Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 200 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 06 Paź 2025 21:52 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Czy ktoś przerabiał wypłatę świadczenia w ramach opóźnionego bagażu w Revolut Xcover/Metal?

W tabeli jest:

Załącznik:
Zrzut ekranu z 2025-10-04 08-07-36.png
Zrzut ekranu z 2025-10-04 08-07-36.png [ 17.53 KiB | Obejrzany 1939 razy ]

Że jest opóźnienie > 4h to bez rachunków należy się 200EUR. U mnie opóźnienie bagażu o 20h.

Jak próbuję wypełnić zgłoszenie na stronie to jak wybieram że nie mam kwitów to ubezpieczenie się nie należy i nie można zakończyć wniosku...

Wiem że nie przysługuje do podróży powrotnych ale to była podróż "tam".
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
 Temat postu: Re: Revolut
#142 PostWysłany: 13 Lis 2025 14:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ubezpieczenie opóźnienia odlotu w Revolucie premium i wzwyż jest nader godne polecenia.
Opóźniona o 6h krajówka w Wenezueli, brak możliwości pobrania z ogólnodostępnych stron statusu lotu i faktycznego opóźnienia, wypłacili kasę na podstawie zdjęć z boardingu i wylądowania w miejscu docelowym.
6 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Revolut
#143 PostWysłany: 14 Lis 2025 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 867
Kilometry: 1 632 591
Krajów: 79 / 36.9%
niebieski
Za kolegą Gadekk@ potwierdzam bezproblemowe wypłacenie odszkodowania z ubezpieczenia Xcover z pakietu Revoluta (w moim przypadku Ultra) za opóżnienie lotu 5h z lotniska Zatoki Perskiej i liniami arabskimi gdzie nie obowiązują regulacje EU.
Dodatkowo przez ostatni rok skorzystałem trzykrotnie z ubezpieczenia anulacji lotów na zasadzie "zmiany planów" i nie odbycia kolejnych lotów z partycypacją 30% i wypłatą pozostałych 70% kosztów cen biletów. Za każdym razem wypłata całości 70% kosztów.
elwirka lubi ten post.
elwirka uważa post za pomocny.

#144 PostWysłany: 21 Sty 2026 14:51 

Loty: 146
Kilometry: 297 001
Krajów: 27 / 12.6%
seal napisał(a):
Czy ktoś przerabiał wypłatę świadczenia w ramach opóźnionego bagażu w Revolut Xcover/Metal?

W tabeli jest:

Załącznik:
Zrzut ekranu z 2025-10-04 08-07-36.png

Że jest opóźnienie > 4h to bez rachunków należy się 200EUR. U mnie opóźnienie bagażu o 20h.

Jak próbuję wypełnić zgłoszenie na stronie to jak wybieram że nie mam kwitów to ubezpieczenie się nie należy i nie można zakończyć wniosku...

Wiem że nie przysługuje do podróży powrotnych ale to była podróż "tam".

Mam plan Metal/ubezpieczenie Xcover. Ostatnio miałem opóźniony bagaż o jakieś 50 h i zgłosiłem jedynie moje (i rodziny) wydatki - niecałe 200 euro za wszystkich. Zwrot dostałem praktycznie na następny dzień od zgłoszenia. Czy mogłem (albo dalej mogę?) wyciągnąć z tego więcej? Myślałem, że przysługuje mi jedynie zwrot za wydatki a teraz zobaczyłem, że jest tam to 200 euro bez paragonów. Czy to 200 euro jest na pasażera? Korzystałeś może z tego?

#145 PostWysłany: 21 Sty 2026 16:59 

A leciałeś jakąś „dziką” linią, czy czymś z UE?
Ja, bez dodatkowego ubezpieczenia, w ciągu ostatnich 15 miesięcy złożyłem trzy claimy, bo bagaż mi się opóźnił (za każdym razem dostarczyli go w ciągu 72 h). Każdy claim był na ok. 1500 EUR i wszystkie trzy zostały zaakceptowane. Linia: BA. Możliwe, że w ogóle nie musisz nic załatwiać przez Revoluta, bo linia lotnicza wszystko wypłaci.
Maksymalny claim zgodnie z Konwencją Montrealską to 1519 SDR (za osobę), czyli około 7860 PLN.
TIT lubi ten post.
TIT uważa post za pomocny.

#146 PostWysłany: 21 Sty 2026 17:11 

Leciałem Lufthansa + Discovery. Z tego co szukałem to wszędzie pisali tylko o zwrocie na podstawie paragonów.

#147 PostWysłany: 21 Sty 2026 17:15 

Na wszystkie zgłoszenia miałem paragony, więc bez nich raczej będzie trudno.

#148 PostWysłany: 21 Sty 2026 17:21 

No właśnie w Xcover jest niby 200 euro bez żadnych paragonów, co zobaczyłem już po fakcie i o tym pisał @seal

Czyli przy opóźnionym bagażu robiłeś zakupy pod te maksymalne dozwolone kwoty :) ? I linie nie kwestionowały niezbędności takich zakupów?

#149 PostWysłany: 28 Sty 2026 20:32 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
A jak odczucia związane z ubezpieczeniem medycznym w revolucie?

#150 PostWysłany: 29 Sty 2026 14:23 
Awatar użytkownika

niebieski
@ansbach1 Bez problemu. Dwa razy korzystałam na Sri Lance - raz po złamaniu palca, drugi po pogryzieniu przez psa. Bez problemu zwrócili za wszystkie wizyty, dojazdy, leki i bodajże 5 noclegów. Gdyby koszty przewyższały 500 EUR to kazali się kontaktować wcześniej.

Potrzebne były dokumenty - karta informacyjna ze szpitala, paragony i potwierdzenie lotów.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#151 PostWysłany: 29 Sty 2026 15:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak macie takiego Revoluta w metalu, to ubezpieczenie w nim dostępne traktujecie jako polisę uzupełniającą (właśnie - aby wyciągnąć parę EUR w przypadku opóźnienia czy przerwania podróży, a nie stricte jako ubezpieczenie zdrowotne) czy jest to wasze jedyne ubezpieczenie? Innymi słowy, czy przed jakimiś dalszymi, dłuższymi wyjazdami wykupujecie osobno jakąś polisę w jakimś Generali czy AXA? Patrząc przez pryzmat ubezpieczenia zdrowotnego, zawsze wydawało mi się to uzasadnione, bowiem, z tego co kojarzę (nie miałem na szczęście nigdy wątpliwej przyjemności korzystać) w przypadku jakiegoś zdarzenia - takie Generali ma swoje placówki partnerskie, gdzie otrzymujecie pomoc bez potrzeby wykładania własnych środków, a w przypadku takiego xCover z Revoluta, jak dobrze rozumiem - musiałbym sobie pobyt w takiej placówce sam opłacić a potem wystąpić do nich o zwrot?

Widzę, że ubezpieczenie zdrowotne w metalu jest "dla Ciebie i najbliższej rodziny", przy wyjazdach 2+1 wydaje się to całkiem sensownie kalkulować, biorąc pod uwagę koszt pojedynczej polisy dla 3 osób.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 29 Sty 2026 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 227 556
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
@elgigio jako wyjazdowe. Rok temu byłem w Hiszpanii z żoną i 2 latkiem. W trakcie tego pobytu:

* wizyta w prywatnym szpitalu zapalenie oskrzeli dziecko
* rezygnacja z koncertu ze względu na chorobę dziecka
* blackout wydłużył pobyt o 3 noce, nowe loty, hotel, jedzenie, ciuch etc

Podczas gdy miałem dodatkowo Allianz, to Allianz zaakceptował tylko wizytę w szpitalu dziecka. Revolut natomiast zatwierdził mi wszystko co wyżej.

Następne wyjazdy leciałem już tylko z Revolutem.

#153 PostWysłany: 31 Sty 2026 23:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Było wyżej i pisał o tym cashless, że ta zmiana dotycząca obowiązku wykupienia biletu za pomocą Revoluta aby zostać objętym ubezpieczeniem podróżnym nie dotyczy polskiego rynku, a jednak w apce dalej znajduje się informacja jak poniżej (w podsumowaniu polisy jej brak).

Mam wykupione bilety na ten rok:
- płacone poza kontem revolut;
- płacone revolutem przed zakupem Metalu (w planie standard).
Ciekaw jestem, czy w w/w przypadkach obejmie mnie ubezpieczenie z planu Metal, czy też nie...

Załączniki:
IMG_9041.jpeg
IMG_9041.jpeg [ 321.49 KiB | Obejrzany 1048 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 01 Lut 2026 00:35 

srebrny
Istotną informację zamieściłem w wątku o Revpoints.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 04 Lut 2026 20:03 

złoty
Czy te 350EUR za opóźniony lot to jest kwota łączna na cały okres ubezpieczenia (czyli rok)? - tak by mi się wydawało na podstawie OWU, aczkolwiek nie jest to jednoznacznie wskazane.
Czy może jakimś cudem to jednak jest 350eur na każde zdarzenie? Ktoś w praktyce przerabiał?
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 08 Lut 2026 22:29 
Awatar użytkownika

Jestem przed podróżą do USA w kwietniu. Para z dzieckiem. Na papierze opcja Revolut wydaje się ciekawą a czy ktoś rzeczywiście korzystał z ochrony ubezpieczeniowej na wypadek zdarzenia medycznego w USA? Pakować się w to czy kupować u „tradycyjnego” TU ?
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 12 Lut 2026 10:02 

Lot 21.01.2026 TK65 - Bangkok - Stambuł - Praga. Z uwagi na opóźnienie nie zdążyliśmy na przesiadkę i przerzucili Nas na lot do Pragi na kolejny dzień.
Opóźnienie 14h. Roszczenie zgłoszone do x-covera 01.02.2026 - dziś decyzja o przyznaniu 700e i pieniądze na koncie w ciagu kilkunastu minut.
Łatwo prosto i przyjemnie - polecam ;)
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

#158 PostWysłany: 12 Lut 2026 23:26 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
wpisałeś wprost ze chcesz ryczałtową kwotę zamiast zwrotu kosztów

#159 PostWysłany: 25 Lut 2026 17:19 
Awatar użytkownika

niebieski
UWAGA

W przypadku rev/xcover jeśli załączacie dokumenty dotyczące opóźnienia, to nie trzeba dodawać reklamacji i odpowiedzi na nią. W ten sposób dowiedzieli się o czymś, o co pytać nie mogą. Lepiej załączać mniej.

"We have thoroughly assessed your claim based on the information you provided and the inclusions and exclusions outlined in your wording. Unfortunately, your claim was unsuccessful.

The documents you’ve provided show that you are already receiving compensation for 400 EUR. Based on the information you've provided and the inclusions and exclusions of your coverage terms, you are eligible for 350 EUR. Since the compensation you received already covers this, you are not eligible for any further refund from XCover. Your protection doesn’t cover you if you’ve already received compensation for your expenses from another source"
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.

#160 PostWysłany: 25 Lut 2026 17:26 

złoty
Ja tu jeszcze dodam odnośnie Revoluta i XCovera.
Oczywiście jasno jest to w OWU napisane ale można przeoczyć.
W planie Metal ubezpieczenie obejmuje również Partnera/Małżonka.
Natomiast w planie Premium Partner/Małżonek nie jest objęty ubezpieczeniem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 200 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości