Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#5321 PostWysłany: 07 Lip 2025 18:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
No właśnie absurdalnie to wygląda, jakby zablokowane były płatności zagraniczne, ale tylko stacjonarne (bank potwierdza, że nic takiego nie ma miejsca). Próbuję na to znaleźć racjonalne wytłumaczenie...
Wielka Brytania (tu pierwsza odmowa), Portugalia, Hiszpania, Grecja, Włochy. Wcześniej karta działała wszędzie na całym świecie.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#5322 PostWysłany: 07 Lip 2025 19:53 

Myślę, że zdecydowana większość problemów z płatnościami nie wynika ze złej woli banku a z błędów w konfiguracji lub po prostu przestarzałych terminali płatniczych. Sam miałem sytuację, w której w hotelu we Francji nie mogłem zapłacić Visą z BNP Paribas a bezproblemowo przeszło kartą z PKO BP. Wyjaśniałem to z bankiem i dostałem obszerne wyjaśnienie z wskazaniem błędu konkretnie po stronie terminala płatniczego. Którąś z kart nie mogłem kiedyś zapłacić za zakupy w japońskim Amazonie (czyli tutaj płatność internetowa). Wyjaśnienie było takie, że bank stosuje zabezpieczenia, których nie uwzględnia Amazon. W Hiszpanii mBank nie pozwalał 2 lata temu (jak jest teraz to nie weryfikowałem) na wypłatę gotówki z jednej sieci bankomatów. Ogólnie trzeba pamiętać, że polskie banki są bardzo nowoczesne technologicznie i w krajach "opóźnionych" mogą być zgrzyty. A takich względem polskiej bankowości jest zdecydowana większość
 PM off
suszek lubi ten post.

#5323 PostWysłany: 07 Lip 2025 21:59 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
dmirstek napisał(a):
Mam VI. Od marca tego roku karta nie działa za granicą wcale. Po włożeniu do czytnika wyświetla się "remove card", po zbliżeniu komunikaty są różne, ale zawsze na czerwono. Nie działa ani na małe, ani na duże kwoty, nawet nie widać, aby próbowało się połączyć z bankiem, odmowa jest zawsze natychmiastowa. Do testów "zgłosiłem" na infolinii wyjazd zagraniczny i nic. Bank sprawdzał u siebie - też nic. W odpowiedzi na reklamację twierdzą, że wszystko jest OK, widzą u siebie odmowę przy pierwszej transakcji (za pierwszym razem jak odmówiło) jaka się odrzuciła i od tego momentu nie widzą ani jednej próby obciążenia (było ich kilkadziesiąt). Po powrocie do kraju wszystko działa bez problemu, zagraniczne płatności internetowe również. Czy ktoś tak miał? Zachodzę w głowę, jaka można być rozsądnie wytłumaczalna przyczyna.
Kartę pewnie niedługo wymienię, gdyż jest bezużyteczna, po prostu zastanawiam się, co z nią poszło nie tak.

A pisałem rok temu. Wejdź w aplikację i pisz nowy PIN. Może być ten sam. Tak zrobiłem w akcie desperacji, gdy nie chciała w Trogirze na lotnisku współpracować w terminalu. Karta ulegnie resetowi. U mnie zadziałało.
;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5324 PostWysłany: 07 Lip 2025 22:03 

Robiłem bardzo dużo obrotów VI, wydaną w 2022 r.., w większości państw Europy. Nie było problemów (za wyjątkiem autostrad francuskich). Najlepiej spisywał się telefon i google portfel. Karta fizyczna też. Może problem braku akceptacji wynika z jakiejś felernej serii produkcyjnej kart? Warto wymienić kartę i spróbować czy problem się powtórzy. A swoja drogą, czy PKO BP pobiera opłatę za wznowienie karty przed upływem terminu ważności?
 Profil Relacje PM off  

#5325 PostWysłany: 08 Lip 2025 13:23 

Mam pytanie co do ubezpieczenia zawartego w karcie Visa Infinite w PKO.

Czy ktoś korzystał z niego w kontekście zwrotu kosztów leczenia, ew. NNW?
Jak to wygląda w praktyce - działa w miarę pewnie i niezawodnie? Np. w przypadku pobytu w szpitalu albo wizyty u lekarza.

Zastanawiam się, czy przed wyjazdem jest sens dokupować osobne ubezpieczenie, czy te zawarte w VI spokojnie starczy.
 Profil Relacje PM off  

#5326 PostWysłany: 08 Lip 2025 14:44 

Korzystałem w Japonii. Wizyta, testy i leki z apteki - w sumie jakies 900 zł. Zwrot na konto względnie szybki - po przesłaniu dokumentów.
 Profil Relacje PM off  

#5327 PostWysłany: 08 Lip 2025 15:05 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
W Kolumbii zadziałało fajnie, a zostałem pogryziony przez jakieś tamtejsze żyjątka. Wizyta w szpitalu, recepta, leki, transport taksówką do szpitala - na wszystko rachunki i zwrot po przylocie.

Pobyt na Filipinach - tu już była teleporada z polskim lekarzem, który wystawił receptę, ale już wykupienie tej recepty łatwe nie było. Bo skąd polski lekarz ma wiedzieć, co sprzedają na Filipinach (a przepisał środek, który tam jest stosowany tylko w maściach, a potrzebowałem wziewnie). No i tak się woziłem z infolinią. Choć fakt faktem - za wykupione leki był zwrot.

Więc mogę powiedzieć, że działa, choć róznie :D
Olencjaaa lubi ten post.

#5328 PostWysłany: 08 Lip 2025 15:09 

złoty
FUX napisał(a):
dmirstek napisał(a):
Mam VI. Od marca tego roku karta nie działa za granicą wcale. Po włożeniu do czytnika wyświetla się "remove card", po zbliżeniu komunikaty są różne, ale zawsze na czerwono. Nie działa ani na małe, ani na duże kwoty, nawet nie widać, aby próbowało się połączyć z bankiem, odmowa jest zawsze natychmiastowa. Do testów "zgłosiłem" na infolinii wyjazd zagraniczny i nic. Bank sprawdzał u siebie - też nic. W odpowiedzi na reklamację twierdzą, że wszystko jest OK, widzą u siebie odmowę przy pierwszej transakcji (za pierwszym razem jak odmówiło) jaka się odrzuciła i od tego momentu nie widzą ani jednej próby obciążenia (było ich kilkadziesiąt). Po powrocie do kraju wszystko działa bez problemu, zagraniczne płatności internetowe również. Czy ktoś tak miał? Zachodzę w głowę, jaka można być rozsądnie wytłumaczalna przyczyna.
Kartę pewnie niedługo wymienię, gdyż jest bezużyteczna, po prostu zastanawiam się, co z nią poszło nie tak.

A pisałem rok temu. Wejdź w aplikację i pisz nowy PIN. Może być ten sam. Tak zrobiłem w akcie desperacji, gdy nie chciała w Trogirze na lotnisku współpracować w terminalu. Karta ulegnie resetowi. U mnie zadziałało.
;)

Ja niezależnie od @FUX odkryłem to samo. Karta zaczęła działać po zmianie pinu. Polecam ten sposób.
3 ludzi lubi ten post.

#5329 PostWysłany: 08 Lip 2025 15:32 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
rejestrator-swiadka napisał(a):
Czy ktoś korzystał z niego w kontekście zwrotu kosztów leczenia, ew. NNW?
Jak to wygląda w praktyce

Zwrot za koszty leczenia na podstawie rachunków, wypłacone odszkodowanie z NNW za złamanie też bez problemu.

#5330 PostWysłany: 08 Lip 2025 19:36 

Dzięki za odpowiedzi!

Mam jeszcze pytanko odnośnie Fast Tracka - na stronie PKO uparcie twierdzi, że dotyczy to tylko Okęcia.
Natomiast na forum, niektórzy wspominają o korzystaniu z tego na innych lotniskach w PL.

Jak to w końcu jest?
Dobrze zrozumiałem, że FT w Warszawie działa z samą kartą, a na resztę lotnisk trzeba generować kody na Visa Benefit?

Na ING też tak jest z VI (oni akurat nie ograniczają opisu do Warszawy na stronie)?
 Profil Relacje PM off  

#5331 PostWysłany: 08 Lip 2025 20:40 
Awatar użytkownika

Loty: 379
Kilometry: 561 459
Krajów: 71 / 33.2%
HON fly4free
@rejestrator-swiadka
Za czasów fizycznej PP działało w KTW(i chyba WRO). Podejrzewam że działa nadal.
 Profil Relacje PM off  

#5332 PostWysłany: 08 Lip 2025 22:11 
Awatar użytkownika

srebrny
We Wrocławiu PP nie uprawnia do FT od pewnego czasu, więc ani aplikacja PP, ani karta PP, ani VI nie pomogą.

#5333 PostWysłany: 09 Lip 2025 09:29 

@Kri$
VI pomoże, bo generujesz QR - Fast Track by Hertz Visa Platinum® Visa Infinite® Fast Track na lotnisku im. Mikołaja Kopernika we Wrocławiu

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 09 Lip 2025 20:19, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.

#5334 PostWysłany: 09 Lip 2025 12:10 

rejestrator-swiadka napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi!

Mam jeszcze pytanko odnośnie Fast Tracka - na stronie PKO uparcie twierdzi, że dotyczy to tylko Okęcia.
Natomiast na forum, niektórzy wspominają o korzystaniu z tego na innych lotniskach w PL.

Jak to w końcu jest?
Dobrze zrozumiałem, że FT w Warszawie działa z samą kartą, a na resztę lotnisk trzeba generować kody na Visa Benefit?

Na ING też tak jest z VI (oni akurat nie ograniczają opisu do Warszawy na stronie)?

Mógłbym poprosić o podrzucenie tego linka ? Platinium uprawnia do FT na Okęciu? Chętnie bym doczytał bo pierwsze słyszę o takim beneficie. I jak z niego korzystać?

*o ile znalazłem dobre infirmacje to poza Warszawą jest Wrocław.
 Profil Relacje PM off  

#5335 PostWysłany: 09 Lip 2025 12:24 
Awatar użytkownika

srebrny
W Warszawie Visa Infinite, nie ma na liście Platinum.

https://lotnisko-chopina.pl/uploads/use ... Track.pptx

Co do VI we Wrocławiu, to nie uprawnia do przejścia FT. Promocja Visa istnieje i można wygenerować kod, ale jako taka karta VI nie jest w wykazie uprawnień do przejścia FT. Kod Visa możesz wysłać każdemu, nawet osobie bez VI.

#5336 PostWysłany: 09 Lip 2025 15:18 

https://www.visa.pl/pl_pl/visa-benefit/?cardProduct=42 - Tutaj macie wszystkie benefity z karta kredytowych. Można generować kody Fast Track na różne lotniska. Korzystałem z tego wielokrotnie i działa zawsze.
 Profil Relacje PM off
tmmariano lubi ten post.
vistacash uważa post za pomocny.

#5337 PostWysłany: 09 Lip 2025 20:11 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Przechodziłem w tym roku na VI ze zblazowaną miną.
:mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#5338 PostWysłany: 09 Lip 2025 21:12 

No ok, ale to są wszystko w miarę proste przypadki. A co w sytuacji, gdy wylądujemy np. w szpitalu w USA i podlicza nas np. na 30 tys. USD, których raczej nikt przy sobie ani w limitach kart nie ma ? ;) Wtedy już jest rozliczenie między placówka a ubezpieczycielem i te zwroty (w sensie, że najpierw wykłada się swoją kase) dotycza tylko blachych przypadków ?
 Profil Relacje PM off  

#5339 PostWysłany: 10 Lip 2025 13:15 

srebrny
dominiaz napisał(a):
https://www.visa.pl/pl_pl/visa-benefit/?cardProduct=42 - Tutaj macie wszystkie benefity z karta kredytowych. Można generować kody Fast Track na różne lotniska. Korzystałem z tego wielokrotnie i działa zawsze.

Pula kodów dla WAW wyczerpana.
 Profil Relacje PM off  

#5340 PostWysłany: 10 Lip 2025 13:57 

złoty
@opo nie tylko WAW - na pozostałych lotniskach też PULA KODÓW WYCZERPANA
EDIT: Mam informację, że to chwilowe zawirowania z brakiem możliwości generowania kodów na wszystkich lotniskach, zobaczymy za jakiś czas czy będzie można wygenerować i na jakich lotniskach.

Ostatnio edytowany przez lluukk 10 Lip 2025 15:46, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości