Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
ESTA krok po kroku

http://www.wykop.pl/ramka/5272353/esta- ... -po-kroku/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 974 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49
Autor Wiadomość
#961 PostWysłany: 01 Lut 2026 18:38 

złoty
wilczagorka napisał(a):
Po co ktoś miałby oglądać Twoją ESTę czy to w apce czy drukowaną?

Zdziwisz się jak na check-in poproszą o pokazanie EST'y.
Zawsze wożę wydruk i już nie raz agent przy check-inie prosił o pokazanie bo mu system nie chciał pobrać.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
#962 PostWysłany: 01 Lut 2026 19:21 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
Krajów: 35 / 16.9%
Potwierdzam to co napisano wyżej. U mnie także bodaj dwa razy (grudzień, styczeń - 2 wloty do USA) proszono o okazanie ESTA. Dla świętego spokoju takie rzeczy zawsze mam wydrukowane (+ w formie elektronicznej rzecz jasna) bo z okazywaniem na fonie różnie bywa - często okazuje się że lekarz dawno zalecił okulary ale akurat ktoś ich nie ubrał lub nie ma...
 Profil Relacje PM off  

#963 PostWysłany: 04 Lut 2026 00:19 

Loty: 128
Kilometry: 389 516
Krajów: 33 / 15.9%
meczko napisał(a):
W moim bliskim otoczeniu mam osobę, która była na Kubie w 2017 czy 18, a niedawno była w USA. Podobno w formularzu ESTA jest pytanie o wyjazdy na Kubę i trzeba w takim przypadku odpowiedzieć zgodnie z prawdą (z duszą na ramieniu :-) ), ale po chwili ESTA przyszła bez żadnych dodatkowych wyjaśnień.
Sam jestem tym dość żywotnie zainteresowany, bo byłem na Kubie w 2019.

Ja miałem mniej szczęścia. Pomimo tego, że wcześniej miałem wizę B2, która skończyła się w 2023 roku to wniosek ESTA dostał odmowę z powodu wizyty na Kubie w 2022 roku. Niestety opłata przepadła i teraz muszę wnioskować o zwykłą wizę. Mam nadzieję, że wniosek przejdzie.
 Profil Relacje PM off  

#964 PostWysłany: 04 Lut 2026 00:58 

złoty
To nie była kwestia szczęścia, tylko daty wyjazdu na Kubę. Z ruchu bezwizowego do USA wyłączają podróże na Kubę od początku 2021. Wyjazd z 2022 już wyklucza z ESTA.
Posiadanie wcześniej wizy do USA nic tu nie zmienia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#965 PostWysłany: 06 Lut 2026 11:22 

Loty: 195
Kilometry: 457 511
Krajów: 59 / 28.5%
Manix2 napisał(a):
wniosek ESTA dostał odmowę z powodu wizyty na Kubie w 2022 roku.

Ale zaznaczyłeś we wniosku ESTA wizytę na Kubie czy oni to skądś wiedzą? Bo ja byłem w Iranie po marcu 2011 i właśnie wróciłem z USA na ESTA.
 Profil Relacje PM off  

#966 PostWysłany: 06 Lut 2026 21:58 

Loty: 128
Kilometry: 389 516
Krajów: 33 / 15.9%
Sam zaznaczyłem we wniosku, wolę nie ściemniać w urzędowych dokumentach.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#967 PostWysłany: 18 Maj 2026 08:09 
Awatar użytkownika

Loty: 971
Kilometry: 1 324 100
Krajów: 71 / 34.3%
niebieski
Nie wiem, czy ostatnio był taki wątek, ale chciałam się podzielić doświadczeniem w sprawie wniosku ESTA i długości oczekiwania na przyznanie ESTA.
Zaczęłam aplikować o ESTA z tydzień przed planowanym pobytem w USA. System wywalił mi komunikat, że mam jeszcze ważną ESTE do zdaje się końca października. No zapomniałam w ferworze tych różnych est kanadyjskich i brytyjskich, że faktycznie mogę mieć jeszcze ważną amerykańską. Więc się ucieszyłam i nie kończyłam aplikacji. Wyczytałam, że dopóki nie złoży się kompletnego wniosku o nową ESTE, to tamta jest jeszcze ważna.
No i super. Ale przy boardingu we FRA na lot do EWR okazało się, że moja ESTA została anulowana i nie mogę polecieć.

Okazuje się, że nawet rozpoczęcie nowego wniosku skutkuje anulowaniem ważnej ESTY!

Co było robić. Nie poleciałam tym rejsem, ale pod gate wypełniłam na szybko wniosek nowy, wpisując w zasadzie głupoty, np podając adres lotniska jako miejsce mojego pobytu w USA. To był czwartek, dzień roboczy, w Polsce godzina 10.00.
ESTA przyszła do mnie dokładnie godzinę po złożeniu aplikacji.
W innym wątku już pisałam, że się przygoda skończyła dobrze, bo United przebukowało mnie na późniejszy lot.

Image
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#968 PostWysłany: 18 Maj 2026 17:50 

Loty: 400
Kilometry: 804 593
Krajów: 81 / 39.1%
srebrny
Chupacabra napisał(a):
wilczagorka napisał(a):
Po co ktoś miałby oglądać Twoją ESTę czy to w apce czy drukowaną?

Zdziwisz się jak na check-in poproszą o pokazanie EST'y.
Zawsze wożę wydruk i już nie raz agent przy check-inie prosił o pokazanie bo mu system nie chciał pobrać.

Także potwierdzam. Ja lecąc pierwszy raz z estą byłem nawet zdziwiony jak chcieli ESTE przy checkin, byłem pewien, że systemy są zintegrowane i personel przy check-in widzi este, ale jak widać niekoniecznie (LOT wylot z POZ)
 Profil Relacje PM off  

#969 PostWysłany: 18 Maj 2026 18:19 

srebrny
Z mojego dotychczasowego doświadczenia wynika przy wizie trzeba było pokazywać wizę w checkin lub przed boardingiem , natomiast przy ESTA udawało się odprawić online. Pewnie zależy do linii/miejsca.

#970 PostWysłany: 18 Maj 2026 18:32 

Loty: 147
Kilometry: 241 461
Krajów: 36 / 17.4%
U mnie ESTA, lot LH bez pokazywania papierowej, wszystko było w systemie
 Profil Relacje PM off  

#971 PostWysłany: 18 Maj 2026 18:44 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 30.9%
niebieski
Patrząc na sytuację powyżej to teoretycznie agent przy checkinie przy braku podglądu na system, zezwalając na podróż na podstawie wydrukowanej ESTY podejmuje ryzyko bo ESTA może być anulowana mimo, że na wydruku jest approved.
Sytuacja ryzykowna przy locie bezpośrednim bo przy przesiadce pewnie sprawdzają ponownie (mi tak SAS wizę ponownie sprawdzał przy locie do LAX przez CPH i dopiero potem wydao kartę pokoadową)
 Profil Relacje PM off  

#972 PostWysłany: 18 Maj 2026 20:02 

złoty
O ile dobrze pamiętam, agent wklepuje numer ESTA ręcznie w system, przy okazaniu wersji papierowej.

---> dziś lot WRO-CPH-BOS i we Wrocławiu pytanie, "czy ma pan może potwierdzenie ESTA?", pytam, czy agent nie widzi, i twierdzi, że nie...
Szkoda, że nie zapytałem, co by się stało gdybym nie miał wydruku.
---> Zawsze można znaleźć w formie elektronicznej na stronie rządowej USA.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#973 PostWysłany: 25 Maj 2026 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 971
Kilometry: 1 324 100
Krajów: 71 / 34.3%
niebieski
w sumie teraz mi się przypomniało, że jak pierwszy raz leciałam z ESTA do USA w lipcu 2022, to też mi w Oslo sprawdzali przy boardingu wydruk. Teraz już nie, sprawdzają w systemie.

Image
 Profil Relacje PM off  

#974 PostWysłany: 25 Maj 2026 22:36 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 207 503
Krajów: 38 / 18.4%
3 razy leciałem z Berlina od listopada - nigdy nie było potrzeby wyciągania ESTA. Za każdym razem szybka procedura i "Welcome in USA"
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 974 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość