Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#5381 PostWysłany: 22 Lip 2025 19:14 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Kri$ napisał(a):
@FUX akurat w przypadku AdBlue nie ma dowolności w dolewaniu, nie można dolać mniej niż lub więcej niż, bo system nie przyjmie tego i możesz uszkodzić układ.
W mojej opinii 1-3 litrów auto nie przyjmie.
Poza tym trzeba znać dokładnie instrukcję np.włączyć zapłon wywołując komunikat, po komunikacie wyłączyć zapłon, wlać X litrów, włączyć zapłon i odczekać 15-30 sekund przed uruchomieniem.
To nie jest jak wlewanie paliwa lub płynu do spryskiwaczy. Jeśli zrobisz niezgodnie z instrukcją producenta, auto może nie wykryć wlanego AdBlue, fizycznie potem go już nie dolejesz, bo nie będzie miejsca, ale komunikat o dolaniu wciąż będzie widniał.

@kristof46 u mnie w aucie liczba kilometrów możliwych do przejechania przed uzupełnieniem AdBlue jest dostępna w menu, więc chcąc zrobić dłuższą trasę mogę zaplanować dolewanie.

Lałem kilka lat temu do jakiegoś peugeota 308 ze 3 litry z baniaków litrowych. Tylko 3 szt. były na półce. Dłużej szukałem wlewu gdzieś koło koła zapasowego. Komunikat zgasł.
Zbiornik miał 17l
Jak wg Ciebie system ma wiedzieć, bez czujnika poziomu, kiedy wymagane jest dolanie?
Tylko pusty/pełny?
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#5382 PostWysłany: 22 Lip 2025 19:51 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Pojęcie "drobne nakłady" jest bardzo ogólne. W opisanym przypadku chodziło o uzupełnienie płynu eksploatacyjnego. A jeśli trzeba wykonywać określone zabiegi typu włączanie i wyłączanie zapłonu wg okreslonej procedury, to już jest obsługa techniczna bardziej niż tylko drobny nakład. Uzupełnienie cieczy chłodzącej czy płynu hamulcowego też byłoby drobnym nakładem? Jeśli tak, to o tyle drobniejszym, że tych cieczy/płynów potrzeba by znacznie mniej ilościowo, podobnie jak dolewka oleju (jaka specyfikacja?) którego wystarczy często dolać 0,25 litra gdy poziom jest bliski minimum.

Wygląda na to, że tutaj błędem było nie zareagowanie na komunikat i i nie powiadomienie wypożyczalni.

A swoją drogą, czy użytkownik powinien wykonać sprawdzenie poziomu ww płynów, skoro wypożyczalnia wydaje samochód w stanie, który generuje komunikat po ok. 20 km? Może jest ryzyko realne, że innych płynów też brakować będzie? Natomiast jeśli wypożyczalnia nie ma jak sprawdzić poziomu AD Blue, to niech uzupełnia po zwrocie samochodu od poprzednika albo po określonym przebiegu, nie ma zakazu, aby postarali się trochę bardziej w zakresie obsługi technicznej i sumienniej zarządzali swoją flotą. Wolno im się się starać i znać, ale wymagać tego od klienta to już przesada.
 Profil Relacje PM off  

#5383 PostWysłany: 22 Lip 2025 20:32 

srebrny
@boots
Tak jak sądziłem - cytujesz ogólne przepisy, które mają zastosowanie do najmu długoterminowego. Życzę powodzenia z tymi paragrafami przed sądem przy najmie krótkoterminowym. Co najwyżej w koszcie najemcy może być zmycie sraki ptaka z okna samochodu.
Szczególnie, jak mniemam, umowa najmu samochodu mówiła jedynie o kosztach paliwa obciążającego najemcę. Następnym razem pamiętaj o dolaniu płynu do spryskiwaczy, bo wypożyczalnia skasuje Cię np. 1000 euro (za usługę, to droga usługa).

@kristof46
Pierwsza reklamacja jest w PKO rozpatrywana przez stażystę/AI. Złóż odwołanie, ewentualnie charge back. Nie bierz żadnych kosztów adblue itp. na siebie. Niech wypożyczalnia pokaże według którego punktu z Waszej umowy skorzystała i dlaczego właśnie 100euro, czy ta opłata była w cenniku? Ja bym szedł w stronę, że kontrolka zapaliła się kilometr przed zwrotem samochodu, w samochodzie nie było instrukcji obsługi, nie musisz się na tym znać.
 Profil Relacje PM off
johnnyWalker lubi ten post.

#5384 PostWysłany: 22 Lip 2025 20:38 

srebrny
I jak z tobą rozmawiać, skoro nie znasz i nie rozumiesz przepisów prawa?
Poproś jakiegoś prawnika o pomoc w ich zrozumieniu.
Cytuj:
Ja bym szedł w stronę, że kontrolka zapaliła się kilometr przed zwrotem samochodu

Dlaczego naklaniasz go do poświadczania nieprawdy?
 Profil Relacje PM off  

#5385 PostWysłany: 22 Lip 2025 20:48 

srebrny
EOT
Nie dyskutuje z trollem, którego chyba żaden wpis na tym forum jeszcze nigdy nikomu nie pomógł,
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#5386 PostWysłany: 23 Lip 2025 07:46 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Temat rozrósł się z "kart PKo BP" na niuanse i aspekty tak życiowe jak i formalne przy wypożyczeniu samochodu ale pozostając w temacie analizy kontrolki czy komunikatu, to:
a) co to była za sygnalizacja,
b) czy zniknęła, czy była cały czas?
c) jeśli komunikat, to w jakim języku?

ad a) Żółta kontrolka nie oznacza awarii i nie oznacza obowiązku natychmiastowego przerwania jazdy pod groźbą tejże ale komunikat ostrzegający o jakiejś nieprawidłowości. Niski poziom płynu do spryskiwacza to też żółta kontrolka czy komunikat o ciśnieniu w oponach. Ten ostatni jest istotniejszy ale nawet różnica o 0,2 bara (pomijając kwestię dokładności i metodyki pomiaru) może wywołać komunikat - ze dwa razy tak miałem w ciągu kilku lat. Natomiast czerwona - co innego.
ad b) Jeśli komunikat/kontrolka zgasła po krótkim czasie albo wyłączeniu silnika, to co właściwie to oznacza, zwłaszcza w sytuacji, gdy wypożyczalnia świadomie nie wyposażyła samochodu w instrukcję obsługi, choćby skróconą? Albo problem jest, albo nie ma. Chyba, że ktoś zaprzecza zasadom logiki, i uważa, że coś może jednocześnie być i nie być. Ale ponowienie komunikatu, to co innego, nawet, jeśli nie mamy prawa wiedziec, co on oznacza.
c) ciekawe jak każdy z nas by zareagował na komunikat np basso livello albo baxo livell (nieudolnie poprzez tłumacz internetowy przetłumaczyłem na włoski i portugalski "niski poziom") odnoszący się do jakiegoś układu w samochodzie.

Zgadzam się, ze co najmniej dla świętego spokoju ale i, żeby nikt nie mógł nic nam zarzucić (chociaż wchodząc w kwestie prawne to nie my mamy udowadniać, że jesteśmy niewinni ale nam należy wykazać, że niedopełniliśmy regulaminu i naszych obowiązków - pytanie, czy tu tak było) warto by zadzwonić do wypożyczalni i opisać, co się stało a jeszcze lepiej napisać. Bo gdyby wypożyczalnia była nieuczciwa (tu nie można tego wykluczyć), to mogą udawać, że nic nie wiedzą, nikt do nich nie dzwonił a my popsuliśmy nowiutki, sprawny samochód wydany w idealnym stanie, po dokładnym przeglądzie.
 Profil Relacje PM off  

#5387 PostWysłany: 23 Lip 2025 11:13 

opo napisał(a):
@kristof46
Pierwsza reklamacja jest w PKO rozpatrywana przez stażystę/AI. Złóż odwołanie, ewentualnie charge back. Nie bierz żadnych kosztów adblue itp. na siebie. Niech wypożyczalnia pokaże według którego punktu z Waszej umowy skorzystała i dlaczego właśnie 100euro, czy ta opłata była w cenniku? Ja bym szedł w stronę, że kontrolka zapaliła się kilometr przed zwrotem samochodu, w samochodzie nie było instrukcji obsługi, nie musisz się na tym znać.

Odwołałem się i dzisiaj dostałem SMS że pocztą idzie do mnie odp z banku. Chargeback z tego co wiem w PKO idzie drogą reklamacji więc de facto jedna i ta sama ścieżka.

Co do całej reszty komentarzy. Tak była kontrolka (po angielsku bo zmieniłem język) i ja nie zareagowałem. Nie dolałem nie napisałem do supportu. To drugie mogłem zrobić mój błąd. Pierwsze uważam za zbędne bo jak już parę osób zauważyło nie ma sensu dokładać do przeszłych jak i przyszłych podróży tego auta. Poza tym to najem krótkoterminowy. Koszt ten powinien być po stronie Hertza. Co więcej. Hertz przestał mi odpowiadać ale bankowi udzieli odpowiedzi. Przesłali kilka screenów czy dokumentów z systemu i nie ma tam ani słowa o AdBlue. Ot zwyczajny regulamin z którego nie wynika zbyt wiele. To że odpowiadamy za auto (to tak w dużym skrócie jest bardzo ogólnikowe). Niemniej zazwyczaj są tam punkty o kolizjach i jakichś uszkodzeniach i tym że trzeba mieć poświadczenia do policji itd. Do tego jakieś wyliczenia. Tyle że te wyliczenia mogliby sobie ustalić na dowolną kwotę. Zwłaszcza że nie zaprezentowali żadnego "cennika" Po prostu wypisane jakieś liczby. Tym samym jak mówiłem. Mogli sobie wyliczyć milion złotych bo tak wylosowała maszyna losująca i tyle. Bank wziął na tę chwilę tylko ich zdanie co jest trochę słabe.
Ale podkreślam. Ja mogę pójść im na rękę i zgodzić się na zapłatę tego AdBlue nawet w cenie paliwa. Tylko żeby mieć spokój. Tylko że oni pobrali więcej niż powinni nawet wliczając paliwo. A tego nie odpuszczę dlatego wszelkie moje reklamacje uwzględniają obecnie wyłącznie kwotę wynajmu i teraz nawet za paliwo nie chce im zapłacić...w sensie to i tak pobrali mi z karty więc dopóki ktoś mi tej kwoty nie odda to lipa ;)

P.S. Nie karmcie trolla bo nie warto. Zablokujcie go sobie tak jak ja. Dużo lepiej się żyje ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5388 PostWysłany: 23 Lip 2025 12:15 

niebieski
Napisz do innego Hertza/Avisa/etc., jak masz sprawdzić poziom ad blue w wynajmowanym samochodzie(brak wskaźnika poziomu), skoro jest system wypożyczalni full/full i poproś o procedurę, jak się zachować w podobnym przypadku, gdyby taka sytuacja wystąpiła.
To i tak musztarda po obiedzie ale zawsze będziesz miał coś w garści.
 Profil Relacje PM off  

#5389 PostWysłany: 26 Lip 2025 10:42 

Witam Was wszystkich. Obecnie jestem z głównym kontem i kartą kredytową w mBanku, ale zdecydowałem się przejść do PKO BP. Z zainteresowaniem czytam ten wątek i mam takie pytanie. Jak to jest z tą kartą VI lub MC Platinum. Często wspominacie, że karta albo nie działa za granicą i trzeba “resetować” PIN albo jest powszechnie wiadome w watku, że nie działa na autostradach we Francji itp. W mBanku karta Mastercard World Intensive działała mi zawsze i wszędzie bez problemów.

Czy karty PKO BP faktycznie są takie kapryśne czy coś się może poprawiło? Bo widzę bardzo dużo dyskusji o ubezpieczeniach i innych benefitach, a dla mnie to wygląda, że podstawową funkcjonalność karty czyli płacenie nie jest w pełni wiarygodna, że będzie działać.
 Profil Relacje PM off  

#5390 PostWysłany: 26 Lip 2025 10:52 

złoty
@Solos zostaw sobie choćby z niewielkim limitem kk mB MC Intensive, bo ona działa bez problemów. W PKO MC Platinum chyba też nie sprawia problemów (chyba, że coś mnie ominęło) kłopotliwa bywa VISA Infinite ale chyba nie u wszystkich te problemy występują. Podpowiem też, że można mieć w PKO obie dla siebie samego ;)
 Profil Relacje PM off
Solos lubi ten post.

#5391 PostWysłany: 26 Lip 2025 11:06 

No właśnie ja myślałem o wyrobieniu MC Platinum w PKO BP, żeby na pewno wyrabiać zawsze limit do braku opłaty za kartę, ale opiekun, z którym będę otwierał konto w PKO BP bardzo mocno namawia mnie na VI. I mam zagwozdkę co wziąć. Wiem, że strasznie będzie mnie frustrować jeśli karta będzie sprawiać problemy przy płatnościach (tym bardziej jak bym mial za nią płacić opłatę roczną). Płatności powinny działać bezawaryjnie. Ubezpieczenie w MC Platinum - o ile sie nie mylę - działa na dokładnie takich samych zasadach co w VI, tylko są niższe sumy ubezpieczenia - i tak dość wysokie. W MC Platinum członkowie rodziny podróżujący ze mną są ubezpieczeni od KL i od wszystkich innych rzeczy.

Są jakieś inne benefity VI które mi umykają?
 Profil Relacje PM off  

#5392 PostWysłany: 26 Lip 2025 11:27 

złoty
@Solos jest odrobinę szerszy zakres ubezpieczenia (np. odmowa wejścia na pokład czy zwrot kosztu wymiany zamków - sam korzystałem z wymiany zamków, więc się zdarza) i dodatkowo rocznie 10 wejść do saloników PP oraz Fast Track na Okęciu. No i te sumy ubezpieczenia, 1 mln KL może być mało do USA dla przykładu.
 Profil Relacje PM off
Solos lubi ten post.

#5393 PostWysłany: 26 Lip 2025 13:39 

dmirstek napisał(a):
piotrkr napisał(a):
@dmirstek zupełnie nigdzie? Mi działa przy normalnych płatnościach, z bankomatu też wypłaciłem.

Próbowałem w 4 miejscach - wypożyczalnia samochodów, autobus, stacja benzynowa i sklep spożywczy. Potem już nawet nie chciało mi się jej wyciągać.

Mam pytanie, płaciłeś fizyczna kartą czy kartą VI dodana do Apple Pay albo Google Pay?
 Profil Relacje PM off  

#5394 PostWysłany: 26 Lip 2025 14:23 

Solos napisał(a):
No właśnie ja myślałem o wyrobieniu MC Platinum w PKO BP, żeby na pewno wyrabiać zawsze limit do braku opłaty za kartę, ale opiekun, z którym będę otwierał konto w PKO BP bardzo mocno namawia mnie na VI. I mam zagwozdkę co wziąć. Wiem, że strasznie będzie mnie frustrować jeśli karta będzie sprawiać problemy przy płatnościach (tym bardziej jak bym mial za nią płacić opłatę roczną). Płatności powinny działać bezawaryjnie. Ubezpieczenie w MC Platinum - o ile sie nie mylę - działa na dokładnie takich samych zasadach co w VI, tylko są niższe sumy ubezpieczenia - i tak dość wysokie. W MC Platinum członkowie rodziny podróżujący ze mną są ubezpieczeni od KL i od wszystkich innych rzeczy.

Są jakieś inne benefity VI które mi umykają?

Visa Infinite PKO BP jest bez wątpienia najlepszą kartą "czarną" jaką oferują polskie banki. Szczególnie dobry jest pakiet ubezpieczenia podróżnego. Faktycznie, problemy sa z jej akceptacją na automatycznych bramkach francuskich autostrad. Kłopoty skończyły się po wpisaniu karty do Google Portfel. Płatności zbliżeniowe telefonem są praktycznie bezproblemowe. Dla pewności wożę MC credit z Citi Bank (w przyszłym roku przejmie bankowość detaliczną VELO Bank - to dopiero będzie jazda!). Jeżeli będziesz chciał mieć dodatkową MC Platinum z PKO BP, to nie ominie Cię opłata roczna i obniżenie kredytu na VI. lepiej mieć kartę kredytową MC bezprowizyjną (np. z Citi). A tak w ogóle, to zawsze trzeba przy sobie mieć karty obu systemów, najlepiej z różnych banków.
 Profil Relacje PM off
Solos lubi ten post.
Solos uważa post za pomocny.

#5395 PostWysłany: 26 Lip 2025 14:36 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Nie przesadzajmy, że jest najlepsza. Jest najlepszą łatwo dostępną, bo karta z Millennium ją bije na łeb z tego, co porównywałem kilka lat temu z ciekawości.
 Profil Relacje PM off
MTalma lubi ten post.
MTalma uważa post za pomocny.

#5396 PostWysłany: 26 Lip 2025 16:29 

Darek M. napisał(a):
Nie przesadzajmy, że jest najlepsza. Jest najlepszą łatwo dostępną, bo karta z Millennium ją bije na łeb z tego, co porównywałem kilka lat temu z ciekawości.

WARUNKI PAKIETU UBEZPIECZEŃ DO KARTY KREDYTOWEJ MILLENNIUM MASTERCARD® WORLD ELITE: Suma ubezpieczenia na pokrycie kosztów opieki medycznej i repatriacji 1 000 000 euro.
Ogólne Warunki ubezpieczenia podróżnego dla klientów PKO Banku Polskiego SA będących Posiadaczami i Użytkownikami karty PKO Visa Infinite
Ubezpieczenie kosztów leczenia, (w tym COVID-19) :
suma ubezpieczeni: 35 000 000 PLN
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#5397 PostWysłany: 26 Lip 2025 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Wydawało mi się, że karta World Signia VIP miała lepsze ubezpieczenie.

Ostatnio edytowany przez Darek M., 26 Lip 2025 18:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
MTalma lubi ten post.
MTalma uważa post za pomocny.

#5398 PostWysłany: 26 Lip 2025 18:00 

Czyli mając tą kartę nie potrzebuje dokupować żadnego dodatkowego ubezpieczenia podróżnego na zagraniczne wakacje z żoną i dziećmi, dobrze rozumiem? Chodzi mi o typowe ubezpieczenie podróżne, przede wszystkim od kosztów leczenia, udziału własnego w wynajmie samochodu, itp.
 Profil Relacje PM off  

#5399 PostWysłany: 26 Lip 2025 18:15 

niebieski
Nawet gdyby limitu nie wyrobił, to asekuracja na bogato, na kilka wyjazdów w roku w parze czy dziećmi, zwraca koszty.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#5400 PostWysłany: 26 Lip 2025 18:23 

złoty
@Solos zapoznaj się z OWU bo zaczynasz zadawać podstawowe pytania. Chcesz kartę z ubezpieczeniem ale z podstawowymi warunkami tego ubezpieczenia się nawet nie zapoznałeś? W OWU masz odpowiedź, a to naprawdę podstawa "kogo obejmuje ubezpieczenie"
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość