Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1461 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74  Następna
Autor Wiadomość
#1421 PostWysłany: 09 Sty 2026 15:40 

Loty: 278
Kilometry: 431 421
Krajów: 48 / 22.4%
U mnie również cały czas pusto i muszę przyznać, że zaczynają mnie denerwować te ich idiotyczne odpowiedzi. Też dostałem w grudniu "Wizz Credits zostaną przyznane w ciągu bieżącego miesiąca" - co to w ogóle znaczy? Do końca bieżącego miesiąca czy w ciągu miesiąca?

Czy ktoś zna jakiś numer ten decyzji UOKiK? Nie mogę nic znaleźć, a będzie to raczej niezbędne aby się komunikować z tą instytucją.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#1422 PostWysłany: 12 Sty 2026 12:19 
Awatar użytkownika

Hej, numeru sprawy nie znam, ale może można go znaleźć na stronie UOKIK?

U mnie Wizzair trochę namieszał, wychodzi jakby sami do końca nie wiedzieli jak należy wypłacać te rekompensaty.

W maila pt. "WDC Compensation for Polish consumers" informowali o rekompensacie za każdy lot:
"W Twoim przypadku rekompensata wynosi 15 EUR i jest należna za każdy lot, który zarezerwowałeś/aś w okresie od 29 kwietnia 2025 r. do dnia wygaśnięcia Twojej subskrypcji WDC (zawartej na warunkach WDC sprzed 29 kwietnia 2025 r.), i którego wartość (tj. koszt zakupionego przez Ciebie biletu) wynosił pomiędzy 19,99 EUR a 29,98 EUR. Wypłata rekompensaty nastąpi w formie kredytów WIZZ, które będą ważne przez 1 rok od dnia ich przyznania."

Natomiast w mailu, który dostałam jako odpowiedź na reklamację, jest już informacja jakoby rekompensata dotyczyła rezerwacji :"Niestety tylko dwie Państwa rezerwacji spełniają warunki uzyskania rekompensaty".
To by się zgadzało z tym co zostało mi wypłacone, czyli 2 x 15 € ( za każdą z rezerwacji).

Sądziłam, że rekompensata należy się za każdy zarezerwowany lot, czyli w moim przypadku - 2 rezerwacje dla 2 osób, loty w dwie strony.

Przesłałam im to wyjaśnienie i zobaczymy jaka będzie ich reakcja.
 Profil Relacje PM off  

#1423 PostWysłany: 12 Sty 2026 13:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 637
Kilometry: 963 361
Krajów: 62 / 29.0%
Kupowałem dzisiaj WDC i rzuciły mi się w oczy zmiany - o dziwo na lepsze :o
- zniżka 23 PLN/ 5 EUR przysługuje teraz również na priorytet
- zniżka 23 PLN/ 5 EUR przy bagażu rejestrowanym została rozszerzona na bagaż 26 kg

Kiedy te dodatkowe zniżki weszły w życie? Ciężko stwierdzić :?

Załączniki:
W6WDC20260112.png
W6WDC20260112.png [ 145.43 KiB | Obejrzany 2757 razy ]
mechiko lubi ten post.

#1424 PostWysłany: 12 Sty 2026 14:04 

Loty: 340
Kilometry: 352 058
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Przyszedł mail o zmianie lotu dotyczący dopiero 19 kwietnia, ale cóż, skoro już od dwóch dni mam takie coś przy próbie wystąpienia o zwrot środków. Też to macie?

Załączniki:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 77.36 KiB | Obejrzany 2732 razy ]
 Profil Relacje PM off
piwili lubi ten post.

#1425 PostWysłany: 12 Sty 2026 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 383 356
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
czasami w Wizzairze dzieją się różne cuda. Moja rada - daj im tydzień i spróbuj ponownie wysłać formularz. Jeśli nie pójdzie to załatw to przez telefon.
 Profil Relacje PM off  

#1426 PostWysłany: 12 Sty 2026 16:20 

srebrny
Kashpir napisał(a):
Kiedy te dodatkowe zniżki weszły w życie? Ciężko stwierdzić :?
Jak to u landryny, wszystko cichaczem
 Profil Relacje PM off  

#1427 PostWysłany: 12 Sty 2026 17:48 

niebieski
Tom Stedd napisał(a):
Przyszedł mail o zmianie lotu dotyczący dopiero 19 kwietnia, ale cóż, skoro już od dwóch dni mam takie coś przy próbie wystąpienia o zwrot środków. Też to macie?
Miałem to samo przez kilka dni. Dzień przed lotem infolinia załatwiła sprawę.
 Profil Relacje PM off  

#1428 PostWysłany: 20 Sty 2026 01:08 

niebieski
Mam pytanie odnośnie opłaty za zmianę Wizz Discount Club Standard na Wizz Discount Club Standard Plus. Posiadam Standard ważny do 05.07.2026. Podczas kupna biletów dla 4 osób, Wizz wyliczył opłatę za przejście na Standard Plus na 321,30 zł. Jak to możliwe, jeżeli cena na cały rok za Standard Plus wynosi 99,99E? Wiem, że Wizz potrafi stosować „swój przelicznik” EUR/PLN, bo jak kupowałem Standard, to 59,99E przeliczyli na 269zł (czyli 4,48, przy kursie NBP 4,28), ale jakbym nie liczył, to nie wychodzi mi kwota 321zł. Zwłaszcza, że przy zakupie nadal widoczne jest info: Nasza składka członkowska jest obliczana z uwzględnieniem czasu, jaki pozostał do końca obecnego członkostwa. Jeżeli dobrze pamietam, to powinienem zapłacić różnicę pomiędzy Standard i Standard Plus, pomniejszoną o połowę, bo minęło mi już 6 miesięcy członkostwa Standard.
 Profil Relacje PM off  

#1429 PostWysłany: 20 Sty 2026 17:29 

niebieski
Odpowiedź na swoje powyższe pytanie próbowałem uzyskać bezpośrednio w Wizzie:
Telefonicznie dowiedziałem się, że opłata wynosi różnicę, czyli 40E, nieważne ile trwa już mój status Standard, a info „Nasza składka członkowska jest obliczana z uwzględnieniem czasu, jaki pozostał do końca obecnego członkostwa” o niczym innym nie świadczy. Dostałem też potwierdzenie, że możliwe jest to, że Wizz przeliczył 40E jako 321zł po”swoim kursie”.
Na czacie otrzymałem info, że „ Klub Wizz Discount Club można zaktualizować do wersji Premium wyłącznie w ramach pełnej subskrypcji. W związku z tym obecna subskrypcja zostanie przedłużona o 1 rok od momentu aktualizacji”. Kiedy napisałem, że nie wspominałem nic o Premium, to dostałem info „W przypadku klubu Wizz Discount Club Standard Plus warunki są takie same”.
Pod linkiem https://www.wizzair.com/pl-pl/informacje-i-uslugi/czlonkostwa/wizz-discount-club znalazłem info: „W okresie ważności członkostwa Standard, Standard Plus lub Premium możesz w dowolnym momencie przejść na wyższy poziom członkostwa (Standard Plus, Premium lub Premium Plus), uiszczając opłaty członkowskie proporcjonalnie do pozostałego czasu bieżącej subskrypcji. Przejście na wyższy poziom członkostwa będzie ważne przez rok od daty jego dokonania”. Podobna informacja znajduje się w tutaj w punkcie 8.4: https://www.wizzair.com/cms/api/docs/default-source/downloadable-documents/terms---conditions/wdc/wdc-t-c---pl_c8e44df4-d997-4ea2-b513-1aa253d678cc.pdf
Ja rozumiem to tak, że mając Standard i przechodząc na Plus przed upływem roku, uiszczam opłatę 99,99E minus proporcjonalny okres mojego dotychczasowego Discount Standard, który mi jeszcze pozostał, czyli w przybliżeniu będzie to 99,99E – 59,99/2 = 70E, gdzie 2 oznacza pół roku pozostałego okresu ważności mojego Standardu. Standard Plus będzie ważny przez rok od momentu wniesienia tej opłaty, a nie do końca trwania Discount Standard. Płacąc 321,30 zł za 70E wychodzi, że w przybliżeniu 1E = 4,59 zł. Jeżeli źle to zrozumiałem, to proszę o prostujący komentarz. A może ktoś z Was przerabiał to ostatnio i może potwierdzić słuszność mojego toku rozumowania?
 Profil Relacje PM off  

#1430 PostWysłany: 20 Sty 2026 18:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@Z6GD9 To, co piszesz ma sens. Wrzuciłem na szybko w Excela - przyjąłem wartości w PLN, zapłaconą wcześniej cenę WDC standard (obecnie jest 266 PLN) i aktualną WDC Standard Plus . Konto Wizz pokazuje datę wygaśnięcia stąd do obliczeń wstawiony jest 4 lipca. Wynik minimalnie różni się od tego, co chce Wizz Air, ale może to jakieś nieznane nam niuanse systemów, z których korzystają.

Załączniki:
WDC doplata.png
WDC doplata.png [ 15.44 KiB | Obejrzany 2349 razy ]
Z6GD9 uważa post za pomocny.

#1431 PostWysłany: 20 Sty 2026 23:41 

niebieski
Kupiłem dzisiaj bilety wraz ze Standardem Plus. Dopłata za niego wyniosła 322,02 zł. Od wczoraj cena wzrosła o 72 grosze, bo minął kolejny dzień mojego członkostwa w Standardzie, więc Wizz odjął mniejszą kwotę od 99,99E. Uczestnictwo w Standard Plus mam od teraz na rok.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#1432 PostWysłany: 02 Lut 2026 01:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie wiem co się stało, ale 30 stycznia wieczorem po raz drugi dostałem maila o przyznaniu 15 EUR rekompensaty (pierwszy raz w grudniu) i tego samego dnia pojawiła się na koncie WIzz. Żadnych reklamacji nie pisałem, ale może to, co dostali od innych i wizja jakiejś kary od UOKiK sprawiła, że jeszcze raz zaczęli przeliczać czy nie należą się dodatkowe środki i sami z siebie wypłacają 8-) Ważność środków 12 miesięcy.
panprofesor82 lubi ten post.

#1433 PostWysłany: 02 Lut 2026 08:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja wcześniej nic nie dostałem pomimo, że na 100% miałem rezerwacje podchodzące pod otrzymanie rekompensaty ale za to w sobotę przelali mi 15eur środków wizz. Również uważam, że musieli robić jakąś dodatkową weryfikację.
 Profil Relacje PM off  

#1434 PostWysłany: 02 Lut 2026 08:35 
Awatar użytkownika

srebrny
@Kashpir U mnie wręcz przeciwnie, bilety 2 x 21.99 EUR kupione w maju 2025 z aktywnym WDC i odpowiedź na reklamacje:

"Informujemy, że rekompensata wynosi 15 EUR za każdą rezerwację dokonaną po 29 kwietnia 2025 r., jeśli cena biletu (taryfa + opłata administracyjna) wynosiła od 19,99 EUR do 29,98 EUR.
Sprawdziliśmy Państwa rezerwacje i informujemy, że zgodnie z regulaminem nie przysługuje Państwu prawo do odszkodowania, ponieważ wartość Państwa rezerwacji przekracza 29,98 EUR."

Burdel lub świadome działanie, podobnie jak przy EU261.

Może @moderacja uśmiechnęła by się do włodarzy F4F żeby poprosili o stanowisko UOKiK i Wizz, bo poza jednym artykułem na SG nic w tym temacie się nie pojawiło.
Chętnie napiszę skargę do UOKiK, bo mam 3 takie rezerwacje, ale póki co nie ma się czym podeprzeć poza artykułami w sieci.

Załączniki:
wizzscam.png
wizzscam.png [ 4.73 KiB | Obejrzany 2098 razy ]
3 ludzi lubi ten post.

#1435 PostWysłany: 02 Lut 2026 14:41 

Ja też w piątek drugi raz dostałem od nich 15 euro. Pierwsze już wydałem.
Nie chciało mi się szukać w historii ile i jakich miałem u nich rezerwacji w tym terminie.
 Profil Relacje PM off  

#1436 PostWysłany: 03 Lut 2026 01:06 

niebieski
Ja mejla wysłałem raz, zwrotów dostałem 8. Szkoda mi czasu na liczenie
 Profil Relacje PM off  

#1437 PostWysłany: 27 Lut 2026 08:16 
Awatar użytkownika

Dostałam taka odpowiedź od Wizzair na moją skargę. Dodam, ze otrzymałam maila o rekompensacie a pieniędzy do tej pory nie ma na koncie. Grają na zmęczenie petenta. Z maila wynika, ze bierzemy uwagę kwotę bez opłaty administracyjnej. Takie loty też oczywiście miałam wymienione w tej skardze.

"Zgodnie z zasadami rekompensacie podlegają rezerwacje dokonane w okresie po 29 Kwietnia 2025 roku oraz o wartości taryfy biletu między 19,99 a 29,98 EUR.

Sprawdziliśmy Państwa rezerwację nr xxxxxx i widzimy, że koszt samego biletu za pasażera, za każdy lot, wynosi 72 PLN, czyli jest niższy, a rezerwacja nie kwalifikuje się do odszkodowania.

Uprzejmie informujemy, że w jednym zgłoszeniu możemy obsłużyć tylko jedną rezerwację.

Prosimy o utworzenie nowego zgłoszenia zgodnie z pozostałymi rezerwaxjami na naszej stronie internetowej. Aby utworzyć nowe zgłoszenie, proszę skorzystać z linku https://wizzair.com/pl-pl/informacje-i- ... -pochwaly/"
 Profil Relacje PM off  

#1438 PostWysłany: 27 Lut 2026 14:06 

Loty: 278
Kilometry: 431 421
Krajów: 48 / 22.4%
Kod:
Dziękujemy za odpowiedź do Działu Obsługi Klienta Wizz Air.

Informujemy, że zgodnie z obowiązującymi warunkami, za każdą rezerwację dokonaną po 29 kwietnia 2025 roku, w przypadku gdy cena biletu (opłata + opłata administracyjna) wynosiła od 19,99 do 29,98 EUR, przewidziana jest rekompensata w wysokości 15 EUR.

W Pana przypadku powyższe warunki nie zostały spełnione w żadnej z rezerwacji, dlatego rekompensata nie zostanie przelana na rachunek nr xxx. Rozumiemy twoją frustrację.

Uprzejmie informujemy, że Wizz Air podtrzymuje swoje stanowisko i uważa je za ostateczne w Pana sprawie.

Jeśli nie są Państwo zadowoleni z naszej odpowiedzi na złożoną skargę, mogą ją Państwo skierować do alternatywnego organu rozstrzygania sporów.

...

Przyznam, że walczą mężnie. Nie pozostaję nic innego jak zgłaszać do UOKiK. Problem jest taki, że ciągle nie mogę znaleźć żadnej oficjalnej informacji na temat tej decyzji...
 Profil Relacje PM off  

#1439 PostWysłany: 27 Lut 2026 14:36 

Loty: 105
Kilometry: 137 163
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
To u mnie sytuacja jest jeszcze ciekawsza bo dostałem rekompensatę, chociaż nie powinienem.
Miałem WDC aktywne do maja 2025, dokonałem jedną rezerwację na początku kwietnia 2025 z wylotem po wygaśnięciu WDC.
Dziś dostałem maila o przyznaniu rekompensaty. Oni tam chyba mają taki burdel że sami nie ogarniają co komu przyznają :D

#1440 PostWysłany: 27 Lut 2026 16:57 

niebieski
Oj mają, ja wcześniej dostałem kilka razy. Teraz znowu mejl i +67 zł na konto.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1461 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość