Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Lip 2025 17:48 

złoty
Jako, że mi się bilet zrobił elastyczny to zastanawiam się czy nie polecieć sobie tydzień wcześniej i gdzieś nie posiedzieć i ponicnierobić.
Czy wogóle są takie miejsca w Ugandzie?
Morza niby nie ma ale jest jezioro.
Na guglu mapsie wyspy ssese wyglądają nieglupio.
Ale na bookingu to ceny kosmos - 500$ za 2os za tydzien. Są na miejscu jakieś fajne noclegi ale w bardziej przystępnych cenach?

Może ktoś coś polecić. Albo jakieś inne miejsce.
Latać mi sie raczej nie będzie chciało - więc raczej coś dostepne drogowo z EBB.

Dzięki za pomysły.
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 14 Lip 2025 10:35 

lata temu spędziłem kilka dni na jeziorkach niedaleko Fort Portal i Bigodi, takie kraterowe. żaby niemal nie dawały spać w nocy. Byliśmy we dwoje, żadnych "współturystów", wypożyczyliśmy rowery i jeździliśmy na targ, do sklepiku, na piwo. Ale to było w 2006 roku :D
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 14 Lip 2025 11:11 

złoty
O to, to.
Właśnie o takie miejsce mi mniej więcej chodzi.

Rozumiem że mniej więcej o te jeziorka chodzi.
https://maps.app.goo.gl/MYcMBYs1JpqhHx2b6

Jeszcze chętnie przyjmę jakieś info odnośnie Ssese Islands - czy warto czy nie specjalnie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Lip 2025 12:58 

niebieski
Nie pamiętam dokładnej nazwy miejsca i nie wiem czy aż na tydzień, ale kiedyś spędziłem ze 3 dni nad jeziorem Mutanda i było sympatycznie. Blisko na goryle w razie czego, na granicy z DRK i Rwandą kilka górek na które można pokusić się o wejście...
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 15 Lip 2025 01:36 

niebieski
bepa22 napisał(a):

Jeszcze chętnie przyjmę jakieś info odnośnie Ssese Islands - czy warto czy nie specjalnie.

Ja byłem na Ssese Islands ponad 20 lat temu (2004)
Podobało mi się. Roślinność itd.
Na głównej wyspie było wtedy talie miejsce noclegowe gdzie można było rozbić swój własny namiot lub wypożyczyć za niezbyt dużą kwotę.
Mogło się cenowo trochę zmienić, ale możesz wziąć swój namiot i próbować się rozbijać na dziko.

Ja to Ssese do dzisiaj miło wspominam, bo na tej głównej wyspie spotkaliśmy Holendra, który prowadził bardzo budżetową miejscówkę na innej wyspie i zawiózł nas tam łódką. Znajdowały się tam trochę większe namioty, w których umieszczone były bardzo podstawowe łóżka (każdy miał swój prywatny namiot) i jak się później okazało także gniazda nietoperzy. Trzeba było wieczorem i w nocy uważać aby się z nimi nie zderzyć.
Bardzo dobre miejsce do nic nie robienia przez kilka dni albo i dłuuużej... Potem pamiętam, że właściciel odwiózł mnie bezpośrednio łódką do Entebbe.

Nie potrafię niestety opisać jak tam trafić i czy to miejsce jeszcze w takiej formie istnieje.
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 15 Lip 2025 07:43 

złoty
No dobra.
To przekonaliście mnie, że mój pomysł głupi nie był.

A jeśli chodzi o Ssese - jak to wygląda z żarciem na mniejszych wyspach?
Bo przykładowo - jakaś losowa miejscówka z gugle mapsa https://thequietplaceboyovuisland.com/ (ale w sumie wyglądająca dosyć ciekawie, i przystępna cenowo) - ale w opisie mają, że na wyspie nie ma knajpy żadnej ani sklepu. A to już by było trochę kiepściej. Szeratona nie potrzebuję, ale jakaś gar-kuchnia przydrożna już by się przydała.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Lip 2025 15:29 

niebieski
Ja tam sklepów/restauracji też za bardzo wtedy nie widziałem.
U tego Holendra śniadanie i obiadokolacja były już wliczone "w pakiecie".
Gotowała jego dziewczyna/żona Ugandyjka.
Raz na kilka dni przypływało zaopatrzenie łódką.
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 05 Sty 2026 10:31 

niebieski
Na Sesse spedzilismy pare dni nicnierobiena z noclegiem w Philo. http://www.philoleisuregardens.ug
Cztery noclegi kosztowaly lacznie 380000 szylingow
Miejsce z oblednym ogrodem do chillowania w ciagu dnia i siedzenia przy ognisku wieczorem a jak sie znudzi to Kalangala jest parenascie minut piechota a stamtad mozna zlapac mototaxi i pojechac na jedna z plaz.
Na wyspie nie da sie wymienic waluty, na szczescie dziala bankomat. Dojazd promem z Entebbe, 20000 szylingow za fotel VIP.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 05 Sty 2026 10:52 

złoty
W tym tygodniu bedziemy i wlasnie plan jest na Kalangala i se to Philo wynalazlem na bookingu i myslalem zeby tam sie zatrzymac wiec dzieki za info ze spoko miejscowka.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Sty 2026 12:37 

niebieski
Napisz do nich bezposrednio na whatsappa, ja tak zbilem cene.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 05 Sty 2026 12:44 

złoty
Spoko, tak tez zrobię.
Ale jak już będę w Entebbe jako że zimowy wylot z KRK o 6 rano - to do końca nie będzie pewności kiedy się dotrze na miejsce :)
Aczkolwiek teraz booking pokazuje 260k za 4 nocki ze śniadaniem (2os) a wg ich stronki to 320k.

A który pokój/domek miałeś za te 380k?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Sty 2026 12:49 

niebieski
No ja tam bylem na Sylwestra to ceny byly inne :) Mialem ten najtanszy pokoj.

Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 13 Sty 2026 15:50 

złoty
To ja rownież przyłączam się do polecania Philo Leisure Gardens.
Koniec końców pokój 2 os. za 70k (ze śniadaniem bardzo przyzwoitym).
Jedyny minus (lub plus jak kto woli) to bardzo kiepskie wifi. Ale komórkowy net działa bez zarzutu.
Żarcie w hotelowej knajpie mocno drogie, ale w wiosce Kalangala sporo miejsc do żarcia.
Nasze ulubione tu: https://maps.app.goo.gl/swbBu6j5btsyA7z9A
- rolexy, chapati z fasolą, pilao i sumbusy - wszystko świeże i dobre. W 2 osoby rachunek poniżej 10k.
Ogólnie miejsce nie podpisane - poprostu gar-kuchnia w miejscu w którym pokazuje mapa.
Do tego wieczorem sporo grilli przy głownej drodze - albo ryby albo mięcho.
Jest też bazar i jakieś małe supermarkety z normalnymi cenami żeby się zaopatrzyć.
Ogólnie fajna wyspa tak żeby ponicnierobić.
Szwędaliśmy się sporo sami i nie czuliśmy żadnego niebezpieczeństwa. W tym temacie dosyć komfortowo było.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 19 Sty 2026 07:57 

złoty
Już nie mogę edytować.
Dodam info o promach.
Jest też szybki prom (ale niecodziennie) za 35k - ponoć płynie ok. 1.5h.
Normalny ok. 3h ale lubi być opóźniony - nam się trafiło że odpłynął 3h po czasie. Cena 15k normalna, 20k VIP. Różnicy wielkiej w tych kabinach nie zauważyłem. Ten płynie o 14tej z Entebbe i o 8mej z Kalangala.
Oba odpływają z Nakiwogo. Można dojechać matatu z centrum Entebbe za 1k.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości