Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 143 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 08 Kwi 2025 08:36 
Awatar użytkownika

złoty
Też nie chciały przejść mi karty mc, visa przeszła i google pay też, ostatecznie kierowca jak widział ile kart nie działa zaproponował płatność gotówką ale przez google przeszło
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#122 PostWysłany: 24 Maj 2025 20:44 

HON fly4free
Potwierdzam , że żadne polskie / europejskie karty w autobusie na lotnisko nie chciały przejść - ani V, ani M, ani debetowa, ani kredytowa, ani Curve. Ostatecznie przeszła C po prostu przez Apple Pay.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#123 PostWysłany: 03 Lis 2025 13:37 

Hej. Przeczytałem wszystkie wpisy w tym wątku, ale nigdzie nie znalazłem info czy równie komfortowym (i w miarę ekonomicznym) będzie dotarcie z lotniska do stacji Jordan metrem z przesiadką. Z tego co wyczytałem, część z Was jechała Airport Expresem, wysiadając na przystankach tej linii, np. na Kowloon, ale stacja ta patrząc na mapę, jest chyba dosyć daleko od Nathan Rd. gdzie jest stacja Jordan. Ciekawi mnie więc, czy nie lepiej przesiąść się z Aiport Express na czerwoną linię na pierwszym przystanku z interchange ? Co o tym myślicie?
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 03 Lis 2025 14:43 

Loty: 73
Kilometry: 150 959
Krajów: 20 / 9.4%
Jedź autobusem A22, raczej będzie taniej (nie chce mi się sprawdzać, ja płaciłem coś koło 20 zł), fajne widoki, podobny czas, no i nie trzeba biegać na przesiadki - a w hongkongu spacery pomiędzy liniami metra są dosyć spore.
 Profil Relacje PM off
michu7 uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 03 Lis 2025 16:30 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 378 877
Krajów: 35 / 16.4%
michu7 napisał(a):
Hej. Przeczytałem wszystkie wpisy w tym wątku, ale nigdzie nie znalazłem info czy równie komfortowym (i w miarę ekonomicznym) będzie dotarcie z lotniska do stacji Jordan metrem z przesiadką. Z tego co wyczytałem, część z Was jechała Airport Expresem, wysiadając na przystankach tej linii, np. na Kowloon, ale stacja ta patrząc na mapę, jest chyba dosyć daleko od Nathan Rd. gdzie jest stacja Jordan. Ciekawi mnie więc, czy nie lepiej przesiąść się z Aiport Express na czerwoną linię na pierwszym przystanku z interchange ? Co o tym myślicie?

Ja jechałem z lotniska Airport Expresem docelowo na Mong Kok (jest dwie stacje wcześniej niż Jordan) i przesiadałem się na czerwona linie w Lai King.
Tylko taka uwaga: stacja Lai King (przesiadkowa) jest spora do tego połączona z jeszcze większą Galerią. W drogę "do": podążałem za miejscowymi i szybko poszło. Jednak na powrocie zbagatelizowałem sprawę myśląc że sam dam radę (miałem sporo czasu) i ciężko mi było się połapać. Fatalne oznaczenia (ich brak) a i miejscowi niemal nikt nie znał angielskiego. Pokazywanie mapki gdzie widniał napis (po chińsku Airport Expres ) też niewiele pomagało.
 Profil Relacje PM off
michu7 uważa post za pomocny.

#126 PostWysłany: 03 Lis 2025 17:13 

@maciey, @7z9 dzięki za porady.
@7z9 - jeszcze jedno pytanko - dojeżdżając do stacji Lai King z lotniska, bilet Airport Expres kupowałeś/musiałeś kupić do stacji Tsin Yi czy Kowloon, bo widzę, że tylko takie opcje można zakupić (+ jeszcze stacja Hong Kong), a stacja Lai King jest już za Tsin Yi.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 03 Lis 2025 17:35 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 378 877
Krajów: 35 / 16.4%
że jak? bilet? :lol: Na lotnisku kupiłem kartę Octopus którą możesz doładowywać i za którą płacisz za wszelkie przejazdy komunikacją w Hong Kongu (zdaje się prócz piętrowego Tramwaju - ale nie wiem jak jest teraz?) Tj. Airport Expres, metro, autobusy etc, płaciłem też tą kartą za kolejkę na punkt widokowy HK omijając spore kolejki do biletu. Ponad to można nią płacić w wielu sklepach (za zakupy) a i na lotnisku wyzerowałem ją ostatecznie kupując napoje w automacie.
ps. W HK byłem dobre kilka lat temu (może się coś zmieniło?)
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 12 Lis 2025 20:24 

Na lotnisko można też dojechać jak wcześniej pisano bezpośrednimi autobusami, dojazd około 40 min. Kartą Octopus można też płacić w tramwajach piętrowych.

Załączniki:
A21 2.jpg
A21 2.jpg [ 273.54 KiB | Obejrzany 1089 razy ]
A21 1.jpg
A21 1.jpg [ 332.26 KiB | Obejrzany 1089 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 13 Lis 2025 05:03 
Awatar użytkownika

złoty
W A21 wystarczy mieć własny telefon lub kartę, najlepiej Visa, bo nie wszystkie chcą przechodzić, żadnych octopusow nie potrzeba
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 13 Lis 2025 10:53 

niebieski
Karta Octopus, jeśli planuje się pobyt w Hongkongu, jest wygodnym środkiem płatniczym (i tańszym) w środkach komunikacji oraz w niektórych sklepach. Niewykorzystane na karcie środki są zwracane.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 13 Lis 2025 13:45 
Awatar użytkownika

złoty
Dla mnie nie była ani potrzebna, ani wygodna, trzeba doładowywać, ile i potem próbować wydać w 7/11, na moje 2 pobyty sprawdziła się gotowka, można wymienić najróżniejsze waluty w którymś mansion albo wypłacić z bankomatu, jeśli dobrze pamiętam HSBC był bezpłatny, a za przejazdy płaciłem kartą

Ostatnio edytowany przez kostek966, 13 Lis 2025 14:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#132 PostWysłany: 13 Lis 2025 13:59 

Loty: 73
Kilometry: 150 959
Krajów: 20 / 9.4%
Octopus rzeczywiście jest dosyć wygodny, tak jak już ktoś pisał, niewykorzystane środki wypłacają przy oddaniu (są jakieś 2 wersje, przy jednej potrącają pare HKD z depozytu, tą bez potrącenia trudniej kupić).
Miałem w HK kilka kart (wielowalutowe, kredytówki VISA gold i platinum) i nagle wszystkie przestały działać podczas wsiadania do autobusu, octopus działa zawsze, także jak kto woli.

A HSBC też mi nie naliczył żadnej prowizji, także polecam ;)
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 19 Gru 2025 15:27 

Ostrzeżenia: 1
niebieski
Na Kowloon cena to 115 hkd w jedną stronę a można kupić w dwie? Ile wtedy kosztuje express?

https://www.hongkongairport.com/en/transport/to-from-airport/airport-express.page
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 19 Gru 2025 17:32 

Round trip ticket: 195 HKD
Jest jeszcze Same Day Return Ticket: 115 HKD

https://www.mtr.com.hk/en/customer/tick ... index.html
 Profil Relacje PM off
bigosm lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#135 PostWysłany: 19 Gru 2025 20:07 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Octopus T-Union Card kupiony na lotnisku fajna sprawa, jeśli ktoś planuje też Shenzen przy okazji. Tą kartą można płacić za transport w HKG, Makau i Shenzen. Jest wersja dla dorosłych i dzieci (dzieci 50% taniej za przejazd).
bigosm lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#136 PostWysłany: 19 Gru 2025 22:20 

Ostrzeżenia: 1
niebieski
Po ile? Na lotnisko w Makau też dojadę?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 20 Gru 2025 19:27 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Nie pamiętam po ile dokładnie i nie wiem jak z dojazdem do lotniska w Makau, bo nie jechałam. Kupuje się ją przy wejściu do pociągów (przechodzi się obok tego punktu, gdy idzie się do autobusów).
2 ludzi lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#138 PostWysłany: 15 Mar 2026 15:22 

Witam, lecę przez HK, chce tam kupic telefon.
I mam pytanie, ile w czwartek po południu ok 17 trwa odprawa?
Bo mam 4h czasu, chce zamówić z odbiorem w punkcie na lotnisku, ale punkt jest w strefie ogolnodostepnej, czyli muszę wyjsc i wejść do strefy tranzytowej przez security i imigration
I zastanawiam się czy zdążę
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 15 Mar 2026 18:44 
Awatar użytkownika

Loty: 1436
Kilometry: 2 965 075
Krajów: 127 / 59.4%
platynowy
10 dni temu lądowałem ok 18 i przejście przez imigrację zajęło ok 10 minut. Nic nie trzeba wypełniać, po prostu daje się paszport w okienku.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 14 Maj 2026 23:42 

HON fly4free
Maj 2026
Płatności apple pay'em Mastercard (ZEN) w autobusach i metrze bez problemu.
Przetestowałem też najtańszą (wg AI) opcję dojazdu ze stacji Jordan na lotnisko tj. najpierw metrem z Jordan do Tung Chung z przesiadką na Lai King (18,70 HKD) i potem autobusem S1 (3,70 HKD). Całość wyszła za 22,40 HKD i zajęła ok. 1h 15 min. Autobusem bezpośrednim oczywiście wygodniej, ale przesiadki były proste, odległości do przejścia nieduże i terminal autobusowy dobrze oznaczony, tak że ogólnie nie było źle.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 143 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości