Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Sty 2026 00:10 
Awatar użytkownika

Loty: 229
Kilometry: 628 892
Krajów: 53 / 25.6%
złoty
Cześć,

nie chcę zaśmiecać pytaniami innych wątków więc postanowiłem, że otworzę nowy.

Kilka pytań:
1. Czy w trakcie wyjazdu braliście Malarone/Falcimar? Podobno w ubiegłym roku północ Namibii nawiedziła duża epidemia Malarii. Nigdy tych tabletek nie brałem a owiane są złą sławą jeśli chodzi o skutki uboczne. Wyjazd pod koniec pory deszczowej (początek kwietnia), gdzie komarów będzie pewnie więcej.
2. Jak ze szczepieniem przeciwko żółtej gorączce? Wiem, że jest wymagane tylko podróżując z kraju endemicznego ale mam akurat przesiadkę w Etiopii. Co prawda przesiadka jest poniżej 12h ale jednak. Pytam bardziej z ciekawości albo dla innych bo zapewne i tak się zaszczepię - przyda się na przyszłość.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
#2 PostWysłany: 15 Sty 2026 03:44 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 96 / 46.4%
złoty
@monroe

Ad. 1. Oczywiście to jest dla każdego indywidualna sprawa i sam z żoną nie braliśmy żadnych leków przeciw malarii (przełom pory suchej i deszczowej). Znajomi brali jakiś inny tańszy zamiennik, który przyjmuje się raz na kilka dni.
Na pewno najwięcej komarów było w okolicy Epupa Falls. Jeśli chodzi o Etoshę, to jest szansa, że ostatni pożar wytępił znaczną ilość :P

Ad. 2. Przesiadka w Etiopii, to pewnie lot Ethiopianem ze stopem w Addis. Mieliśmy podobne loty, tylko krótszy stop (ze 3-4h) i na 8 os. nikt tego nie sprawdzał w WDH, ani nie pytał (różne okienka i różni pracownicy Służby Granicznej). Za to wyjazd granicą lądową do Angoli i potem powrót do Namibii (okolice Calali / Rundu) było już szczegółowo sprawdzane (dawałem info w wiza-on-arrival,621,145248#p1797087). Poźniejszy powrót z Botswany oraz kolejny przylot z RPA (JNB) bez sprawdzania i pytań.

Ostatnio edytowany przez tetr1s, 15 Sty 2026 11:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 15 Sty 2026 10:48 
Awatar użytkownika

złoty
@tetr1s
Również mam tak krótki stop w ADD ale mimo wszystko i tak się pewnie zaszczepimy bo przyda się na przyszłość.

Dzięki!
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#4 PostWysłany: 15 Sty 2026 13:33 

ad. 2 - szczepiliśmy się właśnie z uwagi na tę przesiadkę. Tak na wszelki wypadek gdyby okazało się, że przesiadka jednak będzie dłuższa albo musimy wyjść poza strefę tranzytową lotniska. Nic takiego na szczęście nie miało miejsca. Ale też w Namibii nikt tego nie sprawdzał.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
monroe uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 16 Sty 2026 15:40 
Awatar użytkownika

złoty
Faktycznie, otrzymałem dzisiaj odpowiedź z Ethiopiana, że przy tranzycie nie jest wymagane szczepienie przeciwko żółtej gorączce. Zapytałem przy okazji wpisania do rezerwacji nr M&M.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#6 PostWysłany: 20 Sty 2026 13:11 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
Jeśli zdecydujesz się brać jednak Malarone to polecam brać je rano. Branie wieczorem skutkuje bardzo złym snem (poty, dziwne sny, płytki sen). Przetestowane na ludziach :)
2 ludzi lubi ten post.
monroe uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości