Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lis 2012 19:52 

Witam,
do tej pory raczej korzystałem z pomocy forumowiczów - pora dać coś od siebie
chciałem zaproponować następującą wycieczkę:
1. korzystając z tanich połączeń z różnych miast Polski do Oslo Torp składamy dolot do Rygi (najkorzystniej z Wrocławia)
2. autokarem simple express dojazd do Tallina
3. Z Tallina prom do Helsinek - Tallink http://www.tallink.com
4. Z Helsinek prom do Sztokholmu - Tallink
5. Ze Sztokholmu prom do Rygi - Tallink
6. Z Rygi do Polski przez Oslo

Konfigurować dni pobytu w poszczególnych miastach można dowolnie, zarówno pod kątem cen połączeń jak i chęci pobycia dłużej w jakimś miejscu.
Ja całą tą wycieczkę zaplanowałem na tydzień przy kosztach: samolot 18 zł, autokar 12 zł, promy 29 Euro, 34 Euro, 29 Euro

mam nadzieję , że ktoś skorzysta
jak będą jakieś ciekawe propozycje związane z tą wycieczka proszę pisać

edit.
prom z na trasie Helsinki - Sztokholm i Sztokholm - Ryga płynie nocą więc odpadają ceny noclegów
(te ceny obejmują miejsce sypialne w kabinie czteroosobowej)
pozdrawiam
michał
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 27 Lis 2012 00:44 
Awatar użytkownika

Fajny trip. Ja od dłuższego czasu przymierzam się do czegoś podobnego, tylko zamiast Sztokholmu (w którym już byłem) chciałbym odwiedzić Petersburg (wpływając promem na max. 72h nie jest potrzebna wiza), ale ten prom nie jest już taki tani niestety.
Na trasie Helsinki-Tallin mimo, że prom normalnie płynie ponad 2h, można też wybrać opcje nocną (kolejna oszczędność noclegu), a żeby zaoszczędzić czasu można też wrócić ze STO do Polski, zamiast płynąć z powrotem do Rygi.
Na kiedy zaplanowałeś wycieczkę?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Lis 2012 01:28 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Bardzo wiele osób podróżuje teraz na tych trasach, możliwość skorzystania z Simple Express robi swoje. Ja we wrześniu zrobiłem sobie taką wycieczkę:
11.09. Warszawa - Wilno [Simple Express] (12zł)
13.09. Wilno - Ryga [Simple Express] (24zł)
15.09. Ryga - Tallinn [Simple Express] (54zł)
17.09. Tallinn - Sztokholm Skavsta [Ryanair] (52zł)
18:09. Sztokholm - Pyrzowice [Wizzair] (5zł)

#4 PostWysłany: 27 Lis 2012 20:20 

do skok:
moja wycieczka zaplanowana jest od 5 lutego do 12 lutego. Pierwszy dzień Ryga, dwa następne Tallin, potem jeden dzień Helsinki, jeden dzień Sztokholm i dwa dni Ryga ( w Rydze byłem już wcześniej cztery dni i jestem nią zachwycony).
Mam pytanie: Czy dobrze zrozumiałem, że do 72 godzin w Rosji nie potrzebna jest wiza ?? czy to obowiązuje tylko przy wpłynięciu promem czy inne drogi też ? Jaki linią promową planujesz płynąc do St Petersburga ?
pozdrawiam
michał
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Lis 2012 20:30 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
r_michal napisał(a):
do skok:
moja wycieczka zaplanowana jest od 5 lutego do 12 lutego. Pierwszy dzień Ryga, dwa następne Tallin, potem jeden dzień Helsinki, jeden dzień Sztokholm i dwa dni Ryga ( w Rydze byłem już wcześniej cztery dni i jestem nią zachwycony).
Mam pytanie: Czy dobrze zrozumiałem, że do 72 godzin w Rosji nie potrzebna jest wiza ?? czy to obowiązuje tylko przy wpłynięciu promem czy inne drogi też ? Jaki linią promową planujesz płynąc do St Petersburga ?
pozdrawiam
michał

hej a czy mógłbyś podzielic się kosztami wycieczki ? (same transporty) bedę Ci wdzięczny
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Lis 2012 21:41 

koszty podróży są w pierwszym poście: samolot Wrocław-Oslo Torp - Ryga - Wizz Air - RT 18 zł
autokar simple express Ryga - Tallin z Coach Station do Coach Station - 12 zł
prom Tallin Helsinki 29 Euro
prom Helsinki Sztokholm 34 Euro
prom Sztokholm Ryga 29 Euro

Czy ktoś może polecić jaką fajną saunę, basen w Tallinie ?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Lis 2012 00:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 423
Kilometry: 607 869
Krajów: 60 / 28.0%
Z tego co czytałem, jedynie wizyta promem jest zwolniona z konieczności posiadania wizy (do 72h). Nie słyszałem, aby pasażerowie Simple Express byli zwolnieni z tego obowiązku, choć gdyby byli, to sam pisałbym się na dojazd do Sankt Petersburga. A może ktoś ma nowe dane na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Lis 2012 12:10 

niebieski
Trip bardziej nadaję się na dział " Promocje na połączenia autobusowe, kolejowe, promowe i inne" :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Lis 2012 21:05 
Awatar użytkownika

Sam płyniesz?

Tu masz warunki dotyczące wizy:
http://www.stpeterline.com/en/Goodtokno ... erule.aspx
...a tu wątek tego dotyczący:
http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic. ... rg#p174162

Myślę o trasie Ryga (via Oslo/Sztokholm) - Tallin - Petersburg - Helsinki - Tallin - powrót (via Oslo/Sztokholm) też mi to by zajęło jakieś 7 dni.

Ja z kolei tylko słyszałem, że Tallin jest piękny.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Lis 2012 23:01 

do skok:
dziękuję za wskazówki odnośnie St Petersburga i wizy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości