Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 22 Wrz 2025 16:28 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
W sumie coś w tym jest, teraz sobie przypomniałem, że jak jechałem "trochę" za szybko to dostałem sms-a, żebym pamiętał jaki jest limit prędkości i że ubezpieczenie może nie działać w takiej sytuacji. To samo miałem w RPA.

Także, jeździmy przepisowo i w dzień :)

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#22 PostWysłany: 30 Wrz 2025 07:42 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
Krajów: 57 / 27.5%
srebrny
Czy orientujecie się może czy w tym obszarze znajdę jakieś autentyczne wioski Himba?
Załącznik:
Zrzut ekranu 2025-09-30 o 07.36.47.png
Zrzut ekranu 2025-09-30 o 07.36.47.png [ 211.97 KiB | Obejrzany 1206 razy ]

Z tego co się zorientowałem to dopiero pomiędzy Opuwo a Epupa są łatwiej dostępne. Niestety to dla mnie zbyt daleko i szukam bliżej.

#23 PostWysłany: 06 Paź 2025 22:59 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 97 / 46.9%
złoty
Chyba nie było tutaj jeszcze info na forum, a warto wziąć pod uwagę przy planowaniu podróży. Niestety 1/3 Parku Etoszy spłonęła :(
Cytuj:
At that point, according to the ministry, an estimated 775,163 hectares (1.9 million acres) of the park had been burned, equivalent to 34% of its total area, with another 171,098 hectares (423,000 acres) of land outside the park also affected.

Źródło: https://edition.cnn.com/2025/09/29/afri ... -scli-intl
W artykule dostępny film z samolotu oraz zdjęcia.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 07 Paź 2025 20:08 

Loty: 233
Kilometry: 487 115
Krajów: 35 / 16.9%
O rany ... A jadę za 3 tygodnie :shock: Nic nie piszą co z obozami, ale nic z NWR nie dostałam.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 10 Paź 2025 18:26 

niebieski
J.1 napisał(a):
Czy orientujecie się może czy w tym obszarze znajdę jakieś autentyczne wioski Himba?
Z tego co się zorientowałem to dopiero pomiędzy Opuwo a Epupa są łatwiej dostępne. Niestety to dla mnie zbyt daleko i szukam bliżej.

Hej,
Nie w rejonie o którym piszesz ale w okolicy wjazdu do Etoshy przez Anderson Gate (może będzie dla Ciebie też po drodze).

Sprawdź Omapha Himba Village.
Niestety strona im nie działa.
Ale pisałem w sprawie rezerwacji na tego maila: reservations3@exclusive.com.na
 Profil Relacje PM off
J.1 uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 11 Paź 2025 09:21 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 199 411
Krajów: 36 / 17.4%
letadełko napisał(a):
O rany ... A jadę za 3 tygodnie :shock: Nic nie piszą co z obozami, ale nic z NWR nie dostałam.

Lece za tydzien. Kontaktowalem sie zarowno z NWR jak i wypozyczalnia. Maja wszystko pod kontrola i w dalszym ciagu mozna sie swobodnie poruszac po parku. Ogolnie wydzwiek jest taki ze media troche koloryzuja, zobaczymy na miejscu.

Wszystkie kempingi funkcjonuja normalnie wiec zostaje zachowany standardowy regulamin z wyjatkiem NWR, ktore postanowilo "isc na reke" i umozliwia zmiane daty na inna w ciagu najblizszych 12 miesiecy lub voucher wazny czasowo tyle samo.

nomadmania
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 01 Lis 2025 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
Krajów: 57 / 27.5%
srebrny
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc przy planowaniu podróży.
Dołączam zatem teraz do grona ekspertów:)
Wróciłem tydzień temu z Etoshy i mogę się wypowiedzieć. Wjeżdżając przez bramę w Okaukuejo i kierując się w stronę Halali po prawej stronie była przez jakiś czas spalona ziemia ale bez większych strat. Pozniej krajobraz wraca do normy. Zwierzeta koncetrowały się po drugiej stronie drogi. Z miejscówek które wywarły na mnie największy wpływ to wizyta po zmroku przy wodopoju na campingu NWR w Halali ( koniecznie !) Najpierw spotkalismy 4 nosorozce (3 czarne i jednego białego) pozniej podeszly 3 hieny. Za chwile nastapila zmiana grupy nosorozców. Dodam tylko ze po południu idąc obczaić wspomniany wodopój spotkalismy tam dwa węże :? Nastepna miejscowka godna uwagi to wodopoj przy Tsumcor gdzie spotkalismy 8 lwic, 1 samca i 2 male lwiatka, po chwili dołączyła do nich grupa słonic z małymi. Wiadomo ze to przyroda i nie ma pewnosci ze je tam spotkacie ale jeśli zaplanujecie nocleg w Namoutoni to warto tam zajrzeć.
Generalnie zasada jest taka: ruszasz skoro swit na poszukiwanie kotów, po 10:00 spotkasz już głównie tylko antylopy, zebry, zyrafy, strusie, slonie, szakale i ptaki. Warto np. w sparze zakupić broszurke z Etoshy w ktorej znajdziecie wystepujace w parku gatunki zwierzat. Robicie ptaszka przy obrazku, dobra zabawa. Wieczorem gkoty się znowu aktywują więc warto wyskoczyć na małe kółeczko po okolicznych wodopojach..
Załącznik:
IMG_5769 Duży Średni Mały.jpeg
IMG_5769 Duży Średni Mały.jpeg [ 22.7 KiB | Obejrzany 956 razy ]
4 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 12 Sty 2026 00:11 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 631 502
Krajów: 53 / 25.6%
złoty
Wybaczcie, że podepnę się pod ten temat ale 2 pytania:
1. Czy podróżowanie po Namibii samochodem, jak to widziałem w wielu relacjach nie tylko na forum, wiąże się z nocowaniem głównie w namiotach na dachu? Jest szansa ogarnąć dwa tygodnie standardowej trasy śpiąc w lodge'ach (o ile nie jest to dużo droższe bo nie mam dużego budżetu)?
2. Czy termin na przełomie marca i kwietnia będzie w miarę odpowiedni? (wiem, że to przełom pory deszczowej i suchej)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 12 Sty 2026 01:17 

złoty
@monroe

Ad. 1. Generalnie da się i my mając dwa takie auta (2x Ford Ranger z 2x namiot na każdym) spaliśmy czasem w hotelach / guesthousach. W dwóch miejscach będzie trudno / albo drożej:
- Sesriem, gdzie śpiąc w Sesriem Campsite NWR, masz dostęp do wcześniejszego wjazdu na wschód i późniejszego wyjazdu (da radę być o zachodzie słońca),
- Etosha - nocleg w Okaukuejo to super sprawa i moim zdaniem na tym kampingu jest jeden z najlepszych pkt obserwacyjnych (w nocy nosorożce, słonie, polujące lwy, żyrafy i mnóstwo innych mniej znaczących zwierząt).
Poza tym nasi znajomi zrezygnowali z Mile 108, a Spitzkoppe i Epupa Falls da się zwiedzić robiąc wycieczkę na 1 dzień.

Ad. 2. Pytanie, czy planujesz jechać zwykłym autem / sedanem, czy jednak jakimś 4x4? Byłem teraz na przełomie pory suchej i deszczowej i jedynem miejscem, gdzie zwykły sedan nie dał by rady, to Epupa Falls. Reszta trasy do zrobienia, ale trzeba wziąć pod uwagę jedno - jakakolwiek awaria auta może zatrzymać Was na 24h, bo są drogi, gdzie jest bardzo mały ruch. Te duże samochody 4x4 mają ten plus, że dostajesz 2 zapasowe koła.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
monroe uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 12 Sty 2026 02:05 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
Krajów: 14 / 6.8%
niebieski
@monroe
Da się ogarnąć lodge, choć w wielu miejscach cały fun polega na wstawaniu przed lub o wschodzie słońca (Etosha, Spitzkoppe, Deadvlei), więc lodge mało ekonomicznie wychodzą.
Jeśli chodzi o porę deszczową to problemem będzie ona raczej na północy. Ja byłem w listopadzie i widziałem co nagła ulewa może zrobić ze zwykłą drogą (jechaliśmy z Epupa Falls do Opuwo).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
monroe uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 12 Sty 2026 09:29 

Loty: 828
Kilometry: 1 487 029
Krajów: 87 / 42.0%
srebrny
2 x laczek w 4x4 i brak zapasu do momentu zakupu nowej opony. Nie brałbym osobówki. Poza tym stracisz największy fun wyjazdu bez namiotów
tetr1s lubi ten post.

#32 PostWysłany: 12 Sty 2026 12:20 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 631 502
Krajów: 53 / 25.6%
złoty
Nie no, biorę pod uwagę tylko 4x4 ;) Natomiast zamierzamy jechać z kimś dodatkowo i nocowanie za każdym razem na campingach może być trochę problematyczne ;)
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Co do północy to czytałem, że w ubiegłym roku pojawiła się tam malaria a właśnie na północy jest Etosha...
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#33 PostWysłany: 12 Sty 2026 12:41 

złoty
Pisałeś o budżecie.
No lodge są w Namibii obrzydliwie drogie.
Więc poguglaj najpierw te które by Cię interesowały pod kątem ceny i czy Ci się to w Twoim budżecie spina.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 15 Sty 2026 00:12 

Cześć. Proszę o weryfikację. Ameryki nie odkryłam - ale warto jednak się upewnić.
Dzień 1 (29 maja) – Przylot do Windhoek o 8:10, odbiór auta 4x4, zakup karty SIM i prowiantu, wyjazd w kierunku Parku Namib-Naukluft trasą przez Rehoboth i Maltahöhe..
Nocleg – Nauams Namibia – Farmyard Chalets / Mountain Cabins / Campsite.

Dzień 2 (30 maja) – Wjazd do parku, przystanek w Solitaire, zwiedzanie Sesriem Canyon, przejazd do Sossusvlei, wejście na Wydmę 45 i obserwacja zachodu słońca na wydmach.
Nocleg – Sesriem / Sossusvlei.

Dzień 3 (31 maja) – Wczesny wyjazd do DeadVlei, , następnie przejazd w kierunku wybrzeża do Swakopmund, po drodze McGregor’s Bakery w Solitaire oraz znak Zwrotnika Koziorożca.
Nocleg – Swakopmund.

Dzień 4 (1 czerwca) – Poranna wycieczka 4x4 do Sandwich Harbour (7:30–12:30), po południu Walvis Bay lub wizyta w kolonii fok (Cape Cross – jeśli czas pozwoli), spacer po Swakopmund.
Nocleg – Swakopmund.

Dzień 5 (2 czerwca) – Przejazd ze Swakopmund do Spitzkoppe, zwiedzanie formacji granitowych, Rock Arch i Bushman Paradise, zachód słońca na pustyni.
Nocleg – Spitzkoppe Community Camp.

Dzień 6 (3 czerwca) – Poranny wschód słońca w Spitzkoppe, przejazd do Twyfelfontein, zwiedzanie petroglifów (UNESCO), dalsza droga do Khorixas.
Nocleg – okolice Khorixas

Dzień 7 (4 czerwca) – Wczesny wyjazd do Otjitotongwe Cheetah Guesthouse (wizyta u gepardów), następnie przejazd do zachodniej części Parku Etosha, popołudniowe safari i wieczorna obserwacja zwierząt przy wodopoju w lodge.
Nocleg – Dolomite Resort (lub Olifantsrus Campsite).

Dzień 8 (5 czerwca) – Poranne safari w zachodniej Etoshy, przejazd przez wodopoje Reneb, Gemsbokvlakte i Olifantsrus,
Nocleg – Halali Resort.

Dzień 9 (6 czerwca) – Wczesna obserwacja zwierząt przy wodopoju, safari przez Goas i Etosha Pan Lookout, dojazd w okolice Namutoni, popołudniowy odpoczynek.
Nocleg – Namutoni Camp.

Dzień 10 (7 czerwca) – Wyjazd z Etoshy i przejazd do Waterberg Plateau,.
Nocleg – Waterberg (lodge lub campsite).

Dzień 11 (8 czerwca) – Przejazd do Windhoek, zwrot samochodu, odprawa i wylot o 19:00.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 15 Sty 2026 03:25 

złoty
Fajny plan i już zazdroszczę :) Kilka subiektywnych uwag ode mnie:

Ad. Dzień 1. Jeśli będziecie kupować kartę SIM na lotnisku, to MTC, ma dwa pkt - na airside, gdzie odbiera się bagaże i na landside przy wyjściu. Ten drugi pkt jest tańszy. Odnośnie noclegu, to do Rehoboth jest dobry asfalt, więc równie dobrze można odpocząć oraz spać w Windhuk w lepszym hotelu i ruszyć z niego do Sesriem (trasa to 4-4,5h).

Ad. Dzień 2. Uwaga na spóźnienie / zamkniętą bramę :) Akurat tutaj mają bardzo dobrze działające zegarki :P

Ad. Dzień 3. Jeśli w atrakcyjnych cenach będzie nocleg w Walvis Bay, to nie będziecie mieli potrzeby wracać się ze Swakopmund. Uwaga na temperatury - może spadać poniżej 10 stopni C.

Ad. Dzień 4. Cape Cross - jeśli nigdy nie widzieliście to spoko. Szału nie ma, ale za to jest niezapomniany smród :)

Ad. Dzień 7. Otjitotongwe Cheetah Guestfarm - moim zdaniem strata czasu. Znajomi byli w listopadzie 2025 i farma to za dużo powiedziane - 1 gepard + nawalony Niemiec. My odpuściliśmy i jechaliśmy przez Mile 108 oraz Skeleton Coast NP. Dopytam jeszcze znajomych, czy dokładnie tutaj byli.

Ad. Etosha. Brakuje mi Okaukuejo :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 15 Sty 2026 09:50 

Jeśli chodzi o gepardy poelcam Cheetah Conservation Fund - https://cheetah.org/ . Można ogarnąć po drodze z Etoshy do Waterberg.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 20 Sty 2026 13:16 

niebieski
Po co lokalna karta? Nie lepiej e-sim?

Ad. Cape Cross - takiego "zapachu" nie doświadczyłem nigdzie indziej, zostaje w pamięci na lata :)

Pozdrawiam

#38 PostWysłany: 20 Sty 2026 14:06 

złoty
@jprawicki a każdy telefon obsługuje eSIM? :)
Pomijam kwestę opłacalności, bo często oferty z Internetu da się kupić w fajnych promocjach.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 20 Sty 2026 20:54 

złoty
jprawicki napisał(a):
Ad. Cape Cross - takiego "zapachu" nie doświadczyłem nigdzie indziej, zostaje w pamięci na lata :)

A na włosach i ubraniach może nie na lata ale na dni a i owszem :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#40 PostWysłany: 21 Sty 2026 11:39 

niebieski
tetr1s napisał(a):
@jprawicki a każdy telefon obsługuje eSIM? :)
Pomijam kwestę opłacalności, bo często oferty z Internetu da się kupić w fajnych promocjach.

Teraz już raczej większość obsługuje (iPhone chyba od 11 w górę, nie wiem jak z telefonami z android). Opłacalność - wiadomo, że może być taniej wziąć lokalny sim, ale z drugiej strony można mieć włączony swój numer i korzystać normalnie z lokalnego internetu.

Pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości