Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 09 Cze 2025 18:53 

Loty: 51
Kilometry: 135 881
Krajów: 14 / 6.8%
niebieski
Wielokrotnie byliśmy latem i nie demonizowałbym temperatur. Należy zachować zdrowy rozsądek i obserwować prognozy.
Rimini?
Żart.
Niewarte uwagi.
 Profil Relacje PM off
Jac lubi ten post.
grzes00223 uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#42 PostWysłany: 09 Cze 2025 19:08 

niebieski
Tak jak napisałem, niektórzy być może lubią zwiedzanie w 30-35 stopniach bo takie temperatury tam panują w lecie - szczególnie Bolonia, Florencja leżą w interiorze. Nie demonizuję, nie oceniam ?
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.
grzes00223 uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 09 Cze 2025 23:04 

Termin to lipiec więc spodziewam się że może być gorąco ;) Dzięki za wszystkie odpowiedzi, przemyśle jeszcze temat czy obydwa czy jedno miasto (Bolonię na razie odpuszczam).
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 10 Cze 2025 08:45 

niebieski
Na dole są takie listewki w sprawie pomocnych postów i lubię.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 07 Lip 2025 11:56 

Witam. W październiku planuje wyjazd do Rzymu. To. Mój pierwszy wyjazd w te strony j jestem jak dziecko w mgle. Planuje

1. Jeden dzień cały na Watykan muzea, kaplice s i wejście na kopułę.. Jedyny problem na daty które mogę wszystkie ranne godziny są wyprzedane/niedostępne. Warto więc poczekac i wykupić toure guide na oficjalnej stornie czy np polecany private guide np takihttps://www.walksofitaly.com/vatica ... apel-tour/

2. Jeśli otwierdza to augencja papierska a pozniej bazylika św piotra/ plalac św anioła

3. Bazyliki papieskie i miejsca gdzie kręcili film konklawe dlatego rome pass muszę kupić

4. Klasyki czyli schody fontana panteon

5. Wyjazd Pałac Królewski w Casercie

Ostatni dzień przed wieczorym lotem myślę albo wybrzeże albo koloseum( choć jakoś koloseum mnie nie ciagnie szok wiem) choć się śmieją że powinam iść na nie katolicki cmentarz gdzie leży Keats i percy

To jestem strasznie ambitny plan. Bardzej preferuje sztukę sakralną niż antyczną
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 07 Lip 2025 13:56 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 24.6%
niebieski
@emily temple

Bez przesady z tym ambitnym planem, znam osobę, która "zwiedziła" Rzym w 1 dzień :mrgreen: A tak na serio, to czy p. 1 i p. 2 nie pokrywają się - jeśli to kolejne dni, to jedyna różnica w nich to niepotwierdzona audiencja, która całego dnia i tak nie zajmie.
Punkt 4 nie powinien zając Ci wiele czasu i zdecydowanie nie cały dzień, jeśli to plan na dzień czwarty pobytu. A zależnie od tego, gdzie będziesz mieszkać, to coś możesz zobaczyć po drodze, np. z Watykanu niewielki spacer na pl. Navona, Panteon w pobliżu a do fontanny Di Trevi tez niedaleko.
Każdy lubi co innego i skupiać się zatem będzie na czym innym, ale będąc w Rzymie warto by chociaż zajrzeć na Forum Romanum. A jeśli preferujesz obiekty sakralne, to Katakumby przy Via Appia Antica (byłem dawno temu ale ciekawe ), Bazylika S. Piotra w okowach i posąg Mojżesz Michała Anioła. A spacer po Zatybrzu możesz uzasadnić odwiedzeniem Basilica Santa Maria Di Trasteverre.

Jeśli sensownie rozplanujesz trasy spacerowo-wycieczkowe po mieście, to powinno Ci się udać sporo zobaczyć.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 07 Lip 2025 14:14 

Zapewne masz rację. Ja po prostu jestem iść powolna osoba bez poczucia przestrzenego i często się gubie,?
Najbardziej rozmyślam teraz odnośnie muzeum watykańskiego.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 07 Lip 2025 15:18 

niebieski
Polecam Annę Meconi, Przewodnik watykański.
https://www.watykan-przewodnik.pl
Ogarnie wszystko włącznie z Ogrodami, do których każdy przewodnik nie wejdzie...
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 07 Lip 2025 19:05 

@FUX dzięki zobaczę. Ogólnie to przytłaczające to panowanie, odzywa czaił się człowiek
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#50 PostWysłany: 08 Lip 2025 09:09 
Awatar użytkownika

Loty: 147
Kilometry: 226 006
Krajów: 34 / 16.4%
niebieski
@emily temple jeśli interesujesz się sztuką sakralną to polecam zobaczyć Piazza del Popolo z bliźniaczymi kościołami. W Santa Maria del Popolo jest obraz Caravaggia. Plac jest oddalony o 700 metrów od schodów hiszpańskich. Z kolei przy Piazza Navona z fontanną Czterech Rzek jest kościół św. Agnieszki z ciekawymi płaskorzeźbami i freskami. Niedaleko Ołtarza Ojczyzny jest kościół il Gesu, który ma piękne i bardzo bogate barokowe wnętrze. Bardzo ciekawy jest też kościół Santa Maria degli Angeli e dei Martiri z drzwiami polskiego rzeźbiarza Mitoraja. Ten kościół przy Piazza Republica (blisko dworca Termini) jest zbudowany w części dawnych term Dioklejcana. Jednym ze starszych rzymskich kościołów jest bazylika san Clemente zdobiona mozaikami i freskami. Jest ona w połowie drogi między Koloseum, a bazylika św. Jana na Lateranie. Generalnie w Rzymie warto jest zaglądać do każdego mijanego kościoła, bo nigdy nie wiadomo jakie skarby sztuki się w nim mogą kryć.
 Profil Relacje PM off
yendras lubi ten post.

#51 PostWysłany: 08 Lip 2025 09:43 
Awatar użytkownika

Loty: 236
Kilometry: 486 146
Krajów: 45 / 21.7%
niebieski
Uzupełniając propozycje Cichej_Wody dodałbym:
- kościół San Luigi dei Francesi - w kaplicy Św. Mateusza trzy obrazy Caravaggia
- kościół(ek) San Carlo alle Quattro Fontane zwany przez Rzymian pieszczotliwie San Carlino - malutki, przeuroczy kościółek Francesco Borrominiego
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#52 PostWysłany: 08 Lip 2025 12:00 

Przemm napisał(a):
@emily temple

Bez przesady z tym ambitnym planem, znam osobę, która "zwiedziła" Rzym w 1 dzień :mrgreen: A tak na serio, to czy p. 1 i p. 2 nie pokrywają się - jeśli to kolejne dni, to jedyna różnica w nich to niepotwierdzona audiencja, która całego dnia i tak nie zajmie.
Punkt 4 nie powinien zając Ci wiele czasu i zdecydowanie nie cały dzień, jeśli to plan na dzień czwarty pobytu. A zależnie od tego, gdzie będziesz mieszkać, to coś możesz zobaczyć po drodze, np. z Watykanu niewielki spacer na pl. Navona, Panteon w pobliżu a do fontanny Di Trevi tez niedaleko.

Każdy lubi co innego i skupiać się zatem będzie na czym innym, ale będąc w Rzymie warto by chociaż zajrzeć na Forum Romanum. A jeśli preferujesz obiekty sakralne, to Katakumby przy Via Appia Antica (byłem dawno temu ale ciekawe ), Bazylika S. Piotra w okowach i posąg Mojżesz Michała Anioła. A spacer po Zatybrzu możesz uzasadnić odwiedzeniem Basilica Santa Maria Di Trasteverre.

Jeśli sensownie rozplanujesz trasy spacerowo-wycieczkowe po mieście, to powinno Ci się udać sporo zobaczyć.

Dostała e-mail odnośnie "spotkania" Z papieżem
"Niniejszym informujemy, że nie ma potrzeby ubiegania się o bilety wstępu na poniższe wydarzenie papieskie:
Audiencja Jubileuszowa"
Czyli poprostu w dniu danym ustawie się na palcu św piotra z rana i idzemy, żadnych wejściówek odbierać dzień wcześniej

@yendras dzieki, zobaczymy . Okazuje się kilka miejsc mi wypadło w planów więc zawszę coś wybiorę
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 28 Sty 2026 11:20 

Witam wszystkich ?
W ostatnim tygodniu kwietnia lecimy do Bergamo - pobyt sobota - piątek

Mamy plan na zwiedzenie Bergamo-Garda-Werona-Wenecja
Pierwszy pomysł - jeden dzień (plus nocleg) poświęcić na Bergamo (już kiedyś byliśmy), potem pociągiem nad Gardę (2 noce Sirmione), zwiedzanie i nocleg w Weronie i na koniec zwiedzanie Wenecji plus wysepki i 2 noce w Wenecji-Mestre. Powrót w piątek z Wenecji bezpośrednio do Bergamo na lotnisko.
Będzie poruszać się tylko transportem publicznym.
Dzień przylotu i dzień wylotu to dni świąteczne we Włoszech - na co się przygotować.

Czy taki plan ma sens, wiem że nie zobaczymy wszystkiego jakoś dokładnie, ale też nie jesteśmy miłośnikami zwiedzania muzeów, kościołów i wnętrz, raczej chłoniemy atmosferę uliczek, zaułków i degustujemy włoskie specjały ?

Co możecie dodać lub zmienić, a nawet polecić do zobaczenia, jakieś tipy?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 28 Sty 2026 17:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Odwróćcie kolejność, pociągi we Włoszech jeżdżą jak chcą i w razie problemów taniej wyjdzie taksówka na lotnisko znad Gardy niż z Wenecji ;)
Wenecja - ja wiem, że ceny, ale poszukaj, czy jednak na wodzie nie znajdziesz czegoś w rozsądnej cenie, Mestre jest bardzo średnie i równie dobrze możesz szukać noclegu w Mogliano Veneto czy innej podweneckiej wiosce z dojazdem pociągiem. Jeśli to wasz pierwszy raz w Wenecji, to też nie pchałbym się na Murano i Burano, a złapał klimat w samej Wenecji (tylko do razu uciekajcie z głównej trasy z dworca na St. Marco, idźcie przez Cannaregio lub Dorsoduro, ze spritzem za 5 a nie 15 eur).

Wybór miejsc ok, ale czego byście nie wybrali, to byłoby fajnie, z Sirmione warto skoczyć do Peschiera del Garda, pomijacie Brescię, Padwę, Vicenzę (wszystko Unesco etc.) - i dobrze, bo wszystkiego się nie da na raz.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 29 Sty 2026 08:02 

niebieski
Miejsca wokół jeziora Garda sa warte więcej niż 2 dni.
Wyjedzcie na Monte Blado kolejka, widoki niesamowite na jezioro Garda.
Zobaczcie Rova del Garda, inne niż miasteczkami,a na południu jeziora.
Przejedźcie się zachodnim brzegiem jeziora i zobaczcie jego strome brzegi opadające do jeziora. Wg mnie lepsze.miejsce do spania to zachodni brzeg z lepszymi widokami. Sirmione bym sobie odpuścił, nic ciekawego, tlum turystów, knajpy z menu turystycznym.
W Wenecji polecam pizzeria 2000, jest info na forum. Klimat zajadanie sie świetna pizza z miejscowymi trudny do powtórzenia w Wenecji ze względu na ilość turystów.
Jedna wyspę bym zobaczył, dla mnie Burano było ciekawsze, tylko długo się płynie vaporetto.
Z Mestre możesz autobusem i pociagiem dojechać do Wenecji. Możesz tez spać w Chioggia i dopytać vaporetto, ale dlugo sie playnie. Sama Chioggia jest bardzo ładna i po tym hak turyści sie wyniosą ok 17tej to jest spokojnie i fajnie można zjeść w knajpach.
 Profil Relacje PM off
Moni_ka lubi ten post.
Moni_ka uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 29 Sty 2026 11:06 

niebieski
Rozważcie nocleg na Punta Sabbioni. Jeżeli byłaby decyzja na auto, to tam parkingi dużo tańsze i dopłynie się wszędzie.
 Profil Relacje PM off
Moni_ka lubi ten post.

#57 PostWysłany: 06 Lut 2026 11:03 

shagrat napisał(a):
Odwróćcie kolejność, pociągi we Włoszech jeżdżą jak chcą i w razie problemów taniej wyjdzie taksówka na lotnisko znad Gardy niż z Wenecji ;)
Wenecja - ja wiem, że ceny, ale poszukaj, czy jednak na wodzie nie znajdziesz czegoś w rozsądnej cenie, Mestre jest bardzo średnie i równie dobrze możesz szukać noclegu w Mogliano Veneto czy innej podweneckiej wiosce z dojazdem pociągiem. Jeśli to wasz pierwszy raz w Wenecji, to też nie pchałbym się na Murano i Burano, a złapał klimat w samej Wenecji (tylko do razu uciekajcie z głównej trasy z dworca na St. Marco, idźcie przez Cannaregio lub Dorsoduro, ze spritzem za 5 a nie 15 eur).

Wybór miejsc ok, ale czego byście nie wybrali, to byłoby fajnie, z Sirmione warto skoczyć do Peschiera del Garda, pomijacie Brescię, Padwę, Vicenzę (wszystko Unesco etc.) - i dobrze, bo wszystkiego się nie da na raz.

Dzięki za fajne wskazówki, już trochę modyfikuję nasz wyjazd :)

Po przylocie pojedziemy na dwie noce nad Gardę - noclegi jednak Peschiera del Garda lub Desenzano del Garda, doczytałam, że w samym Sirmione jest mega tłok, potem na 3 noce do Wenecji i ostatnia noc Bergamo, na spokojnie będziemy blisko lotniska.

Sprawdzam po raz kolejny noclegi w Wenecji i w naszym budżecie to jest dosłownie kilka i słabych, więc odpuszczam, natomiast znalazłam sporo ofert w Lido - pytanie czy tam jest szybki transport do samej Wenecji, czy warto tam rezerwować noclegi. Jaka jest średnia cena za Vaporetto, czy zależy od długości przejazdu czy stawka z miejsca na miejsce?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 06 Lut 2026 11:24 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 12.1%
srebrny
Na Lido byliśmy w podróży poślubnej dawno temu i był tramwaj wodny do Wenecji. Powinien działać dalej bo to podstawowy środek lokomocji w Wenecji.
 Profil Relacje PM off

#59 PostWysłany: 06 Lut 2026 12:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Moni_ka napisał(a):
Sprawdzam po raz kolejny noclegi w Wenecji i w naszym budżecie to jest dosłownie kilka i słabych, więc odpuszczam, natomiast znalazłam sporo ofert w Lido - pytanie czy tam jest szybki transport do samej Wenecji, czy warto tam rezerwować noclegi. Jaka jest średnia cena za Vaporetto, czy zależy od długości przejazdu czy stawka z miejsca na miejsce?
No właśnie tu nie ma dobrych odpowiedzi, bo pojedynczy bilet na vaporetto to 9 EUR, dzienny bodajże 25 EUR, do tego czas stracony na dopłynięcia. Co do budżetu, to sprawdzaj też noclegi na stronach hotelu, często zdarza się że są 30% taniej niż choćby na bookingu.

Generalnie Wenecja jest dość spora i poczujesz to w nogach po całym dniu ;), z Lido najbliżej do Castello, dzielnicy biennale, ale ogólnie poza czasem wystaw chyba najmniej turystycznej (no może poza okolicami Via Giuseppe Garibaldi). Wenecja nocą ma fajny klimat, a o ile z Mestre transport na Piazzale Roma jest non stop, to z Lido już chyba niekoniecznie, więc z dwojga złego brałbym noclegi na lądzie.

I jeszcze tip - nie warto płacić 90 EUR za gondolę, ale warto za 2 EUR (za osobę) przepłynąć się przez Grand Canal idąc na przystań traghetto (to de facto dzielona gondola do transportu tam, gdzie nie ma mostu), popularne lokalizacje to m.in. San Toma lub między San Marco a Giardini Reali.

Osobiście po Wenecji lubię się włóczyć, ale też mając jakieś cele, np. fajne miejsca z cichetti i spritzem (np. Dorsoduro: Corner Pub, San Marco: Sacro E Profano, L'archivio), czy miejsca z fajnymi historiami (Ponte delle Tette), promenadę Fondamenta Zattere zahaczając o punkt napraw gondoli na San Trovaso, etc.

Jeszcze odnośnie Gardy - nocowaliśmy ostatnio w Sirmione i było ok, także porównaj sobie ceny vs odległości, największy tłok będziesz miała i tak w Wenecji idąc od stacji kolejowej przez Rialto na San Marco.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#60 PostWysłany: 06 Lut 2026 12:29 

złoty
-- 06 Lut 2026 11:27 --

Może trochę niekonwencjonalny pomysł, ale jeżeli nie w Wenecji w samym mieście ("na wodzie"), to ja rozważyłbym nocleg w Padwie i dojazdy do Wenecji pociągiem.
Pociągi do Wenecji są co chwilę, kosztują kilka euro, na pewno mniej niż 9 za vaporetto, jedzie się ok. 40 min. Padwa sama w sobie jest fajna, nawet gdyby to miał być spacer wieczorem po powrocie z Wenecji.
Byłem kilka razy w Padwie w związku z pracą, w wolne dni robiłem sobie wycieczki do Wenecji i bardzo fajnie to wspominam.

A swoją drogą gdybyście się zdecydowali na noclegi na Lido, Punta Sabbioni itp. i codzienne kursowanie do Wenecji vaporettem, to bilet kilkudniowy powinien się bardziej opłacać niż pojedyncze. Wtedy w cenie moglibyście sobie jeszcze popłynąć na Burano, Murano i Torcello, przepłynąć na Giudekkę, popłynąć sobie wzdłuż Canal Grande itd.

-- 06 Lut 2026 11:29 --

PS.
shagrat napisał(a):
Generalnie Wenecja jest dość spora i poczujesz to w nogach po całym dniu ;),

oj tak - niby jest wszędzie płasko, ale co chwilę przechodzi się przez mostki, a każdy mostek to z kilkanaście schodków w górę i w dół. Gdyby policzyć całodzienne chodzenie, to może się uzbierać spore przewyższenie :)

Ostatnio podbity przez meczko, 06 Lut 2026 12:29
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości