Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Gru 2025 15:40 

Cześć,
Chcę pożyczyć samochód na 3 tygodnie w Meksyku, https://www.skyscanner.pl/carhire/resul ... 0T10:00/30 i jest jedna wypożyczalnia, ACE Rent a car, która ma ceny 100-200zł za cały pobyt, a ceny pozostałych wypożyczalni zaczynają się od około 1500zł. Kusi wziąć to najtańsze, jak patrzyłem na opinie na Trustpilocie to każda firma pożyczająca ma opinie na poziomie 1-2 na 5, tak samo to ACE... Może ktoś odradzić że jednak warto dać te 1500 za Hertz czy Dollar a nie to ACE? I tak wziąłbym dodatkowe zewnętrzne ubezpieczenie. Może istnieje takie, które zapewni, że nie poniosę większych kosztów niż te prezentowane przez wypożyczalnię? ;)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 24 Gru 2025 15:49 

platynowy
Ubezpieczenie pokryje Ci koszty stłuczki, ale już rzekomo skradzionej gaśnicy - nie. Radzę przemyśleć.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Gru 2025 16:03 

srebrny
@qwerty633
Widziałeś, czego nie obejmują ceny w tej opcji? Czytałeś regulamin najmu?

Cytuj:
Excluded:
Protection
24/7 Roadside Help
Skip the Line
Peace of Mind
Theft Protection
Third Party Damage Coverage
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Gru 2025 16:38 

złoty
Ja bym brał, ale mam dodatkowe pełne ubezpieczenie do wysokości wartości auta.
Z tego ACE wynika, że na karcie niby blokada tylko 250U$D a udział własny w przypadku uszkodzeń/kradzieży to 3300U$D.

W tym miesiącu brałem w Meridzie@Hertz i blokadę na karcie robili na 7000MXN a wysokość udziału własnego, była 91 594,00MXN.
Wybrałem Hertz tylko i wyłącznie dla tego, że była najniższa opłata za OW rental.

@boots Ja tam nic takiego nie widzę. Jest basic CDW a reszta w opisie brzmi tak:

Kod:
Policies, Coverage and Taxes
Excess and Coverage
Excess on Collision Damage Waiver (CDW) / Loss Damage Waiver (LDW) is USD 3,300.00.
These amounts are applied if a waiver is included in the rates or purchased.
You can lower the excess by purchasing additional coverage products.
Coverage Exclusions
If you drive under the influence of alcohol or drugs, use the rental vehicle in any other negligent or reckless way, or break the conditions set out in the Rental Agreement, all applicable insurance covers, waivers, etc., will be deemed void and you will be fully responsible for all damage to the vehicle, as well as loss of use and any other related costs.
Only authorised drivers registered on the Rental Agreement are allowed to drive the rental vehicle. Damage caused by unauthorised drivers is not covered.
Please note that the standard coverage products, if any are included in the rate or purchased, do not cover accessories, such as tyres, windscreens, locks, wheel caps, etc.
You are also not allowed to drive on roads, the condition of which might pose a risk of damage to the rental vehicle.
Third Party Liability (TPL)
Third Party Liability coverage is USD 40,000.00.
Supplier Insurance and Waiver Products
Additional protections and insurances offered by the Supplier may be available for purchase at the time of picking up the rental vehicle.
Mandatory Surcharges Payable to the Supplier
If any of the items listed here are shown as included in the rate, you will not be charged for them.
Collision Damage Waiver (CDW) / Loss Damage Waiver (LDW)
mandatory only if CDW/LDW is not included in the rates or purchased
not mandatory if you present proof of valid personal vehicle insurance that covers damage to rental vehicle
Third Party Liability (TPL)
mandatory only if TPL is not included in the rates or purchased
can be waived if you present written proof of valid Third Party Liability (TPL) insurance
Supplemental Liability Insurance (SLI)
mandatory only if SLI is not included in the rates or purchased
can be waived if you present proof of other valid personal liability insurance.

Z ciekawości obejrzałem moją umowę z Hertz@MX i pod klauzulą CDW jest the client is responsible for 10% of the value of the vehicle in case of ACCIDENT, DAMAGE or THEFT. Includes "lost of use"

Przy wynajmie Hertz mi dodatkowo doliczył podatki o których nie było mowy w mailu z rezerwacją i mam zamiar to reklamować jak już mi faktycznie zejdzie rozliczenie z karty.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Gru 2025 16:51 

Chupacabra napisał(a):
Ja bym brał, ale mam dodatkowe pełne ubezpieczenie do wysokości wartości auta.
Z tego ACE wynika, że na karcie niby blokada tylko 250U$D a udział własny w przypadku uszkodzeń/kradzieży to 3300U$D.

W tym miesiącu brałem w Meridzie@Hertz i blokadę na karcie robili na 7000MXN a wysokość udziału własnego, była 91 594,00MXN.
Wybrałem Hertz tylko i wyłącznie dla tego, że była najniższa opłata za OW rental.

Gdzie masz to dodatkowe ubezpieczenie? Pokryje Ci w pełni udział własny w razie potrzeby?

Czytałem sporo tych opinii na Trustpilocie i piszą ludzie, jak wszędzie, że wypożyczalnia zmusza przy odbiorze do dodatkowych opłat i to co widzę to może nie pełna kwota wynajmu. Ale nie mam doświadczenia, z 10x w życiu pożyczyłem samochód i zawsze wszystko było super i bez uwag. Tu jak biorą $3 za dobę pożyczenia to aż się prosi o sytuacje gdzie będą się domagać więcej. Pytanie czy pozostałych aktorów, mimo wyższych cen, nie stać na takie samo zachowanie, mimo droższych cen od początku.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Gru 2025 16:55 

srebrny
@Chupacabra
Załącznik:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 141.91 KiB | Obejrzany 1553 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Gru 2025 17:00 

boots napisał(a):
@qwerty633
Widziałeś, czego nie obejmują ceny w tej opcji? Czytałeś regulamin najmu?

Cytuj:
Excluded:
Protection
24/7 Roadside Help
Skip the Line
Peace of Mind
Theft Protection
Third Party Damage Coverage

Widziałem, pozostali (poza tym ACE), kilka razy drożsi, mają tak samo, możesz tylko samodzielnie wybrać różne poziomy dość drogiej "protection", a jak czytałem, najlepiej to sobie wykupić osobno u sprawdzonego ubezpieczyciela.
No jednak nie mam bardzo doświadczenia, stąd pytam, o konkretne zachowanie, co byście wybrali w takiej sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Gru 2025 17:06 

srebrny
Nie mają tak samo.
Sam zdecyduj, co wybierasz.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Gru 2025 17:31 

złoty
@boots Ja sprawdzałem na expedia.ie i tam podobne informacje są przy wynajmie od Hertz.
@qwerty633 ubezpieczenie mam razem z KK niedostępną w PL.
Mój wynajem w Meridzie@Hertz to było dokładnie 5,68EUR/tydzień + opłata za OW i standardowo biorę opcje najtańsze.

ACE już też testowałem na Cyprze w 2021r. bezproblemowo.

Czytając trochę opinii, myślę, że kluczem do potencjalnego problemu może nie być dodatkowe ubezpieczenie od kradzieży, lecz Supplemental Liability Insurance (SLI) mandatory only if SLI is not included in the rates or purchased can be waived if you present proof of other valid personal liability insurance.

Na vipcars jest w opisie wręcz to: Please note that this Supplier only accepts coverage products purchased from local providers operating in the rental country. It is not possible to use personal coverage products from other countries to cover the rental vehicle. You may purchase coverage from either the Supplier or a local coverage provider in the rental country., pomimo, że w opiniach ACE ma u nich 9/10.

Załączniki:
Screenshot 2025-12-24 at 16.05.46.png
Screenshot 2025-12-24 at 16.05.46.png [ 128.93 KiB | Obejrzany 1540 razy ]
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 24 Gru 2025 23:08 

Chupacabra napisał(a):
ACE już też testowałem na Cyprze w 2021r. bezproblemowo.

Czytając trochę opinii, myślę, że kluczem do potencjalnego problemu może nie być dodatkowe ubezpieczenie od kradzieży, lecz Supplemental Liability Insurance (SLI) mandatory only if SLI is not included in the rates or purchased can be waived if you present proof of other valid personal liability insurance.

O, no to ważne info, dzięki że wychwyciłeś i się podzieliłeś!
Wychodzi że muszę jeszcze sporo poczytać zanim coś wybiorę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość