Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1647 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83  Następna
Autor Wiadomość
#1621 PostWysłany: 12 Gru 2025 08:45 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 13.0%
srebrny
Chyba nie było tutaj jeszcze tej informacji, ale można już dodawać MC Platinum z ING do aplikacji Priority Pass.
Jeśli ktoś ma kartę na starych warunkach to w aplikacji pokazują się nielimitowane wejścia.
 Profil Relacje PM off
cytrynek lubi ten post.
cytrynek uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#1622 PostWysłany: 18 Gru 2025 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 173 776
Krajów: 29 / 14.0%
srebrny
Mam w aplikacji PP podpiętą kartę z PKO. Czyli jak chcę podpiąć kartę z ING to muszę założyć nowe konto PP i przelogowywać się?
 Profil Relacje PM off  

#1623 PostWysłany: 18 Gru 2025 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 167
Kilometry: 407 780
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Tak dokładnie.
epikie lubi ten post.
epikie uważa post za pomocny.

#1624 PostWysłany: 18 Gru 2025 12:04 
Awatar użytkownika

Loty: 782
Kilometry: 1 158 008
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
karollo napisał(a):
Visa Infiniti z PKO bp dla ubezpieczenia

Infinitti to marka samochodów, a Visa to nie jej model lecz Citroena i to bardzo stary
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1625 PostWysłany: 29 Gru 2025 19:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Świetna wiadomość dla posiadaczy karty World Elite Alior Banku, bo wygląda jakby suma ubezpieczenia doszła do poziomu kwoty z Visy Infinite PKO BP.

Zmiany od 1 stycznia (wysyłali informację mailem):
Cytuj:
Zwiększają się sumy ubezpieczenia na pokrycie kosztów opieki medycznej i repatriacji:
dla posiadaczy karty kredytowej World Elite Mastercard® – do wysokości 7 500 000 euro,
dla posiadaczy karty debetowej World Elite Mastercard® Debit – do wysokości 250 000 euro.

Zmieniają się definicje, m.in. Ubezpieczonego – dodano użytkownika karty dodatkowej oraz zapisy dotyczące rezygnacji z karty.

Pozostałe warunki ubezpieczenia się nie zmienią.
2 ludzi lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#1626 PostWysłany: 29 Gru 2025 20:20 

srebrny
Informacja o zmianie sum ubezpieczeniowych przez Alior Bank jest oczywiście korzystna dla klientów. Może to co napiszę poniżej jest również oczywiste i niepotrzebne. Z drugiej strony z rozmów z różnymi osobami posiadającymi "lepsze" karty kredytowe wydane przez banki wynika, że tej wiedzy często brakuje. W związku z tym warto pamiętać, że ochroną objęta nie jest KAŻDA podróż posiadacza karty (i ewentualnie osób podróżujących z nimi) a jedynie podróż, która została opłacona kartą kredytową, z którą związane jest ubezpieczenie. Warto też sprawdzić definicję podróży bo ta może się różnić nie tylko pomiędzy bankami ale także naszego wyobrażenia. W przypadku Alior Banku jest ona zdefiniowana następująco:

Podróż - czasowa zmiana miejsca pobytu Ubezpieczonego, obejmująca dojazd, pobyt poza Miejscem zamieszkania oraz powrót do Miejsca zamieszkania Ubezpieczonego, trwająca łącznie nie dłużej niż 60 kolejnych dni, której Koszty zostały opłacone Kartą [...]

W myśl w/w definicji, aby zadziałało ubezpieczenie powinniśmy opłacić zatem kartą dojazd, powrót oraz pobyt czyli w moim rozumieniu co najmniej (w najbardziej typowym przypadku) loty z miejsca zamieszkania i noclegi na miejscu. Jeżeli któryś z elementów nie zostanie opłacony kartą, wówczas ochrona nam nie przysługuje. Powyższą interpretację potwierdził zresztą w rozmowie mój opiekun w banku.

Może to co teraz powiem będzie dla kogoś świętokradztwem ale ja za dłuższe pobyty za granicą (i zazwyczaj loty jeśli są w walucie innej niż PLN) nie płacę kartą WE bo różnice kursowe potrafią wynieść więcej niż osobny zakup przyzwoitej polisy turystycznej. Przykładowo w wakacje przypadkowo zapłaciłem za zakupy w USA kartą WE podczas, gdy standardowo płaciłem tam Revolutem. W rozliczeniu różnica pomiędzy Aliorem a Revolutem wynosiła prawie 0,3 zł za jednego dolara (dla transakcji z tego samego dnia). Przy małych kwotach różnice nie są duże ale przy wyjeździe kosztującym 3-4 tys. USD i więcej robi to co najmniej duże kilkaset złotych. Za dobrą moim zdaniem polisę zapłaciłem wtedy ok. 450 zł.

Nie wiem jak jest w innych bankach bo innych OWU nie analizowałem ale proponuję o tym pamiętać i sprawdzać, żeby uniknąć późniejszych rozczarowań.

Zresztą niektóre karciane OWU potrafią być kuriozalne. Najlepsze widziałem kiedyś u jednego z liderów polskiej bankowości, gdzie suma ubezpieczeniowa stanowiła krotność (chyba dwu o ile dobrze pamiętam) sumy zapłaconej za podróż kartą. Nawet nie będę tego komentował bo tutaj chyba nie chodziło o dostarczenie rzeczywistej ochrony ubezpieczeniowej a jedynie jakiejś iluzji, że się ją posiada.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
BB108 uważa post za pomocny.

#1627 PostWysłany: 29 Gru 2025 20:32 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W mBanku są łatwiejsze warunki:

Koszty Podróży - koszty, do pokrycia których zobowiązany jest Posiadacz karty w celu aktywacji ochrony ubezpieczeniowej wobec danej Podróży zagranicznej.
Poprzez pokrycie Kosztów Podróży rozumie się dokonanie płatności przy użyciu Karty w ramach co najmniej jednej z poniższych czynności:
a) zakupu biletu w międzynarodowym transporcie drogowym, kolejowym, morskim lub lotniczym, obsługiwanym przez przewoźnika zawodowego (także jeżeli bilet dotyczy części Podróży zagranicznej),
b) zakupu wycieczki zagranicznej w biurze podróży lub uiszczenia zaliczki na jej poczet;
c) opłacenia zakwaterowania w Podróży zagranicznej; przy czym musi nastąpić obciążenie Karty kosztami noclegu (rezerwacja pobytu poprzez podanie numeru Karty nie jest jednoznaczna z dokonaniem płatności);
d) zatankowania samochodu, którym Posiadacz karty udaje się w Podróż zagraniczną, przy czym tankowanie musi się odbyć na terytorium Polski maksymalnie w ciągu 12 godzin poprzedzających przekroczenie granicy Polski; dodatkowo wymagane jest udokumentowanie pobytu poza granicami Polski w postaci potwierdzenia wypłaty gotówki w bankomacie lub innej transakcji bezgotówkowej dokonanej Kartą dokonane w ciągu 24 godzin od daty dokonania płatności za paliwo;
e) wynajmu samochodu poza granicami Polski.

BTW Zwróciłem im prawie 3 lata temu, że mają pewną nieścisłość, ale do tej pory nie poprawili. Z zakresie ochrony jest: Trekking (do 4000 metrów bez użycia sprzętu wspinaczkowego).
Wiadomo, że chodziło im o 4000 m n.p.m., ale w przypadku zdarzenia mogliby zinterpretować to jako np. 4000 metrów od wejścia na szlak/od hotelu/od nie wiadomo czego :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
greg2014 uważa post za pomocny.

#1628 PostWysłany: 30 Gru 2025 00:09 

Czytam właśnie warunki Aliora, które będą obowiązywały od 1 stycznia i takie są warunki objęcia ochrony:

Cytuj:
Warunkiem objęcia ochroną ubezpieczeniową jest pokrycie kosztów za Podróż Ubezpieczonego za pomocą karty Mastercard World Elite Alior
Bank S.A. Poprzez pokrycie Kosztów Podróży rozumie się dokonanie płatności przy użyciu Karty w ramach co najmniej jednej z poniższych
czynności:
• zakupu biletu w międzynarodowym transporcie drogowym, kolejowym, morskim lub lotniczym, obsługiwanym przez przewoźnika
zawodowego (także jeżeli bilet dotyczy części Podróży),
• zakupu wycieczki zagranicznej w biurze podróży lub uiszczenia zaliczki na jej poczet;
• opłacenia zakwaterowania w Podróży; przy czym musi nastąpić obciążenie Karty kosztami noclegu (rezerwacja pobytu poprzez
podanie numeru Karty nie jest jednoznaczna z dokonaniem płatności);
• zatankowania samochodu, którym Posiadacz karty udaje się w Podróż, przy czym tankowanie musi się odbyć na terytorium Polski
maksymalnie w ciągu 12 godzin poprzedzających przekroczenie granicy Polski; dodatkowo wymagane jest udokumentowanie
pobytu poza granicami Polski w postaci potwierdzenia wypłaty gotówki w bankomacie lub innej transakcji bezgotówkowej
dokonanej Kartą w ciągu 24 godzin od daty dokonania płatności za paliwo;
• wynajmu samochodu poza granicami Polski.

Wydaje się, że są one znacznie łatwiejsze niż to co było wspomniane parę postów wyżej? Nawet pierwszy z punktów mówi, że bilet dotyczący części podróży wystarczy?
Być może coś źle interpretuję, ale wygląda to teraz na warunki podobne do mBanku.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1629 PostWysłany: 30 Gru 2025 00:38 

srebrny
@Daram5 - to co pisałem powyżej opiera się na OWU ubezpieczyciela, który tak naprawdę określa zakres ubezpieczenia, jego warunki, wyłączenia itd. Jest to dokument ze strony Alior Banku o nazwie "swu-podrozy-dla-posiadaczy-kk-world-elite-mc-od-01012026.pdf". Rozmawiałem też na ten temat jakiś czas temu (bo akurat ten element się nie zmienia) z moim doradcą w banku, który potwierdził to co napisałem.

Przypuszczam, że fragment, który przywołujesz pochodzi z innego dokumentu Aliora. Jeśli tak to byłby to przykład na brak synchronizacji ich dokumentów - bo poza dyskusją jest, że wynika z nich coś innego. Nie wiem tylko, czy chcę na własnej skórze sprawdzać, który dokument w jakim zakresie będzie miał zastosowanie w przypadku problemu. Na pewno niezręczna sytuacja.

Obawiam się, że w sytuacji wystąpienia szkody, kiedy zgłaszamy ją bezpośrednio do ubezpieczyciela, bez udziału banku, ten do oceny zasadności roszczenia będzie brał przede wszystkim OWU. Ale oczywiście pewności nie mam. Wolałbym tę wersję, którą Ty przesłałeś.
 Profil Relacje PM off  

#1630 PostWysłany: 30 Gru 2025 01:40 

@greg2014

Mój fragment pochodzi z dokładnie tego samego dokumentu, strona 17. Natomiast zgadzam się, że słownictwo użyte w tym pliku jest czasami niejednoznaczne.
Osobiście szukam właśnie karty zapewniającej nielimitowany dostęp do PP i Alior chyba wypada póki co najlepiej - przy ewentualnej wizycie w oddziale podpytam o kwestie ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1631 PostWysłany: 30 Gru 2025 11:22 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 22.2%
złoty
Ubezpieczenie do Visa Infinite w PKO BP nie wymaga żadnej specjalnej aktywacji, działa od momentu wydania karty - nie ma znaczenia za co czym płacono dodatkowo obejmuje współtowarzyszy podróżny - małżonka/partnera oraz dzieci. Ubezpieczenie podróżne jest bardzo dobre, niestety NNW zostało mocno okrojone na przestrzeni lat.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1632 PostWysłany: 30 Gru 2025 12:28 

złoty
@seal z małym zastrzeżeniem, są wyjątki: np. bilety na koncert czy mecz by w razie czego użyć ubezpieczenia trzeba zakupić kk PKO
 Profil Relacje PM off  

#1633 PostWysłany: 30 Gru 2025 12:41 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 22.2%
złoty
@lluukk: mowa u ubezpieczeniu podróżnym tutaj, takie rzeczy jak bilety na koncerty to już "dodatkowe" funkcje :)
 Profil Relacje PM off  

#1634 PostWysłany: 30 Gru 2025 12:46 

złoty
@seal wiele osób z Forum jeździ na mecze czy koncerty (są nawet wątki tego dotyczące) i dobrze by wiedzieli, że w takiej podróży, której celem jest to "wydarzenie" za jej integralną część - bilet na dane wydarzenie - trzeba zapłacić kk PKO choć całą resztę (hotele, bilet lotniczy itp.) można faktycznie opłacić czymkolwiek. A koszt biletu może być bardzo znaczącym kosztem w całej podróży ;) i szkoda by nie objęło go ubezpieczenie. Stąd mój wpis.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
seal uważa post za pomocny.

#1635 PostWysłany: 30 Gru 2025 20:45 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 480 633
Krajów: 45 / 21.7%
srebrny
Wyrobiłem sobie w ostatnich dniach kartę World Elite w mbanku.
Listownie otrzymałem już Priority Passa.
Mam jednak problem z dodaniem karty w aplikacji Priority Pass na tel.
Karta jest ważna 5 lat, do 12/2030.
Aby ją dodać trzeba wprowadzić datę ważności. Jednak oprócz miesiąca i roku, należy podać też dzień. Próbowałem 30.11, 01.12, 31.12, 01.01.2031. Zawsze błąd.
Skąd wziąć dzień ważności?
Takiej informacji nie ma na karcie.
Karta fizyczna spoko, ale zawsze dobrze i wygodniej też mieć cyfrową w telefonie.
Chyba, że nie tylko to jest tutaj problemem. Ktoś dodawał PP z mbanku do apki? Wszystko poszło gładko?
 Profil Relacje PM off  

#1636 PostWysłany: 30 Gru 2025 20:48 

złoty
@piotrek_ karty PP do WE z mB nie dodasz do aplikacji PP, musisz mieć plastik.
 Profil Relacje PM off
piotrek_ lubi ten post.
piotrek_ uważa post za pomocny.

#1637 PostWysłany: 07 Sty 2026 16:37 

Loty: 695
Kilometry: 1 039 480
Krajów: 56 / 27.1%
bbartekk2 napisał(a):
Czy ktoś zamawiał kartę dodatkowa z Aliora i dostał kartę Gold zamiast World Elitę? O co chodzi? Czekałem 2tyg na dostawę pocztą i jeszcze przyszła inna karta niż powinna.
Coś się wyjaśniło w tej kwestii karty dodatkowej (Gold) do WE MasterCard w Alior Bank?
 Profil Relacje PM off  

#1638 PostWysłany: 09 Sty 2026 17:39 
Awatar użytkownika

srebrny
tetr1s napisał(a):
Alior Bank i karta MC World Elite ma darmowe wejścia tylko dla posiadacza (są nielimitowane). Dodatkowa karta (np. dla małżonki), to 300 PLN na start + jak się okazuje konieczność wyrobienia limitu.

Jesteś pewny z tym limitem? Patrzę w TOiP i tego nie widzę:
Załącznik:
TOiP WE Alior.JPG
TOiP WE Alior.JPG [ 222.43 KiB | Obejrzany 1914 razy ]
Załącznik:
TOiP WE Alior 2.JPG
TOiP WE Alior 2.JPG [ 48.09 KiB | Obejrzany 1914 razy ]

Rozmawiałem też z dwoma konsultantami Aliora, z tym jednym dedykowanym do kart kredytowych World Elite - oboje twierdzili, że do zwolnienia z opłat w sprawie obrotu liczy się tylko karta główna (choć po prawdzie oboje mało kumaci, nie do końca podawali w każdym przypadku prawidłowe informacje).
Mam też kartę główną Aliora i kartę dodatkową dla partnerki, od jakiś 14 miesięcy. W tym czasie pobrali dwukrotnie po 300 zł za kartę dodatkową, z tego się na zejść (300 zł za wydanie, 300 zł za każdy rok użytkowania, wygląda jakby za użytkowanie pobierali opłatę z "dołu"). Nie widzę, żeby pobrali za kartę kredytową partnerki, mimo, że ona zrobiła nią 0 zł obrotu - ja limit do zwolnienia wyrobiłem (>120k), nie widzę, by cokolwiek pobrali.
Co by oznaczało, że obojętnie ile masz kart dodatkowych, za każdą zostanie pobrane 300 zł opłaty rocznej (pomijam kwotę za wydanie karty), a do zwolnienia z opłaty za kartę główną potrzeba obrotu >120k.
Nie wiem tylko czy obroty karty dodatkowej wliczają się w obrót karty głównej, bo jej w ogóle nie używamy (ja jako właściciel karty głównej widzę w aplikacji podpięte dwie karty, i wchodząc w szczegóły karty dodatkowej widzę całą historię transkacji karty głównej - więc na pierwszy rzut oka wyglądałoby, że powinno to razem liczyć).

PS. Gdyby ktoś potrzebował takiej informacji, bo sami konsultanci jej nie mają i musieli się zgłaszać do pomocy technicznej - do jednej karty głównej można wyrobić 10 kart dodatkowych :)

PS2. Patrząc na TOiP World Elite Aliora, to chyba lepiej nie gubić i nie zastrzegać tej karty (również dodatkowych), by zaraz wyrobić nową - wygląda jakby za wydanie takich kart bezwzględnie kasowali 890 zł.
4 ludzi lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#1639 PostWysłany: 10 Sty 2026 01:28 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 103 / 49.8%
złoty
@BB108 przyznaję, że nie wiem i sam miałem takie info jak Ty (obrót na karcie głównej 120k zwalnia z opłaty, a karta dodatkowa zawsze 300 PLN), ale w tym temacie moje info zostało sprostowane, że limit też trzeba wyrobić na karcie dodatkowej.
Potwierdzić tego też na razie nie dam rady, bo WE od Aliora z kartą dod. mam dopiero od maja 2025, więc jeszcze jest trochę czasu do pełnego roku.
 Profil Relacje PM off
BB108 lubi ten post.

#1640 PostWysłany: 23 Kwi 2026 22:14 

Zmieniła się oferta ING, z opisu na stronie dla karty MasterCard Platinium wynika że każde wejście do saloników jest płatne.
 Profil Relacje PM off
Mareckipl uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1647 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość