Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Annapurna Circuit
#21 PostWysłany: 18 Paź 2025 13:53 
Awatar użytkownika

Loty: 1426
Kilometry: 2 942 152
Krajów: 118 / 57.0%
platynowy
Tombak1 napisał(a):
- Czy jest potrzeba wcześniejszej rezerwacji noclegów w schroniskach, na trasie wędrówki, czy raczej nie będzie problemu z dostępnością?

Tu odpowiedź jest "nie" z wyjątkiem High Camp, który ma mało miejsc noclegowych i w szczycie sezonów trzeba koniecznie rezerwować

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#22 PostWysłany: 18 Paź 2025 23:50 
Awatar użytkownika

złoty
Byłem kilka dni temu w high camp, szczyt sezonu i nic nie rezerwowalem, było dużo ludzi ale spokojnie się zmieścili
 Profil Relacje PM off
hiszpan lubi ten post.

#23 PostWysłany: 19 Paź 2025 10:01 

Dziękuję za informacje. Planuje zrobić tę krótsza wersję trekingu 5-6 dni, z miejscem startu z Ghandruk, lub Jinhu Danda. Mam jeszcze zapytanie dotyczące ubezpieczenia. Czy w przypadku potrzeby ewakuacj helikopterem, respektuja tam na miejscu kazda firme np. PZU, czy moze są firmy ktore sa bardziej uznawane .Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam..
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 19 Paź 2025 18:31 

złoty
To jest pytanie raczej do ubezpieczyciela niż do firmy helikopterowej. O ile nic się nie zmieniło, to generalnie jest tak, że w razie potrzeby ewakuacji helikopter startuje jak ma gwarancję pokrycia kosztów. Gwarancją może być twoja karta kredytowa albo deklaracja przejęcia kosztów przez ubezpieczyciela w konkretnym przypadku, nie sądzę, żeby wystarczyło samo pokazanie polisy. Do ustalenia z PZU, czy w razie potrzeby można się z nimi skontaktować i na bieżąco zadeklarują przejęcie kosztów.
Alternatywa to wysoki limit na karcie kredytowej i psychiczna gotowość na późniejszą walkę z ubezpieczycielem o zwrot kasy.

Jeżeli ktoś to przerabiał ostatnio w praktyce i chciałby się podzielić doświadczeniem, to też jestem bardzo ciekawy.
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.

#25 PostWysłany: 19 Paź 2025 19:06 
Awatar użytkownika

złoty
Są pytania i odpowiedzi ale ogólnie to nie ten temat, tutaj jest wyraźnie o trasie Annapurna circuit, a pytania są o abc czyli zupełnie inną trasę, mam nadzieję, że autor odróżnia te trasy, bo jeśli nie to dużo do zrobienia przed wyjazdem albo kilka dni spacerów po thamelu czy pokharze, a nie chodzenia po górach ?
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.

#26 PostWysłany: 19 Paź 2025 20:46 

Kostek nie musisz być taki złośliwy . Odrózniam te dwa szlaki. Jak masz problem to lepiej nie odpowiadaj na moje pytania . Po co masz sie irytować. Po prostu nie znalazłem tematu poswieconego ABC na forum, a uznałem że może na tym , jakby nie było tematycznie powiązanym znajdę osoby, które udziela mi kilku wskazówek. Dziękuję zatem wszystkim za porady.Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.

#27 PostWysłany: 19 Paź 2025 23:42 

Do kostek: Nazwy własne piszemy z dużej litery. Popracuj nad ortografią!
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 25 Sty 2026 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 259 780
Krajów: 42 / 20.3%
niebieski
Co do przejazdu z Katmandu do Chame w jeden dzień. To planując mój przyszły wyjazd natrafiłem na takie coś:
https://www.welcomenepaltreks.com/kathm ... ivate-jeep

Cena od 60$ do 400$ od osoby w zależności od ilości osób.
Czas przejazdu 10h - ale to chyba liczone jest jak nie ma żadnych przeszkód po drodze.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 25 Sty 2026 15:14 
Awatar użytkownika

złoty
wg mnie to niewykonalne i bez sensu, ostatnio jechałem 9h do besishahar, pewnie można szybciej, z besishahar do chame nie pamiętam ile było, ale wyjechaliśmy rano z besishahar a w upper Pisang byliśmy jak zaczęło się ściemniać, więc 10h to totalna bzdura żeby tylko przyciągnąć chętnych, w góry ciężko jest w dzień, a nocą sobie nie wyobrażam jechać autem, szczególnie jak się jedzie po takiej drodze, zdjęcie,
Załącznik:
IMG_20260125_142123.jpg
IMG_20260125_142123.jpg [ 68.28 KiB | Obejrzany 204 razy ]
,
to jest zaznaczona droga z miejsca gdzie się idzie pieszo jak ktoś zaczyna wcześniej,
ogólnie ten odcinek, który z pozycji pasażera wygląda dużo groźniej, po przejechaniu sprawia, że nawet jak już się nie ma siły iść to jak się go przypomni to nie chce się już wracać i lepiej przejść thorong la
 Profil Relacje PM off
Darek M. lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości