Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 380 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 29 Lip 2025 21:21 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
No i przyznasz, że to marketingowo super wychodzi bo chleb w sumie tani a w smaku bardzo dobry, produkt tradycyjny a nie jakaś tam putka ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#362 PostWysłany: 10 Sie 2025 17:50 

niebieski
-- 10 Sie 2025 16:46 --

Niedawno wykonywałem loty na trasie CDG-ZRH-SIN (LX) SIN -DPS (SQ) i tak samo trasa powrotna. Bilet wystawiony przez LX. Na powrocie przy stanowisku check-in obsługa informuje, że nie ma nas na liście pasażerów, nie mają potwierdzenia naszych nazwisk na locie z DPS do SIN. Widzą w systemie, że przylecieliśmy, ale na powrocie nie ma naszych nazwisk. Pokazuję bilet, pokazuje także potwierdzenie wyboru miejsc na locie z DPS do SIN, przez stronę SQ loguję sie do mojej rezerwacji i wszystko potwierdzone. Karzą kontaktować się ze SWISSem bo to oni wystawili bilet. Na "live chat" konsultant informuje, że wszystko jest potwierdzone. Piszę mu, że w check-in nie mają naszych nazwisk na locie operowanym przez SQ, ale on nadal potwierdza, że z ich strony jest okej. Wracam do check-in, a tam nadal to samo, i ze nic nie mogą zrobić. Pokazuje korespondencję z konsultantem SWISSa, jeszcze raz pokazuje na ich stronie, że ich system po PNR widzi rezerwacje, a oni tylko kiwają głową, że nic nie mogą zrobić, że potrzebują innego numeru rezerwacji. Po godzinie dyskusji (i godzinie do odlotu) kolejna osoba w check-in decyduje, że wystawią nam nowe bilety na trasie DPS-SIN. Odprawili nas na całą trasę, tak samo bagaż i polecieliśmy.
Pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją.
Ktoś ma sugestię, co mogło być przyczyną tego i co w przyszłości można zrobić w takiej sytuacji? Pewnie gdyby nie moja upartość i ostatecznie fakt, że ktoś z obsługi podjął decyzję o wystawieniu nowego biletu to zostalibyśmy bez lotów.

a tak poza tą sytuacją trochę mojej opinii o samym locie. Na trasie z ZRH do SIN w eco premium, reszta odcinków w eco. W premium generalnie posiłki niewiele różniły się od tych w eco, napoje alko i soft te same co w eco, z tym że, wszystko podane na porcelanie i w szkole. Fotel w premium nie zrobił na mnie ogromnego wrażenia, na plus, że jest w "kubełku" więc jak pasażer przede mną się rozkłada to bez utraty miejsca dla mnie. Na odcinku z SIN do ZRH miałem miejsce XL zaraz za premium i dla mnie zdecydowanie wygodniej, więcej miejsca na nogi i lepiej spałem niż w premium. Na tym odcinku "szefowa pokładu w eco" witała się z senatorami, co czasami się zdarza. Wifi działało dość sprawnie. W trakcie lotu dostępny bufet z przekąskami, a załoga na życzenie częstowała napojami na tyłach samolotu.

-- 10 Sie 2025 16:50 --

@flus @Turo
Mi kazali kiedyś dopłacić do podręcznego, bo zamiast 8kg miał 10kg. Wycenili to na 60 eur, pomimo, że mam senatora agent był nieugięty.
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 10 Sie 2025 18:33 

HON fly4free
Trudno powiedzieć, co spowodowało taką sytuację - przyczyny możliwe są różne, od błędu w systemie danej linii po pomyłkowe niewystawienie biletu na jakiś segment podróży, zwłaszcza po ewentualnych zmianach. Ostatecznie za podróż odpowiada przewoźnik, który wystawił bilet, więc wszelkie roszczenia do niego po uzyskaniu jakiegoś powiedzenia o odmowie odprawy i jej przyczynach.
 Profil Relacje PM off
moss_LOT uważa post za pomocny.

#364 PostWysłany: 16 Sie 2025 16:19 

niebieski
Otrzymałem wyjaśnienie od SWISS odnośnie mojej sytuacji z brakiem możliwości odprawy na odcinek operowany przez Singapore Airlines.
Potwierdzili, że błąd był w ich systemie, po wystawieniu biletu taka informacja nie została przesłana do SQ dlatego nie mogli wystawić kart pokładowych.
Pogratulowano mi mojej determinacji dzięki której pracownicy SQ w geście dobrej woli wystawili nam bilety, podkreślono, że taka sytuacja nie odzwierciedla ich standardu obsługi, zaproszono do korzystania z ich linii w przyszłości.
Nie padło nawet słowo przepraszam...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#365 PostWysłany: 01 Lis 2025 12:55 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
srebrny
Swiss uziemia swoje A220-100:
https://simpleflying.com/swiss-airbus-a ... thdrawals/
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 01 Lis 2025 14:40 
Awatar użytkownika

złoty
Lead brzmi sensacyjnie, ale najistotniejsze jest to
Cytuj:
Grounded A220-100s Will Provide Spare Engines For SWISS's A220-300s

Więc, nie że coś nowego wyskoczyło - tylko excel, większe samoloty są bardziej przychodowe :)
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#367 PostWysłany: 22 Gru 2025 16:48 
Awatar użytkownika

niebieski
A350 HB-IFA

Miałem okazję sprawdzić najnowszy nabytek LX podczas wieczornego rejsu do Pragi.

Kabina ma ładną kolorystykę i oświetlenie.

Podczas rejsu do Pragi serwisu prawie nie było, załoga rozdała zimną tacę, żeby po chwil ją odebrać.

Image

Kabina F liczy 3,5 :) miejsca. Faktycznie suite jest imponujący, ma świetne oświetlenie oraz wentylowane fotele.

Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image

Testowałem miejsce 8A, podwójny 8DG, a inne miejsca w kabinie przeleciałem.

Image
Image

Image
Image

Uchwyt na okulary

Image
Funkcja zwijania kabla bardzo ciężkiego tableta już zepsuta
Image

W klasie premium fotele i IFE robią wrażenie, niestety brak jest wydzielonej kabiny... Nie zamontowano nawet zasłony / szmaty :)

Image

Na uwagę zasługuje dwójka za klasą premium przy oknie - dużo miejsca, większy wyświetlacz. Natomiast miejsca ostatnie - są wciśnięte w toaletę i wyglądają na bardzo ciasne.

Image
Image
Image

Rzuca się w oczy brak toalet - 2 lav na całą kabinę C oraz 1 dla F oraz załogi to na pewno nie jest wystarczająca liczba. W porównaniu do 777 - aż o dwie toalety mniej, 3 pax/lavatory więcej

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Jeśli miałbym wybrać najlepsze miejsca w C, to byłoby 2D/G - nieważne czy samemu czy z osobą towarzyszącą.

Rząd 8. jest blisko toalet i kuchni pokładowej i siłą rzeczy musi to generować rozgardiasz i zamęt / przenikające światło mimo wysokiej ścianki i "szmaty" może nas dosięgnąć

Suity przy oknie mają IMO trochę źle rozplanowaną przestrzeń i siedzi się "wciśniętym" w jodełkę. Być może to jest tylko moja obserwacja, ale chyba klasyczny tron lub 2D/G to najsolidniejsza opcja.

Świetna jest rozbudowana kamera zewnętrzna - można obserwować "z brzucha", z lewej i prawej strony. Brakuje tylko widoku z szoferki
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#368 PostWysłany: 25 Gru 2025 20:34 

Jeżeli będą ceny za wybór fotela jak w lufthansie w aa350 :) to za drugi rząd 500-600 euro za fotel od osoby ( posiadanie senatora nic nie zmienia )
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 30 Gru 2025 18:03 

Loty: 290
Kilometry: 383 656
Krajów: 40 / 18.7%
srebrny
Rozważam zakup biletu Swissem (one way) do Bazylei, z odcinkiem ZRH-Bazylea obsługiwanym pociągiem SBB. Chciałbym wybrać możliwie najdłuższą przesiadkę, dotrzeć na własną rękę do centrum Zurychu, pozwiedzać i dopiero tam wsiąść w pociąg zamiast na lotnisku. Czy to wykonalne? Nie ma jakiegoś stanowiska na stacji kolejowej ZRH gdzie mogliby mi przybić jakiś no-show? :)

#370 PostWysłany: 30 Gru 2025 22:14 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
Wybrany kurs pociągu nie ma znaczenia, można jechać dowolnym pociągiem, można też jechać na częściowym odcinku albo i wcale.
Możesz też pojechać do miasta, pochodzić i pojechać do Bazylei innym pociągiem, bilet jest ważny na całej relacji w danym dniu.
Cytuj:
This ticket is valid for all connections on the corresponding route from one day before departure until one day after the arrival of your flight. For journeys to the airport, the scheduled arrival of the train must be at least 70 minutes before your connecting flight.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#371 PostWysłany: 14 Sty 2026 14:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Od 15 stycznia 2026 roku możesz przewozić maksymalnie dwa powerbanki wyłącznie w bagażu podręcznym. Pozostaną one przy Tobie, a nie w schowkach bagażowych nad głową, i pozostaną wyłączone przez cały lot.

https://newsroom.swiss.com/en/swiss-int ... -on-board/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#372 PostWysłany: 19 Sty 2026 19:14 

niebieski
Lecimy w trójkę. Czy jako "Senator" mogę wykupić dla osoby towarzyszącej wejście do saloniku SWISS'a? Tak, abyśmy w trójkę weszli.
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 19 Sty 2026 19:32 

niebieski
„You can book SWISS Business Lounge access with a valid ticket for a SWISS, Lufthansa, Austrian, Brussels or Edelweiss flight. You can access the lounge at any time on your day of departure.”

https://swiss.travelintegration.com/lounges/search?

Image
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 19 Sty 2026 19:38 

niebieski
Dzięki za sprawdzenie.
Znam to rozwiązanie.
Myślałem, że może jakaś zniżka będzie jeśli to ja wykupię dla osoby towarzyszącej. Kiedyś tak w LH było.
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 20 Sty 2026 07:56 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Jak to jest z Edelweissem i FTL?
Ostatnio na locie powrotnym z Teneryfy trochę się zdziwiłem, bo przy taryfie Eco Classic (z bagażem) nie przysługiwał mi ponoć bagaż +1, czyli dwie walizki.

Generalnie bilet na numerach LH (4473, operowany jako WK217). Kolejne odcinki Swiss i Air Dolomiti.

Ostatecznie druga walizka poszła jako sprzęt sportowy, wiec sprawa rozwiązana została bez komplikacji
travellista lubi ten post.

#376 PostWysłany: 20 Sty 2026 11:00 

Loty: 377
Kilometry: 757 680
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Przecież za Edelweissem i biletem LH to nawet mil nie dostaniesz.
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 20 Sty 2026 11:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Poza M&M
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 20 Sty 2026 14:00 

Loty: 377
Kilometry: 757 680
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Mile za Edelweissem można zbierać do MM (w tym punkty statusowe) i chyba United, ale tylko jeśli bilet jest LX, a loty z numerami LX. Jeśli bilet jest LH to nie ma nic.
 Profil Relacje PM off
Darek M. lubi ten post.

#379 PostWysłany: 20 Sty 2026 16:28 

Bilet wystawiony przez LH (220) w klasie L, operowany przez Edelweiss jako LX, mile (ochłapy) przyznają:
Załącznik:
edelweiss_mile.jpg
edelweiss_mile.jpg [ 23.06 KiB | Obejrzany 522 razy ]

Załącznik:
booking.jpg
booking.jpg [ 8.54 KiB | Obejrzany 522 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 19 Maj 2026 20:49 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
srebrny
Swiss od rozkładu zimowego uruchomi połączenie do Bangalore 5 razy w tygodniu:

https://www.swiss.com/ch/en/discover/ne ... winter2026
 Profil Relacje PM off
Tjw1978 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 380 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości