Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#5361 PostWysłany: 21 Lip 2025 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Najlepiej wypożyczyć przez innego brokera. Te same wypożyczalnie mogą mieć różne oferty u różnych brokerów. Szukam czegoś w Bukareszcie i w Economybookings jest 2400€ i paliwo full/full, podobnie jak w Discoverycars, ale cena inna, a w Doyospain jest 2100€ i paliwo same/same i też inna cena. I trzeba brać w takim miejscu, gdzie nie wymagają, aby na karcie były nadrukowane numer, data i CVV/CVC, bo tak mnie zrobili w Albanii (przez Economybookings), że nie przyjęli mi tej karty (a 2 dni wcześniej we Włoszech bez problemu).

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#5362 PostWysłany: 22 Lip 2025 11:24 

potek7 napisał(a):
Odwołana wycieczka z powodu hospitalizacji żony (uczestnika wycieczki). Pobyt w szpitalu dwa tygodnie, ale opuszczenie szpitala przed rozpoczęciem wycieczki (kilka dni). Po wyjściu ze szpitala była konsultacja, zdjęcie szwów i dodatkowe badania, które wypadały w trakcie planowane i odwołanej wycieczki. Odszkodowanie - zwrot poniesionych kosztów przyznany. Faktycznie trochę papierologii i wszystko ok. Na konto wpłynęło około 3500 pln.
Czyli warto mieć kartę Visa Infinite i starać się o wypłatę odszkodowania.

No a ja mam kompletnie inne doświadczenia z Visa i muszę się nimi podzielić. Co prawda sprawa jest trochę inna bo chodzi raczej o cashback ale.
Generalnie włoska wypożyczania aut zrobiła mnie w balona i ukradła mi kasę. Dostałem wycenę (mam dowód) ile zapłacę za wynajem ile za ewentualny brak paliwa oraz wszystko raz plus depozyt. Po powrocie Hertz/Dollar pobrał mi kasę za wynajem i paliwo którego według nich nie zatankowałem. To czego nie zatankowałem to AdBlue ale ja nie jeżdżę dieslem wiec nie mam pojęcia o tym a wytycznych żadnych nie dostałem. Samo paliwo było w baku kiedy oddawałem auto.
Tak czy inaczej. Nawet jeśli chcieli potrącić za paliwo to powinien zapłacić 400+ a zapłaciłem 500+. Co na to bank? Po miesiącu dostali dokumenty z Hertz gdzie oni sobie wpisali taką właśnie kwotę (500+) więc bank stwierdził ze wszystko jest cacy. Równie dobrze mogli wpisać milion i też byłoby ok.
Odwołałem się ale mimo tego jestem bardzo rozczarowany. Nie chodzi o to że bank nie mógł zapytać drugiej strony. Strony która zresztą przestała odpisywać mi na maile przez co sprawa trafiła też do europejskiego urzędu konsumenta. Bardziej boli fakt że ja mam konkretne wyliczenie i konkretny dokument a bank wziął pod uwagę wyłącznie stronę Hertza.
Jeśli coś się zmieni to dam znać ale szczerze mówiąc wątpię.

Ostatnio edytowany przez kristof46, 22 Lip 2025 12:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5363 PostWysłany: 22 Lip 2025 11:55 

srebrny
Pokaż ich i swój dokument.

A skoro nie jeździsz dieslem, to trzeba było go nie brać. Twój argument jest po prostu śmieszny.
 Profil Relacje PM off  

#5364 PostWysłany: 22 Lip 2025 12:24 

Loty: 219
Kilometry: 510 684
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
@kristof46
Polecam zerknij na mój przypadek z wypożyczalni Hertz we Włoszech i sposobem jego rozwiązania: wypozyczalnia-aut-hertz-w-livorno,1407,161195
 Profil Relacje PM off
kristof46 lubi ten post.

#5365 PostWysłany: 22 Lip 2025 12:45 

-- 22 Lip 2025 11:43 --

boots napisał(a):
Pokaż ich i swój dokument.

A skoro nie jeździsz dieslem, to trzeba było go nie brać. Twój argument jest po prostu śmieszny.

No cóż. Nie spodziewałem się tutaj takiego głosu ale z drugiej to Polska. Przeczytałeś w ogóle co napisałem? Że pokazałem im swój dokument? Że w sumie to niech im będzie z tym AdBlue ale wciąż pobrali za dużo? Chyba nie.
Zresztą. Może nie wiesz ale wybierając auto inne niż elektryki nie masz wyboru między benzyną a dieslem. Sami ci je przydzielają nie mówiąc co dostajesz bo dla nich to żadna różnica. Także zamiast mędrkować polecam trochę spokoju. Ewentualnie mogę życzyć żeby i ciebie kiedyś ktoś w ten sposób oszukał.

-- 22 Lip 2025 11:45 --

potek7 napisał(a):
@kristof46
Polecam zerknij na mój przypadek z wypożyczalni Hertz we Włoszech i sposobem jego rozwiązania: wypozyczalnia-aut-hertz-w-livorno,1407,161195

Będę próbował. Dzięki za info.
 Profil Relacje PM off
johnnyWalker lubi ten post.

#5366 PostWysłany: 22 Lip 2025 12:53 

srebrny
Cytuj:
Przeczytałeś że pokazałem im swój dokument?

Pokaż nam, a nie im. Podeprzyj swoje żale i pretensje argumentami.
Cytuj:
wybierając auto inne niż elektryki nie masz wyboru między benzyną a dieslem.

Masz. Wystarczyło poprosić o benzynę argumentując, że nie masz pojęcia o jeździe dieslem.
 Profil Relacje PM off  

#5367 PostWysłany: 22 Lip 2025 12:55 

boots napisał(a):
Cytuj:
Przeczytałeś że pokazałem im swój dokument?

Pokaż nam, a nie im. Podeprzyj swoje żale i pretensje argumentami.
Cytuj:
wybierając auto inne niż elektryki nie masz wyboru między benzyną a dieslem.

Masz. Wystarczyło poprosić o benzynę argumentując, że nie masz pojęcia o jeździe dieslem.

Heh dobre. Jakiś Janusz z Internetu będzie mi mówił co mam mu pokazać. Jeszcze może swoje dane ci podam. Może chcesz Blika? Współczuję. Idź być "mądrym" gdzie indziej. Ktoś inny potrafił bezinteresowanie pomóc ale ty musiałeś się popisać. W sumie to sam sobie szkodzisz.
 Profil Relacje PM off
johnnyWalker lubi ten post.
johnnyWalker uważa post za pomocny.

#5368 PostWysłany: 22 Lip 2025 13:05 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
@kristof46, a ile kkm tym klekotem zrobiłeś i jak oni sprawdzili, że ADBLUE brakuje?
Zaświeciła się lampka/napi jak zdawałeś?
Miałem ze dwa razy do czynienia i tam poziom tego syfu nie był wyświetlany.
Dopiero komunikat na zegarze skłonił do dolewki ale i tak jeszcze zapas był na kilkaset km.
 Profil Relacje PM off  

#5369 PostWysłany: 22 Lip 2025 13:08 

srebrny
@kristof46
Widzę, że nie chcesz jednak być wiarygodnym. To chyba nie jest dobre forum na zamieszczanie oszczerstw.
 Profil Relacje PM off  

#5370 PostWysłany: 22 Lip 2025 13:32 
Awatar użytkownika

srebrny
@boots a jeśli olej wymienia się co 10 000 km i mam auto z nielimitowanym przebiegiem i zrobię nim 20 000 km, to na koniec obciążą mnie za brak wymiany oleju?
Jedynie paliwo powinno być po stronie klienta, nie olej, AdBlue, płyn do spryskiwaczy, czynnik do klimatyzacji lub klocki/tarcze.
Poza tym nie oszukujmy się, że AdBlue dolewa się raz na kilka-kilkanaście tysięcy kilometrów i raczej niefajną zagrywką byłoby kazać klientowi zapłacić z własnej kieszeni za dolanie jeśli przykładowo od dolania "minęło" 9990 km i akurat podczas naszej pierwszej jazdy wyskoczy komunikat "dolej AdBlue". Mam sponsorować przeszłe i przyszłe kilometry, których nie wyjeżdżę?
Skoro potrafią naklejać na klapkach paliwa znaczki benzyny/diesla, to powinni też informować o obsłudze pojazdu pod kątem np. AdBlue.
4 ludzi lubi ten post.

#5371 PostWysłany: 22 Lip 2025 14:27 

srebrny
Ogólnie jest tak, że to najemca odpowiada za właściwe użytkowanie auta i za jego zwrot w stanie niepogorszonym. Drobne nakłady związane z użytkowaniem obciążają najemcę.
Jeżeli pojawią się informacje o nieprawidłowości w stanie technicznym auta (np. zaświeci się kontrolka adblue, poziomu oleju, stanu klocków, awarii silnika itp.), to najemca powinien natychmiast skontaktować się z wynajmującym i uzgodnić sposób postępowania. Jeśli tego nie zrobi, to odpowiada za ewentualne skutki awarii.

O tym konkretnym przypadku nie ma co rozmawiać, bo stan faktyczny nie jest znany.
 Profil Relacje PM off  

#5372 PostWysłany: 22 Lip 2025 15:11 

srebrny
boots napisał(a):
Drobne nakłady związane z użytkowaniem obciążają najemcę.

Sprecyzuj co znaczy "drobne" i co się dokładnie do nich zalicza, najlepiej na jakimś przykładzie umowy wypożyczenia samochodu.

Może pomylił Ci się najem długoterminowy (np. leasing) z krótkoterminową usługą najmu samochodu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5373 PostWysłany: 22 Lip 2025 15:40 

srebrny
Przepisy nie zawierają katalogu drobnych napraw. Każdy przypadek należy oceniać indywidualnie, kierując się rozumem i zdrowym rozsądkiem, a w przypadku wątpliwości skontaktować się z wynajmującym. Jeśli podejmie się samodzielną decyzję i okaże się ona błędna, to trzeba brać pod uwagę konieczność poniesienia konsekwencji.
Gdybyś sam zajrzał do przepisów i je przeczytał, to byś wiedział, czy mi się cokolwiek pomyliło.
 Profil Relacje PM off  

#5374 PostWysłany: 22 Lip 2025 15:48 
Awatar użytkownika

srebrny
@boots to tylko uczy w takim razie, aby w przypadku AdBlue zadać pytanie w jakiej formie firma zapłaci za to i mieć to na piśmie.
2 ludzi lubi ten post.

#5375 PostWysłany: 22 Lip 2025 15:51 

FUX napisał(a):
@kristof46, a ile kkm tym klekotem zrobiłeś i jak oni sprawdzili, że ADBLUE brakuje?
Zaświeciła się lampka/napi jak zdawałeś?
Miałem ze dwa razy do czynienia i tam poziom tego syfu nie był wyświetlany.
Dopiero komunikat na zegarze skłonił do dolewki ale i tak jeszcze zapas był na kilkaset km.

Był komunikat ale najgorsze jest to że owy komunikat pojawił się już jakieś 10-20km po odebrania auta. Niestety nie zrobiłem zdjęcia i to jest nauczka.
Niemniej tak jak mówi @Kri$. AdBlue dolewa się rzadko i w małej ilości więc mogliby wziąć to na siebie. Do tego jest to coś czego poziomu nie da się sprawdzić do momentu jak nie wyświetli się komunikat. To już nawet poziom oleju czy płynu chłodniczego możemy sprawdzić. Manualnie ale nadal.
No i najważniejsze. Pomijacie wciąż fakt że ja mogę machnąć na to ręką i zapłacić im za to AdBlue jak za paliwo. Ale to nadal według ich wyliczeń które dostałem to powinno być jakieś 420/430€ (wynajmem + paliwo) a oni sobie pobrali jakieś 520€. I tu jest problem. Dlatego nie mam zamiaru odpuszczać. Ktoś powie że to ledwie 100€. Nie ma znaczenia. Podobno we Włoszech to norma że wyłudzają na wszystkim co związane z wynajmem auta. Tym bardziej nie mam chęci dokładać się do ich oszustw.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5376 PostWysłany: 22 Lip 2025 15:56 

srebrny
Pojawił się komunikat i olałeś ten fakt???
Ciesz się, że nic się więcej nie stało.
A oni być może doliczyli koszt płynu i za uslugę jego uzupełnienia.
 Profil Relacje PM off  

#5377 PostWysłany: 22 Lip 2025 16:30 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Nie masz się co ćpać. Trzeba było zrobić fotkę, dolać na wszelki wypadek 1-3l i nie byłoby tematu.
To wystarcza na wiele km
Wydałbyś może 10-15 juro.
Pojemnik na kocie siki to nawet kilkanaście litrów pojemności.
 Profil Relacje PM off
Darek M. lubi ten post.

#5378 PostWysłany: 22 Lip 2025 16:58 

srebrny
boots napisał(a):
Gdybyś sam zajrzał do przepisów i je przeczytał, to byś wiedział, czy mi się cokolwiek pomyliło.

Przytocz proszę wspomniane "przepisy" na które się powołujesz w kontekście najmu krótkoterminowego. samochodu.

Przepaliła się żarówka w oświetleniu schowka podczas mojego najmu, nie wymieniłem jej. Beceluję?
Idąc dalej - w wynajmowanym na dwie doby apartamencie/pokoju hotelowym przepaliła się żarówka i zużyło się mydło. Beceluję?

Kiedyś wynajmowałem campervana z kuchenką gazową, tutaj też nie da się sprawdzić stanu ilości gazu w butli. Po prostu nabijało się butlę jak się skończyła, za własną kasę, kilka $. Mogło się skończyć przy pierwszej herbacie albo po tygodniu. Wypożyczalnia nie sprawdzała w jakim stanie oddaję butlę.

@mod: do przeniesienia do innego działu, bo tu się robi śmietnik.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5379 PostWysłany: 22 Lip 2025 18:21 
Awatar użytkownika

srebrny
@FUX akurat w przypadku AdBlue nie ma dowolności w dolewaniu, nie można dolać mniej niż lub więcej niż, bo system nie przyjmie tego i możesz uszkodzić układ.
W mojej opinii 1-3 litrów auto nie przyjmie.
Poza tym trzeba znać dokładnie instrukcję np.włączyć zapłon wywołując komunikat, po komunikacie wyłączyć zapłon, wlać X litrów, włączyć zapłon i odczekać 15-30 sekund przed uruchomieniem.
To nie jest jak wlewanie paliwa lub płynu do spryskiwaczy. Jeśli zrobisz niezgodnie z instrukcją producenta, auto może nie wykryć wlanego AdBlue, fizycznie potem go już nie dolejesz, bo nie będzie miejsca, ale komunikat o dolaniu wciąż będzie widniał.

@kristof46 u mnie w aucie liczba kilometrów możliwych do przejechania przed uzupełnieniem AdBlue jest dostępna w menu, więc chcąc zrobić dłuższą trasę mogę zaplanować dolewanie.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5380 PostWysłany: 22 Lip 2025 18:46 

srebrny
@opo
Przepisy europejskie są analogiczne do polskich.

kc art.662
Cytuj:
§  2.  Drobne nakłady połączone ze zwykłym używaniem rzeczy obciążają najemcę.

kc art.666
Cytuj:
§  2.  Jeżeli w czasie trwania najmu okaże się potrzeba napraw, które obciążają wynajmującego, najemca powinien zawiadomić go o tym niezwłocznie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość