Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 22 Paź 2018 16:50 

Ja dwukrotnie kupowałem bilety przez https://www.china-diy-travel.com/en/ bez problemu można umówić się na kupno biletów przed ich wypuszczeniem. Agent kupuje bilety w dniu wypuszczenia ich. Za każdym razem kontakt z agentami odbywał sie bardzo gładko i przyjemnie. Wiec jeśli ktoś chce mieć pewność kupna biletu w gorącym okresie to opcja kupna przed wydaniem jest naprawdę dobra.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#42 PostWysłany: 18 Wrz 2019 22:56 
Awatar użytkownika

Loty: 150
Kilometry: 181 117
Krajów: 37 / 17.9%
niebieski
Ja polecam ChinaTour.net, bilety kupione błyskawicznie, potwierdzone po 30 minutach, a na dworcu odbiór z numerem biletu i paszportem. W Szanghaju na Hongqiao całość od wyjścia z metra do wejścia pod bramkę na peron to w moim przypadku niecałe 15 minut i to głównie dlatego, że nie znałem terenu, a na schodach (także ruchomych) kolejki w tempie żółwim ;-)

Pociąg bardzo wygodny, dużo miejsca na nogi, duży asortyment produktów żywieniowych włączając w to ciepłe zestawy obiadowe. Na trasie Szanghaj - Pekin to lepsza opcja niż samolot.

#43 PostWysłany: 14 Cze 2024 08:50 

Loty: 517
Kilometry: 980 895
Krajów: 73 / 35.3%
srebrny
-- 14 Cze 2024 06:49 --

Gdzie teraz najbardziej się opłaca kupować bilety na Chińskie pociągi? Na pierwszy rzut oka wydaje mi się że w aplikacji trip.com są dobre ceny i można "kupić" na ponad dwa tygodnie przed przejazdem, ale może ktoś ma jakąś tańszą alternatywę?

-- 14 Cze 2024 06:50 --

Gdzie teraz najbardziej się opłaca kupować bilety na Chińskie pociągi? Na pierwszy rzut oka wydaje mi się że w aplikacji trip.com są dobre ceny i można "kupić" na ponad dwa tygodnie przed przejazdem, ale może ktoś ma jakąś tańszą alternatywę?
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 14 Cze 2024 10:11 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.3%
srebrny
Zakup biletów na chińskie pociągi może być zrealizowany przez kilka platform, każda z nich ma swoje zalety i wady. Oto kilka popularnych opcji, które warto rozważyć:

1. **Trip.com (Ctrip)**:
- **Zalety**: Dobra obsługa klienta, możliwość rezerwacji z dużym wyprzedzeniem, dostępność w wielu językach.
- **Wady**: Ceny mogą być nieco wyższe w porównaniu do innych opcji z powodu prowizji za usługę.

2. **12306.cn**:
- **Zalety**: Oficjalna strona chińskich kolei, najniższe ceny biletów, brak dodatkowych opłat.
- **Wady**: Strona i aplikacja są dostępne głównie w języku chińskim, co może stanowić barierę dla osób nieznających tego języka. Proces rejestracji może być skomplikowany.

3. **China Highlights**:
- **Zalety**: Obsługa w języku angielskim, prosty proces rezerwacji, możliwość zakupu biletów z dużym wyprzedzeniem.
- **Wady**: Wyższe ceny z powodu dodatkowych opłat za usługę.

4. **TravelChinaGuide**:
- **Zalety**: Dobra obsługa klienta, możliwość zakupu biletów z dużym wyprzedzeniem, strona dostępna w języku angielskim.
- **Wady**: Wyższe ceny z powodu prowizji za usługę.

5. **Fliggy (Alibaba)**:
- **Zalety**: Możliwość zakupu biletów z dużym wyprzedzeniem, często oferują promocje i zniżki.
- **Wady**: Strona głównie w języku chińskim, co może być wyzwaniem dla osób nieznających języka.

Podsumowując, jeśli komfort i wsparcie w języku angielskim są dla Ciebie priorytetem, Trip.com, China Highlights czy TravelChinaGuide mogą być dobrymi opcjami, pomimo wyższych cen. Jeśli natomiast chcesz zaoszczędzić i nie masz problemu z językiem chińskim, oficjalna strona 12306.cn będzie najtańszym wyborem. Fliggy może być ciekawą alternatywą, zwłaszcza jeśli trafisz na promocyjne ceny.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 19 Sie 2024 20:56 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Krajów: 30 / 14.5%
Ja widze na tripie jednakowe ceny co na innych stronach, nawet jest taka sama jak na 12306.cn, sprawdzam co prawda poki co tylko jedna trase, ale mam nadzieje ze jest tak na kazdej, bo trip znacznie latwiejszy.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 17 Lis 2024 19:14 

Loty: 375
Kilometry: 595 086
Krajów: 54 / 26.1%
platynowy
Na tą chwilę nie ma sensu kupować biletów kolejowych inaczej niż w Trip. Jak wspomniał @Limapur ceny są takie same jak w innych kanałach sprzedaży, zakup szybki i przyjemny, widać rzeczywistą dostępność, a jeszcze wpadają apkowe monetki.

Za to kupno np. za pośrednictwem mini-apek w Alipay oznacza płatność via Alipay - te są bezprowizyjne do kwoty (bodajże) 1000 CNY dziennie, ale większe jednorazowe transakcje także są obciążane prowizją (ok 3%). Nie znam progu, ale depozyt 400 CNY za skutery i zakup biletów wstępu za ~500 CNY nie były już bezprowizyjne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 27 Lis 2024 20:18 

Loty: 146
Kilometry: 356 602
Krajów: 37 / 17.9%
niebieski
A jak w praktyce wygląda odebranie biletu kupionego na Trip.com. No bo powiedzmy kupiłem miesiąc wcześniej i co dalej? Bilet elektroniczny czy gdzieś papierowy muszę odebrać w dniu wyjazdu?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 28 Lis 2024 09:12 

platynowy
Teoretycznie każdy bilet ma przypisany dokument, zatem powinien wystarczyć paszport, ale na dworcu i tak udałem się do kasy odebrać papierek.
Operacja trwała ~30 sekund (plus 2-3 minuty kolejka), podajesz paszport i otrzymujesz informacje który gate etc. oraz papierowy bilet:

Image

Na pewno na dworcu warto być, jak na nasze realia, dużo wcześniej. Po drodze jest kilka kontroli bezpieczeństwa oraz dokumentów, i o ile wszystko jest zorganizowane bardzo sprawnie, to zajmie i tak minimum 10-15 minut. Na większym dworcu pewnie więcej (nie jechałem z np. w Pekinu/Szanghaju). Plus na wyjściu z dworca jeszcze jedno sprawdzanie biletów, ale to już idzie sprawnie - na bramkach kierujcie się do skrajnie zewnętrznej, gdzie zawsze jest pracownik. Nasze paszporty nie były rozpoznawane przez czytniki i weryfikacja zawsze była organoleptyczna.

W przypadku wyjazdu z Hongkongu (West Kowloon) dochodzi immigration. Tam cała logistyka od wejścia do budynku dworca do wejścia do wagonu zajęła dobrze ponad godzinę. Na "railside" jest palarnia, jeśli kogoś to interesuje.

Pociągi, jak już wspomniano, wygodne i szybkie. Obiecane 300kph dowiezione z bonusem. W trakcie jazdy po wagonach chodzą miłe panie sprzedające przekąski i napoje.

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 28 Lis 2024 13:43 

Loty: 125
Kilometry: 249 553
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
Mi bilety kupione na trip.com przechodziły na paszport spokojnie, nie musiałem odbierać biletu w okienku. Z ciekawostek to na security zabrali mojej dziewczynie lakier do włosów z bagażu, bo niby bo dużej prędkości może coś się z nim stać :D

Dodatkowo kupując na trip.com, możesz raz zmienić daty biletów.
 Profil Relacje PM off
juggler5 lubi ten post.
juggler5 uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 22 Sty 2025 16:32 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Krajów: 30 / 14.5%
Ma ktos konto na 12306 i moze powiedziec ile wychodzi cena na pociag powiedzmy na 05.02 z Guilin do Zhangjiajie west?
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 25 Mar 2025 21:31 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 24.2%
złoty
Ceny bezpośrednio w kolejach (12306) są takie same jak w Tripie, tylko kupując bezpośrednio nie ma dodatkowej prowizji za obsługę naliczanej przez Trip w dalszym kroku rezerwacji. Płacić można też zwyczajnie zagranicznymi kartami bez dodatkowych aplikacji, nie trzeba używać Alipaya czy WeChata.

Aplikacja i strona 12306.cn są dostępne po angielsku, jedynym problemem w moim przypadku była weryfikacja dokumentu - po angielsku nie działało ani na stronie ani w aplikacji, musiałem to zrobić w aplikacji po chińsku (ta sama aplikacja, tylko zmieniłem język w ustawieniach). Może to był chwilowy problem, ciężko powiedzieć. Potem już kupowanie działało bez problemu w wersji angielskiej, tak samo bezpłatna zmiana biletów. Dla głównego pasażera weryfikacja to zdjęcie dokumentu + zdjęcie osoby trzymającej dokument w ręku, dla współpasażerów wystarczy samo zdjęcie dokumentu.

Biletów odbierać nie trzeba, wystarczy pokazać paszport na dworcu. Na wejściu trzeba iść do okienka z kontrolą manualną i pracownik wpisze numer dokumentu do systemu, potem na bramkach do samego pociągu to zależy od dworca - niektóre mają nowe bramki ze skanerem paszportów i wtedy można iść do dowolnej bramki, a czasem są jeszcze stare bramki rozpoznające tylko chińskie dokumenty i trzeba pójść do bocznej bramki z pracownikiem.

Wadą 12306 są nazwy stacji, które nie są przetłumaczone na angielski ani nie zawierają spacji. Dlatego np. Shanghai South to Shanghainan, trzeba więc zwrócić uwagę czy na pewno wybieramy dobrą stację.

Jeśli przy próbie rezerwacji przydzieli miejsce, które nam nie pasuje (np. nie przy oknie), to można anulować rezerwację przed opłaceniem i spróbować ponownie - aplikacja 12306 nie pozwala wybrać żadnej preferencji, więc to jedyna opcja "wyboru" miejsc.

Warto pamiętać, że chińskie koleje mają cechę wspólną z PKP IC - w nocy nie sprzedają biletów, więc jak wywala błąd, to może właśnie pora jest problemem i trzeba spróbować później.
Cytuj:
The 12306.cn website provides information query and ticket refund services 24 hours a day, and the ticket sales and endorsement services from 5:00 to 1:00 the next day (5:00 to 23:30 on Tuesday).
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 25 Kwi 2025 15:47 
Awatar użytkownika

Loty: 400
Kilometry: 718 412
Krajów: 74 / 35.8%
niebieski
To ja tez mam pytanie. Ktoś korzystał z tej strony? https://www.trainspread.com/
Szukam biletów na połączenie Pekin-Gubeikou na 2 lub 3 maja. Na stronie chińskich kolei są dostępne, ale oczywiście tam kupić się nie da.
Na stronce, którą podałem są i niby zapłaciłem (spore przebitki po 9 dolarów w jedną) i dostałem informację, że muszę czekać na potwierdzenie biletów. Natomiast na stronie travelchinaguide biletów na moje daty w ogóle nie ma. Więc sam już nie wiem czego się spodziewać ;)

#53 PostWysłany: 27 Kwi 2025 12:52 

Zalecam jednak kupienie przez trip.com (kosztują 2 dolce) lub wechat (kosztują 12CNY). Na 2 i 3 maja wciąż są bilety dostępne, niestety już wyłącznie stojące.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 27 Kwi 2025 14:03 

platynowy
Jechałem dwie godziny z hakiem miesiąc temu jako "standing", czyli po staremu "koło kibli". Siadasz wygodnie na plecaku, zaczynasz częstować ludzi dookoła krówkami i pokazywać zdjęcia ze swoich rodzinnych stron tym którzy pytają skąd jesteś, a potem to już jakoś leci. Idzie wyżyć.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 27 Kwi 2025 17:07 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 22.2%
złoty
@Legion1: najpierw na stronie kolei https://www.12306.cn/en/index.html załóż sobie konto, dodaj dane pasażerów - wygodnie, potem zainstaluj ich aplikację na telefonie (ja mam na Android) i kup bilety przez aplikację, tutaj działa zawsze (oczywiście z wyłączeniem czasu blokady sprzedaży - noc w Chinach).

Jeśli jednak chcesz dalej próbować przez stronę spróbuj z różnych przeglądarek, a nóż z którejś pójdzie.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 10 Wrz 2025 09:49 
Awatar użytkownika

Loty: 292
Kilometry: 559 202
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
Przejechałem ok 5 tys kilometrów po Chinach, pociągi szybkie, nocne z kuszetkami, wiekszośc biletów kupowanych na trip.com, dwa albo trzy na https://www.travelchinaguide.com/china-trains/ , ale z nimi trzeba uważać bo zdarzyło mi się kupić bilet na nieistniejące połączenie, a bilety były wystawiane dopiero w trakcie mojej podróży, więć miałem dość gorąco żeby znależć alternatywę na za dwa dni. Z trip.com też nie dokńca różowo bo zdazyło mi sie dwa razy że nie kupili biletów i nie zaproponowali alternatywy, wiec trzeba być czujnym, zwroty za bilety i zmiany bezproblemowe.

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 10 Wrz 2025 10:04 

złoty
@juggler5 możesz opisać dokładnie jak to wyglądało z trip? kupowałeś bilet w app i error? czy przyjęło rezerwacje a potem nie wystawili? czy jak? i czy podali jakiś powód?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 10 Wrz 2025 10:06 

@juggler5 możesz coś więcej napisać o tych wpadkach z trip.com? kiedy i jak to wyszło, że nie kupili biletu? można to jakoś sprawdzić? dwa przypadki to wydaje się jednak całkiem sporo..
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 10 Wrz 2025 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 292
Kilometry: 559 202
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
-- 10 Wrz 2025 11:01 --

NBE322 napisał(a):
@juggler5 możesz opisać dokładnie jak to wyglądało z trip? kupowałeś bilet w app i error? czy przyjęło rezerwacje a potem nie wystawili? czy jak? i czy podali jakiś powód?

Bilety normalnie zapłacone, ale w dniu w którym się pojawiły w systemie zostały wyprzedane zanim trip.com je kupił, i tylko w jednym przypadku zaproponowali mi alternatywny przejazd.

-- 10 Wrz 2025 11:05 --

karuzelaa napisał(a):
@juggler5 możesz coś więcej napisać o tych wpadkach z trip.com? kiedy i jak to wyszło, że nie kupili biletu? można to jakoś sprawdzić? dwa przypadki to wydaje się jednak całkiem sporo..

Niestety takich posredników jak trip.com jest mnóstwo, dlatego trzeba się liczyć z tym że moga nie kupic Ci tego biletu. W apce pojawiało sie info, że sprzedaż biletów sie rozpoczyna więc widzisz czy go kupili czy nie, więc jak po 1h nie ma biletu to znaczy że trzeba samemu na szybko szukać alternatywy, a wierz mi że bilety szybko znikają z systemu. Nie zdarzyło mi się żeby były jakieś wolne miejsca w pociagu, tylko raz w nocnym pociągu jak kupiłem kuszetkę na 2 osoby to jechałem sam :)

Bulgaria

Ostatnio podbity przez juggler5, 10 Wrz 2025 12:05
 Profil Relacje PM off
fifi1906 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości