Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Mar 2025 22:03 
Awatar użytkownika

Loty: 383
Kilometry: 876 052
Krajów: 106 / 49.3%
niebieski
relacja usunięta

Ostatnio edytowany przez Iza N. 28 Lut 2026 13:20, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
17 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#2 PostWysłany: 14 Mar 2025 22:07 

niebieski
Bardzo ciekawa relacja z dużą ilością praktycznych informacji. Jak udało się Wam wjechać do Lesotho?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Mar 2025 22:46 
Awatar użytkownika

niebieski
relacja usunięta

Ostatnio edytowany przez Iza N. 28 Lut 2026 13:20, edytowano w sumie 4 razy
 Profil Relacje PM off
17 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 15 Mar 2025 16:23 

Loty: 1135
Kilometry: 1 133 873
Krajów: 98 / 45.6%
platynowy
@Iza N. Na tej wycieczce byliście:
https://www.getyourguide.com/sani-pass- ... c42082a095
Ile dodatkowo kosztował wjazd do Lesotho?

#5 PostWysłany: 15 Mar 2025 17:05 
Awatar użytkownika

Loty: 785
Kilometry: 1 163 658
Krajów: 92 / 42.8%
HON fly4free
Są ludzie, którzy zwiedzają to samo co inni i wrzucają takie same fotki, tylko jedni trochę lepsze inni trochę gorsze, jeszcze inni ze spadającymi klocami.

Roboczo nazwę to syndromem Mona Lisy - w tym samym Luwrze można obejrzeć równie dobre, a czasem i ciekawsze dzieła bez stania w absurdalnej kolejce, a w samym Paryżu bez spotkania dzikich tlumów, można zobaczyć takie cuda, że przez głowę przechodzi tylko myśl "jacy ci turyści są głupi" i jakie szczęście, że jest UNESCO, które przygotowało dla nich ofertę.

Podróżuję dość dużo, długo szukałem tego po co to robię i zdaje mi się, że już wiem. Te klocki przypadkowo są bardziej oryginalne i unikalne niż zwierzęta w parkach, przy czym mają znaczącą wartość artystyczną.

Lubię zwierzęta, kotki, pieski, lubię wodę i drzewa, góry też ale tylko oglądać. Zresztą pewnie i tu na forum kilkukrotnie pisałem, że beton najlepiej prezentuje się z zielenią.

Nadal jednak ludzie wydają mi się ciekawski, zwłaszcza że w afrykańskich krajach, w których byłem świetnie się z nimi rozmawia - jakoś łatwo o znacznie więcej niż smoltok. Co więcej stolice czy metropolie dają możliwość znacznie lepszego poznania życia współczesnej ludności odwiedzanych państw niż parki narodowe lub, co gorsza zwiedzanie plemion. Zwierzątka kiedyś jeszcze zobaczę, gdy pojadę w innej konfiguracji, choć jeśli wybiorę się z dziećmi one betonowe klocki też każą sobie pokazać.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Mar 2025 17:36 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 524 827
Krajów: 84 / 39.1%
srebrny
pabien napisał(a):
Są ludzie, którzy zwiedzają to samo co inni i wrzucają takie same fotki, tylko jedni trochę lepsze inni trochę gorsze, jeszcze inni ze spadającymi klocami.
.

Daj się dziewczynie nacieszyć wyjazdem :). Faktycznie może zdjęcie pingwina z głową w lewo, głową w prawo, później z głową zadarta do góry nic nie wnosi, ale ja wyczuwam radość autorki 8-) No i jednak trzeba włożyć prace w to aby napisać relacje.

Co do sztuki i Mona Lisy choć to jest OT. Pełna zgoda. Korytarz przed tym obrazem jest bardzo podobny obraz. Nie pamiętam kogo ani dokładnie jaki, ale powiedzmy... jakaś dama z owieczka czy inną kózką. No i właśnie przyznaje ze jestem ignorantem w tych kwestiach, ale nie rozumiem kto decyduje i na jakich zasadach ze jakiś obraz uznaje się za wybitne, oglądają go miliony, a ten obok nie jest zauważony.

Ostatnio edytowany przez DAD, 15 Mar 2025 20:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 15 Mar 2025 18:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Normalnie bym nie pisał, ale zostałem wywołany do tablicy.

Ale tak, jeśli ktoś ma radość z wycieczki to fajnie, a dalej pisząc jeśli ktoś ma radość z tego, że ktoś ma radość to jeszcze lepiej. Źle jest, gdy ktoś ma radość z czyjegoś cierpienia lub ktoś cierpi aby radować mógł się ktoś, ale tu raczej nie mamy takiej sytuacji
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.

#8 PostWysłany: 15 Mar 2025 19:44 
Awatar użytkownika

złoty
@pabien, nie "marudź" ;) , ja bym był dumny, że to akurat mnie wybrano do porównania, ja nie zostałem wywołany ale ponieważ byłem tam 2 razy i to całkiem niedawno, to nie mogę się zgodzić z opisem jedzenia, jest absolutnie fantastyczne i to nie tylko steki ale i owoce morza i ostrygi z miejscowymi winami, a i wiele innych pochodzących z różnych krajów i kultur o czym można się przekonać na ich tygodniowych targowiskach, jak ktoś ma wątpliwości to mogę wrzucić całą masę zdjęć, chociaż mi się nie chce, :roll: ,
Natomiast co do pisania, to jak najwięcej takich relacji jak już któraś @Iza N., myślę że pomogła bardzo wielu ludziom np relacja z victoria falls, cieszę się, że chce pisać a nie tylko pytać czy rozdzielają w samolocie albo czy będzie coś do jedzenia :x
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.

#9 PostWysłany: 15 Mar 2025 19:51 

Loty: 119
Kilometry: 308 596
Krajów: 38 / 17.7%
I właśnie przez takich jak "pabien" potem ludzie nie piszą relacji. Ktoś włożył serce i czas w napisanie relacji, w organizacje wyjazdu, zarobił na wyjazd i się z tego cieszy i chce się podzielić swoimi doświadczeniami. Nie każdemu ma się wszystko podobać. Z tych różnych relacji, doświadczeń można potem sobie samemu wyrobić zdanie i tak zaplanować wyjazd bazując na innych doświadczeniach aby jemu było fajnie. RPA jest fantastyczne - dzisiaj bym wrócił. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 15 Mar 2025 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 779
Kilometry: 1 318 404
Krajów: 98 / 45.6%
srebrny
pabien napisał(a):
Normalnie bym nie pisał, ale zostałem wywołany do tablicy.

Ale tak, jeśli ktoś ma radość z wycieczki to fajnie, a dalej pisząc jeśli ktoś ma radość z tego, że ktoś ma radość to jeszcze lepiej. Źle jest, gdy ktoś ma radość z czyjegoś cierpienia lub ktoś cierpi aby radować mógł się ktoś, ale tu raczej nie mamy takiej sytuacji

Niezły bełkot, ale jak "normalnie byś nie pisał", skoro 2 posty wcześniej wypowiedziałeś się szeroko, niepytany, nie na temat i nie rozumiem, po co? (post z godz. 16:05)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 15 Mar 2025 20:27 

Loty: 138
Kilometry: 236 261
Krajów: 45 / 20.9%
srebrny
Ja też bym wróciła i tak mi się nawet tęskni :D
@Iza N.zazdroszczę Ci tych kotów :) Jak my jeżdziliśmy po Krugerze, to wszyscy się zatrzymywali i pytali czy widzieliśmy koty :lol:
I też twierdzę, że następnym razem polecę w pażdzierniku :D
Iza N. lubi ten post.

#12 PostWysłany: 15 Mar 2025 20:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
sko1czek napisał(a):

Niezły bełkot, ale jak "normalnie byś nie pisał", skoro 2 posty wcześniej wypowiedziałeś się szeroko, niepytany, nie na temat i nie rozumiem, po co? (post z godz. 16:05)

Nie wiem czemu Twój rozum nie byl w stanie sięgnąć do pierwszego wpisu autorki relacji, wtedy raczej byś powstrzymał się od tego komentarza.

Choć może moja reakcja na "betonowe klocki" była zbyt ostra, jeśli tak to najmocniej przepraszam @Iza.N.

Bo to były bardziej generalne uwagi o podróżowaniu, a widzę, że mogło to zostać odczytane inaczej. Poza tym jednak samo odwiedzenie osiedla socjalnego, to czego dowiedziałem się od jego mieszkanki, późniejsza dyskusja z Pindą i jego szefem to były duże rzeczy, dla nich samych warto było wsiąść do samolotu
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.

#13 PostWysłany: 16 Mar 2025 13:32 
Awatar użytkownika

niebieski
relacja usunięta

Ostatnio edytowany przez Iza N. 28 Lut 2026 12:38, edytowano w sumie 5 razy
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 16 Mar 2025 14:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ależ ja lubię kotki i pieski, tu w ogóle nie było lekceważenia.

Po napisaniu zdałem sobie sprawę z tego, że mój wpis może zostać odebrany personalnie, przeprosiłem za to, ale go nie skasowałem, bo byłoby jednak glupio

I dla wytłumaczenia - napisałaś oprócz tego o czym wspomniałaś jeszcze jedno - o niechęci jeżdżenia do "betonowych klocków" i o to zdanie mi chodziło. Bo po pierwsze to jest bardzo dobra i wybitna architektura, a po drugie w mojej relacji było sporo o ludziach . Bez tego zdania wszystko byłoby OK.

Dalszych uwag prawdę mówiąc nie rozumiem, więc nie odniósł się do nich
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Mar 2025 14:11 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 524 827
Krajów: 84 / 39.1%
srebrny
Ty mnie tutaj @Iza N.nie prowokuj :lol: Ja raczej stanąłem w Twojej obronie przecież :)

Relacji nie czytałem jeszcze ale to zrobie. Raz ze doceniam ze ktoś pisze i wkłada w to prace, bo sam pisze wiec wiem ze jednak trzeba cos z siebie dać, a dwa ze nie byłem tam wiec się mi tez przyda.

Ze zdjęciami to jest tak, ze czasami ktoś wkłada 8 zdjęć tego samego ujęcia niemal w sekwencji, a one juz niczego nie wnoszą. Pingwin wybrany przypadkowo ;) Mnie się zdjęcia podobają.
Nie pisałem ze relacja nic nie wnosi, ani tak nawet nie pomyślałem :)
Iza N. lubi ten post.

#16 PostWysłany: 16 Mar 2025 14:21 

niebieski
Do usunięcia.

Ostatnio edytowany przez podróżnik23, 17 Mar 2025 19:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
mateuszmtx lubi ten post.

#17 PostWysłany: 16 Mar 2025 14:40 

złoty
Tak sobie czytam ten wątek i dyskusję pod nim i przypomniał mi się esej Olgi Tokarczuk o ciężkiej chorobie dosłowności.

A relację @Iza N. przeczytałem i obejrzałem z przyjemnością i nie wykluczam, że zostanie jakąś inspiracją przy rozważaniu kierunków na kolejne wyjazdy. Jakoś tak mam, że lubię i zwierzęta, i krajobrazy, i architekturę, i small talki z miejscowymi też :-)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 16 Mar 2025 18:40 
Awatar użytkownika

niebieski
relacja usunięta

Ostatnio edytowany przez Iza N. 28 Lut 2026 12:38, edytowano w sumie 4 razy
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Mar 2025 21:04 
Awatar użytkownika

złoty
Jeśli jednak by Koleżanka mogła nie usuwać tej - przyjemnej i przydatnej - relacji, byłbym zobowiązany.
Iza N. lubi ten post.

#20 PostWysłany: 17 Mar 2025 04:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W ogóle się nie przejmuj. To Twoja relacja i myślę, że spokojnie możesz poprosić moderację o skasowanie komentarzy.

W ten sposób będziesz mieć toitoi - i zasięgi i relację bez negatywnych emocji (hihi)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości