Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#5041 PostWysłany: 05 Mar 2025 17:37 

srebrny
Na chłopski rozum wszystko co nie jest opłacane przez ubezpieczyciela samochodu jest opłacane przez PKO, bo wszystko stanowi "excess" (do limitu). Jednak w prawie chłopski rozum nie działa najlepiej.
Ktoś likwidował taką szkodę?
 Profil Relacje PM off
paweł p lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#5042 PostWysłany: 05 Mar 2025 17:40 
Awatar użytkownika

Loty: 429
Kilometry: 762 536
Krajów: 80 / 37.4%
HON fly4free
Przy szkodzie związanej z uszkodzoną felgą zwrócili bez problemu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5043 PostWysłany: 05 Mar 2025 17:53 

złoty
@robespierre widzę, że lubi "mieszać" w kwestii ubezpieczenia kart PKO ;) ciekawe...
Uszkodzenia auta do kwoty opisanej w OWU dla kart PKO będą opłacone przez Ubezpieczyciela, czy to szyby, koła czy lusterko, to, że nie obejmuje ich zapis o "górnej granicy wkładu własnego" nie ma znaczenia - tak przykładowo przy VI:
Umowa z wypożyczalnią z wkładem własnym 2000 EUR z wyłączeniem szyb to:
- jeśli uszkodzi się szyba za 1876 EUR to tyle zwróci PKO a jeśli szyba kosztuje 2798 EUR to PKO zwróci 2400 EUR bo szyba nie ma ograniczenia granicy wkładu własnego, gdyby miała to płaciłbyś do 2000 EUR i tyle zwróciłoby PKO a resztę pokryło ubezpieczenie wypożyczalni (które w tym przykładzie nie obejmuje szyb)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#5044 PostWysłany: 06 Mar 2025 00:17 

lluukk napisał(a):
@robespierre widzę, że lubi "mieszać" w kwestii ubezpieczenia kart PKO ;) ciekawe...
Uszkodzenia auta do kwoty opisanej w OWU dla kart PKO będą opłacone przez Ubezpieczyciela, czy to szyby, koła czy lusterko, to, że nie obejmuje ich zapis o "górnej granicy wkładu własnego" nie ma znaczenia - tak przykładowo przy VI:
Umowa z wypożyczalnią z wkładem własnym 2000 EUR z wyłączeniem szyb to:
- jeśli uszkodzi się szyba za 1876 EUR to tyle zwróci PKO a jeśli szyba kosztuje 2798 EUR to PKO zwróci 2400 EUR bo szyba nie ma ograniczenia granicy wkładu własnego, gdyby miała to płaciłbyś do 2000 EUR i tyle zwróciłoby PKO a resztę pokryło ubezpieczenie wypożyczalni (które w tym przykładzie nie obejmuje szyb)

No, czyli w tej wyboldowanej sytuacji jesteś ponad półtora tysiąca w plecy - chyba, że oprócz (lub po prostu zamiast) ubezpieczenia w karcie masz jeszcze pełne od pośrednika pokrywające wszystko. Natomiast pytanie, czy to nie jest martwienie na zapas - z drugiej strony niektórzy próbują tu imputować, że KLka musi być na wiele milionów, "bo a nuż" ;)
 Profil Relacje PM off  

#5045 PostWysłany: 06 Mar 2025 00:28 

złoty
@robespierre tak w w/w sytuacji jestem w plecy, oczywiście pod warunkiem, że wynajmę Ferrari ;) bo w normalnym samochodzie w limicie 2400 EUR powinienem się zmieścić nawet jeśli rozwalę 3 szyby :)
dlatego zawsze powtarzam - ubezpieczenie dobieramy pod siebie - mi moje ubezpieczenia do kk wystarczają w 100% w zakresie, który jest mi znany.
 Profil Relacje PM off  

#5046 PostWysłany: 06 Mar 2025 00:32 

lluukk napisał(a):
@robespierre tak w w/w sytuacji jestem w plecy, oczywiście pod warunkiem, że wynajmy Ferrari ;) bo w normalnym samochodzie w limicie 2400 EUR powinieno się zmieścić nawet jeśli rozwalimy 3 szyby :)
dlatego zawsze powtarzam - ubezpieczenie dobieramy pod siebie - mi moje ubezpieczenia do kk wystarczają w 100% w zakresie, który jest mi znany.

Czyli odwróciliśmy ostatnią dyskusję, gdzie to wielomilionowa KLka była tym Ferrari ;) (podobne prawdopodobieństwo) Lubię takie dyskusje, serio, są świetne z punktu widzenia ekonomii behawioralnej / psychologii ;)
 Profil Relacje PM off  

#5047 PostWysłany: 06 Mar 2025 00:37 

złoty
@robespierre podałem absurdalnie wysokie koszty szyby - tylko by uzmysłowić zasadę działania i właśnie do tych kosztów się doczepiłeś (a wyjaśnienie zasady Cię nie zainteresowało), zapewniam Cię, że ubezpieczenia jakie mam pokryją mi szkody w aucie jakie wypożyczam :) i każdemu radzę tak skalkulować ;) no chyba, że ktoś lubi poteoretyzować o stratach "jakie by mógł mieć gdyby stało się tak jak sobie założył ponad to jak jest ubezpieczony" Nie obraź się ale chyba więcej nie będę z Tobą dyskutował - szkoda naszego czasu. Oczywiście zawsze można kupić pełne ubezpieczenie w wypożyczalni za ciężkie pieniądze - jak kto lubi.
 Profil Relacje PM off  

#5048 PostWysłany: 06 Mar 2025 00:51 

lluukk napisał(a):
@robespierre podałem absurdalnie wysokie koszty szyby - tylko by uzmysłowić zasadę działania i właśnie do tych kosztów się doczepiłeś (a wyjaśnienie zasady Cię nie zainteresowało), zapewniam Cię, że ubezpieczenia jakie mam pokryją mi szkody w aucie jakie wypożyczam :) i każdemu radzę tak skalkulować ;) no chyba, że ktoś lubi poteoretyzować o stratach "jakie by mógł mieć gdyby stało się tak jak sobie założył ponad to jak jest ubezpieczony" Nie obraź się ale chyba więcej nie będę z Tobą dyskutował - szkoda naszego czasu. Oczywiście zawsze można kupić pełne ubezpieczenie w wypożyczalni za ciężkie pieniądze - jak kto lubi.

Szybko się irytujesz, a nawet nie zaczęliśmy się obrażać jak na standardy internetowe ;) Cóż, tak to właśnie wygląda - pełne ubezpieczenie bez wyłączeń to jest właśnie odpowiednik KLki na wiele milionów, o którym dyskutowaliśmy tydzień temu ;) (gdzie też było teoretyzowanie co by się stało, gdyby jednak nie starczyło) Czyli coś na wypadek tego 1%, albo i mniej prawdopodobieństwa wystąpienia jakiegoś skrajnego zdarzenia. Ergo możemy się finalnie dogadać, że zarówno to z VI / MCP jest ok i nie ma się co przejmować skrajnymi sytuacjami, jak i 1 mln. KL też będzie analogicznie ok ;)
 Profil Relacje PM off  

#5049 PostWysłany: 06 Mar 2025 04:49 

Loty: 110
Kilometry: 239 094
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
Misiatek napisał(a):
czy ktoś wie może, czy ubezpieczenie z VI obejmuje rejs wycieczkowcem (po Europie)? ja się nie doczytalem. widzę, że piszą odrebnie tylko o jachtach czarterowanych.
Przed pierwszym rejsem dzwoniłem pytać o to i usłyszałem że VI pokrywa cały świat, czyli również pobyt na wycieczkowcu.

A teraz z innej beczki bo zanim zacznę wertować owu może ktoś przerabiał:

Jesteśmy na rejsie na Pacyfiku, dzisiaj powinniśmy być w Brisbane ale tam zamknięto port. Początkowo mówiło się o 1-2 dniach opóźnienia, ale aktualnie to będzie ponoć 3 dni. To już wpływa na nasze dalsze loty. Domyślam się, że ubezpieczenia skrócenia podróży się nie łapie ponieważ to dokładnie odwrotna sytuacja czyli wydłużenie podróży o kilka dni z powodu pogody uniemożliwiającej dotarcie na lot?
Cały czas liczę na anulację niedzielnego odcinka, co rozwiąże wiele problemów
 Profil Relacje PM off
Misiatek lubi ten post.

#5050 PostWysłany: 06 Mar 2025 09:15 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
robespierre napisał(a):

No, czyli w tej wyboldowanej sytuacji jesteś ponad półtora tysiąca w plecy - chyba, że oprócz (lub po prostu zamiast) ubezpieczenia w karcie masz jeszcze pełne od pośrednika pokrywające wszystko. Natomiast pytanie, czy to nie jest martwienie na zapas - z drugiej strony niektórzy próbują tu imputować, że KLka musi być na wiele milionów, "bo a nuż" ;)

Są jeszcze inne opcje dla zabezpieczenia się w tej wyboldowanej sytuacji niż "oprócz albo zamiast ubezpieczenia na karcie posiadanie pełnego od pośrednika" - to nie jedyna opcja. Chociażby jak najbardziej realny przypadek podróży w dwie osoby, z których każda ma kartę i każda jest ubezpieczonym dzięki swojej karcie jak i karcie tego drugiego, dzięki spełnieniu stosownej definicji z OWU. Tak więc wtedy, w tej hipotetycznej wyboldowanej sytuacji, suma ubezpieczeń bez problemu pokryje koszt ale w innej, nieopisanej i niewyboldowanej tutaj na forum, może nie pokryć.

Można zapytać a co będzie, jeśli jednak koszt przekroczy sumę z dwóch kart? Będzie to samo, co w przypadku gdy jakikolwiek koszt przekroczy sumę ubezpieczenia w sytuacji, gdy jest ona określona a nie nielimitowana. Ubezpieczyciel zapłaci do wysokości limitu a reszta leży po stronie poszkodowanego. Koszt leczenia i assistance w wysokości 35 mln. to też limit, chociaż wysoki. Wg mnie każdy, kto wybiera polisę powinien ocenić, jakie sumy są mu potrzebne. Jeden oceni, że wystarczy mu 2500 Euro udziału własnego, inny że nie. Albo oceni, że koszty leczenia 1 mln zł, zwłaszcza przy obecnym kursie USD, są wystarczające a inny oceni, że preferuje przynajmniej podwojoną wartość, zwłaszcza w sytuacji, gdyby kurs skoczył do 5 zł za USD tak jak 3 lata temu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5051 PostWysłany: 06 Mar 2025 10:06 

srebrny
@Przemm
Absolutnie się z Tobą zgadzam. Każdy ocenia pod swoje potrzeby.
Oczywiście, że każde ubezpieczenie można zdublować i kupić nawet 5x all risks w różnych instytucjach, tylko po co?
IMO ubezpieczenie w VI jest wystarczające w 99% przypadków wynajmu eco/standard samochodu w dowolnym kraju na świecie. Ile może kosztować wymiana szyby czy koła/opony? Bez przesady. Czasami wartość wynajmowanego samochodu zbliżona jest do kwoty excess VI. ;) W tym ubezpieczeniu są inne pozycje, które mogą wydawać się czasami trochę niskie i nie jest to bynajmniej excess wynajmowanego samochodu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5052 PostWysłany: 07 Mar 2025 18:04 

niebieski
Dzisiaj ja padłem ofiarą kradzieży danych karty - ewidentnie uratował mnie już dawny mój zwyczaj, że od początku jak była taka możliwość używałem CVV dynamicznego. A tutaj na kwotę zerową schodziły transakcje z adnotacją "nieprawidłowy kod CVV". Kiedyś podawałem ten stały jak nie było możliwości, ale od czasu jak do Infinite to wprowadzili to tylko dynamiczny.
Nie mam pojęcia jaką drogą dane wyciekły - może ktoś ma jakąś teorię? :shock:
Płaciłem ostatnio co prawda za Booking tą kartą, ale to była płatność przez Booking - ktoś miał podobny przypadek?

Transakcje:
5:30 rano -> 0,00 CHF, Miejsce: fb.me/ads
6:04 rano -> 0,000 AUD, Miejsce: tutaj nr telefonu z kierunkowym Australii
Wreszcie po godzinie 11:00 rano -> WallMart.CA Mississauga, Canada.

Po tej ostatniej przyszedł automatycznie sms, że karta czasowo zastrzeżona i zadzwonił automat z pytaniami - ale połączyłem się z pracownikiem i kartę zastrzegłem.

Pytanie: Czy we Francji bankomaty mają funkcję zbliżeniową, bo nowa karta póki co tylko w telefonie w Portfelu Google?
 Profil Relacje PM off  

#5053 PostWysłany: 07 Mar 2025 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
a to nie jest tak, że booking bardzo często przekazuje dane karty bezpośrednio do hotelu?
 Profil Relacje PM off  

#5054 PostWysłany: 07 Mar 2025 18:29 

niebieski
Chyba tylko wtedy jeśli płatność obsługuje Hotel(?) - a tutaj płaciłem w momencie rezerwacji za ofertę bezzwrotną plus używałem Portfela Bookinga. Jako akceptanta też widzę Booking na wyciągu.
Czy się mylę?
 Profil Relacje PM off  

#5055 PostWysłany: 07 Mar 2025 18:34 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Próbowałem użyć karty Infinite w Anglii do płatności za pociągi - contactless - czyli przykłada się kartę do czytnika na początku i na końcu podróży, a kolej/autobusy/metro to sobie rejestruje i potem obciąża w zależności od rzeczywistego użycia.

Karta nie została zaakceptowana - świeciło się czerwone światełko, bramka się nie otwarła. Inna karta z innego banku (debetowa) przeszła bez problemu.

Nie widziałem w IKO żadnego śladu po tych próbach.

Zgłosiłem reklamację do PKO.

Ostatnio edytowany przez piotrkr, 07 Mar 2025 18:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5056 PostWysłany: 07 Mar 2025 18:39 

niebieski
Ale to identycznie jak Infinite przy płatności za autostrady we Francji - też nie działa, nikt nie wie czemu, reklamacja nic nie dało. Włożenie karty fizycznie do czytnika też nic nie zmieniło.
Debetówka - też z PKOBP - przeszła bez problemu.
Czeski film.

Tyle że ja o coś innego pytałem :)
 Profil Relacje PM off  

#5057 PostWysłany: 07 Mar 2025 18:44 

niebieski
Tak, to była Infinite (dopisałem). To nie była odpowiedź na twojego posta.
Zobaczymy co PKO odpowie. Moim zdaniem trzeba ich męczyć - niech naprawią albo wyjaśnią, może jest jakiś powód.
 Profil Relacje PM off  

#5058 PostWysłany: 07 Mar 2025 18:44 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 920
Krajów: 2 / 0.9%
Czy jeżeli moja żona ma kartę platinium w PKO i będąc z nią w podróży wynajmiemy auto na mnie, to te 1500 euro obowiązuje?
 Profil Relacje PM off  

#5059 PostWysłany: 07 Mar 2025 18:47 

niebieski
Na tej drugiej karcie, gdzie to przeszło, w historii jest operacja "Weryfikacja karty. Sprzedawca sprawdził ważność karty". Może PKO nie obsługuje tego typu operacji.
 Profil Relacje PM off  

#5060 PostWysłany: 07 Mar 2025 18:58 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
PriorytetyowyBogdan napisał(a):
Czy jeżeli moja żona ma kartę platinium w PKO i będąc z nią w podróży wynajmiemy auto na mnie, to te 1500 euro obowiązuje?

Na to Ci nie odpowiem ale zaskakuje fakt, że zaaprobowali kartę nie należącą do wynajmującego.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości