Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#5421 PostWysłany: 29 Lip 2025 17:01 

@sanchopan – dzięki za troskę o precyzję, choć mam wrażenie, że trochę się zapędziłeś w tej krucjacie o semantyczną czystość ?

W moim wpisie nie chodziło o akademicką rozprawę o różnicach między plastikiem a tokenem, tylko o praktyczne doświadczenie z użyciem karty (czytaj: środka płatniczego) w realnej sytuacji. I to doświadczenie – jak sam zauważyłeś – może być pomocne dla innych.

Jeśli ktoś planuje płacić fizyczną kartą na francuskich bramkach, to oczywiście warto wiedzieć, że może być różnie. Ale to już zupełnie inny temat niż to, czy token to „ta sama karta” – bo dla banku, systemu płatniczego i użytkownika to nadal ta sama karta, tylko w bezpieczniejszej formie.

Zatem: nie, to nie była sprzeczność. Ale rozumiem, że czasem trzeba coś „doprecyzować”, nawet jeśli nikt nie prosił ?

Pozdrawiam serdecznie – i obyśmy wszyscy mieli tylko takie „problemy”!
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#5422 PostWysłany: 29 Lip 2025 23:34 

@Artur85
Jednak problem jest, bo mnie to samo spotyka ile razy chcę się posłużyć Visa Infinite PKO BP na francuskich bramkach autostradowych. Znalazłem takie wyjaśnienie, które sugeruje, że elegancki metal VI może być jednocześnie problemem na niektórych terminalach. Co o tym sądzicie? - Problem wciąż leży w sposobie, w jaki fizyczna metalowa karta Visa Infinite PKO BP komunikuje się za pomocą NFC z konkretnymi czytnikami na francuskich bramkach autostradowych. Najbardziej prawdopodobne czynniki to ekranowanie sygnału NFC przez metal, słabsza antena NFC w karcie w porównaniu do telefonu oraz możliwe odmienne traktowanie transakcji tokenizowanych (Google Pay) przez systemy autoryzacyjne (jako bezpieczniejszych i bardziej niezawodnych). Operator bramek autostradowych może mieć bardzo precyzyjnie skonfigurowane terminale pod kątem szybkości i minimalizacji błędów. Mogą mieć np. krótszy "czas oczekiwania" na odpowiedź z karty, zanim zgłoszą błąd. Jeśli metalowa karta potrzebuje minimalnie więcej czasu na nawiązanie komunikacji NFC, może zostać odrzucona.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 30 Lip 2025 07:56, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#5423 PostWysłany: 30 Lip 2025 08:43 

niebieski
No właśnie niestety nie, ponieważ karta włożona do czytnika (czyli czyta chip a nie nfc) - również nie działa na bramkach.
Natomiast debetówka - też Visa - działa.
Raczej kwestia (jakaś techniczna) rodzaju terminala, któremu ta konkretna karta "nie pasuje".
 Profil Relacje PM off  

#5424 PostWysłany: 30 Lip 2025 10:15 

@sanchopan

dokładnie tak miałem w Sofii na bramce do metro stacji. VI odrzucona, Visa debet akceptowana

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 30 Lip 2025 10:16, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#5425 PostWysłany: 30 Lip 2025 11:58 

Osobiście stawiam na jakiś „błąd” w konfiguracji terminali (akcja pokroju: Jean-Pierre to projektował, ale już tu nie pracuje, a Louis jest juniorem i boi się ruszyć, bo „działa” ?).
Ale – jak piszecie – przyczyn może być znacznie więcej. Może to rzeczywiście kwestia metalowej konstrukcji karty. W kody MCC nie wierzę – to karta premium, więc powinno przechodzić wszystko i wszędzie. Pamiętajmy, że mówimy o kwotach od pół euro do maksymalnie kilkunastu – za autostrady czy metro.
Dziwi mnie szczególnie przypadek Sofii – bo mają tam naprawdę przyzwoite, nowoczesne terminale na bramkach, a ich branża fintech jest, moim zdaniem, nowoczesna i korzysta z najnowszych rozwiązań (za to automaty biletowe to taki wczesny Gierek ?).

Ciągle zastanawia mnie, dlaczego ludzie nie podpinają karty do walleta? Przy wymaganych progach wejściowych dla tej karty odpada argument kosztu wymiany telefonu na zgodny ze standardem.

Osobiście uważam, że karta (mówię o fizycznym nośniku) nazbyt rzuca się w oczy. Jej metalowa konstrukcja to – moim zdaniem – wada: po pierwsze jest cięższa, po drugie sztywniejsza, co zwiększa ryzyko zablokowania lub zacięcia się jej w niektórych typach bankomatów. (Tajemnica poliszynela – to właśnie metalowe karty najczęściej blokują się w bankomatach. Sytuacja: bankomat „zjada” kartę i odmawia jakiejkolwiek transakcji inną kartą aż do przyjazdu serwisu.)
 Profil Relacje PM off
Solos lubi ten post.

#5426 PostWysłany: 31 Lip 2025 12:02 

Loty: 110
Kilometry: 239 094
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
Ale to jest karta kredytowa - z definicji jej się nie wkłada do bankomatu.
Oczywiście akurat wyjątkowo PKO ma taką opcję w ofercie, że ta karta daje taką możliwość - użycie bez kosztowo, w pewnych warunkach, zagranicą - ale ja nie korzystałem.
 Profil Relacje PM off  

#5427 PostWysłany: 31 Lip 2025 22:06 

niebieski
...że niby co? :-o
Kolega chyba nie na czasie (epigon), bo - jeśli ktoś potrzebuje - to już od dłuższego czasu wypłaty za granicą z bankomatu są nie tylko bezpłatne, ale i oprocentowane/spłacane identycznie jak w przypadku bezgotówkowych. ;)
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.

#5428 PostWysłany: 31 Lip 2025 23:28 

Mam pytanie do użytkowników VI. Jak często mieliście tymczasową blokadę karty przy podróżach do USA albo jakiś dalszych, bardziej egzotycznych krajów, np. w Tajlandii itp. Trzeba zgłaszać do banku że się gdzieś wyjeżdża? Nie chciałbym żeby spotkała mnie tymczasowa blokada karty jak będę np. płacił w restauracji w Tajlandii.
 Profil Relacje PM off  

#5429 PostWysłany: 01 Sie 2025 00:52 

Loty: 204
Kilometry: 492 120
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
@Solos ja akurat należę do tych użytkowników, którzy nie mają z tą kartą problemu, a kierunki są przeróżne (od Hondurasu, Salwadoru, przez Maroko, Senegal, Gwineę Bissau, Etiopię, Somalię, po Uzbekistan, Tadżykistan itp.). Do tej pory (niecałe 2 lata) nie miałem żadnej blokady i nigdy też nie zgłaszałem żadnego wyjazdu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Solos uważa post za pomocny.

#5430 PostWysłany: 01 Sie 2025 06:13 

niebieski
Tez.nie miałem z nia problemów zagranicą.
 Profil Relacje PM off
Solos lubi ten post.

#5431 PostWysłany: 01 Sie 2025 07:33 
Awatar użytkownika

z ta darmową wypłatą to tak jest ona darmowa pod warunkiem, że opłaty nie weźmie bank/operator który jest właścicielem bankomatu. mi ostatnio na Kanarach pobrało kilka euro (a wypłacałem raptem 10euro) i kompletnie nie kojarze komunikatu o tej kwocie w momence wypłacania.
 Profil Relacje PM off  

#5432 PostWysłany: 01 Sie 2025 08:49 

niebieski
To jest oczywista oczywistość - tak jak w hotelu posiłek może być bezpłatny (czyli w cenie), ale za napoje musisz płacić. Tak samo z bankomatami.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5433 PostWysłany: 01 Sie 2025 15:37 

Hej, mąż na kartę Infinite. Kupiliśmy jakieś pół rok temu bilety na koncert, niestety ja ze względu na zabieg akurat tego dnia nie będę mogła pójść. Czy ktoś wie, czy uda nam się dostać zwrot za mój bilet? L4 na ten dzień wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#5434 PostWysłany: 01 Sie 2025 15:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Nie prościej zajrzeć w OWU?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5435 PostWysłany: 01 Sie 2025 16:04 

W OWU są informacje odnośnie nagłego zachorowania bądź nieszczęśliwego wypadku. A zabieg jest jednak planowany, choć na jego datę nie mam wpływu (ze względu na dany dzień cyklu). Dlatego się zastanawiam, czy w tej sytuacji jest w ogóle możliwy zwrot.
 Profil Relacje PM off  

#5436 PostWysłany: 01 Sie 2025 16:09 

srebrny
Zapytaj ubezpieczyciela.
 Profil Relacje PM off  

#5437 PostWysłany: 01 Sie 2025 16:37 

Loty: 204
Kilometry: 492 120
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
Było ostatnio info, że generowanie certyfikatu ubezpieczenia trwa bardzo długo, czego osobiście nie mogę potwierdzić. Wczoraj po godzinie 23 złożona prośba o wygenerowanie certyfikatu, a dzisiaj mam już potwierdzenie na e-mailu.
 Profil Relacje PM off  

#5438 PostWysłany: 01 Sie 2025 17:07 

Loty: 1135
Kilometry: 1 133 873
Krajów: 98 / 45.8%
platynowy
Może się ogarnęli z tymi certyfikatami. Ja w czerwcu czekałem tydzień i się nie doczekałem.
Jak już zadzwoniłem i się upomniałem, to wtedy przyszedł bardzo szybko.

#5439 PostWysłany: 01 Sie 2025 18:11 

To ja jeszcze słowo o certyfikacie. Właśnie się dowiedziałem na infolinii, że od 1.08.2025 certyfikatów nie wydają :-)
 Profil Relacje PM off
automatae lubi ten post.

#5440 PostWysłany: 01 Sie 2025 18:35 

niebieski
Sudoku napisał(a):
Może się ogarnęli z tymi certyfikatami. Ja w czerwcu czekałem tydzień i się nie doczekałem.
Jak już zadzwoniłem i się upomniałem, to wtedy przyszedł bardzo szybko.

Nic się nie ogarnęli - prośba o certyfikat 10 dni temu i... zero odpowiedzi.

...a (ponoć) nie wystawiają, bo...?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości