Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lis 2025 21:56 

niebieski
Lece w styczniu, jest rozkminka kupować teraz lewy, czy euro?

Wysłane z mojego RMX3370 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 27 Lis 2025 22:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Do końca stycznia lewy będą jeszcze w obiegu.
Może kupisz w kantorze teraz parę % taniej.
bronek40 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 27 Lis 2025 22:41 

złoty
Euro będą od 1 stycznia prawnym środkiem płatniczym i będą od razu wszędzie przyjmowane. Wymiana waluty będzie przeprowadzona dość szybko, tzn. generalnie lewy będą jak najszybciej ściągane z obiegu.
Lewy warto kupić tylko wtedy, gdybyś miał możliwość kupienia ich ze sporym dyskontem - taniej niż kurs wymiany na euro. W innym wypadku nie widzę żadnego sensu. Jak zostaną ci euro, to zawsze wydasz gdzie indziej, a z końcówką lewów możesz zostać jak przysłowiowy Himilsbach z angielskim :)
 Profil Relacje PM off
bronek40 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 28 Lis 2025 00:09 

niebieski
A jak się okaże że zacznie wszystko drożeć? Nie ma chyba obowiązku przeliczania po 1.95, może być tak że sklep nie będzie miał euro to może wydać w lewach. Choć raczej liczę że będą dla uproszczenia wydawać po parytecie 2. Zastanawiam się czy nie wziąć trochę moników, bo mogą narzucać jakieś niekorzystne przeliczenia
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Lis 2025 00:21 

złoty
Jak zacznie drożeć, to nie od razu :) Jest obowiązek przeliczania dokładnie według kursu wymiany ok. 1.95 i jakiekolwiek kombinacje będą karalne. Ceny już są pokazywane w dwóch walutach równocześnie i ma tak być przez 12 miesięcy od wprowadzenia euro. Kombinacji z przeliczaniem bym się nie obawiał, raczej problemem może być, że niektórzy mogą sobie podnieść ceny za jakiś czas, jak już wszyscy przestaną patrzeć im na ręce.
A wydawanie reszty ma być co do zasady już wyłącznie w euro. Jasne, że jak w małym sklepiku komuś braknie euro, to może wydać w lewach, ale operacja wymiany gotówki polega na tym, że przez miesiąc wszędzie zapłacisz w lewach, ale resztę masz już dostać w euro, a lewy sprzedawca ma wpłacić do banku.
 Profil Relacje PM off
bronek40 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 28 Lis 2025 00:31 

niebieski
Ale jak będzie to zobaczymy, moim zdaniem to nie będą mieć, ale zobaczymy

Dwa, mam rezerwacje na booking płatność w styczniu w lewach, mam zabezpieczyć euro czy lewy ;) powinienem zobaczyć cenę w Eur a nie widzę na rezerwacji
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Lis 2025 07:59 

niebieski
Euro
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Lis 2025 08:20 

niebieski
bronek40 napisał(a):

Dwa, mam rezerwacje na booking płatność w styczniu w lewach, mam zabezpieczyć euro czy lewy ;) powinienem zobaczyć cenę w Eur a nie widzę na rezerwacji

Jeśli płatność przez booking to możesz dostać informację o konieczności zapłaty do końca roku Nie wiem czy obejmuje to styczeń ,ale o wakacyjnych rezerwacjach już taką informację rozesłali informując, że po tym terminie jeśli nie będzie zapłacona to anulują bo w lewach nie będzie można pobrać ..Nie wiem tylko czemu automatycznie nie skorygują tego na euro po oficjalnym kursie.
 Profil Relacje PM off
bronek40 lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości