Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 02 Sty 2025 07:50 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie będę się wymądrzał, bo nie byłem (jeszcze) w Yellowstone i Yosemite, ale co do Arches i Canyonlands napiszę tradycyjnie, że jechać tam na tak krótko jest trochę bez sensu, bo jest tam tyle do zobaczenia, że lizanie tego przez szybę auta i w biegu, nie da żadnej frajdy.

A co do lotu do LAS, to czy różnica w cenie - w porównaniu do bardziej dogodnych- jest na tyle duża, by się to opłacało? Kilometrów będzie do nadrobienia co nie miara, a to kosztuje. Optymalnie byłoby pewnie polecieć do SFO i wrócić z SLC, nie wspominając o mniejszych lotniskach bliżej parków (np. BZN).
 Profil Relacje PM off
kasiak80 lubi ten post.
kasiak80 uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#82 PostWysłany: 02 Sty 2025 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 216 022
Krajów: 26 / 12.6%
Ciekaw jestem tych dni określonych jako "przejazd do....". Jak rozumiem, czas spędzony w aucie, na posiłkach, czynnościach fizjologicznych i organizacyjnych nie pozwala już cokolwiek zwiedzić. W ten sposób podróże (samolotowe i samochodowe) wypełnią znaczną część wakacji. Nie pozostaje nic innego jak wyrzucić z planu Yellowstone i Grand Tenton. Niestety.
kasiak80 lubi ten post.

#83 PostWysłany: 02 Sty 2025 11:35 

Loty: 84
Kilometry: 390 256
Krajów: 21 / 10.1%
Chcesz za dużo, jest to do zrobienia, ale będą dni absolutnie męki. Sam łączyłem na wyjezdzie yellowstone i yosemite, ale po trochę innej trasie i tak mieliśmy 2 dni po 9-10h w samochodzie i nie wspominam ich najlepiej.

dni 2-3-4-5 w zasadzie nie mają sensu, a tym bardziej nadkładanie km do SF, jak już koniecznie chcesz zaliczyć kawałek wybrzeża to i tak bym odpusicl SF

Dzień 2 - przejazd do Santa Barbara, nocleg
Dzień 3 - Przejazd wzdłuż oceanu nocleg w okolicy Morro Bay
Dzień 4- Dalej trasa Big Sur i dojazd do San Francisco
Dzień 5 - San Francisco

Dzień 6 - przejazd do Yosemite - Ja bym tu uderzył z od razu LV, po drodze zaliczając death valley i tak spędzicie cały dzień w samochodzie
Dzień 7 - Yosemite
Dzień 8 - Yosemite i Tioga Road (jak będzie otwarta) i nocleg już przy wyjeździe wschodnim (Lee Vining) - Ja po yosemite bym uderzył nad Lake Tahoe, przejazd z tych okolic do yellowstone to przynajmniej 12h w samochodzie, ty chcesz zrobic trase na 15h (z przerwami wyjdzie więcej), wiec moim zdaniem nie do zrobienia.

Dzień 9 - przejazd w okolice Yellowstone (tam ciężko z noclegami to jeden nocleg i na Yellowstone i Grand Teton) - w West Yellowstone jest sporo noclegow

Dzień 10- Yellowstone
Dzień 11 - Yellowstone
Dzień 12 - Grand Teton - chyba bym się skupił na Yellowstone, bo pare godzin tu nie ma sensu
Dzień 13 - przejazd do Moab - kolejny cały dzien trasy

Dzień 14 - Arches NP i Canyonlands NP - w jeden dzień to nie ma sensu, znaczy chyba ze chcesz tylko zobaczyc

Dzień 15 - Przejazd do Vegas - dorzuć tutaj jeden park z dnia poprzedniego i rusz do vegas po parku
Dzień 16 - odlot

Moja rada sprawdź na google maps czasy dojazdu i kieruj się zasada ze do czasu dodaj te 15% bo tak to działa w usa. Potem pomyśl co będziesz robić przez 12h w samochodzie :P. Wiec ja bym albo skupił się na klasykach Kalifornii plus Utach i okolice, albo odrzucił Kalifornię i pojechał z lv przez parki w Utach do Yellowstone i GT, a wrócił przez Wyoming i zaliczył parki jeszcze w kolorado. 16 dni to jednak mało na wszystko.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#84 PostWysłany: 03 Sty 2025 16:24 

niebieski
Przychylam się do zdania, że jeśli masz priorytet ustawiony na Yellowstone i Yosemite, to odpuść cały początkowy fragment z Bug Sur i SF, i z LV od razu ciśnij do Yosemite. Zyskane w tej sposób dni rozrzuć po parkach zależnie od preferencji.
 Profil Relacje PM off
kasiak80 lubi ten post.

#85 PostWysłany: 03 Sty 2025 21:09 
Awatar użytkownika

złoty
Pogranicze Arizony i Utach i samo Utach chyba najciekawsze i to bym wybrał jako podstawę, podobnie jak wyżej było napisane
 Profil Relacje PM off
kasiak80 lubi ten post.

#86 PostWysłany: 07 Sty 2025 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 216 022
Krajów: 26 / 12.6%
Dokładnie tak jest, w Utah są najwspanialsze miejsca i w okolicach. Ale ponieważ Zion, Bryce były już zwiedzone jest chyba ciśnienie na inne wspaniałe parki. Pomyśl czy nie zrobić jakiegoś innej pętli. Ludzie z tego forum łączyli Yellowstone z pobytami w Colorado (Góry Skaliste, Colorado Springs) i płd. Dakocie. Przelot do Denver zamiast to LV może być w podobnych pieniądzach.

#87 PostWysłany: 07 Sty 2025 16:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak juz jest Yellowstone to można się pokusić o Glacier NP.

Image
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 09 Kwi 2025 09:54 

Wyszedł mi taki plan - ogólnie wiem że sporo, ponad 5000 km, z 2 strony raczej z ekipą, co wiem, że poradzi (ekipa w wieku chyba 5-8 lat zrobiła w podobnym czasie nawet dłuższy roadtrip po Norwegii).

Ogólnie to mój największy problem chyba to połączenie parków w Utah z Yosemite, SF i powrotem z LA - trochę się zastanaiwam, czy jest w ogóle sens spać w SF, czy lepiej zajrzeć tam tylko, a na nocleg poszukać czegoś - ale ogólnie reszta chce to SF zobaczyć, mnie to ani ziębi, ani grzeje.

Data Co Nocleg
Apr 28 Przylot + Las Vegas Las Vegas
Apr 29 Przejazd do Zion, coś tam w okolicy (Zapora Hoovera?), Kolob Canyons, Observation Point Springdale
Apr 30 Zion - Angel's landing, może coś jeszcze Springdale
May 1 Zion - canyon overlook, Bryce Bryce
May 2 Przejazd przez Capitol Reef, może rundka po Canyonlands po drodze Moab
May 3 Arches Moab
May 4 Przejazd przez Monument Valley Tusayan
May 5 Wielki Kanion Laughlin, AZ /Kingman AZ
May 6 Oakhurst, przejazd Tulare, CA
May 7 Sequoia / Kings Canyon Oakhurst/Mariposa?
May 8 Yosemite (upper falls, glacier point?) Mariposa
May 9 San Francisco + outlety San Francisco
May 10 SF, zakupy, przejazd do LA nad ocenaem (jeśli otworzą US 1) Los Angeles
May 11 Los Angeles, pakowanie, wylot
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 09 Kwi 2025 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 539 201
Krajów: 35 / 16.9%
czy plan zaklada wiekszosc czasu w aucie i zwiedzanie parkow z auta, ewentualnie postoj na parkingu na toalete?

jesli tak to nic do dodania ... jesli w planie ma byc jakiekolwiek zwiedzanie to zupelnie nierealistyczny, zwlaszcza 2 dni ponizej:

May 7 Sequoia / Kings Canyon Oakhurst/Mariposa?
May 8 Yosemite (upper falls, glacier point?) Mariposa
 Profil Relacje PM off
QbaqBA lubi ten post.

#90 PostWysłany: 16 Maj 2025 09:20 

Na szczęście nie sugerowałem się postem powyżej i pojechaliśmy wg planu (A przepraszam, odpuściliśmy SF i zamiast tego pojechali nad Pacyfik do Big Sur). Czasu w aucie wyszło rzeczywiście sporo (coś ok. 55h przez 15 dni, 5300 km)- ale duża część tego z rozmysłem, zbaczając na różne scenic byways itp. Jeśli chodzi np. o Sequoia NP, wystarczyło spokojnie czasu, żeby wyjść na Moro Rock, zrobić spacer do 2-3 gajów z największymi drzewami i przejechać dokąd się dało King's Canyon Scenic Byway. Parki takie jak Bryce to też powiedzmy tak na pół dnia zwiedzania (teraz np. pewnie nie spałbym w samym Bryce Canyon City a może gdzieś dalej - choć miedzy Bryce a Torrey chyba słabo z noclegami.

W zasadzie udało się zobaczyć nawet więcej niż zakładaliśmy, a popołudniami spokojnie jeszcze mieć czas na reset w jacuzzi czy zakupy. Ale - tak jak pisałem, ekipa przyzwyczajona do road tripów i raczej zorganiowana.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 16 Maj 2025 20:28 

niebieski
Super, że Ci się udał wyjazd i wróciliście zadowoleni. Ja mam odmienne wrażenia, np. w Bryce chętnie spędzilibyśmy nawet kilka dni. Czasu też mi na wszystko brakowało, przy chyba trochę mniej napiętych programach -może jesteśmy gorzej zorganizowani.
Natomiast z całym szacunkiem to czas w samochodzie to raczej sporo niedoszacowałeś. Wiesz - ktoś to przeczyta i uzna że średnia prędkość przy takim zwiedzaniu 100 km/h to jest coś co się bez problemu wyciąga i zaplanuje tak wyjazd i noc go zastanie na środku pustyni.
100 km/h? No nie. Średnia prędkość z autostrad, dróg lokalnych, miast i parków narodowych? To się nie da. Chyba że po autostradach śmigałbyś 200 km/h, ale tam się tak nie da przecież jeździć. Tam pośrodku pustyni szeryf może zatrzymać za przekroczenie prędkości. A limit do 65 mil na godz. (czyli niewiele ponad 100km/h) to norma na sporej części przelotówek na tej trasie. Coś mi się w tej historii liczby nie zgadzają (swoją drogą pokazywałeś plan na 14 dni, a teraz piszesz o 15?).
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 18 Sty 2026 21:27 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 252 707
Krajów: 24 / 11.6%
srebrny
Jak oceniacie szanse na to, że Yosemite Falls w pierwszych dniach września będą:
a) lekko ciurkały i przez to nie robiły wrażenia
b) będą wyglądały na wyschnięte

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości