Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 20 Gru 2025 17:29 

Loty: 149
Kilometry: 314 294
Krajów: 24 / 11.6%
niebieski
Chcę się upewnić, na forum widziałem info ,że na lotnisku w Madrycie odległość między T2 a T1 podobno 10 minut pieszo, czy między tymi terminalami jest strefa tranzytowa i nie trzeba robić powtórnej kontroli ? Proszę o potwierdzenie. Przy okazji pozwolę sobie złożyć życzenia Zdrowych i Spokojnych Świąt wszystkim korzystającym z forum, gdyż dzięki Wam , ja 75+ wiele skorzystałem i mam nadzieję jeszcze nie raz skorzystać.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#162 PostWysłany: 20 Gru 2025 19:36 

W Madrycie terminale T1, T2 i T3 są położone jeden za drogim w ciągu. Jeśli przylatujesz ze strefy Schengen, to trafiasz w "korytarz", z którego odlatują też samoloty. Żadnej dodatkowej kontroli nie masz. No chyba, że nie lecisz na jednym bilecie, to wówczas musisz wyjść po bagaż i nadać bagaż ponownie. Oczywiście, jeśli bagaż w luku masz.

Odległości są dość spore. Niedawno z lotu z FRA na lot do AGP mieliśmy ponad 20 minutowy spacer.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 20 Gru 2025 19:59 

niebieski
Konkretyzuje ,przylatuję PLL Lot z WAW do Madrytu terminal 2 godzina 14,35 -bagaż podręczny przesiadka na Ryanair na Gran Canarię lot o godzinie 16,25 z terminal 1- czy będę mógł przejść przez strefę tranzytową ,jeżeli taka jest.. Taka sama sytuacja będzie 10 dni później w drodze powrotnej z Terminala 1 na terminal 2 ale czas między przylotem z GC a odlotem z Madrytu to 3 godziny. Może teraz łatwiej będzie o odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 20 Gru 2025 20:15 

srebrny
Wyjdziesz od razu do hali odlotów (przynajmniej ja zawsze tak miałem), więc rzut okiem na strzałki i kierujesz się do właściwego terminala. Żadnej powtórnej kontroli.
 Profil Relacje PM off
Wojtek62 uważa post za pomocny.

#165 PostWysłany: 21 Gru 2025 10:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Wojtek62 napisał(a):
czy będę mógł przejść przez strefę tranzytową

tak, tzn nie do końca bo terminale 1 & 2 & 3 to właściwie jeden duży terminal, trochę ta nazwa jest myląca, może lepiej jakby to nazwali terminal 1A / 1B / 1C?
świetna większość lotów z Schoengen 'wysiada' na airside, więc wtedy nie ma nawet żadnego tranzytu tylko idziesz do gate'u z którego startuje Twój kolejny lot
 Profil Relacje PM off
Wojtek62 uważa post za pomocny.

#166 PostWysłany: 27 Lut 2026 15:53 

niebieski
Dzięki za odpowiedzi,które pomogły ww znacznej części rozwiązać problem. Jedna osób napisała,ze jest to spory odcinek do przejscia. On szedł ok. 20 minut. Podobno między terminalem 1 a Terminalem 2 jeździ autobus,Czy ktoś wie z jaką częstotliwością i skąd odjeżdża. Czy autobusem będzie szybsze przemieszczanie tylko z bagażem podręcznym., niż pieszo?
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 27 Lut 2026 16:13 

złoty
Maksymalnie będziesz szedł 5-15 minut
Stawiam ok 5, ponieważ te Gate Ryanair i LOT dzieli 100-200 metrów, gdyż T1i T2 dzieli 100m korytarz czy też przejście
Ważne, by wyjście z samolotu było na strefę odlotów tj Gate, inaczej schodami trzeba będzie wejść do góry
Bez wychodzenia do otwartej części :!:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
ted07 uważa post za pomocny.

#168 PostWysłany: 27 Lut 2026 17:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Wojtek62 napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi,które pomogły ww znacznej części rozwiązać problem. Jedna osób napisała,ze jest to spory odcinek do przejscia. On szedł ok. 20 minut. Podobno między terminalem 1 a Terminalem 2 jeździ autobus,Czy ktoś wie z jaką częstotliwością i skąd odjeżdża. Czy autobusem będzie szybsze przemieszczanie tylko z bagażem podręcznym., niż pieszo?

ok jeszcze raz powtórzę:
a) lotnisko Barajas jest całkiem spore
b) większość lotów w strefie Schoengen wysiada na airSide (część lotniska gdzie są już gate'y, nie ma potrzeby ponownego security checku ani niczego takiego). Wtedy dojście do gate'u z którego jest Twój kolejny lot zajmie 5-20 minut, jak widzimy z postów powyżej
c) możliwe że jest autobus, wiadomo, jego głównym zadaniem jest wożenie ludzi między T4 a T1/2/3 (jak już wcześniej Ci pisałem - T1/2/3 to jeden terminal, historyczne zaszłości powodują takie a nie inne i nieco mylące dla nieznających tego lotniska podróżników nazewnictwo), choć między T1 a T2 czy T3 też przejechać można, bo T1/2/3 to są różne części / wyjścia / przystanki tego samego budynku
d) bez względu, czy wysiądziesz na airSide (co najprawdopodobniej się zdarzy) bądź nie (małe szanse) - dojście do tego autobusu i przemieszczenie się nim - czy z T1 do T2 czy na odwrót - zajmie Ci więcej czasu niż przejście między T1 a T2 piechotą, czy to po stronie landside czy airSide.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#169 PostWysłany: 28 Lut 2026 10:20 

niebieski
odp dg72 - dzięki za pocieszającą odpowiedź. Nawet jak będzie to ta max czyli 200 m to będzie spokojny spacer. W drodze powrotnej już będzie lepiej, bo 3 godziny różnicy między lotami a domyślam się,że z tych samych gatów. Jeszcze raz dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 07 Mar 2026 14:35 

Dorzuć do tego, bo droga pomiędzy terminalami, to może być nie 200 metrów, ale ponad kilometr. Ostatnio przy przesiadce z terminala 2 miałem prawie 20 minut "spaceru". To naprawdę nie jest "Okęcie".
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 12 Mar 2026 16:05 

niebieski
Kochani,wielkie dzięki,dzięki Wam wiem prawie wszystko.Mam nadzieję ,że to wszystko potwierdzi się w praktyce.Ale mam pytanie, w drodze powrotnej z Gran Canarii do Polski z przesiadką w Madrycie ( do Madrytu Ryanair z Madrytu LOT) mam zamiar na lotnisku w GC kupić kilka butelek alkoholu. Co mam zrobić ,aby mi nie zabrali w Madrycie ? Podobno nie będę opuszczał strefy tranzytowej, ale na wszelki wypadek, gdyby trzeba było opuścić tą strefę, to czy przy zakupie mam powiedzieć,że tranzyt i inaczej pakują???? fajnie byłoby,gdybyście doradzili. Z góry dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 12 Mar 2026 18:23 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 91 / 44.0%
platynowy
@Wojtek62 Jak powiesz w sklepie, że masz przesiadkę, to zapakują odpowiednio z widocznym paragonem. Nawet przy opuszczeniu lotniska zakupy dokonane do 24 godzin przed kontrolą powinny przejść bezproblemowo.
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość