Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 27 Lis 2012 10:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Moim zdaniem lowcosty nie stosują owerbookingu. Na kilkadziesiąt lotów (z których około 10 miało 100% obłożenia) nie spotkałem się z sytuacją aby kogoś nie wpuścili ze względu na brak miejsca. Nawet nie przypominam sobie aby ktoś ze znajomych trafił na coś takiego lub też był artykuł o braku miejsca dla osoby, która zakupiła bilet w Ryanairze i której nie wpuszczono na pokład ze względu na brak miejsca. Praktyka overbookingu jest stosowana w przypadku linii gdzie występują wyższe klasy rezerwacyjne (co jakiś pojawia się taka afera w LOT).
A jeśli chodzi o ilość osób, które kupują bilety i później nie pojawiają się na lotnisku to jest sporadyczna. Ogranicza się głównie do użytkowników serwisów takich jak te. 99% pasażerów to osoby, które nie mają pojęcia o możliwości latania za kilka złotych lub nie traktujących przelot jak przejażdżkę rowerem.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#22 PostWysłany: 27 Lis 2012 10:41 

Miejsca w samolocie może zabraknąć też z innego powodu:

http://www.mojeprzeloty.pl/nowosc.php?d ... 23&org=lot
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 27 Lis 2012 10:43 

Loty: 76
Kilometry: 175 290
Krajów: 24 / 11.2%
panprofesor82 napisał(a):
Moim zdaniem lowcosty nie stosują owerbookingu. Na kilkadziesiąt lotów (z których około 10 miało 100% obłożenia) nie spotkałem się z sytuacją aby kogoś nie wpuścili ze względu na brak miejsca.

Rozumiem że zawsze wchodzisz na pokład ostatni, bo tylko wtedy miałbyś szanse zaobserwować
czy jest overbooking.
Ja osobiście też się z nim nie zetknąłem, ale myślę, że skoro Ryanair jak by mógł to wprowadził by
opłatę za korzystanie ze schowka na bagaż, to z dużym prawdopodobieństwem można założyć że korzysta
z dodatkowego źródła gotówki jakim jest overbooking.

#24 PostWysłany: 27 Lis 2012 11:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Dokładnie, zazwyczaj mam malutki bagaż i wchodzę na końcu. Jak widzę, że jest bardzo dużo pasażerów (a wprawione oko moze to ocenić) to często dostaję wygodniejsze siedzenie na początku samolotu :) A w Modlinie jeśli pogoda jest bleee to zawsze ociągam się do końca aby nie marznąć i nie moknąć :)

Dodatkowo jeszcze pamiętam, że w gazetce Ryanaira jest napisane, że nie stosują overbookingu i myślę, że to prawda.

Ostatnio edytowany przez Roku, 18 Lut 2016 17:35, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 27 Lis 2012 12:32 

foer napisał(a):
Ja osobiście też się z nim nie zetknąłem, ale myślę, że skoro Ryanair jak by mógł to wprowadził by
opłatę za korzystanie ze schowka na bagaż, to z dużym prawdopodobieństwem można założyć że korzysta
z dodatkowego źródła gotówki jakim jest overbooking.

tylko, zeby to mialo sens musialoby to byc na lotach gdzie jest duze oblozenie i bardzo drogie bilety a takie cos wystepuje praktycznie tylko w okolicach swiat i niektorych wakacyjnych dni...w innych przypadkach takie dzialanie po prostu nie ma sensu gdyz koszt ewentualnego pokrycia strat za brak miejsca w samolocie jest zbyt duzy ...
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 27 Lis 2012 13:39 

To jest oczywista oczywistość
Jak nie ma pełnego obłożenia to nie ma overbookingu
Jak jest pełne obłożenie to ostatnie bilety są stosunkowo drogie.

Ostatnio edytowany przez Roku, 18 Lut 2016 17:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 28 Lis 2012 01:16 

z czego sie usmiales? odczytaj moj post w kontekscie wczesniejszych wypowiedzi innych osob, ktore pisaly o tym, ze wiele osob nie wykorzystuje biletow za kilka zlotych...raczej gdy na lot dostepne sa takie bilety to trudno mowic o pelnym oblozeniu oraz bardzo drogich ostatnich biletach...
po drugie koszt odszkodowania za brak miejsca w samolocie jest zazwyczaj wyzszy niz najdrozsze bilety Ryanaira w szczycie sezonu...
wszystko to razem wziete swiadczy o tym, ze overbooking w low costach nie ma wiekszego sensu...mozna zarobic na setkach innych rzeczy. szybciej i bezpieczniej...
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 28 Lis 2012 13:25 

Moim skromnym zdaniem low costy jak prawie kazda inna "szanujaca sie linia" oczywiscie stosuja overbooking bo sa to dla nich extra duze pieniadze.
Tym bardziej jesli mowa juz o Ryanair czy Wizzair, ktore na punkcie kazdej zlotowk isa bardzo pazerne.
Przeciez zawsze juz na pare dni przed lotem ceny biletow sa zabojczo wysokie, wiec to dla lini czysty biznes aby sprzedawc te wlasnie bilety z overbookingiem za np. 500-600 zl. bo nawet jesli ktos w jednym na sto przypadkow faktycznie by nie wszedl na poklad to i tak oplaci sie takiej osobie wyplacic to odszkodowanie (chociaz zazwyczaj znajda zawsze jakies miejsce w samolocie) lub "wrzucic" ja na kolejny lot z pare godzin, dajac kanapke i butelke wody.
Stad nie wierze, ze te pazerne linie tego nie stosuja.
A wiadomo co oficjalnie maja mowic, przeciez lepiej powiedziec, ze nie stosuja tego zjawiska by brzmialo ladnie, niz sie przyznac do tego procederu i stracic w oczach milionow klientow.....
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 28 Lis 2012 13:39 

arafat111 napisał(a):
z czego sie usmiales? odczytaj moj post w kontekscie wczesniejszych wypowiedzi innych osob, ktore pisaly o tym, ze wiele osob nie wykorzystuje biletow za kilka zlotych...raczej gdy na lot dostepne sa takie bilety to trudno mowic o pelnym oblozeniu oraz bardzo drogich ostatnich biletach...
po drugie koszt odszkodowania za brak miejsca w samolocie jest zazwyczaj wyzszy niz najdrozsze bilety Ryanaira w szczycie sezonu...
wszystko to razem wziete swiadczy o tym, ze overbooking w low costach nie ma wiekszego sensu...mozna zarobic na setkach innych rzeczy. szybciej i bezpieczniej...

Twoje wypowiedzi świadczą że nie do końca rozumiesz przepływy finansowe jakie generuje overbooking.

#30 PostWysłany: 28 Lis 2012 14:00 

romuald napisał(a):
Moim skromnym zdaniem low costy jak prawie kazda inna "szanujaca sie linia" oczywiscie stosuja overbooking bo sa to dla nich extra duze pieniadze.
Tym bardziej jesli mowa juz o Ryanair czy Wizzair, ktore na punkcie kazdej zlotowk isa bardzo pazerne.
Przeciez zawsze juz na pare dni przed lotem ceny biletow sa zabojczo wysokie, wiec to dla lini czysty biznes aby sprzedawc te wlasnie bilety z overbookingiem za np. 500-600 zl. bo nawet jesli ktos w jednym na sto przypadkow faktycznie by nie wszedl na poklad to i tak oplaci sie takiej osobie wyplacic to odszkodowanie (chociaz zazwyczaj znajda zawsze jakies miejsce w samolocie) lub "wrzucic" ja na kolejny lot z pare godzin, dajac kanapke i butelke wody.
A wiadomo co oficjalnie maja mowic, przeciez lepiej powiedziec, ze nie stosuja tego zjawiska by brzmialo ladnie, niz sie przyznac do tego procederu i stracic w oczach milionow klientow.....

Czyli nigdy nie słyszałes o kimś kto padłby ofiarą ovebookingu w LCC ale mimo wszystko wiesz swoje na zasadzie "tak musi być bo lowcosty są pazerne".
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 28 Lis 2012 14:24 
Awatar użytkownika

srebrny
romuald napisał(a):

pazerne linie :mrgreen:
ostatnio za połączenie Gdańsk-Kopenhaga return stęchły SAS krzyknął mi niespełna 3000 PLN w klasie ekonomicznej na tydzień przed wylotem
i nawet podłej kanapki nie dadzą
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Sie 2013 17:29 

niebieski
W sobotę 10-tego na rejsie Poznań - Oslo/Torp (W6) miał miejsce overbooking na 8 osób, z czego dla 4 nie było miejsca. Podczas nadawania bagażu rejestrowanego pani szukała chętnych do dobrowolnej rezygnacji z lotu. Zgłosiłem się i nie poleciałem. Wysłałem do Wizz roszczenie o rekompensatę - sprawa wydaje się być pewna. Ciekawe czy to zdarza się częściej, zwykle latam z podręcznym, więc jeśli zwykle pytają przy nadawaniu bagażu, to nie ma szans na powtórkę :)

#33 PostWysłany: 12 Sie 2013 18:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
ale co ma to wspolnego w watku Ryanaira?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 12 Sie 2013 18:54 

Przecież overbooking "wziął się " z czasów, kiedy bilety sprzedawali agenci, a środki łączności nie pozwalały na monitorowanie sprzedaży online. Agenci razem, mieli pulę biletów większą niż ilość miejsc w samolocie. Dlatego czasem sprzedali za dużo biletów. W ryanair bilet od zawsze sprzedaje "komputer", który nie ma problemów z liczeniem do 300. Oczywiście można ustalić, że będziemy sprzedawać więcej biletów niż miejsc, jednak po co. Programy komputerowe potrafią tak sterować sprzedażą biletów /zmieniając cenę/ aby można kupić bilet /drogie/ do ostatniego dnia. I to +wykorzystanie samolotów do kilku lotów dziennie, moim zdaniem jest podstawą sukcesów finansowych ryanair , a nie oszczędzanie na kanapkach, sprzedaż bilecików loteryjnych itp.

#35 PostWysłany: 12 Sie 2013 19:08 

Loty: 1053
Kilometry: 1 634 305
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Overbooking jest normalnym działaniem biznesowym wynikającym z kompilacji nieubłaganej statystyki i rachunku ekonomicznego.
Czy akurat Ryanair to stosuje, nie da się w pełni udowodnić nie siedząc w ich systemie. Można tylko podejrzewać, że dziwne by było gdyby tego nie stosowali... A to co jest podawane do oficjalnej wiadomości, należy dzielić na pół. Zwyczajny marketing i dbanie o wizerunek.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 12 Sie 2013 21:13 

niebieski
Gleba3 napisał(a):
W sobotę 10-tego na rejsie Poznań - Oslo/Torp (W6) miał miejsce overbooking na 8 osób, z czego dla 4 nie było miejsca. Podczas nadawania bagażu rejestrowanego pani szukała chętnych do dobrowolnej rezygnacji z lotu. Zgłosiłem się i nie poleciałem. Wysłałem do Wizz roszczenie o rekompensatę - sprawa wydaje się być pewna. Ciekawe czy to zdarza się częściej, zwykle latam z podręcznym, więc jeśli zwykle pytają przy nadawaniu bagażu, to nie ma szans na powtórkę :)

Ja również słyszałem o przypadku overbookingu przez Wizzaira i to miało miejsce również w locie do Torp. Znajomi lecieli z Katowic w styczniu i wtedy również szukano chętnych do rezygnacji z lotu. Czy podobne przypadki zdarzają sie w Ryanie - tego nie wiem (nie słyszałem o żadnej tego typu akcji u tego przewoźnika).

#37 PostWysłany: 12 Sie 2013 21:44 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Gleba3 napisał(a):
W sobotę 10-tego na rejsie Poznań - Oslo/Torp (W6) miał miejsce overbooking na 8 osób, z czego dla 4 nie było miejsca.

więc overbooking to 4 osoby. Czy się mylę?

overbooking to normalna praktyka wynikająca z prawdopodobieństwa niestawienia się pasażera na lot. W liniach tradycyjnych dochodzą loty łączone, opóźnienia itd.
Nie chce mi się wierzyć, ze Ryanair jakby miał okazję na obłożonych lotach nie dopuszczałby możliwości overbookingu.

#38 PostWysłany: 13 Sie 2013 08:44 

niebieski
Nie, overbooking był na 8 osób, jak sama nazwa wskazuje jest to ilość sprzedanych biletów ponad ilość miejsc w samolocie. Jednak w tym wypadku 4 osoby po prostu się nie stawiły na lot (i to jest zysk linii lotniczej), w związku z czym nie poleciały pozostałe 4 (i to jest strata ze względu na odszkodowanie).

Ostatnio edytowany przez Roku, 18 Lut 2016 17:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 13 Sie 2013 09:58 

Rozumiem, że jak ktoś sprzedaje bilet za 100 z.ł. bez kanapki to jest pazerny. a jak za 1000zł z kanapką i kawą to nie jest pazerny.

#40 PostWysłany: 21 Paź 2013 09:08 

Gaszpar napisał(a):
Mar77 napisał(a):
Nie sprzedaje.

Skąd ta pewność? Wydaję mi się oczywiste, że overbooking na niektórych trasach jest praktykowany.
W WIZZ AIRze gdy bilety kupuje Kerad, Mucha, WNTL czy ja swoim WDC innym pasażerom "no show" nie jest mały. Więc dlaczego g nie wykorzystać ?

Gdyby ktoś leciał z Malty Wizzairem lub Ryanair to obecnie standardową procedurą na tym lotnisku jest przy boardingu skreślanie przez obsługę numeru odprawy (widocznego na karcie pokładowej jako SEQ NO) na swojej kartce. Kratki są u pracownika na jednej stronie, ponumerowane. Można zobaczyć o ile jest ich więcej niż 189, bo raczej jest. Ja za późno się zorientowałem, mimo dobrze widocznej tej kartki przed sobą.
ps. W Wizzairze overbooking jest na 100% stosowany, ale nie wiem ile dokładnie miejsc - prawdopodobnie zależy to od trasy.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości