Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lut 2017 22:56 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Ktoś leciał? Mają "gołe" bilety od 39 CAD, więc jak na warunki kanadyjskie prawie za darmo.

Załączniki:
f8.gif
f8.gif [ 17.16 KiB | Obejrzany 4212 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#2 PostWysłany: 24 Wrz 2017 16:09 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Odpowiem sam sobie, bo przynajmniej według społeczności jestem pierwszy na forum, który tą linią podróżował. Wszystkie poniższe ceny nie zawierają podatków.

O linii - obecnie jedyny kanadyjski LCC. Oferuje połączenia pomiędzy 8 lotniskami w Kanadzie. Często są to tańsze alternatywy dla dużych lotnisk (jak Abbotsford dla Vancouver czy Hamilton dla Toronto. Choć niedawno do siatki dołączyły właśnie YYZ i YVR. Można kupować bilety na trasy łączone wykonywane tym samym samolotem - np. według rotacji YXX - YEG - YWG - YHM. Wtedy mamy gwarancję, że zdążymy na kolejny lot, bo zarówno w YEG jak i w YWG wychodzi się z samolotu do strefy odlotów.

Zakup biletu - bilety kupujemy na stronie http://gonewleaf.ca/ - zasadniczo działa to jak coś w rodzaju czarteru, bo bilety na loty linią Flair Air kupujemy tylko przez stronę biura podróży GoNewLeaf. Choć ostatnio na stronie podali, że jedno wykupiło drugie i już się zupełnie pogubiłem.

Ceny - bardzo zmienne. Należy mieć na uwadze, że loty krajowe po Kanadzie są bardzo drogie, często >200$ za odcinek. W Flair Air płaciłem przeważnie 60-70$. Najtaniej widziałem po 39$. Najlepiej zapisać i się do newslettera i polować na okazje.

Bagaż - podobnie jak obecnie w Wizzair są dwa rodzaje bagażu podręcznego. Mniejszy, bezpłatny, który powinien zmieścić się pod fotelem (15 x 33 x 43 cm), lub większy, płatny (31-34$) do schowka. Poniżej na zdjęciach sizer z lotniska. W praktyce nikt na lotnisku nie mierzył bagażu, a pokładzie nikt nie sprawdzał, który bagaż trafia do schowka. Co ciekawe, duży bagaż podręczny jest droższy niż bagaż rejestrowany (26-29$) - według linii ma to zachęcić pasażerów do nadawania bagażu i przez to szybszego wchodzenia na pokład.

Odprawa - odprawa online jest dostępna 24h przed lotem. Możemy samodzielnie wydrukować kartę pokładową lub pobrać ją w wersji mobilnej na telefon. Odprawa na lotnisku na szczęście ma rozsądną cenę - 10$. Podczas odprawy można wybrać dowolne dostępne miejsce w samolocie - również te w rzędach awaryjnych.

Flota - no cóż, tu w odróżnieniu do naszych LCC, latają starowinki. Oba odcinki leciałem 24-letnim B734, który był najmłodszy w ich skromnej, 5-szt. flocie.

Załączniki:
IMG_20170915_104123896.jpg
IMG_20170915_104123896.jpg [ 177.1 KiB | Obejrzany 3701 razy ]
IMG_20170915_113240556.jpg
IMG_20170915_113240556.jpg [ 128.16 KiB | Obejrzany 3701 razy ]
IMG_20170915_113357993.jpg
IMG_20170915_113357993.jpg [ 150.44 KiB | Obejrzany 3701 razy ]
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 08 Paź 2017 02:55 
Awatar użytkownika

Lecialem z nimi kilka lat temu YYZ-VRA-YYZ starym B734. Milo, szybko, bezplatny serwis, rejs wykonywany dla CUBANA. W zalodze byly 4 dziewczyny w tym 2 Polki.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Paź 2017 00:44 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
krasnal napisał(a):
O linii - obecnie jedyny kanadyjski LCC

Hmm, zawsze wydawało mi się, że są jeszcze WestJet no i w sumie Air Canada Rouge...

To tak tylko na marginesie ;)

W każdym razie przeczytałem całość bo pierwszy raz słyszę o tej linii a w kontekście planowanej podróży do Kanady (mam nadzieję, że w przyszłym roku) będzie trzeba w takim razie na nich spojrzeć. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Kwi 2025 23:55 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Leciał ktoś tym wynalazkiem ostatnio? Mnie czeka dwa razy ta "przyjemność", i opinie na tripadvisor nie nastrajają szczególnie pozytywnie... Biorę poprawkę na to, że pewnie żaden z opiniodawców nigdy wizz/ryan nie leciał więc dla nich to bandyckie praktyki, a dla nas norma w europejskich lcc, ale jednak coś mi mówi, że będzie draka z bagażami bo flair ostatnio sobie w ten sposób dorabia.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Kwi 2025 07:52 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Lecialem w zeszłym roku z Toronto do Fort Lauderdale.
Sprawdzali bagaże pod względem wielkości, ale na oko.
Z wypchanego 44 litrowego Cabin Zero przed boardingiem przerzucilem do kieszeni kurtki (była zima) trochę elektroniki odchudzając go nieco i nikt nie zwrócił uwagi na plecak.
Cała reszta jak w W6 czy FR - płatne dodatki.
 Profil Relacje PM off
zawiert lubi ten post.

#7 PostWysłany: 23 Kwi 2025 09:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja mam 2x CabinZero 36 i 2x 28, wiec teoretycznie mniejsze, ale wystarczy poczytać opinie na tripadvisor z ostatniego miesiąca i wychodzi na to, że na bagażach golą ostro, pytanie na ile to marudzenie ludzi zza wielkiej wody co nigdy w6 nie latali, a na ile jakaś nakręcona nagonka.
my lecimy RT na dwa dni z Toronto do Halifax, więc może dla spokoju zostawię bagaże w jakimś box storage w Toronto skoro i tak mam wracać - wyjdzie taniej niż loteria fantowa na gate przy 5 pax ;)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Maj 2025 20:53 
Awatar użytkownika

srebrny
No i update po powrocie - gorzej jak w FR czy W6. Ostatecznie zostawiliśmy plecaki u znajomych w Toronto, a lecieliśmy z takimi małymi workami szmacianymi.
Obserwacje:
- trasa YYZ-YHZ, boarding passy mobilne, aby wejść na pokład każdy (!) przedmiot musi być otagowany, czy to plecak, torba, torebka wielkości telefonu komórkowego, wszystko. nie ma litości
- trasa YHZ-YYZ nie ma boarding passów, musisz iść do check-in, tam akcja sizer i dopiero dostajesz BP, tak samo tagowanie jak powyżej

Sizer mikry (40x30x15), ale chamsko zrobiony bo wejście od góry do sizera ma mniej na bank niż 15cm, więc albo się przeciśniesz przez bramy Mordoru, albo płacisz. 100% ludzi jest sprawdzanych, nie ma jak od tego zwiać. Obsługa naziemna i pokładowa arogancka, niemiła, roszczeniowa (typu - schowki nad głowami mogą lecieć puste, ale nie masz prawa tam nic schować, nawet kurtki, jeśli nie zapłaciłeś). Rozrywka nie dla mnie w każdym razie.

Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 13 Lip 2025 01:12 

Loty: 60
Kilometry: 104 812
Krajów: 23 / 10.8%
Dzisiejszy lot Fort Lauderdale-Toronto bez mierzenia. Wszystko przyjemnie i z uśmiechem. Także na szczęście nie mogę podzielić negatywnych opinii. Miarka wygląda na dużo mniejsza niż w innych liniach, ale nikt nas nie sprawdzał. Większość ludzi miała plecaki, które z pewnością nie weszłyby do ich miarki
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Lip 2025 13:32 
Awatar użytkownika

Kilometry: 602 356
Krajów: 62 / 29.0%
srebrny
przy okazji, Maciej Wilk kilka dni temu został ogłoszony już oficjalnie jako CEO, a nie tylko p.o. i COO linii Flair
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Lip 2025 21:51 

Loty: 163
Kilometry: 294 595
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Też miałem okazję lecieć nimi kilka dni temu i tak skrupulatnej kontroli bagażu podręcznego i przedmiotu osobistego jeszcze nie miałem. Wymiary sprawdzane u wszystkich pasażerów.
Dodatkowo pani stewardessa rygorystycznie sprawdzała, aby żaden plecak (przedmiot osobisty) nie wylądował w luku bagażowym i kazała kłaść je pod siedzeniem.
A tak mało miejsca na nogi po siedzeniem to nie doświadczyłem ani w Ryanairze ani Wizzie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości