Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przed zadanie pytania - przeczytaj poradnik
https://www.fly4free.pl/wakacyjny-porad ... czyc-auto/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 292 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 05 Gru 2025 08:31 

Planuję wynająć samochód na wakacjach w Hiszpanii i chciałbym mieć pewność, że w ofercie nie ma żadnych ukrytych kosztów. Różnie bywa z depozytami, dodatkowymi ubezpieczeniami czy zasadami tankowania, więc chciałbym uniknąć niespodzianek przy odbiorze auta.

Na co zwracać uwagę podczas rezerwacji i czy macie jakieś sprawdzone strony porównujące ceny wynajmu, które pomagają wyłapać takie pułapki? Chętnie poznam Wasze doświadczenia i wskazówki.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#242 PostWysłany: 05 Gru 2025 08:41 

Loty: 110
Kilometry: 244 523
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Dokładnie czytać warunki wynajmu
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#243 PostWysłany: 05 Gru 2025 08:52 

platynowy
Czytać umowę przez podpisaniem. Wypożyczyłem kiedyś samochód w Alicante (Hertz) u pośrednika - bez żadnych dodatkowych usług, na miejscu trochę spóźniony bardzo pobieżnie zerknąłem na umowę i podpisałem. Mam u nich Golda i miałem takie przekonanie, że solidne wypożyczalnie "nie kantują...". Tydzień później zeszły z karty opłaty za dodatkowe ubezpieczenia i usługi.

Niestety sam sobie winny:)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#244 PostWysłany: 05 Gru 2025 11:34 

Z mojego doświadczenia najważniejsze jest po prostu przeklikać warunki najmu konkretnej wypożyczalni, bo to tam wychodzą wszystkie rzeczy, które później potrafią zaskoczyć przy odbiorze auta. Ja zwykle patrzę na kilka kluczowych rzeczy:

depozyt (ile blokują i czy przyjmują Twoją kartę),
udział własny i zasady ubezpieczenia,
politykę paliwa - najlepiej „pełny–pełny”,
limity kilometrów,
opłaty za dodatkowego kierowcę czy wydanie/zwrot poza godzinami,
czy wymagają karty kredytowej, a nie debetowej.

Żeby uniknąć niespodzianek, zawsze czytam PDF z warunkami i porównuję kilka opcji. Kiedy rezerwuję przez porównywarki, czasem dopytuję ich support, zwykle szybko potwierdzają, jak faktycznie wygląda polityka danego dostawcy. Tyle wystarczy, żeby mieć pełen obraz i nie dać się złapać na ukryte koszty.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 05 Gru 2025 15:54, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 05 Gru 2025 12:24 

niebieski
Oprócz tego sprawdzam opinie danej placówki w mapach Google. Sortując od najgorszych czytam na co ludzie narzekają.
Średnia ocena niestety nie jest wiarygodna, bo często są złe oceny od ludzi, którzy nie wiedzą i chyba nie chcą się dowiedzieć jak działa zabezpieczenie kartą kredytową.
Dzięki temu można uniknąć uważnego czytania, bo raczej dowiesz się wcześniej czy mają zwyczaj naciągać klientów na dodatkowe koszty.
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 05 Gru 2025 12:53 

złoty
Warto mieć kartę kredytową - jeżeli jeszcze nie masz, to sobie wyrób. Ofert bez wymaganej karty kredytowej jest znacznie mniej i są z reguły droższe.
Karta musi być na nazwisko kierowcy.

Sugerowałbym zacząć poszukiwania od pośredników - DoYouSpain i Economy Car Rentals. Wypożyczalnie, które wyskoczą jako najbardziej korzystne, sprawdź jeszcze bezpośrednio na ich stronach. Sprawdź też RecordGo, bezpośrednio na stronie. Ale z reguły najtańsze oferty będą przez pośredników.

Nie daj sobie wcisnąć opcji z "pełnym ubezpieczeniem" (w rzeczywistości to żadne ubezpieczenie, ale haracz za to, że wypożyczalnia nie będzie próbowała naciągać klienta na szkody). Znacznie taniej jest kupić ubezpieczenie w zewnętrznej firmie jak Cover4Rentals czy WorldWideInsurance. Jeżeli planujesz wypożyczać więcej razy, to rozważ od razu kupno takiego ubezpieczenia na cały rok. W takim przypadku w razie szkody musisz być gotowy na wyłożenie kwoty do wysokości udziału własnego (z reguły tysiąc, może tysiąc kilkaset euro), ale szybko ją odzyskasz.

Z góry skreśl Goldcar. Szkoda nerwów.

Poza tym jak piszą przedmówcy:
- jeżeli planujesz zmieniać się z kimś za kółkiem, to sprawdź, czy dodatkowy kierowca nie jest dodatkowo płatny.
- przy paliwie "full-full" jest już standardem, dzięki unijnym regulacjom udało się już wytępić powszechne kiedyś szwindle na paliwie. Ale sprawdź na wszelki wypadek.
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 05 Gru 2025 13:53 

niebieski
Nigdy nie korzystam z żadnych wyszukiwarek ani pośredników.
Polecam Hertz'a.
Korzystam od wielu lat i ani razu nie było żadnej wpadki.
Z innych wypożyczalni biorę auto tylko wtedy gdy w miejscu docelowym Hertz'a nie ma... co na szczęście rzadko się zdarza...

Uwaga: rezerwacja wyłącznie bezpośrednio przez biuro w Polsce. Potrafią znaleźć lepsze taryfy niż dostępne online.
A jeśli interesuje Cię pełne ubezpieczenie (osobiście tylko z takiego korzystam), to różnice są naprawdę spore.
Wtedy, w przypadku konieczności skorzystania nie musisz użerać się z wydobyciem kasy od mniej lub bardziej uczciwych pośredników. Przesyłać dokumentów, oświadczeń, a potem czekać na kasę...
Po prostu oddajesz (np. zarysowany) samochód i masz z głowy....
Dodatkowy plus jest taki, że z wykupionym pełnym ubezpieczeniem, blokada na karcie ogranicza się zazwyczaj do kwoty równej cenie baku paliwa.
Gdy zaś kupujesz ubezp. w firmie zewnętrznej, to blokada może wynieść 1000 EUR/USD, albo i więcej ! Dla mnie absolutnie nieakceptowalne...

Ostatnio (nb. w Hiszpanii) miałem właśnie taką sytuację. Samochód został (nawet w sporym stopniu) porysowany gdzieś na parkingu. Kiedy oddawałem auto, zwróciłem na to uwagę pracownikowi na co dostałem odpowiedź "z pełnym ubezpieczeniem takie kwestie w ogóle Pana nie muszą interesować".
I suma summarum o to chodzi, abym nie musiał się o nic martwić.

Powodzenia !
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.
seal uważa post za pomocny.

#248 PostWysłany: 05 Gru 2025 14:06 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Zdarzyło mi się wypożyczać samochód zamawiany bezpośrednio ze strony wypożyczalni - kiedyś Avis i Hertz, niezbyt dawno Sixt. Miałem pełne ubezpieczenie i podobnie jak u @PawelSz było: przy odbiorze wskazano kilka uszkodzeń drobnych i komentarz, że to i tak nie ma u mnie znaczenia, bo mam pełne ubezpieczenie. Ale ok. półtora roku temu w Macedonii Płn wypożyczałem z innej ubezpieczalni (miała dobre opinie) i rezerwacja przez pośrednika i też nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 05 Gru 2025 14:08 

Loty: 290
Kilometry: 383 656
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
@PawelSz

W opisanym przez Ciebie przypadku pewnie rzeczywiście nie ma ukrytych opłat, o które pyta autor wątku, natomiast te jawne są ogromne, skoro nie zadajesz sobie trudu znalezienia kilkukrotnie czasem tańszego (wliczając już ewentualne ubezpieczenie zewnętrzne) wynajmu. Ale spodziewam się, że dyskusja z Tobą w tym temacie może być podobna do tej na temat saloników biznesowych.
3 ludzi lubi ten post.

#250 PostWysłany: 05 Gru 2025 14:55 

niebieski
To zależy, co jest istotne...
Czy ogromne ? Jeśli spojrzysz online na podstawowy pakiet Hertz'a i potem chcesz "dorzucić" pełne ubezp, to rzeczywiście kwota za tę usługę jest spora.
Ale jeśli zadzwonisz do biura w Wwe i z miejsca poprosisz o taryfę z pełnym ubezp. to zazwyczaj cena jest sporo niższa...

Poza tym, dla mnie podróżowanie jest zbyt ważne, abym miał ochotę dla kilkudziesięciu euro (ewentualnych) oszczędności wypożyczać auto w lokalnych firemkach, z którymi, w razie kłopotów, po powrocie do kraju, nie ma kontaktu. Natomiast do Hertz'a, Avisu, Budgetu mogę zadzwonić albo nawet przyjść do biura :) i porozmawiać z pracownikiem.
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 05 Gru 2025 15:01 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 129 075
Krajów: 18 / 8.4%
Łoooo to vipcars w ten sposób działa marketingowo? Pytanie zadane przez konto założone dzisiaj z zagranicznym imieniem i nazwiskiem w nazwie, a kilka godzin póżniej odpowiada inne konto założone dzisiaj też z zagranicznym imieniem i nazwiskiem xD
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#252 PostWysłany: 05 Gru 2025 15:39 

złoty
PawelSz napisał(a):

A jeśli interesuje Cię pełne ubezpieczenie (osobiście tylko z takiego korzystam), to różnice są naprawdę spore.
Wtedy, w przypadku konieczności skorzystania nie musisz użerać się z wydobyciem kasy od mniej lub bardziej uczciwych pośredników. Przesyłać dokumentów, oświadczeń, a potem czekać na kasę...

A ja zawsze korzystam z ubezpieczenia zewnętrznego. Szkodę do tej pory zgłaszałem raz, kasa na koncie była po dwóch tygodniach. Jest na forum długi wątek o ubezpieczeniach udziału własnego i nikt się tam nie uskarża na problemy z odzyskaniem kasy. Regularnie ktoś pisze, że zgłosił szkodę i po kilku-kilkunastu dniach dostał zwrot.

Wszystko sprowadza się do ceny - czy jesteś skłonny zapłacić duuużo więcej bezpośrednio w którejś z dużych wypożyczalni? Zawsze rezerwując auto sprawdzam obie opcje i przy jednym wypożyczeniu na ok. 2 tygodnie różnica między np. Hertzem bezpośrednio z pełnym ubezpieczeniem*, a mniejszą wypożyczalnią przez DoYouSpain plus zewnętrzne ubezpieczenie różnica może wynieść i kilkaset euro.
Decydując się na tańszą opcję jedyne, czym ryzykujesz, to konieczność zamrożenia na ok. 2 tygodnie kwoty udziału własnego (z reguły ok. 1000-1500 euro) i przejścia prostej procedury zgłaszania szkody.

*ściśle rzecz biorąc to nie jest ubezpieczenie, ale zniesienie udziału własnego. Czyli de facto dodatkowy spory haracz pobierany przez wypożyczalnię za "święty spokój" klienta. Poza sezonem często to kosztuje więcej niż samo wypożyczenie.
 Profil Relacje PM off
piwili lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#253 PostWysłany: 05 Gru 2025 16:13 
Awatar użytkownika

srebrny
rllDNL napisał(a):
Łoooo to vipcars w ten sposób działa marketingowo?

z ciekawości: skąd wiesz że to VipCars?
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 05 Gru 2025 22:13 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Było w oryginalnym poście @jonesadams, ale mod wyciął.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#255 PostWysłany: 12 Gru 2025 10:23 
Awatar użytkownika

Witam serdecznie.Moja prosba o pomoc dotyczy samochodu wypożyczonego na lotnisku w Puli w ramach Rynair w wypożyczalni Sixt Rent a car. W czerwcu mieliśmy zapłacony mały samochód Opel.na miejscu okazało się że dali nam większy typu Opel mokka..bo niby małego nie mieli. Nikt od nas nie odebrał samochodu dokumenty wrzuciliśmy do skrzynki na parkingu przy odlocie wraz z pełnym nym bakiem. Po powrocie oddano nam.na rachunek bankowy zablokowana kwotę . A po 3 kolejnych dniach pobrano 3 tys zł z konta. Pytanie do kogo zwrócić się o zwrot pobranej kasy.I czy bank bez dyspozycji może pobierać na podstawie zlecenia kasę z rachunku wynajmującego. Dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 12 Gru 2025 10:33 
Awatar użytkownika

platynowy
A kto widnieje w historii transakcji, jako "biorca" tej opłaty w wysokości 3000 pln?
Jeśli da się zidentyfikować ten podmiot (bo opisy bywają czasem niejasne), to w pierwszej kolejności napisałbym tam z żądaniem wyjaśnienia powodów tej opłaty. W zależności od tego, co odpowiedzą, będzie można rozważać, co dalej.
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 12 Gru 2025 10:36 

niebieski
Na początek zaloguj się na konto wypożyczalni SIXT i sprawdź za co jest to pobranie. stawiam, że za jakieś uszkodzenie
Potem ewentualnie reklamuj u Sixta.
Jak tryb reklamacji w Sixt nic nie da, to uderzaj do ubezpieczyciela jeśli miałaś jakieś ubezpieczenie wkładu własnego.
Jeśli Sixt nie przedstawi żadnej przyczyny pobrania środków, to można próbować z cashbackiem, ale to ostatnia kolejność.
Pobrać środki z karty kredytowej jak najbardziej mogą - dlatego wypożyczalnie żądają zabezpieczenia fizyczną kartą kredytową, zapewne gdzieś tam w umowie, czy ogólnych warunkach masz zaszyta zgodę na coś takiego. Zwolnienie blokady z karty po zwrocie auta nie wyklucza takich późniejszych operacji.
Mnie na przykład SIXT w Turku skasował po ponad tygodniu 30 euro nie prowadząc żadnej korespondencji wcześniej, z konta klient okazalo się ze to za paliwo. Po wysłaniu reklamacji ze zdjęciami z dnia zwrotu i paragonem ze stacji szmal zwrócili.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#258 PostWysłany: 12 Gru 2025 10:38 
Awatar użytkownika

platynowy
Obawiam się tylko, że koleżanka nie ma konta w Sixt, bo - o ile dobrze zrozumiałem - wypożyczenie było przez pośrednika (Ryanair).
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 12 Gru 2025 10:43 

niebieski
Też brałem przez pośrednika (billigermietwagen) i nigdy nie miałem wcześniej konta w Sixt, ale się okazało, że Sixt w Turku, dla każdego wypożyczenia, nawet jak idzie przez pośrednika zakłada konto, firma jest globalna i założyłem, ze w Chorwacji będą mieć podobny sposób działania jak w Finlandii.
Może błędnie, ale w takim razie powinna napisać do pośrednika, a ten wskaże jej drogę reklamacyjną w Sixcie.
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 12 Gru 2025 11:04 

złoty
Tomasz101 napisał(a):
Na początek zaloguj się na konto wypożyczalni SIXT i sprawdź za co jest to pobranie. stawiam, że za jakieś uszkodzenie
Potem ewentualnie reklamuj u Sixta.
Jak tryb reklamacji w Sixt nic nie da, to uderzaj do ubezpieczyciela jeśli miałaś jakieś ubezpieczenie wkładu własnego.
Jeśli Sixt nie przedstawi żadnej przyczyny pobrania środków, to można próbować z cashbackiem, ale to ostatnia kolejność.
Pobrać środki z karty kredytowej jak najbardziej mogą - dlatego wypożyczalnie żądają zabezpieczenia fizyczną kartą kredytową, zapewne gdzieś tam w umowie, czy ogólnych warunkach masz zaszyta zgodę na coś takiego. Zwolnienie blokady z karty po zwrocie auta nie wyklucza takich późniejszych operacji.
Mnie na przykład SIXT w Turku skasował po ponad tygodniu 30 euro nie prowadząc żadnej korespondencji wcześniej, z konta klient okazalo się ze to za paliwo. Po wysłaniu reklamacji ze zdjęciami z dnia zwrotu i paragonem ze stacji szmal zwrócili.

Jeśli już to
chargeback
Ale jeśli daty się zgadzają to forumowy świeżak utopił sporo kasy.
Głównie przez fakt nie stosowania limitów transakcji KK.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 292 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości