Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5437 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254 ... 272  Następna
Autor Wiadomość
#5001 PostWysłany: 22 Mar 2025 14:50 

HON fly4free
Analsix napisał(a):
Cześć !
Zamiast porcelanowych filiżanek napoje były serwowane w papierowych kubkach. Czy to standard w klasie biznes, czy raczej wyjątek?
Zdarza się, gdy np. 1) braknie czystych naczyń na danym sektorze lub omyłkowo nie zostały załadowane do samolotu, 2) są turbulencje, 3) samolot podchodzi do lądowania a ktoś jeszcze prosi o napój. W pozostałych przypadkach powinna być zastawa biznesowa.

Zauważyłem również brak poduszek i koców, które zwykle są oferowane w tej klasie. Czy taka sytuacja jest powszechna, czy też miało to charakter wyjątkowy?
Poduszki i koce są co do zasady oferowane na lotach nocnych. W dzień nie są standardem - można o nie poprosić o ile są na pokładzie.

Kolejna kwestia dotyczy odprawy i transportu. Pasażerowie klasy ekonomicznej byli odprawiani pierwsi na stanowisku dedykowanym klasie biznes. Dodatkowo, podczas transportu busem z samolotu do terminala, pasażerowie klasy ekonomicznej podróżowali tym samym pojazdem co pasażerowie klasy biznes, mimo że to ja byłem podróżującym w wyższej klasie. Czy taka sytuacja jest normalna, czy też miałem do czynienia z wyjątkiem? ( Był podstawiony bus dla business)
Agenci przy odprawie powinni dać pierwszeństwo paxom C / statusowym przy dedykowanym stanowisku, ale w przerwach mogą odprawiać pozostałych żeby przyspieszyć całość procesu.Czasem trzeba więc chwilę poczekać. Transfery wspólnym busem są kompletnie standardowe w całej Europie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#5002 PostWysłany: 24 Mar 2025 11:08 

Loty: 726
Kilometry: 946 014
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
Ryczałt dla lotów parlamentarzystów wynosi już 886 PLN :
https://www.money.pl/gospodarka/poslowi ... 0896a.html
 Profil Relacje PM off  

#5003 PostWysłany: 26 Mar 2025 20:25 

złoty
Nie wiem czy było pisane gdzieś w tym temacie o LO i zmianach na więcej niż 14 dni przed odlotem. Przez formularz, na infolinii i w biurze jest beton i nie chcą zmieniać na loty innymi liniami, jednak jeśli zostawimy rezerwację nieruszoną to 48/24h przed lotem na stronie otwiera się możliwość przebukowania na inne linie.

Link do postu na otwartym: viewtopic.php?f=1498&p=1761747#p1761712
bergamoot lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5004 PostWysłany: 26 Mar 2025 20:34 

HON fly4free
Tym betonem to tak na marginesie wypadałoby się w ogóle jakoś zająć, bo LO wprost łamie prawo tutaj.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#5005 PostWysłany: 26 Mar 2025 20:42 

złoty
@marek2011 a wskaż mi inną linię która na odwołanie z wyprzedzeniem przebukuje na konkurencję. Raczej rzadko się zdarza.

LO świadomie łamie prawo co mi nawet potwierdziła osoba pracująca tam. Wiedzą że do sądu pójdzie 1 na 1000 pasażerów więc wciąż im się to opłaca.

#5006 PostWysłany: 26 Mar 2025 20:51 

HON fly4free
Problemem LO jest izolacja rynkowa: nie są ani częścią dużej grupy, ani żadnego j-v, ani w zasadzie nie mają sensownie bliskiej oraz kompleksowej współpracy z żadnymi innymi liniami na żadnym rynku. Efekt jest taki, że ich praktycznie każde nieregularności skazują na kosztowne zmiany na konkurencję, bo sami są zbyt mali żeby oferować wystarczająco dużo alternatywnych opcji na wielu kierunkach z własnej siatki. Więc ekonomicznie oczywiście rozumiem to podejście, no ale dura lex, sed lex. Plus znany problem braku symetrii w tej sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#5007 PostWysłany: 29 Mar 2025 10:54 

niebieski
Żeby trochę odejść od ciężkiego kalibru tematów na temat naszego krajowego przewoźnika chciałbym zdać świadectwo z lotu Warszawa Seul w klasie ekonomicznej. Prawdę mówiąc nie mogę się nachwalić LOT-U – w porównaniu do odbytych na początku tego roku ling-hauli liniami KLM i Deltą, a także w latach poprzednich wieloma przewoźnikami europejskimi i z poza EU uważam,że produkt Lot-u jest po prostu świetny. Na pewno na całokształt wpływ miało miejsce przy wyjściu awaryjnym, które można bezpłatnie zarezerwować mając bilet – nagrodę, ale obsługa, świetny catering przygotowywany dla lotu w Warszawie (jak na Eco i jedzenie samolotowe to było wybitne), stalowe sztućce, wielokrotne proponowanie napojów podczas lotu i, generalnie, bardzo sympatyczna atmosfera lotu sprawiają, że gdyby siatka naszego narodowego przewoźnika była bogatsza na pewno korzystałbym z nich częściej na długich trasach. W moich oczach to jest zdecydowanie wyższy standard niż wszyscy europejscy przewoźnicy z których korzystałem w ostatnich 10 latach, Turkish czy Etiopian.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#5008 PostWysłany: 30 Mar 2025 22:54 

Chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami z dzisiejszego lotu na trasie LIS-WAW. W Lizbonie jak wsiedliśmy do samolotu okazało się, że w lukach bagażowych jest tyle przedmiotów osobistych (które powinny być pod fotelem), że nie mam gdzie wsadzić mojej torby miejsce znalazłem kilka rzędów dalej. Obsługa nic z tym nie robiła - czy to tak teraz wygląda w LO? W zeszłym roku leciałem z MAD i nie miałem takich problemów. Na odprawie widziałem, że sporo osób miało po 3 pakunki i wchodzili na pokład, ale to jakoś przebolałem.
W WAW miałem przesiadkę do POZ - czas 55 minut, bagaż podręczny. Po wylądowaniu (samolot spóźnił się 10 minut) stanęliśmy na płycie, po kilku minutach podjechały schody i autobus, jednak z niewiadomych przyczyn drzwi nie zostały otwarte i czekaliśmy co najmniej 5 minut zanim zaczęliśmy wychodzić, kilkanaście osób miało przesiadki do regionów około godzinne. Nikt z obsługi nie poinformował, żadnego z pasażerów na jaką bramkę ma się udać tylko stali przy drzwiach i uśmiechali się (w zeszłym roku leciałem LH i podczas lotu były podawane informacje na jakie bramki mają się udać pasażerowie z lotów które były najszybciej bo mieliśmy małe opóźnienie). Podstawione były dwa autobusy jednak oba ruszyły jednocześnie, nikt nie zadał sobie trudu, żeby np. te osoby które mają mało czasu wsadzić do pierwszego autobusu i zawieźć szybciej na terminal. Jak wszyscy wyszli z samolotu (trwało to około 20 minut) pojechaliśmy na terminal i po wyjściu okazało się, że wysadzili nas z autobusu po drugiej stronie terminalu (do POZ mieliśmy wylot z gate3) w tym momencie do odlotu zostało nam 5 minut więc biegiem do stanowiska na miejscu okazało się, że musimy poczekać na bus który zawiezie nas do samolotu stojącego gdzieś na płycie. W sumie odlot opóźnił się o 15 minut.
Nie latam za wiele raptem z 5 razy w roku i tak się zastanawiam, czy to tak powinno wyglądać? Czepiam się? Czy brak tutaj jest odpowiedniego zarządzania?
Już się widziałem jak czekam na następny lot do POZ gdzieś chyba za 3 godziny.
 Profil Relacje PM off  

#5009 PostWysłany: 30 Mar 2025 23:11 

HON fly4free
Chyba przesadnie czepiasz się, bo 1) znalazłeś miejsce na swój bagaż więc było - nigdzie nie jest gwarantowane, że będzie dokładnie centralnie nad głową; 2) zdążyłeś na lot przesiadkowy mimo ciasnej przesiadki; 3) załogi zarówno w LH jak i LO czasem podają informację o bramkach, czasem nie - skoro samolot zatrzymał się na stanowisku oddalonym to nie ma znaczenia, bo zaraz po wejściu do terminala można sobie wszystko szybko ogarnąć na monitorach. Oczywiście lepiej byłoby, gdyby aplikacja LO była bardziej interaktywna i podawała takie informacje na bieżąco jak w innych liniach.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#5010 PostWysłany: 30 Mar 2025 23:20 

-- 30 Mar 2025 22:13 --

oskiboski napisał(a):
Gdyby ktoś liczył na jabłkową drożdżówkę to nie ma :( Są pączki.

ja dostałem dzisiaj jabłkową/szpinakową drożdżówkę, kubek wody i grześka/orzeszki w economy oczywiście

-- 30 Mar 2025 22:20 --

@marek2011 może się czepiam, mogę ogarnąć na wyświetlaczu, ale moim zdaniem powinienem otrzymać informację, czy w ogóle na mnie poczekają i jeżeli tak to ile minut, a tak to biegałem po lotnisku (nie byłem jedyny razem było nas 6 osób) nie mając pewności, że gate jest jeszcze otwarty. Być może bym inaczej podchodził do sprawy, ale lecąc do LIS z POZ we wtorek z powodu mgły nie zdążyłem na przesiadkę (wylot był o 10.00 z WAW do LIS, ja byłem pod bramką o 10.20) i musiałem lecieć przez Amsterdam docierając na miejsce wieczorem i tracąc pół dnia, dlatego jestem trochę przewrażliwiony.
 Profil Relacje PM off  

#5011 PostWysłany: 30 Mar 2025 23:58 
Awatar użytkownika

niebieski
brachol napisał(a):
”…Nikt z obsługi nie poinformował, żadnego z pasażerów na jaką bramkę ma się udać tylko stali przy drzwiach i uśmiechali się…” „…Nie latam za wiele raptem z 5 razy w roku i tak się zastanawiam, czy to tak powinno wyglądać?…”

To chyba dobrze, że się uśmiechali, właśnie tak to powinno wyglądać ;) a tak na serio to od razu po wylądowaniu wchodzisz z telefonu na stronę lotniska i po minucie już wiesz, do której bramki iść na kolejny lot.

#5012 PostWysłany: 31 Mar 2025 00:07 
Awatar użytkownika

niebieski
To nie jest ten przypadek - samolot wylądował o czasie, więc dlatego nie ma informacji od załogi. Załoga przekazuje decyzję koordynacji czy przesiadka jest wg nich OK, krytyczna, albo @negative. Wtedy podaje się nr wyjścia.
Warszawa podobnie jak Lizbona ma swoje ograniczenia, wystarczy niegotowe stanowisko czy inny problem i się korkuje.
Poczekali, dowieźli, a może i państwo miejsce w schowku znaleźli dokładnie nad głową.

Niestety troska o dobrostan pasażera jeśli ściśle związana z klasą podróży.

Jeśli w jakimś katarze lub linii bardzo premium zgłosiłbyś ten problem, załoga krzyknęłaby "yes sir" i przyjechałoby w mig limo. Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5013 PostWysłany: 31 Mar 2025 07:16 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Tylko dlatego, że podróżujesz samolotem, masz być traktowany extra?
Jest wiele saloników cichych, w których żadne informacje nie są słyszalne. Co więcej, trzeba szukać monitora.
Podróżując samochodem również jesteśmy zdani na siebie lub CB, jeżeli ktoś jeszcze tego używa, aby być w miarę na bieżąco z utrudnieniami.
Pamiętajmy. Na lotniskach pracują tylko ludzie a aplikacje żyją swoim życiem. W Bergamo naczekaliśmy się wiele godzin i aplikacja oraz SMS-y w 100% nie oddawały rzeczywistych godzin finalnego odlotu.
 Profil Relacje PM off  

#5014 PostWysłany: 31 Mar 2025 07:24 

OK, czyli rozumiem, że dopóki załoga nie informuje, że trzeba się spieszyć, albo, że już nie mam po co się spieszyć to nie muszę biegać po lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#5015 PostWysłany: 31 Mar 2025 08:39 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 643
Kilometry: 1 392 762
Krajów: 83 / 38.8%
@brachoo dostałeś drożdżówki bo wtedy był tłusty czwartek..

#5016 PostWysłany: 31 Mar 2025 17:10 

srebrny
Kraków - PLL LOT z codziennymi lotami do Paryża-Orly

https://stooq.pl/n/?f=1671570
 Profil Relacje PM off  

#5017 PostWysłany: 08 Kwi 2025 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 1457
Kilometry: 3 007 565
Krajów: 130 / 60.8%
platynowy
Chcę sobie kupić bilet na TATL w LOT na stronce ale nie w najniższej klasie rezerwacyjnej tylko w takiej, z której da się zrobić upgrade do premium za 1 voucher. Ostatnio odbiłem się od klasy L gdzie już życzą sobie 2 vouchery. Ale jak to sprawdzić podczas procesu rezerwacji co dostaniemy na końcu? Bo etix z klasą przychodzi dopiero po zakupie. Jakieś pomysły oprócz telefonu do call centre?

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#5018 PostWysłany: 08 Kwi 2025 10:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Na matrixie można sprawdzic
 Profil Relacje PM off
hiszpan uważa post za pomocny.

#5019 PostWysłany: 08 Kwi 2025 10:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@hiszpan przecież to widać w momencie kupowania na www LO.

Kliknij "sprawdź szczegóły taryfy" i voila
Jeżeli zależy Ci na wyższej, trzeba zadzwonić na CC LO, wystawią w pożądanej klasie bez dopłat za obsługę na infolinii.

Załączniki:
Zrzut ekranu 2025-04-8 o 10.40.12.png
Zrzut ekranu 2025-04-8 o 10.40.12.png [ 107.36 KiB | Obejrzany 1240 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#5020 PostWysłany: 08 Kwi 2025 11:38 
Awatar użytkownika

Loty: 1457
Kilometry: 3 007 565
Krajów: 130 / 60.8%
platynowy
Dobra, przegapiłem. Rzeczywiście jest. No to pytanie za 100 punktów - od jakiej klasy LOTowi wystarczy jeden voucher bo ilości mil potrzebnej na upgrade znalazłem na stronce MM?

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"

Ostatnio edytowany przez hiszpan, 08 Kwi 2025 11:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5437 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254 ... 272  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości