniać?
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 08 Lut 2026 23:14 

niebieski
Jednodniowa wyszła najtaniej przez get your guide bo oprócz tego że sama cena była ok, jedna z niższych to są kody - 10% czy 15 bodajże. Ale generalnie to drogi biznes
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 09 Lut 2026 21:45 

a do tej drake bay da sie dojechać wypożyczonym autem, bo droga nie wydaje sie na google maps zbyt dobra?:)
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 14 Lut 2026 20:07 
Awatar użytkownika

Do Bahia Drake w sezonie "suchym" powiedzmy, że da się dojechać, ale to jest hardkor, ubezpieczenie tych dróg nie o bejmuje - błoto, suzter, przejazdy przez rzekę. Lepiej nie. Na tej mapce masz zaznaczone miejsce, gdzie jest łódka dla aut, które chcą dojechać do Bahia Drake autem (raczej jednak doradzam zostawić auto w Sierpe albo jechać nim do Puerto Jimenez)

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 15 Lut 2026 20:29, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 14 Lut 2026 20:24 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
Krajów: 17 / 8.2%
niebieski
Czy Twoje doświadczenia z Drake są aktualne? Według firmy która organizuje wyprawy po Corcovado to ostatnio powstały mosty na rzece i dojazd autem jest bezproblemowy
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 14 Lut 2026 21:53 
Awatar użytkownika

A to zależy którędy chce się dojechać do Bahia Drake i gdzie w Bahia Drake :) Bo jeśli z Rincon, to tak, masz rację, tam nie ma przejazdów przez rzekę, a jak są rzeki - to są mosty. Droga ta w sezonie "suchym" jest przejezdna, w deszczowym - bywa gorzej. Aaale warto zwrócić uwagę: jeśli nocleg w Bahia Drake jest gdzieś poza centrum miejscowości, może się okazać, że te rzeki do przejechania jednak się pojawią, w sezonie suchym są nieduże, ale są (chyba że wyleja, bo i w suchej porze się to zdarza po ulewach). Tak że sporo zależy od usytuowania noclegu. Jeśli zaś dojazd do Drake z Sierpe, to tam są dwie "główne" drogi (lepiej wybrać tę na Rincon), ten odcnek jest bardziej wymagający niż Rincon-Drake, lepiej nie zbaczać z trasy, bo sporo osób się wtedy zakopuje. Tak czy inaczej - w porę suchą można próbować i na pewno auto 4x4 konieczne na Półwysep Osa + zweryfikować gdzie mieści się nocleg, bo ten już może być otoczony przez rzeki.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 15 Lut 2026 20:16 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
Krajów: 17 / 8.2%
niebieski
OK. Mam info z Lodge gdzie mamy się zatrzymać.

The road here is a bit bumpy but perfectly accessible at this time of the year. Use WAZE upp to follow the right route to Drake Bay, you can arrive by car and leave the car at ….. We have a free parking area.

@Podróże w Naturze
Masz fajny blog, super zdjęcia, ale mam przypuszczenie , źe próbujesz na forum sprzedać mapę z atrakcjami Kostaryki a Twoje posty i odpowiedzi są dosyć randomowe i oparte o wiedzę z przed kilku lat.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 18 Lut 2026 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 485 306
Krajów: 53 / 25.6%
niebieski
Na świeżo po powrocie z Kostaryki mogę potwierdzić, że Corcovado to IMHO zdecydowanie top1 wszystkich atrakcji i jego ominięcie będzie takim zwiedzaniem kraju, jak lizanie lizaka przez papierek. brałem opcję z noclegiem i "spacerem" do Los Patos.
w Kwestii drogi do Drake, to ja spanikowałem, auto zostało w Sierpe i wziąłem łódkę, ale jak tą drogą z Rincon jechałem potem jeepem, to śmiało mogę powiedzieć, że w porze suchej jest przejezdna dla każdego samochodu z większym prześwitem, bez 4x4. (dla porównania dużo gorszą drogą jest podjazd do rezerwatu Santa Elena przy Monteverde)
Krzysztof76 lubi ten post.

#98 PostWysłany: 29 Maj 2026 20:03 

Cześć byłem w kostaryce dwa tygodnie.
Plan:
Lądowanie San Jose (16:30) czasu lokalnego - wypożyczenie auta - 50km autem i nocleg.
Na lotnisku godzine czekałem na przejście bramek kontroli. Wolno to szło, a ludzi nie było zbyt dużo. Może 50 w kolejce jak przyszedłem.
Potem w strone Corcovado, nocleg w Manuel Antonio i potem 2 noce Uvita. Następnie przejazd do Monteverde i 3 noce tam, potem w górach blisko Samary, potem 2 noce w Tamarindo, potem 2 noce w Fortunie, potem w La Virgern i na końcu 2 w Puerto Viejo. Także widziałem większość Kostaryki.

Co można powiedzieć. Dla mnie wakacje życia. Cudowne miejsce, piękna przyroda i wszystko w ogóle pięknie :). Widziałem większość atrakcji jakie są dla turystów co przyjadą tam na 2 tygodnie. W sumie dużo trzeba by pisać, aby wszystko oddać. Polecam każdemu. Trzeba być gotowym na wydatki, bo restauracje, ale nawet sklepy mają ceny wyższe niż w Polsce takich artykułów jakich poszukuje europejczyk w sklepie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 98 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości