Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ceny biletów RT i OW
#1 PostWysłany: 13 Lis 2012 12:43 

Cześć,
zauważyłem wczoraj coś dla mnie dziwnego. Poszukiwałem lotu na trasie WAW - TLS w jedną stronę. I znalazłem - KLM z przesiadką w AMS w cenie, uwaga, 2260 zł. Z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje RT na ten sam dzien wylotu oraz powrót w dacie dowolnej (jakieś 20 dni później) bilet na skyscanner.pl kosztuje, uwaga, 700 zł.

I teraz pytanie - gdzie tu logika? Chyba mój mały móżdżek tego nie pojmuje :(

Tutaj screeny:
http://imageshack.us/photo/my-images/853/76307824.png/ OW
http://imageshack.us/photo/my-images/821/37133822.png/ RT

P.S. Mam nadzieję, że to dobry dział.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 13 Lis 2012 15:32 
Awatar użytkownika

niebieski
W liniach tradycyjnych to normalna sprawa, że OW jest droższy od RT.

#3 PostWysłany: 13 Lis 2012 16:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Chaykin napisał(a):
W liniach tradycyjnych to normalna sprawa, że OW jest droższy od RT.

że to tradycja, to jedno, ale pytanie - jaki to ma sens ?
sam kiedyś miałem podobny wątek założyć

zakładając że bilet RT kosztuje 10 petrodolarów, rozumiałbym, gdyby one way kosztował 7 czy nawet 9
ale po co kosztuje >10 ? na chłopski rozum to się linii lotniczej nie kalkuluje
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Ceny biletów RT i OW
#4 PostWysłany: 13 Lis 2012 16:56 

niebieski
Kalkuluje.

Na 2 sposoby mozna to rozłożyć:

1) cena realna wyliczona jest na RT. Więc jak ktoś kupi OW to linia zarobi sobie extra. Dodatkowo większość biletów sprzedawana jest jako RT.

2) RT pozwala na lepsza strategie. Wiadomo jakie oblozenie bedzie, nie bedzie wolnych przelotow które reasumujac są bardziej stratę niż RT.

I pewnie wiele innych powodów by sie znalazło ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Lis 2012 17:50 
Awatar użytkownika

Jeszcze raz napiszę - ceny biletów dyktuje popyt i podaż. linie lotnicze wiedzą, że szukający biletu one way są zwykle w jakimś nagłej sytuacji życiowej i są gotowi zapłacić więcej (uciekają z kraju. ewentualnie osoby takie nie orientuja się jak działają linie lotnicze i za to będą musiały słono zapłacić.
Dodatkowo sprzedająć bilety return gwarantują, ze będą mogli pokazać lepsze wyniki - więcej sprzedanych miejsc.

#6 PostWysłany: 13 Lis 2012 17:51 

Zbanowany
niebieski
jacek69 napisał(a):
Bardzo rzeczowa i trafna analiza

A ja jej z kolei nie rozumiem.
Zwłaszcza punktu 2, bo skoro ktoś kupi bilet OW z punktu A do punktu B, ktoś inny RT z punktu B do punktu A, a jeszcze inna osoba bilet RT z punktu A do punktu B, to linia również będzie mogła dobrze zaplanować obłożenie i ustalać strategię cenową dla pozostalych biletów w danej dacie.
Ponieważ bilety RT mają rózne daty powrotu, więc bardzo rzadko zdarzy się sytuacja, że z punktu A do punktu B leci tyle samo osób co z powrotem z punktu B do punktu A (chyba, że samolot zawsze jest pełny).
Jakoś linie czarterowe potrafią sprzedawać wolne miejsca OW w dość rozsądnych cenach (jak chociażby ogłaszający się tutaj TUI), to nie rozumiem, dlaczego linie tradycyjne tego nie mogłyby robić i argumentacja kolegi 3 posty wyżej mnie zupełnie nie przekonuje.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Lis 2012 18:11 
Awatar użytkownika

niebieski
rw30 napisał(a):
że to tradycja, to jedno, ale pytanie - jaki to ma sens ?

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o $.

#8 PostWysłany: 15 Lis 2012 13:35 

Dzięki za odpowiedzi, w sumie przemawia do mnie argument za zarabianiem na potrzebujących szybko wyjechać w jedną stronę...
Jak widać bardziej się opłaca kupić bilet powrotny i nie skorzystać z niego. Zapamiętam to sobie :)
Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości