Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Nocleg w Ao Nang
#21 PostWysłany: 05 Gru 2018 12:40 

niebieski
Co do noclegu w Ao Nang:

https://www.booking.com/hotel/th/fahsai-aonang.pl.html

Z własnego doświadczenia mogę śmiało polecić The Ri Hotel. Lokalizacja może nie jest idealna, bo trzeba przejść do wybrzeża jakieś 600m. Natomiast największy plus to jakość w stosunku do ceny. Teraz w listopadzie za dwuosobowy pokój z widokiem na skały zapłaciliśmy ~50PLN/os. Bardzo życzliwa i pomocna muzułmańska obsługa. Jeden z pracowników z własnej dobrej woli pewnego wieczoru podwiózł nas nawet na plażę skuterkiem :) Śniadanko w cenie, bardzo czysto, jest basen. Hotel znajduje się w islamskiej dzielnicy, więc z meczetu można usłyszeć modlitwy z rana (mi to jakoś nie przeszkadzało w śnie).
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 02 Kwi 2019 11:44 

Loty: 75
Kilometry: 220 858
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
My zatrzymaliśmy się w hotelu Kokotel Krabi Ao Nang.

Szukaliśmy hotelu w centrum, blisko plaży i patrząc pod tym kątem lokalizacja jest fantastyczna. Niestety lokalizacja w centrum jest także jego utrapieniem.
Każdego dnia do ok. 1 w nocy głośna muzyka z kilku knajp z naprzeciwka skutecznie uniemożliwia sen.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 30 Paź 2025 21:24 
Awatar użytkownika

czy zauważyliście ogólnie wzrost cen hoteli w Ao nang w tym roku? Rok temu bylem w t2, kokotel (zreszta w poprzednich latach podobno) i czesto w promocji na agodzie/trip z duza promocja byly. ceny wychodzili kolo 70-90 zl za pokoj dla 2 osob. teraz patrze te same hotele to juz 120-200 zl nawet i ogolnie drozsze ceny jezeli chodzi o cala liste hoteli.
czy to jakas stała zmiana czy zwiazana z festiwalem w listopadzie ? cos sie zmienilo moze sa lepsze strony do rezerwowania obecnie ? ;)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 30 Paź 2025 21:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Tajlandia jest droga ze hej.
Po covidzie wszystko już jest wszedzie drozej 50-200% RdR...
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#25 PostWysłany: 31 Paź 2025 00:01 
Awatar użytkownika

ogolnie się zgadzam, dlatego powoli zaczynam sie skłaniać do przerzucenia się na wietnam. z tym, że jak mowie rok temu jezeli o noclegi to znajdowaly sie perelki w promocjach w tym roku patrze i sie zastnawiam co sie dzieje
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 31 Paź 2025 06:05 
Awatar użytkownika

złoty
Już drugi rok wybieram Wietnam, zdecydowanie tańszy, Wietnam teraz to taka Tajlandia 20, 30 lat temu, jesteśmy nad morzem, 5* hotel ze śniadaniem i basenem ok 100 zł za pokój, posiłek od 4 do 20 zł, np węgorz w sosie czy krokodyl, struś, podobnie krewetki czy kalmary, piwo czy kawa mrożona 3-7 zł,
Ale będziemy w ao nang na święta i noclegi rezerwowalem z pół roku temu, zobaczę jak w ostatniej chwili, ale ceny niskie nie były, chyba że daleko od morza
 Profil Relacje PM off
pawel0520 lubi ten post.

#27 PostWysłany: 31 Paź 2025 07:35 

Loty: 73
Kilometry: 150 959
Krajów: 20 / 9.4%
Również polecam Wietnam. MOIM zdaniem Tajlandia jest mocno syfiasta i przereklamowana. Te uśmiechy miejscowych były dla mnie mocno nie szczere, a turysta to bankomat, którego trzeba chociaż spróbować naciągnąć. W Wietnamie tego aż tak nie czuć - ludzie żyją własnym życiem a nie ze zdzierania z turysty.
Ceny w Wietnamie to rówenież bajka - fajne noclegi, piękne czyste plaże, fajna kultura. No i nie śmierdzi na ulicach :)
 Profil Relacje PM off
pawel0520 lubi ten post.

#28 PostWysłany: 01 Lis 2025 00:13 
Awatar użytkownika

platynowy
Oj przez przesady. Chyba znamy 2 rozne Wietnamy i 2 rozne Tajlandie....
Jedyna zgoda co do cen.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 01 Lis 2025 05:55 
Awatar użytkownika

złoty
Ceny przede wszystkim ale i smak potraw też, to właśnie teraz w Wietnamie na kolacji żona powiedziała, że w końcu czuje smak Tajlandii z przed 20 lat, a byliśmy tydzień w styczniu i nic extra nie było ,
a wracając do cen to kiedyś rambutany kupowało się siatkami a dzisiaj to ekskluzywny owoc, zresztą durian też mocno podrożał :(
Na wiosnę rozmawialiśmy w Lizbonie przy kolacji z parą brytyjsko tajską i na pytanie jak nam się Tajlandia podobała, powiedziałem że byliśmy na Phuket i było słabo, kobieta odpowiedziała, że rzeczywiście tam jest kiepsko i mamy polecieć na Krabi, więc święta i sylwestr będą na Krabi i wyspach, zobaczymy czy będzie lepiej, oby!
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 01 Lis 2025 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
Krajów: 35 / 16.4%
jaco027 napisał(a):
Jedyna zgoda co do cen.

Absolutnie się zgadzam z tobą. Nie wiem skąd ci ludzie biorą takie opinie? O Ao obszernie pisałem niedawno w paru innych tematach a byłem tam 4 razy (mniej więcej co parę lat) na przestrzeni 12 lat.
Smak Tajlandii? można poczuć jedząc w szeroko rozumianych street foodach / malutkich budkach najlepiej na uboczu TAM gdzie stołują się lokalsi. Nie zaś w restauracjach nastawionych typowo pod turystę gdzie jadło jest na ogół celowo nakierunkowane aby się nie "potruli" / było zjadliwe o hotelach nie wspominając. Wietnam lepsze plaże? Co prawda byłem tam 9 lat temu ale jedynie co to... Phu Quoc dawał radę
Oczywiście rozumie że każdemu coś innego się podoba / ma oczekiwania ale prawdopodobnie (jak w cytacie) ja również znam inną Tajlandię do której zresztą za jakiś czas wrócę po raz 5.
Co do noclegów to zdaje się po covidzie trochę doszło tam do przetasowań właścicieli a ci którzy się ostali zapewne stwierdzili że czy ceny się podniesie czy nie to turysta i tak przyjedzie ;) Wnioskuje to po swoich każdorazowych rezerwacjach w Ao.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 01 Lis 2025 18:32 
Awatar użytkownika

złoty
Poważnie ?, to poleć jakiś przyzwoity hotel przy plaży w ao nang w drugiej połowie grudnia początek stycznia, coś podobnego jak teraz szukam w Wietnamie, żona będzie wdzięczna,
Załącznik:
Screenshot_2025-11-01-23-27-17-98_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4_copy_416x845.jpg
Screenshot_2025-11-01-23-27-17-98_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4_copy_416x845.jpg [ 80.58 KiB | Obejrzany 771 razy ]
,
Cena może być wyższa, wiadomo sezon
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 01 Lis 2025 19:22 

Kilometry: 193 226
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Sam teraz szukam noclegu w Ao Nang na 4 dni na luty. To takie coś w standardzie ze zdjęć to minimum za 250zł za noc :D
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#33 PostWysłany: 03 Lis 2025 15:07 

7z9 napisał(a):
jaco027 napisał(a):
Jedyna zgoda co do cen.

Absolutnie się zgadzam z tobą. Nie wiem skąd ci ludzie biorą takie opinie? O Ao obszernie pisałem niedawno w paru innych tematach a byłem tam 4 razy (mniej więcej co parę lat) na przestrzeni 12 lat.
Smak Tajlandii? można poczuć jedząc w szeroko rozumianych street foodach / malutkich budkach najlepiej na uboczu TAM gdzie stołują się lokalsi. Nie zaś w restauracjach nastawionych typowo pod turystę gdzie jadło jest na ogół celowo nakierunkowane aby się nie "potruli" / było zjadliwe o hotelach nie wspominając. Wietnam lepsze plaże? Co prawda byłem tam 9 lat temu ale jedynie co to... Phu Quoc dawał radę
Oczywiście rozumie że każdemu coś innego się podoba / ma oczekiwania ale prawdopodobnie (jak w cytacie) ja również znam inną Tajlandię do której zresztą za jakiś czas wrócę po raz 5.
Co do noclegów to zdaje się po covidzie trochę doszło tam do przetasowań właścicieli a ci którzy się ostali zapewne stwierdzili że czy ceny się podniesie czy nie to turysta i tak przyjedzie ;) Wnioskuje to po swoich każdorazowych rezerwacjach w Ao.

Skąd biorą? Z własnego doświadczenia. Równie dobrze mógłbym zapytać skąd wziąłeś swoją ;)
Tak jak ktoś zauważył, każdy może się podzielić swoimi odczuciami.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 03 Lis 2025 15:36 
Awatar użytkownika

platynowy
Inna sprawa, ze Twoje odczucia moga byc wysoce niereprezentatywne dla obydwu wspomnianych krajow. Jednostkowa probka nie definiuje ogółu...
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 03 Lis 2025 16:12 

Aha, rozumiem, że twoje odczucia definiują właśnie ogół ;) ok - na tym kończymy dyskusje.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 03 Lis 2025 16:19 
Awatar użytkownika

platynowy
Poczytaj i poytaj no forach i sprawdź ile ludzi definiuje Tajlandie kulturowo i obyczajowo zle. Pomijam seks extrema i patolstwo.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 03 Lis 2025 18:51 
Awatar użytkownika

Kilometry: 364 113
Krajów: 35 / 16.4%
jaco027 - nie ma sensu przekonywać bo i po co? Zawsze się ktoś znajdzie kto czy to z kompletnego braku doświadczenia czy sobie znanych pobudek będzie na "nie" - bo nie!
Może przy tej okazji podzielę sie pewnym spostrzeżeniem z Ao. O ile jak pierwszy raz byłem w Ao 12 lat temu prawie nie było Polaków, jak byłem kilka lat później to coś już było. Jednak za kolejne parę lat (tuż przed covidem) było zatrzęsienie i wtedy to (nie chcąco) widziałem pewne zdarzenie. Otóż czekając na przygotowanie jednego z dań które brałem na Markecie Turystycznym (konkretnie ogromnych krewetek z grilla) widziałem rodzinkę + nastoletnia córka którzy kręcili się koło mnie i oglądali jedzenie jak wystawę woskową :lol: Skąd taka ocena? Na pierwszy rzut oka wyglądali mi nie tylko na tych co byli pierwszy raz w Tajlandii co z pewnością z biurem. No więc niechcący słyszę co do siebie mówią i na co patrzą. W około cała masa pyszności a ci po paru minutach oglądania okolicy skupili sie na... "naczosnkowanych z grilla... bułkach". O ile ojciec odparł że ma ochote na rybę i podążył w tym kierunku to matka z córką uporczywie wpatrywały się w ów bułki które zamówiły :shock: Do tej pory ten wizerunek tkwi mi w głowie i nie mogę pojąć jak w obliczu tylu pyszności w około wybrały jakieś bułki za bodaj 5 bahtów? (w każdym razie były mega tanie). Kasę raczej mieli bo ojciec oscylował na rybę? Więc co? jakaś nowa wersja wegan czy pieczywo-wegan? Czy po prostu te "typy" tak mają.. wszystko co nie jest "schabowym" to nie zjadliwe rzeczy / względnie można się pochorować. Wziąłem swoje mega krewetki + jeszcze 3 inne dania + kokos do picia i zasiadłem do wolnego stołu pałaszując wszystko sam przy entuzjazmie (mojego wyboru i ilości smakołyków) przysiadających sie Węgrów.
Ot, ludzie są różni ;)
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#38 PostWysłany: 03 Lis 2025 19:50 

HON fly4free
Ludzie mają rożne oczekiwania i doświadczenia, albo przeciwnie - ich brak. I stąd biorą się takie opinie.
Co do jednego zgoda: Tajlandia wyraźnie podrożała w ostatnich latach - o ile ciągle oczywiście można znaleźć przysłowiowy uliczny obiad za 60-70B, to już coraz rzadziej blisko turystycznych miejsc (pomijam prowincję typowo nieturystyczną albo bardziej precyzyjnie "zachodnio" nieturystyczną, bo tam i tak mało kto jeździ), a ceny jedzenia / drinków w lepszych knajpach w Bangkoku, Chiang Mai, nie mówiąc już o Phuket czy Samui coraz częściej przypominają poziom krajowy lub go przebijają, czyli dla przeciętnego polskiego turysty zwabionego legendarną taniością Tajlandii są wysokie / przestały być atrakcyjne. Na marginesie - w dobrych knajpach nakierowanych wyłącznie na miejscowych gości wcale też nie jest super tanio - jedzenie jest obłędne i oczywiście ciągle atrakcyjne cenowo dla Polaka biorąc pod uwagę, że są to zwykle owoce morza, ryby itp (czyli to, co u nas generalnie jest bardzo drogie), ale nie ćwiećdarmowe - typowy posiłek dla dwóch osób w takiej restauracji składający się powiedzmy z 3-4 dań do dzielenia (czyli tak się jada lokalnie) plus czegoś do picia to dziś średnio 900-1200B, więc nie za "grosze", tak jak pewnie niektórzy spodziewaliby się. Podkreślam, że chodzi o knajpy a nie lokalne garkuchnie - tam dalej można zjeść prosto i tanio, ale wcale nie zawsze dobrze (wbrew kolejnym legendom krążącym po necie).
Tak samo stało się z hotelami w Tajlandii, zwłaszcza lepszymi niż jakieś proste norki dla backpakersów - te już też potrafią mieć całkiem zachodni poziom zwłaszcza z sezonie czy "najmodniejszych" miejscach. Dobre hotele się po prostu znacznie bardziej tam teraz cenią z tych czy innych względów. Dołóżmy do tego coraz mocniejszy B, który też wpływa na ogólne koszty itd.

Z kolei Wietnam w tej chwili jest wyraźnie tańszy od Tajlandii - powiedziałbym, że gdzieś przeciętnie o 30 a może nawet więcej %: dotyczy to zarówno jedzenia, jak hoteli / różnych usług. Podejrzewam, że za dwa, trzy lata to się najdalej zmieni, bo już widać bo już lokalną turystykę napędzają coraz bardziej turyści zwłaszcza z Chin i Korei Pd, którzy stopniowo przerzucają się tu (i m.in. do Laosu itp) właśnie z coraz droższej Tajlandii - i to oni wraz są motorem branży w prawie całej SE Azji a nie głównie Europejczycy, jak się pewnie niektórym wydaje ;-)

Atrakcyjna cenowo w porównaniu do Tajlandii pozostaje jeszcze m.in Indonezja, a zwłaszcza oczywiście lubiane - nielubiane Bali - co by o nim nie mówić, to pod tym względem to też ciągle inny i zdecydowanie bardziej przyjazny poziom cenowy. Zobaczymy jak długo.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
jaco027 uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 03 Lis 2025 23:06 
Awatar użytkownika

platynowy
I tu pelna zgoda z Panami przedmowcami. Mi sie nie chce nawet tyle i tak ładnie pisać dla kogoś kto ma wyrywkowo doświadczenie jak poprzedni interlokutor.... wolę pogrążać sie w następnej caipirinhii....
Wietnan jest na razie super tani tak jak Kostek zauwazyl i Marek potwierdzil, ale głównie poza turystycznymi hot spotani. Ale nawet na Phu Quoc da sie znalezc jeszcze latwo bardzo dobre i tanie restauracje i lokalne knajpy. Wystarczy poszukać albo wziac skuter i poszperać sie po okolicy.
A co do kultury i 'ogolnego obejścia' Witnam vs. Tajlandia. To jest porownanie post i polkapitakistyczno-socjalistycznej degrengolady mentalnej Witnamu vs. buddyzm i zachowania społeczne z tym związane w Tajlandii.
A Indonezja dalej jest super tania i Bali tez. I też jest normalne i fajne. Tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak. Bo... nawet nasz forumowy specjalista od kawy pod okiem ak47 wpadł tam z rodziną jak niedzielny turysta i wyjechał pol zniesmaczony.... bo "zrobil" Bali, jak niedzielny turysta....
Więc....mała porada. Langsam...out of the bitten path i.... stać w kolejkach do jedzenia tam gdzie lokalesi.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#40 PostWysłany: 04 Lis 2025 04:55 
Awatar użytkownika

złoty
@jaco027, jeszcze na Phu Quoc nie doleciałem, ale już sprawdzam ceny i jest wyraźnie drożej niż rok czy 2 lata temu, porównując choćby m village w którym byłem 2 lata z rzędu teraz ok 100$ za noc, na kontynencie dużo taniej i chyba w tych turystycznych miejscach nie podrożeje jeszcze, bo budują na potęgę i już widać większą podaż miejsc niż aktualny popyt, co prawda jesteśmy w jeszcze porze deszczowej i czekamy na nadejście tajfunu z Filipin ale turystów nie brakuje,
P.S. nadal czekam na dobre typy hoteli w ao nang, żeby nie odchodzić od tematu,
Aktualne zdjęcie z hoi an,
Załącznik:
IMG_20251104_095503.jpg
IMG_20251104_095503.jpg [ 364.71 KiB | Obejrzany 555 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości