Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: pociągi w Indiach
#261 PostWysłany: 16 Lis 2025 19:10 

Mam wstępnie porezerwowane przejazdy na grudzień/styczeń, czyli w czasie słynnych wielkich opóźnień, no i tak zastanawiam się, czy może czegoś by nie zmienić, no bo chyba trochę bez sensu, jeśli pociąg wyruszający o 20-22 wg planu mający przybyć na miejsce po 8-10 czy 12 godzinach miałby mieć kilka czy ponad 10h opóźnienia - zamiast wyspać się po drodze i zwiedzać w ciągu dnia miałbym wyczekiwać nie wiadomo ile tylko po to, żeby potem zmarnować dzień na jazdę opóźnionym pociągiem?
Czy ktoś ma na to jakieś rady czy może alternatywne środki transportu, które zagwarantowałyby przejazd na czas?
 Profil Relacje PM off  

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
#262 PostWysłany: 16 Lis 2025 19:21 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 734
Krajów: 4 / 1.9%
platynowy
Maciek737 napisał(a):
Pojęcie "od ręki" nie działa i Indiach...
Nawet jeśli mają bilet, to konieczne jest stanie w paru kolejkach i wykonywanie niezrozumiałych dla okcydentu rytuałów - nawet jeśli miałoby to być wrócenie za minutę w to samo miejsce.
Troche po czasie...ale nie jest zle.
Kupowane od reki. Na pociag za 2h.
Powrot byl pelny na interesujący dzien. To na standby list I nastepnego dnia rano sie znalazlo miejsce. Aczkolwiek przezycia w Dehli na dworcu jedyne w swoim rodzaju.
Maly wycinek ponizej...
Geste tlumy na lokalne traitki, te dalekobiezne w miare kulturalnie cywilozowanie I spokojnie
ImageImage
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 17 Lis 2025 16:21 

frequentflyer napisał(a):
Mam wstępnie porezerwowane przejazdy na grudzień/styczeń, czyli w czasie słynnych wielkich opóźnień, no i tak zastanawiam się, czy może czegoś by nie zmienić, no bo chyba trochę bez sensu, jeśli pociąg wyruszający o 20-22 wg planu mający przybyć na miejsce po 8-10 czy 12 godzinach miałby mieć kilka czy ponad 10h opóźnienia - zamiast wyspać się po drodze i zwiedzać w ciągu dnia miałbym wyczekiwać nie wiadomo ile tylko po to, żeby potem zmarnować dzień na jazdę opóźnionym pociągiem?
Czy ktoś ma na to jakieś rady czy może alternatywne środki transportu, które zagwarantowałyby przejazd na czas?

Pytasz o radę, jak dojechać na czas i o alternatywne środki transportu, nie podając relacji i daty podróży? Jakiej odpowiedzi oczekujesz?
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 17 Lis 2025 17:06 

złoty
Jest na to prosta odpowiedź - wyłącznie przeloty, chociaż przy odpowiednio dużej mgle też jest ryzyko opóźnień i anulowań lotów. A tak ogólnie, to są Indie, tu naprawdę nie ma sensu zapakować sobie pobytu na zasadzie "cały kraj w tydzień" i wszystko na styk, bo ten kraj ma rozmiary kontynentu, no może subkontynentu :-) Plan musi zakładać możliwość takich obsuw i tego nie przeskoczysz.
Na krótsze odległości jakąś opcją są autobusy albo (za większe pieniądze) zamówienie auta z kierowcą, ale na trasę odpowiadającą 10-12 godzinom jazdy pociągiem autobus może być traumatycznym doświadczeniem, a prywatny przejazd będzie już solidnie kosztować.
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 23 Lis 2025 22:43 

Dzięki, w zasadzie to myślę, że pociągi mógłbym też zastąpić autobusami, bo jestem w stanie przeżyć komfort jechania całą noc autobusem, pytanie tylko, czy akurat autobusów nie dotyczą te słynne grudniowo-styczniowe wielkie opóźnienia?
Chodzi mi głównie o przejazdy w obrębie Hindi belt i same klasyki - New Delhi, Agra, Varanasi, Jaipur, Jodhpur (a poza tym jeszcze Mumbai).
Tak jeszcze myślę nad taką opcją, żeby zarezerwować i autobusy i pociągi i jeśli to będzie możliwe, to korzystać akurat z tego, co by akurat jechało na czas ewentualnie odwołując to drugie...
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 24 Lis 2025 10:27 

Wyłączając Varanasi i Mumbaj, wszystko do obskoczenia autobusami.
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 24 Lis 2025 10:39 

HON fly4free
Chyba przesadnie demonizujesz te opóźnienia : ok, zdarzają się, ale jak są duże mgły to opóźnione są też pociągi i pewnie także autobusy.
Tak jak radzą przedmówcy - zaplanuj z głową plan, żeby mieć jakiś bufor na ewentualne opoźnienia i bukuj loty a nie żadne autobusy.
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 13 Gru 2025 22:35 

Czy Current Status: CNF oznacza potwierdzone miejsce w pociągu, a te pozostałe to są oczekujące?
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 14 Gru 2025 01:59 

złoty
CNF - confirmed
RAC - reservation against cancellation, czyli można z takim biletem wejść do pociągu, miejsce jest przydzielane już na miejscu przez konduktora, ale jest minimalne ryzyko, że dwie osoby z takim statusem będą musiały jechać na siedząco na jednym łóżku
WL - waiting list, nie można wsiadać. Liczba przy WL wskazuje, na którym się jest miejscu w kolejce.
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 14 Gru 2025 12:48 

Jeszcze wczoraj w rezerwazji miałem RAC/1 ale dzisiaj przeskoczyło na CNF, natomiast mam podane tylko Berth/WL No (i jeśli dobrze pamiętam to już wcześniej się wyświetlało), ale brakuje podanego Coach (w rezerwacjach, które od razu były potwierdzone było to od razu podane). Skąd teraz mogę wiedzieć, w którym wagonie jest moje miejsce?
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 14 Gru 2025 14:06 

złoty
Jeżeli system nie przyznał miejsca przy przeskoczeniu na CNF, to najpewniej nastąpi to podczas "charting", czyli robienia grafiku na kilka godzin przed odjazdem z początkowej stacji. Spróbuj zalogować się na stronę IRCTC i sprawdzić 2-3 h przed odjazdem. Na stacji początkowej rozpiska z nazwiskami powinna być też przyklejona na każdym wagonie, chociaż nie wiem na 100%, czy dalej to praktykują - na pewno tak było kilka lat temu, ale jak byłem w Indiach ostatnio w lutym br. to nie zwróciłem na to uwagi.
Alternatywnie po prostu wejdź do któregoś z wagonów swojej klasy, znajdź konduktora i go spytaj - będzie miał dokładną rozpiskę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 271 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości