Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#5241 PostWysłany: 03 Cze 2025 17:23 

Mam pytanie dot. ubezpieczenia udziału w wynajętym aucie.
Chce wynająć auto z excessem na 500€ z tym że szkody typu przebite opony, uszkodzenie podwozia czy zbita szyba nie są ograniczone do limitu excessu. Czy w przypadku wystąpienia takiej szkody ubezpieczalnia zwróci pieniądze?

Wątek już urósł na tyle że ciężko mi go przeszukiwać pod kątem tych informacji.
W OWU jest generalnie mowa o wypadkach, ale definicja wypadku obejmuje praktycznie wszystko co wystąpi w związku z działaniem siły zewnętrznej, ale trochę nie rozumiem zapisów dot.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#5242 PostWysłany: 03 Cze 2025 18:13 

złoty
@czinger
Ja osobiście odpuścił bym sobie wynajme samochodu w firmie, gdzie jakaś szkoda nie jest ograniczona excessem. Jeśli w umowie jest takie stwierdzenie jak przytoczyłeś, to mogą powiedzieć, że opona była warta 1 000 000 EUR i jak udowodnisz że nie. Stawki za naprawy w wypożyczalniach są oderwane od realiów rynkowych.
Powiedz nam co to za wypożyczalnia, żebyśmy mogli ją omijac.

Co do zwrotu przez ubezpieczyciela, to tak, zwróci do limitu jaki jest na Twojej karcie (2400 lub 1200 EUR).

#5243 PostWysłany: 03 Cze 2025 18:18 

tasma napisał(a):
@czinger
Ja osobiście odpuścił bym sobie wynajme samochodu w firmie, gdzie jakaś szkoda nie jest ograniczona excessem. Jeśli w umowie jest takie stwierdzenie jak przytoczyłeś, to mogą powiedzieć, że opona była warta 1 000 000 EUR i jak udowodnisz że nie. Stawki za naprawy w wypożyczalniach są oderwane od realiów rynkowych.

Co do zwrotu przez ubezpieczyciela, to tak, zwróci do limitu jaki jest na Twojej karcie (2400 lub 1200 EUR).
Ja trochę zgłupiałem, bo źle zinterpretowałem warunki wynajmu, chodzi o https://www.gomega.gr/en/ ale nie zdążyłem wyedytować posta, bo po prostu zobaczyłem że w premium insurance te kwoty nie są pokryte. Zapłaciłem 350 zł za wynajem auta, ale zastanawiam się czy nie wziąć wynajmu na discovercars (są jeszcze tańsze) czy czymś innym, tam są wyższe excess, ale przy wyborze są dziwne zapisy:
Image
 Profil Relacje PM off  

#5244 PostWysłany: 03 Cze 2025 21:30 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 355 504
Krajów: 47 / 22.0%
srebrny
tasma napisał(a):
@czinger
Ja osobiście odpuścił bym sobie wynajme samochodu w firmie, gdzie jakaś szkoda nie jest ograniczona excessem.

Ja mam wrażenie, że to jest dość powszechny zapis. Przykładowo

SIXT
Cytuj:
None of the protections covers underbody damage and damage resulting from such underbody damage, the loss or damage of keys.

Ogólny zapis do każdej wypożyczalni w na stronie Carrentals:

Cytuj:
If the car's bodywork gets damaged, the most you'll pay towards repairs covered by the Collision Damage Waiver is the damage excess (€1,100.00).This cover is only valid if you stick to the terms of the rental agreement. It doesn't cover other parts of the car (e.g. windows, wheels, interior or undercarriage), or charges (e.g. for towing or off-road time), or anything in the car (e.g. child seats, GPS devices or personal belongings).

#5245 PostWysłany: 03 Cze 2025 22:21 

To mój pierwszy wynajem auta z tą kartą (VI) i naprawdę poważnie się zastanawiam czy jest to wystarczające ubezpieczenie. Im dłużej czytam, tym skłaniam się do wykupienia zewnętrznego. Myślałem że z nim będę mógł trochę przycebulic i wziąć w miarę najtańsze auta z discovercars itp. ale jak zaczynam rozważać różne rzeczy (np. ubezpieczenie od ognia, jadę na Kretę, które chyba w ogóle nie chodzi w standardowy limit excessu CDW), to wygląda to coraz gorzej, no chyba że czegoś nie rozumiem.
 Profil Relacje PM off  

#5246 PostWysłany: 03 Cze 2025 23:51 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
lluukk napisał(a):
Było to wielokrotnie wyjaśniane.
Masz VI a żona nie:
- jeśli Ty zapłacisz i nie pojedziecie to dostaniesz zwrot (zgodnie z tym co wkleiłeś) bo żona jest Ubezpieczonym a Ty PONIOSŁEŚ koszt będąc Posiadaczem kk
- jeśli żona zapłaci swoją kartą (np. debetową z mBanku) to nie dostaniecie zwrotu, bo choć wszyscy jesteście Ubezpieczonymi to nie POSIADACZ karty poniósł koszty (a tylko koszty jakie on poniósł są objęte tym ubezpieczeniem) choć dotyczą wszystkich Ubezpieczonych !

Przyznam, że przerobiłem już kilka ubezpieczeń z pakietu PKO BP VISA INFINITE, ale akurat odwołania wyjazdu nie i tak czytam to, czytam wcześniejsze posty i zgłupiałem.
Mam hotele i auta z możliwością odwołania, więc się tym nie przejmuję, ale zapłaciłem za loty francą i landryną, a nie mam pewności czy za 3 tygodnie żona podreperuje swoje zdrowie na tyle, aby móc lecieć, podobnie jest z roczną córką.
Za bilety płaciłem JA, natomiast zwolnienie lekarskie byłoby wystawione na żonę, ewentualnie roczne dziecko też jest możliwość, że byłoby chore.
Mam VI przypisaną do mojego rachunku, żona również ma VI jako dodatkowa karta do mojego rachunku.
Wytłumaczcie jak debilowi co w takiej sytuacji? Czy obejmuje mnie w końcu ubezpieczenie rezygnacji z wyjazdu? Co trzeba przedstawić? Może ja też powinienem być chory :lol: :lol: :lol:
Chyba nie zmuszą mnie do polecenia z dwójką dzieci bez żony :mrgreen:

#5247 PostWysłany: 04 Cze 2025 00:08 

złoty
@Kri$ tak jeśli Ty płaciłeś a np. dziecko jest chore (tak było u mnie) dostaniesz zwrot.
Nawet umieściłem tu zaświadczenie lekarskie jakie miałem - znajdziesz na stronie 103 tego wątku opis całej sytuacji
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#5248 PostWysłany: 04 Cze 2025 07:18 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
@Kri$

Nigdy nie przewidzimy, co wymyśleć może ubezpieczyciel, gdyby upierał się, aby "zaoszczędzić" na wypłacie odszkodowania. Ale w Twojej sytuacji:

- skoro małżonka jest chora i to powoduje, że nie może lecieć i dostaje zwolnienie (musi być na nią, bo to ona choruje a nie Ty, szwagier czy sąsiad), to jako chora wymaga przecież opieki (Twojej, bo jesteś zdrowy) a dodatkowo, nie może opiekować się dziećmi a zatem, to też Twoja rola i odpowiedzialność,
- w tej sytuacji byłoby kuriozalne, gdyby ktoś orzekł, że przecież możesz lecieć z jednym dzieckiem albo sam, tym bardziej że odszkodowanie należy się w sytuacji "Nagłego zachorowania Ubezpieczonego, Współmałżonka, Partnera lub Dziecka" - w tym przypadku współmałżonki.
- skoro Ty rezerwowałeś hotele, samochód i bilety lotnicze i Ty ponosiłeś koszt, to zgodnie z OWU Ty występujesz z roszczeniem jako posiadacz karty i ubezpieczony.
- to, że Twoja małżonka też ma kartę a zatem z tego tytułu jako posiadacz/użytkownik jest ubezpieczonym nie oznacza, że mogłaby występować o odszkodowanie, bo odszkodowanie - zwrot kosztów należy się ubezpieczonemu, który je poniósł.
"Ubezpieczyciel gwarantuje zwrot kosztów rezygnacji z Wyjazdu, przez które rozumie się koszty jakimi Ubezpieczony Posiadacz/Użytkownik
zostanie obciążony przez Organizatora Wyjazdu z tytułu rezygnacji z następujących powodów"
- otwarta sprawa ale wchodzimy w kwestię interpretacji, to co w sytuacji małżeństwa z ustawową wspólnością majątkową (nie w każdym przypadku jest, bo może być rozdzielność) - czy poniesienie kosztów przez jedną osobę nie oznacza, że równocześnie współmałżonek je poniósł? Nie wiem, może są wiążące interpretacje albo wyroki ale w Twoim przypadku nie ma to zastosowania, jak rozumiem.

Przy okazji, nie ma znaczenia, że bilety kupione są u "francy" albo "landryny", istotne jest roszczenie zwrotu kosztów biletów lotniczych, hotelu a może czegoś jeszcze (np. zakupu awansem biletów - jeśli mieści się w definicji biletu na wydarzenie).

Ostatnio edytowany przez Przemm, 04 Cze 2025 09:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5249 PostWysłany: 04 Cze 2025 07:43 

złoty
@Przemm nie rozpędzaj się - gdzie Ty widzisz np. że koszt wynajęcia auta podlega ubezpieczeniu? (§ 12.1 P)
1. Przedmiotem ubezpieczenia jest ryzyko rezygnacji przez Ubezpieczonego:
1) z uczestnictwa we wcześniej zarezerwowanej Imprezie;
lub
2) z zarezerwowanego Noclegu;
lub
3) z zarezerwowanego dla Ubezpieczonego Biletu/Biletu powrotnego
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.
Przemm uważa post za pomocny.

#5250 PostWysłany: 04 Cze 2025 08:51 

Loty: 1135
Kilometry: 1 133 873
Krajów: 98 / 45.8%
platynowy
Przemm napisał(a):
@Kri$
Przy okazji, nie ma znaczenia, że bilety kupione są u "francy" albo "landryny"

@Kri$ Jeżeli będziesz musiał odwołać wyjazd (życzę oby jednak nie), to zanim uderzysz do PKO, spróbuj najpierw do "francy" i"landryny",
Zresztą i tak musisz się z nimi skontaktować, żeby mieć potwierdzenie, że nie oddadzą kasy albo tylko część.
Ja miałem przypadek z chorobą żony chyba w zeszłym roku. Loty były 2 x OW by FR. Wypełniłem odpowiedni formularz na ich stronie, na każdy lot z osobna. Pozytywną decyzję o zwrocie za jeden odcinek miałem po...niespełna godzinie. Za drugi po 2 dniach.

#5251 PostWysłany: 04 Cze 2025 09:32 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
@lluukk

Tak, racja. Edytowałem ten post. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#5252 PostWysłany: 04 Cze 2025 10:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@tasma @czinger

nie no panowie
* to że stawki napraw są zawyżane, to nie zmienia faktu że nie widziałem żeby szkoda za felgę (częstszy przypadek) bądź szybę (mega rzadki) nawet zbliżyła się do sumy ubezp na karcie infinity, ten 1mln o którym piszesz - żaden rzeczoznawca tego nie potwierdzi, a przecież w przypadku fuck-upu / sporu, to o nich opiera się wycena
* większość wypo ma te same wykluczenia (szyby, felgi, podwozie), nic wyjątkowego w tej akurat
* jakieś zniesienie / zmniejszenie excessu z powodu dokonania rezerwacji przez pośrednika X bądź Y? - mocno wątpię (choć ogólnie polecam korzystanie z nich, moich 9/10 wypożyczeń jest przez brokerów)

i wreszcie.....
* wykupowywać zewnętrzne ubezpieczenie mając to z karty ( to zewnętrzne przecież działa tak jak to z karty! z niewielkimi może wyjątkami) - no ja was proszę, to(między innymi) po to właśnie jest ta karta

nie wiem, strasznie demonizowane są te wypożyczenia, a tymczasem sytuacje, że ludzie faktycznie stracili jakiś poważniejszy pieniądz gdy mieli ubezpieczenie to naprawdę promil promila.... wypożyczaj i baw się dobrze
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5253 PostWysłany: 04 Cze 2025 18:49 

Kolega @rw30 trochę uspokoił, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy przy szkodzie w aucie zwracane są też potrącenia jakichś opłat administracyjnych z tytułu obsługi szkody? W Grecji widzę że prawie każdy coś takiego nalicza.
 Profil Relacje PM off  

#5254 PostWysłany: 10 Cze 2025 00:34 

Tez tak miałem.
2 razy zmniejszałem proponowany limit i odrzucał.
Za 3cim razem zaakceptowałem najwyższy proponowany limit i od ręki przyjął system PKO.

Czy ktoś z Was miał jeszcze takie dziwne oferty podwyższenia limitu VI przez aplikację IKO, gdzie wybór niższego limitu był odrzucany przez system a maksymalny oferowany był akceptowany? To trochę nie ma sensu a może ja nie rozumiem algorytmów, na bazie których tworzone są oferty do IKO, iPKO ?
 Profil Relacje PM off
Arek15 uważa post za pomocny.

#5255 PostWysłany: 10 Cze 2025 08:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Ja tak miałem
 Profil Relacje PM off  

#5256 PostWysłany: 10 Cze 2025 09:14 

złoty
A gdzie ta oferta na klik sie pojawia?

Oferta / pozyczki kredyty / karty - i potem podniesienie limitu?
Czy to gdzie indziej?
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.
Antek12 uważa post za pomocny.

#5257 PostWysłany: 10 Cze 2025 10:09 

czinger napisał(a):
Kolega @rw30 trochę uspokoił, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy przy szkodzie w aucie zwracane są też potrącenia jakichś opłat administracyjnych z tytułu obsługi szkody? W Grecji widzę że prawie każdy coś takiego nalicza.

Witam, miałem szkodę na ok. 1700 zł i połowa tego to były jakieś opłaty narzuty utraty na wszystko osobne faktury. Zwrócone wszystko co do grosza. Szkoda w Norwegii, rzeczywista rysa na masce po powrocie (nie zauważyłem przy oddawaniu, ale na moich zdjęciach też była). Karta PKO Platinum.
Udanego wyjazdu!
 Profil Relacje PM off
czinger lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5258 PostWysłany: 10 Cze 2025 12:49 

@bepa22 A gdzie ta oferta na klik sie pojawia?

Oferta / pozyczki kredyty / karty - i potem podniesienie limitu?
Czy to gdzie indziej?
Jak klikniesz, to pojawia się suwak

Oferta na podwyższenie limitu karty VI jest w ap. IKO > Oferty > Karty i płatności > Zwiększ limit swojej karty. . Jak klikniesz, to pojawia się suwak z proponowaną kwotą nowego limitu. Ale czy ten limit jest faktycznie uszyty na Ciebie, to wyniknie dopiero po wypełnieniu kolejnych okienek. Mi wyszło, że pomimo ustawienia kwoty na niższą od proponowanej przez PKO to odmowa - brak zdolności kredytowej. Kolega, kilka postów wcześnie,j też tak miał (odmownie) ale gdy za trzecim razem kliknął pełną kwotę oferowaną to wyszło pozytywnie.
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

#5259 PostWysłany: 10 Cze 2025 13:13 

Cześć, u mnie zadziałało dokładnie jak opisane wyżej. Zaproponowana przez PKO kwota i po 10 sekundach informacja o podniesieniu limitu karty. Bez żadnych dokumentów, jedynie trzeba przeklinać dochody (jeśli ma się z kilku źródeł).
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

#5260 PostWysłany: 11 Cze 2025 11:38 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.4%
Potwierdzam, że czeka się teraz długo na certyfikat. Zamówiony 21 maja dostałem 3 czerwca. 9 dni roboczych zamiast 5 (a do tego 4 dni wolne od pracy)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości