Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Sie 2025 19:08 

Cześć,
kilka dni temu wypożyczyłem samochód na jednym ze szwedzkich lotnisk. Pobrano depozyt w wysokości 10000 SEK (ok. 3850 zł).
Samochód zdałem dziś, ponieważ nie było nikogo na lotnisku - nie sporządzono protokołu odbioru.

Dziś dostałem raport ze zwrotu - wykazano na nim rzekomo uszkodzenia szyby. Nie widzę, żeby zostały one oznaczone na raporcie - widzę jedynie coś takiego:

Załącznik:
20250811_1.JPG
20250811_1.JPG [ 44.19 KiB | Obejrzany 2190 razy ]

Zszokowało mnie natomiast wspomnienie, że zaginęły poniższe części wyposażenia. Wygląda to absurdalnie, niektórych rzeczy się nie dotykałem, a kabel od ładowania pamiętam doskonale, jak chowałem do bagażnika. Chyba jedyna możliwa opcja jest taka, że zdając samochód nie zamknąłem go, a w międzyczasie ktoś uczciwy opróżnił zawartość...

Załącznik:
20250811_2.JPG
20250811_2.JPG [ 15.15 KiB | Obejrzany 2190 razy ]

Wygląda to mi na nieuczciwą praktykę wypożyczalni. Niestety nie zrobiłem zdjęć samochodu przy odbiorze i zwrocie. Auto zostawiłem na lotniskowym garażu, kluczyki wrzuciłem do skrzynki wypożyczalni na lotnisku. Wykupiłem wprawdzie dodatkowe ubezpieczenie u zewnętrznej firmy - ale nie mam pojęcia, jak teraz postępować.

To dla mnie pierwsza tego typu sytuacja... będę bardzo wdzięczny za pomoc, lub wskazanie, u kogo się mogę o coś takiego zwrócić.

EDIT: Zauważyłem, że dostałem zdjęcie - ale moim zdaniem, nic na nim nie widać...
Załącznik:
checkIT0.jpg
checkIT0.jpg [ 18.35 KiB | Obejrzany 2174 razy ]

Ostatnio edytowany przez kacz 11 Sie 2025 19:24, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 11 Sie 2025 19:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
No fajnie by było jakbyś napisał które lotnisko i wypożyczalnia
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 11 Sie 2025 19:22 

Zeus napisał(a):
No fajnie by było jakbyś napisał które lotnisko i wypożyczalnia
Skavsta, Europcar.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Sie 2025 21:19 

Loty: 136
Kilometry: 198 551
Krajów: 38 / 17.8%
kacz napisał(a):
Cześć,
kilka dni temu wypożyczyłem samochód na jednym ze szwedzkich lotnisk. Pobrano depozyt w wysokości 10000 SEK (ok. 3850 zł).
Samochód zdałem dziś, ponieważ nie było nikogo na lotnisku - nie sporządzono protokołu odbioru.

Dziś dostałem raport ze zwrotu - wykazano na nim rzekomo uszkodzenia szyby. Nie widzę, żeby zostały one oznaczone na raporcie - widzę jedynie coś takiego:

Załącznik:
Załącznik 20250811_1.JPG nie jest już dostępny

Zszokowało mnie natomiast wspomnienie, że zaginęły poniższe części wyposażenia. Wygląda to absurdalnie, niektórych rzeczy się nie dotykałem, a kabel od ładowania pamiętam doskonale, jak chowałem do bagażnika. Chyba jedyna możliwa opcja jest taka, że zdając samochód nie zamknąłem go, a w międzyczasie ktoś uczciwy opróżnił zawartość...

Załącznik:
Załącznik 20250811_2.JPG nie jest już dostępny

Wygląda to mi na nieuczciwą praktykę wypożyczalni. Niestety nie zrobiłem zdjęć samochodu przy odbiorze i zwrocie. Auto zostawiłem na lotniskowym garażu, kluczyki wrzuciłem do skrzynki wypożyczalni na lotnisku. Wykupiłem wprawdzie dodatkowe ubezpieczenie u zewnętrznej firmy - ale nie mam pojęcia, jak teraz postępować.

To dla mnie pierwsza tego typu sytuacja... będę bardzo wdzięczny za pomoc, lub wskazanie, u kogo się mogę o coś takiego zwrócić.

EDIT: Zauważyłem, że dostałem zdjęcie - ale moim zdaniem, nic na nim nie widać...
Załącznik:
Załącznik checkIT0.jpg nie jest już dostępny

Na zdjeciu widac wg mnie uderzenie po kamieniu, czy było przed wypożyczeniem nie mi oceniać

Załącznik:
checkIT0.jpg
checkIT0.jpg [ 24.05 KiB | Obejrzany 2108 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Sie 2025 12:20 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Musisz sie skontaktowac z firma u ktorej ubezpieczales auto. Po to jest to ubezpieczenie aby pokrywalo takie szkody.
Moga poprosic o zdjecia.
Nastepnym razem rob zdjecia przed i po. No i jak widac z Twojego przykladu dobrze zrobic zdjecie tego co w bagazniku i srodku auta.
Powodzenia
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Sie 2025 12:28 

srebrny
Nie jestem pewien (a raczej wątpię), czy ubezpieczenie pokryje koszt brakujących elementów wyposażenia - trzeba jednak zajrzeć do OWU.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Sie 2025 21:58 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Czym się różni sytuacja:
a) kradnę trójkąt, dywaniki, apteczkę i zostawiam auto
od
b) robię zdjęcia wszystkiego, nagrywam film z pełnym wyposażeniem, a potem kradnę trójkąt, dywaniki, apteczkę i zostawiam auto?

Niestety człowiek uczy się na błędach - błędem jest zwrot auta poprzez zaparkowanie i wrzucenie kluczyków do skrzynki.
Nie miałem takiej sytuacji, bo wszelkie wypożyczalnie, gdzie jest to możliwe, zwyczajnie pomijałem, bo na samą myśl co się może stać, miałem najgorsze przeczucia.
Jeśli podczas zdawania auta osobiście następuje wielokrotnie próba wymuszenia $, to strach pomysleć jakie pole do nadużyć mają wypożyczalnie w przypadku wrzucenia kluczyków do skrytki.

Kontaktuj się ze swoim ubezpieczycielem i pytaj go jakich dokumentów potrzebuje od wypożyczalni, aby zwrócić Ci pieniądze.
Jednak tak jak wspomina @boots uszkodzenia a kradzież to dwie różne rzeczy i na 99% "skradzionych" elementów nikt nie zrekompensuje.

Na jaką kwotę wyliczyli "skradzione" rzeczy @kacz?
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 14 Sie 2025 08:39 

Od poniedziałku cisza z ich strony. Wysłali mi dwa maile z informacjami o uszkodzeniach - jeden z raportem odbioru, drugi z tym zdjęciem. Nie było tam nic o wycenie szkody/braku.
Napisałem, że nie zgadzam się z przesłanymi informacjami. Jak dotąd nie dostałem odpowiedzi. Przypomniałem się wczoraj, do wiadomości dodałem główny mail szwedzkiego Europcaru.
Jeśli dziś nie odpowiedzą, składam reklamację poprzez Europcar.
Kri$ napisał(a):
Czym się różni sytuacja:
od
b) robię zdjęcia wszystkiego, nagrywam film z pełnym wyposażeniem, a potem kradnę trójkąt, dywaniki, apteczkę i zostawiam auto?
Kri$ napisał(a):
Czym się różni sytuacja:
od

Niestety człowiek uczy się na błędach - błędem jest zwrot auta poprzez zaparkowanie i wrzucenie kluczyków do skrzynki.
Nie miałem takiej sytuacji, bo wszelkie wypożyczalnie, gdzie jest to możliwe, zwyczajnie pomijałem, bo na samą myśl co się może stać, miałem najgorsze przeczucia.
Jeśli podczas zdawania auta osobiście następuje wielokrotnie próba wymuszenia $, to strach pomysleć jakie pole do nadużyć mają wypożyczalnie w przypadku wrzucenia kluczyków do skrytki.

Kontaktuj się ze swoim ubezpieczycielem i pytaj go jakich dokumentów potrzebuje od wypożyczalni, aby zwrócić Ci pieniądze.
Jednak tak jak wspomina @boots uszkodzenia a kradzież to dwie różne rzeczy i na 99% "skradzionych" elementów nikt nie zrekompensuje.

Na jaką kwotę wyliczyli "skradzione" rzeczy @kacz?

Zakładając, że auto zostawiło się w miejscu typu garaż - to przecież na filmie jest informacja o dacie nagrania, a jeżeli coś by się miało stać później, to pewnie jest to uwiecznione na monitoringu.
Ale oczywiście tak można sobie post factum mówić...

Z ciekawości, jak na etapie rezerwowania wynajmu można potwierdzić, czy odbiór będzie w obecności pracownika? Ja czegoś takiego nie kojarzę, jedynie w momencie przekazywania auta pracownik wypożyczalni powiedział, że go nie będzie i auto należy zostawić na parkingu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Sie 2025 08:46 

Zbanowany
niebieski
Kol. @Kri$
Nie przesadzaj z tym bledem poprzez wrzucanie kluczykow do skrzynki.
Wielokrotnie tak robilem w roznych krajach i wypozyczalniach poza godzinami pracy i nigdy mnie nikt nie nacial, mimo, ze najczesciej nie mialem pelnego ubezpieczenia od wypozyczalni (za wyjatkiem Kanarow).
To kwestia uczciwosci wypozyczalni, przydaje sie dobry research opini wczesniej, zanim wybierze dana wypozyczalnie, a poza tym czasem takie wypadki sie zdarzaja, moze rzeczywiscie ktos na parkingu przejechal po szybie czy ukradl te sprzety, jesli auto nie bylo zamkniete. Nie zawsze to kwestia celowego dzialania danej wypozyczalni.
Juz nie raz zdarzylo mi sie, ze mimo zamkniecia po powrocie auto bylo otwarte, bo gdzes w kieszeni widocznie przycisk sie sam nacisnal, zasieg byl dobry, a ja nie zauwazylem, ze auto sie w miedzyczasie otworzylo.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 14 Sie 2025 09:50 

niebieski
@kacz

A nie wystarczy sprawdzić godzin otwarcia wypożyczalni?
Jezeli masz lot typu 6.00, to zwrot auta będzie ok 4.00 i tu sie powinna zapalic czerwona lampka :!:
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Sie 2025 10:01 

Jac napisał(a):
@kacz

A nie wystarczy sprawdzić godzin otwarcia wypożyczalni?
Jezeli masz lot typu 6.00, to zwrot auta będzie ok 4.00 i tu sie powinna zapalic czerwona lampka :!:
O ile pamiętam, zwrot był w godzinach pracy.
Problem w tym, że Skavsta to teraz bardzo małe lotnisko obsługujące 2 loty na dobę - ale o tym nie wiedziałem przed przylotem :/ .
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Sie 2025 13:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Z wypozyczalniami czlowiek chyba zawsze musi nauczyc sie na swoim bledzie..

Zeby sie zabezpieczyc przed wszystkim to trzeba:
a) pelne ubezpieczenie
b) omijac "zle" wypozyczalnie - green motion, gold car i takze inne nowe które wypozyczaja auta ponizej 100zl za dzien
c) oddawac osobiscie a nie zostawiac
d) odbierac w dzien badz miejscu dobrze oswietlonym i dokladnie sfilmowac cale auto, zaznaczyc najdrobniejsza kreska nawet jakies pod autem, w bagazniku, felgi przede wszytkim
e) jezdzic regulaminowo bo mandaty z wypozyczalni sa drozsze :lol:

Mi sie wydaje ze tu nic nie wygrasz, wypozyczalnia swoje dostanie bo "sie zgadza na papierze" szkod nie bylo a teraz sa, tylko pytanie ile od ciebie a ile od ubezpieczyciela.

Ja bym wrzucil komentarz tej wypozyczalnie gdzies na TrustPilot / Google po to zeby zobaczyc czy wielu osobom dywanik znika czy tylko tobie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości