Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Nocleg w Omanie
#21 PostWysłany: 01 Lut 2026 00:00 

niebieski
zorrozombie, napiszę Ci jak to wyglądało u mnie dokładnie rok temu (styczeń 2025) z punktu widzenia nislobudżetowego podróżowania solo.

- Muskat tu spałem w tanim hostelu za 3,5 omr za noc. Rezerwacje wskazane ze względu na dużą ilość przebywających tu na stałe gastarbajterów z Indii itd.
Ale z tego co zrozumiałem dla Ciebie to zbyt obskurne, wiec proponuję Ci zarezerwowanie prywatnego pokoju za ok 13 omr.

- Nizwa, tu rezerwacja zdecydowanie wskazana, bo jest tylko jeden tani hostel (jest na bookingu) za 7 omr (pokój prywatny 8 omr).
Jest to nieobskurny przyjemny hostel w podstawowym tego słowa znaczeniu Poza nim w Nizwie są tylko drogie i bardzo drogie hotele co najmniej kilka razy droższe. Rezerwacja w Nizwie jest wręcz obowiązkowa na noc z czwartku na piątek gdy następnego dnia rano odbywa się ten targ z kozami.

Spotkany w Nizwie Czech opowiadał mi, jak w małej nieturystycznej miejscowości Ibra, gdzie brak tanich alternatywnych opcji noclegowych złapała go noc i był tylko jeden wysokiej jakości hotel. Miejsca wolne w nim były z marszu, ale cena też była i to z tych bardziej zaporowych rzędu około 25-30 omr za noc

Dobrze o tym pamiętać planując w Omanie miejsce na nocleg i od biedy spać w samochodzie (jeśli ktoś wynajmuje) lub po prostu wziąć ze sobą namiot.

- Sur tu nie miałem rezerwacji i z marszu trafiłem do hotelu (Sur zresztą) który okazał się dla mnie za drogi (15 omr stargowane z 20 omr), ale jak to Omańczycy mili są wiec wskazali mi drugi tańszy hotel Jumhour gdzie za 2 noce zapłaciłem 18 omr. Były wolne miejsca z marszu.

- Salalah - tutaj się nie wybierasz, ale może komuś innemu się przyda. W Salalah jest w samym centrum miasta dobrej jakości hotel oczywiście Salalah i tu z marszu w środku nocy dostałem pokój za 8 omr w pakiecie jeśli się płaci z góry za 3 noce to wtedy nawet ta już kończąca się nocka jest już wliczona za darmo.
Takie optymistyczne ceny w Salalah obowiązują w okresie styczeń luty gdy miasto jest dość pustawe. W okresie np czerwiec lipiec gdy cały Oman zjeżdża do Salalah ceny w tym samym hotelu mogą sięgać 35+ omr za noc.
 Profil Relacje PM off
zorrondzombie uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#22 PostWysłany: 01 Lut 2026 00:09 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 97 / 46.9%
złoty
@zorrondzombie większość moich podróży, to wyjazdy gdzie rezerwuję noclegi ad hoc (a zdarza się, że nie mam gdzie spać nawet o 22 :P). W taki sposób zwiedzałem też Oman w listopadzie 2023 i nie było z tym problemu, a przejechałem kraj autem od Maskatu po Salalę przez Hajmę i potem powrót przez Duqm, Al Khaluf, Al Ashkharah i Sur. Oczywiście zdarza się, że w okolicy nie ma nic i trzeba pojechać trochę dalej, albo przespać się w lokalnej norze.
Przy wybieraniu noclegów pamiętaj tylko, że na Jabal al Akhdar Road nie wjedziesz autem bez napędu 4x4. Na dole jest posterunek policji i karzą Ci zostawić auto na parkingu / przy drodze oraz zaproponują zaprzyjaźnionego taksówkarza za 100-200 PLN.
 Profil Relacje PM off

#23 PostWysłany: 01 Lut 2026 09:38 
Awatar użytkownika

Dzięki. Obydwa powyższe posty konkretne i bardzo pomocne.
Dla mnie budżet noclegowy za 2-ie osoby to ok. 30…40EUR.
I w tym kierunku zawsze szukam. Z reguły się udaje.
Chociaż raz nie było wyjścia i trzeba było za ok 80 EUR wziąć,
ale to chyba nas naciągnęli, bo widzieli, że dalej jechać nie damy rady…
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 03 Lut 2026 18:37 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 13.0%
niebieski
Ja właśnie wracam z Omanu, wiekszosc noclegów budowałam ok tydzien wcześniej, ale nie było tez problemu z noclegiem z dnia na dzien dla 4 osób. W Twoim budżecie znajdziesz coś bez problemu
Im później bukowane tym tańsze, na ogół. W Nizwa bym zabukowala wcześniej ale pozostałe miejsca niekoniecznie
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#25 PostWysłany: 03 Lut 2026 22:32 

niebieski
Jako alternatywa do Nizwy mogę polecić nocleg w Bahli.
Hotel Kmkan jest w zasadzie pod samą twierdzą. Może nie najtajniej ale widoki naprawdę extra!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości