Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 342 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: SAS Eurobonus
#321 PostWysłany: 22 Gru 2025 12:33 

złoty
-- 21 Gru 2025 12:01 --

Niestety strona do rezerwacji za mile bardzo często się wykrzacza i czasem pomaga wyczyszczenie ciasteczek.
Loty z przesiadką to już megatragedia i jedynie infolinia je może wystawić.

-- 22 Gru 2025 11:33 --

Dziś w kalendarzu świątecznym karty podarunkowe z bonusem 20%.
Oferta ważna do 24. 12. 2025.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#322 PostWysłany: 23 Gru 2025 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 79 / 36.9%
HON fly4free
Dzisiaj Earn double points on all SAS European and Intercontinental flights in Business and Premium economy between 15 January and 30 April. Both Bonus and Level points will be doubled after completing the flights. Sign up today!
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 10 Sty 2026 09:20 
Awatar użytkownika

platynowy
Chcę kupić lot GOT-CPH-GDN one way. Pierwszy odcinek realizuje SAS, a drugi SAS Connect. Jako że mam marne 5k punktów EB (lot za punkty kosztuje 10k), a liczba ta na 99% w przyszłości nie wzrośnie, chętnie zastosowałbym opcję "points+cash". Niestety, na stronie do płacenia za lot opcja ta się nie pojawia.

Czy możliwe, że przyczyną jest operator drugiego odcinka? Na stronie SK, gdy jest mowa o "points+cash", odnosi się to tylko do "SAS flights". Być może SAS Connect, mimo że lot ma nr SK, nie jest w tym kontekście traktowany, jako "SAS flight"?

Alternatywnie.. Może znacie jakiś tani (zbliżony do 4free :D ) sposób na zdobycie 5k EB bez latania?

Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale w EB mam silvera.
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 10 Sty 2026 09:29 
Awatar użytkownika

Loty: 476
Kilometry: 505 697
Krajów: 55 / 25.7%
niebieski
@tropikey jak spalałem na siłę punkty w czasie, gdy SK przechodził do ST, to bez problemu obniżałem cenę punktami przy wylotach z/do GDN (wtedy także to był SAS Connect). To nie ma tutaj znaczenia.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#325 PostWysłany: 10 Sty 2026 10:02 
Awatar użytkownika

platynowy
Dzięki. No to muszę chyba napisać do ich supportu, w czym problem.

Edit: z ciekawości spróbowałem jeszcze na Chrome i... tu się opcja points +cash pojawiła :D

Wcześniej sprawdzałem wielokrotnie na Edge. Dziwne, ale prawdziwe.
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#326 PostWysłany: 10 Sty 2026 13:04 
Awatar użytkownika

platynowy
Przepraszam, że post pod postem, ale nie chciałbym, żeby edytując poprzedni wpis, umknęło uwadze moje poniższe pytanie w innej kwestii....

Mój silver wygasa w marcu, a lot miałby być w sierpniu. Gdy robię wstępną przymiarkę do rezerwacji w taryfie Go Light, pojawia mi się informacja, że 1 szt. bagażu do 23 kg jest wliczona (czyli działa bonus wynikający z Silvera). Czy myślicie (a może wiecie z autopsji), że kupując bilet teraz z powyższą informacją, ten bonus będzie widoczny w rezerwacji również w sierpniu, gdy nie będę miał już silvera?
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 10 Sty 2026 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 476
Kilometry: 505 697
Krajów: 55 / 25.7%
niebieski
@tropikey raczej nie, ale głowy nie dam. Miałem analogiczną sytuację, gdy przenieśli mi do Elite Plus (ST) owy status w SK. Rezerwacja w Saudii robiona jeszcze za czasów "złota", a lot odbywany za czasu już posiadanego (wtedy) srebra. Liczba bagażu (się zmniejszyła i na karcie pokładowej pomimo nie dotykania niczego) pojawił się status srebrny.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#328 PostWysłany: 10 Sty 2026 19:46 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Na razie pokazuje dodatkową sztukę bagażu, bo status jest aktywny. W momencie gdy status się zmieni, informacje w rezerwacji zostaną automatycznie zaktualizowane. Działa tak w obie strony. Podwyższenie statusu zdobyte po zakupie biletu automatycznie dorzuca dodatkowe sztuki bagażu do rezerwacji.

Przy okazji inna ciekawostka, człowiek uczy się całe życie. I nie jest wykluczone, że większość tutaj wiedziała.
Jeśli na rezerwacji jest kilka osób a główna na Golda, to wszyscy dostają fast tracka (przynajmniej w No). Ale.... działa to tylko jeśli jako pierwszy przejdzie gold właściwy, wtedy kolejne osoby również przejdą. Czyli podobnie jak goście w saloniku. Jeśli najpierw będzie próbować inna osoba z rezerwacji, to dostanie info że fast track się nie należy.
Gdzieś to jest spisane w czeluściach T&C, ale dość mało intuicyjne. Na logikę - fast track jest tylko dla posiadacza Golda. W maszynie do drukowania BP pokazuje się info, że wszyscy mają fast track, ale już na wydrukowanych kartach takiej informacji nie ma. Dość naturalnym odruchem jest puszczenie najpierw osobę dodatkową, żeby spróbowała - żeby się nie okazało, że główna osoba przejdzie, a dodatkowe zostaną...
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#329 PostWysłany: 20 Sty 2026 17:39 
Awatar użytkownika

niebieski
W EuroBonus da się naliczyć punkty oryginalnie zarezerwowanej trasy, ale jest to droga przez mękę.

Można to zrobić przez infolinię lub w przypadku posiadania statusu gold.[no/se/dk]@sas.[no/se/dk]
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#330 PostWysłany: 20 Sty 2026 18:40 

Loty: 407
Kilometry: 569 610
Krajów: 41 / 19.2%
niebieski
Podobna sytuacja jest z bagażem. Silver EB, lot Deltą po USA i dla każdej osoby z rezerwacji (5) pierwszy bagaż 23 kg za free.
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 16 Lut 2026 12:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Informacyjnie - Dziś 2 miejsca w C do HND wyszły w 70 min…
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 19 Lut 2026 08:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Image
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.
Chupacabra uważa post za pomocny.

#333 PostWysłany: 12 Mar 2026 08:54 
Awatar użytkownika

niebieski
25% points discount on selected European destinations

Now you get a 25 % points discount on bonus trips between Scandinavia and Aberdeen, Bilbao, Budapest, Florence, Gdansk, Istanbul, Krakow, Lyon, Madrid, Malta, Nice, Naples, Prague, Stuttgart, Vienna.

The offer applies one-way and return journeys in Economy Bonus and Business Bonus. And as usual, children 2-11 years old get 50% of the point price, even on the already discounted price.

Book by 15 March 2026

Travel period: 12 March – 30 June 2026
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

#334 PostWysłany: 19 Mar 2026 18:21 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 19 Mar 2026 17:11 --

status match z BA
Info po norwesku:
https://eurobonusguiden.no/2026/03/sas- ... h-airways/

hmm, odpłatnie:
EuroBonus Silver: 39 euro
EuroBonus Gold: 79 euro
EuroBonus Diamond: 159 euro

BA Bronze → EuroBonus Silver
BA Silver → EuroBonus Silver or Gold
BA Gold → EuroBonus Gold or Diamond

Members at higher levels can choose which EuroBonus level they want to match to.
The status upgrade normally occurs within 1–10 business days after the status is verified.
granted for a period of 13 to 24 months

-- 19 Mar 2026 17:21 --

Idąc za ciosem. Aktywny od kilkunastu dni jest również status match z FinnAir i BalticAir, tym razem challenge z koniecznością wylatania odcinków.
po norwesku:
https://eurobonusguiden.no/2026/03/sas- ... eurobonus/

The matched status is valid for six months. During this period, the status can be maintained for up to two years by completing a “flight challenge” with SAS:

EuroBonus Silver: 3 SAS flights
EuroBonus Gold: 6 SAS flights
EuroBonus Diamond: 9 SAS flights

The flights must be carried out within the six-month period.

#335 PostWysłany: 19 Mar 2026 18:30 
Awatar użytkownika

złoty
Podepnę się pod temat, jest jakiś status match/challenge ze Star Alliance?
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 19 Mar 2026 18:51 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 458 354
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
---
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 19 Mar 2026 19:09 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
abelincoln napisał(a):
Podepnę się pod temat, jest jakiś status match/challenge ze Star Alliance?

Obecnie nke ma opcji z tego co wiem matchowania tego pod SA.
Ale z bronza możesz zrobic Silvera na SA.

Czy ktoś oblatany moze wyjaśnić czy jest sens sie matchowac do Silvera. Najrzadziej latam liniami z tego sojuszu. Trochę ale niewiele ululalem punktów na flyingblue i nie wiem czy jest sens to porzucać dobierać Silvera. Co prawda lecę zaraz do Faroe SAS plus pod koniec. Roku ze skyteam do Azji. Ale totalnie nie wiem czy nagle sie przerzucić do SAS I co z milami zgromadzonym w ramach Flyijg blue
abelincoln lubi ten post.

#338 PostWysłany: 19 Mar 2026 23:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Robaku napisał(a):
Czy ktoś oblatany moze wyjaśnić czy jest sens sie matchowac do Silvera. Najrzadziej latam liniami z tego sojuszu. Trochę ale niewiele ululalem punktów na flyingblue i nie wiem czy jest sens to porzucać dobierać Silvera. Co prawda lecę zaraz do Faroe SAS plus pod koniec. Roku ze skyteam do Azji. Ale totalnie nie wiem czy nagle sie przerzucić do SAS I co z milami zgromadzonym w ramach Flyijg blue

Takie wymierne korzyści to dodatkowa sztuka bagażu (również w light), i boarding w grupie 3. Teoretycznie oba dostępne w całym SkyTeam (na pewno w KLM/AF), ale pewnie trzeba sprawdzić. Reszta to raczej mało istotne umilacze - ciut więcej punktów zbierasz, ciut mniej punktów wydajesz.
Jeśli nie masz dalekosiężnych planów na latanie SASe to nie wiem czy warto. Przy SAS plus bedziesz i tak miał dodatkowe torby i priority boarding.
Więc może być optymalniej wpisać to do FB raczej.

Nie mam przekonania, że przeliczanie punktów z innych ST do EB jest optymalne. Za wcale nie niską klasę eco w KLM dostałem raptem kilkaset punktów bonusowych i mniej niż 200 statusowych (chyba wprost przelicza odległość). Za podobny lot ale SASem wskakiwało 1500/1000 czy podobnie, w tym pewnie bonus EBG, ale nie zmienia to faktu, że zauważalnie lepiej. EB wyraźnie promuje loty swoimi liniami. Które z kolei są dość zawężone.
Robaku uważa post za pomocny.

#339 PostWysłany: 20 Mar 2026 01:08 

HON fly4free
Ponadto to co już padło wyżej trzeba też wziąć pod uwagę, co można zrobić z bankowanymi milami. I tu z SK jest problem, dlatego że program jest IMO mniej uniwersalny niż FB czy DL. Oczywiście są różnice oraz plusy i minusy wszystkich FFP, ale SK, o ile nie wykorzystuje się punktów na ich własne krótkie loty i to najlepiej w jakiś promocjach (a nie każdy potrzebuje Skandynawii..), ma coraz bardziej ograniczoną użyteczność. Jest owszem trochę nienajgorszych stawek na przeloty partnerskie, niektóre nawet fajne, ale one pewnie dla przeciętnego pasażera będą mniej istotne czy potrzebne, a z kolei SK bardzo zespuł stawki na własne loty, bo stały się dynamiczne i są kompletnie oderwane od rzeczywistości. Ze świeczką szukać np. standardowych stawek w C na longach zwłaszcza do Azji. Pojawiają się pojedyncze daty rok do przodu i do razu znikają - a w pozostałych dniach loty kosztują po nawet milion mil w C a po 200 tys. w Y 8-) Nie jest też - generalnie - dobrym programem na wykorzystywanie mil na loty AF/KL itd. - w tym wypadku zwykle o wiele lepiej robić to przez FB albo ewentualnie DL.

Osobiście mialem nadzieję, że w przewidywalnej perspektywie dojdzie do zintegrowania FB i EB, ale na to się jednak nie zanosi. Ja osobiście z bankowaniem mil za loty ST wróciłem generalnie do FB/DL.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#340 PostWysłany: 20 Mar 2026 21:39 
Awatar użytkownika

niebieski
W pełni zgadzam się z powyższym.
Generalnie EB ma sens dla osob, które regularnie latają SASem. Punkty straciły na wartości, a typowe promocje, typu stałe stawki dla EBG, zazwyczaj nie są dostępne, a już na pewno nie tak jak kiedyś. Sam mam tonę punktów, którch nie mam jak wydać, bo na loty które bym chciał stawki są oczadziałe.

Natomiast mam zdanie odmienne w kwestii połączenia/wchłonięcia programów. Przynajmniej jeszcze 2 lata (bo tyle mi brakuje do lifetime :D
Potem to niech sobie łączą ;)

Dopowiadając do poprzedniego pytania - ja sobie zaczynam darować takie matche, jeśłi naprawdę nie widze perspektyw wykorzystania. Plus mam mimo wszystko średnie doświadczenia z przepinaniem programów przed i za salonikiem (w przypadku Silver nie dotyczy akurat).
Ale wiem, że niektórzy mogą mieć inną perspektywę i potrzeby.
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 342 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość