Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#5021 PostWysłany: 01 Mar 2025 11:16 

niebieski
piwili napisał(a):
Mam VI, zapytałem na infolinii o kartę dodatkową. Konsultant spytał o dochody, wprowadził do systemu i po chwili odpowiedział, że jako dodatkową może zaproponować tylko MC Platinum. Czy w przypadku karty dodatkowej jest podobnie jak z główną: z czasem można zwiększać limit, aby potem przejść na VI? Ktoś tak próbował?
Czy może lepiej popracować na zdolnością kredytową? Mogę zamknąć jedną kredytówkę, której praktycznie nie używam i poczekać na lepsze finansowo miesiące :-)

Wracam do tematu, aby bo wtedy byłem zajęty innymi sprawami i odłożyłem to co radzili koledzy, czyli dzwonienie na infolinię, aż trafię na "ogarniętego" konsultanta na później. Może moje doświadczenia komuś się przydadzą.
Niedawno zadzwoniłem ponownie i usłyszałem, że lepiej jakbym zwrócił się do swojego opiekuna, bo przez infolinie to kłopotliwe, gdyż musiałaby mi czytać dużo długich dokumentów i w ogóle nie wiadomo, czy ta karta pojawiłaby jej się w systemie. Bo to różnie bywa: czasem się pojawiają, czasem nie. Potwierdzałoby by to co ktoś wcześniej pisał, żeby dzwonić do skutku, ale wygląda na to że to jednak nie zależy od "ogarnięcia" konsultanta, tylko po prostu przez infolinię jest inna procedura niż przez opiekuna.
Opiekun to dla mnie była ostateczność, bo ostatnio miałem zupełnie świeżego pracownika, który nic nie wiedział, o wszystko musiał pytać, popełniał pomyłki, więc zrobienie czegokolwiek trwało długo. Teraz mam nowego - dzwonię, przedstawiam sprawę i słyszę od niej, że w ogóle nie ma czegoś takiego jak "karta dodatkowa", każdy ma swoją i żona musi mieć zdolność i wystąpić o nią sama. :lol: Zapewniam panią, że jest inaczej, nie wygląda na przekonaną, ale mówi, że zapyta kolegi i ewentualnie oddzwoni. Oczywiście oddzwania, umawiamy się na spotkanie. Spotkanie trwało ponad godzinę, bo po kolei:
1. Nie wiedział jak wprowadzić wniosek do systemu, więc poprosiła koleżankę o pomoc i udawała, że coś klika czekając aż ta druga skończy obsługę klienta. :-)
2. Koleżanka próbowała, ale też nie wiedziała, więc poradziła jej żeby poszła zapytać "na górę", czyli do obsługi PB.
3. Tam też nie wiedzieli, dotychczas składali tylko wnioski o kartę dodatkową razem z podstawową jednocześnie.
4. Pozostała ostateczność ;) - trochę zestresowana wykonała telefon do kogoś, kto jej w końcu wszystko wytłumaczył.
5. Wniosek złożony - usłyszałem, że karta przyjdzie za 5-10 dni roboczych, a kurier przywiózł ją po 2 dniach :-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#5022 PostWysłany: 02 Mar 2025 00:56 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Dostałem przed chwilą maila z PKO, że wykryli podejrzaną płatność w Bogocie i żebym potwierdził, że to ja. Do momentu potwierdzenia moja karta pozostanie zablokowana. W sumie dobrze wychwycili, jestem w Polsce, więc to nie ja, ale… ta karta, której numer podali jest od kilku miesięcy zastrzeżona i już dawno wysłali mi nową
 Profil Relacje PM off
pinokio669 lubi ten post.
pinokio669 uważa post za pomocny.

#5023 PostWysłany: 02 Mar 2025 09:23 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
niebieski
Śmiech.
 Profil Relacje PM off  

#5024 PostWysłany: 02 Mar 2025 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Może post poleci do kosza, a może nie, ale...
@trocha zerknij dwa posty wyżej, że @lukasz.zst planuje podróż do Bogoty, a Tobie zablokowali zablokowaną kartę za korzystanie w Bogocie.
Przypadek? :lol:

#5025 PostWysłany: 04 Mar 2025 22:29 

Czy po aktywacji VI w miejsce wymienionej MC generuje się od razu wyciąg końcowy z aktualnym zadłużeniem do spłaty czy obowiązują dotychczasowe zasady i powstaną w standardowym czasie „normalne” wyciągi aż do całkowitej spłaty całości zadłużenia na karcie ?
 Profil Relacje PM off  

#5026 PostWysłany: 04 Mar 2025 22:46 

Loty: 205
Kilometry: 492 499
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
@n3lly sprawdziłem u siebie, bo nie pamiętam jak to było dokładnie i z tego co widzę to nie. Od zmiany na VI mam e-maile „Wiadomość od PKO Banku Polskiego - Zestawienie operacji nr XX z karty kredytowej z dnia YYYY-MM-DD”, gdzie na pierwszym wyciągu są zarówno operacje z MP i VI, więc zmiana karty, nie zmienia dotychczasowych zasad.
Jedyne co, to na pewno została u mnie pobrana prowizja za ilość miesięcy korzystania z MP (nie miałem jeszcze wyrobionego całego limitu).
 Profil Relacje PM off
n3lly uważa post za pomocny.

#5027 PostWysłany: 04 Mar 2025 23:07 
Site Admin

Loty: 543
Kilometry: 1 005 099
Krajów: 82 / 38.3%
Czy o certyfikat ubezpieczenia można wnioskować tylko telefonicznie ("+48 (22) 563 11 18 od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 17.00") czy też ktoś zna jakiś mail / link? (nie znalazłem w wątku?)

#5028 PostWysłany: 04 Mar 2025 23:14 

Loty: 172
Kilometry: 221 807
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Dzwonisz pod ten numer, wybierasz certyfikat, przychodzi esemes z linkiem do certyfikatu i wypełniasz sobie sam
 Profil Relacje PM off
Washington uważa post za pomocny.

#5029 PostWysłany: 04 Mar 2025 23:24 

złoty
@Washington dodam jeszcze, że nie musisz dzwonić tylko w podanych godzinach. Tam jest automat, więc dzwoni się w dowolny dzień tygodnia o dowolnej godzinie, wybierasz nr z potrzebą potwierdzenia / certyfikatu ubezpieczenia, wypełniasz dane w przesłanym przez SMS linku i po 2-3 dniach (chyba roboczych) przychodzi certyfikat.
 Profil Relacje PM off
Washington uważa post za pomocny.

#5030 PostWysłany: 04 Mar 2025 23:40 

lluukk napisał(a):
@motuekah szkody do 1500 EUR pokryje Ubezpieczyciel, kwota o jaką szkoda przekroczy 1500 EUR pokryjesz Ty.
I przypominam - jadąc z żoną/mężem, partnerką/-em, która/y ma taką samą kartę w PKO macie ubezpieczenie wkładu własnego x 2 czyli 3000 EUR w przypadku MC Platinum

Tak, ale warto to trochę rozwinąć. Z reguły podana jest też z boku kwota maksymalnego obciążenia, zwłaszcza w Europie i USA i popularnych wypożyczalniach sieciowych. Jeżeli mamy zniesienie wkładu na 1500 euro, ale taka odpowiedzialność np. na 1800 euro, to w razie np. kradzieży samochodu zapłacimy 300 euro, niezależnie od jego wartości. A jeżeli ów "damage excess" będzie niższy od naszych 1500 euro, to nie zapłacimy nic. Ale tutaj pojawia się kolejna pułapka - z reguły ten excess nie dotyczy np. szyb czy kol. Najlepiej mieć po prostu pełne ubezpieczenie, które zawiera w sobie również szyby, itd. Każde inne rozwiazanie będzie niestety tym, co tak gorąco ostatnio dyskutowaliśmy o tym, czy tyle a tyle milionów wystarczy na KL ;)

Natomiast mam wrażenie, że niestety coraz częściej, nawet na Rentalcars, po prostu nie można dokupić owego pełnego ubezpieczenia. Wtedy jest się na łasce wysokich stawek proponowanych bezpośrednio w wypozyczalni. Można to olać, ale jeżeli nie ma excessa, to przy kradzieży odpowiadamy w pełni. Jeżeli excess jest, to nadal karty PKO nie pokrywają wszystkiego.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#5031 PostWysłany: 05 Mar 2025 00:49 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
@Washington @zbery @tetr1s należy pamiętać, że na koniec nie przychodzi certyfikat, tylko mail, w którym nakazane jest wejście na ich stronę, wprowadzenie kodu z sms i dopiero wtedy ściąga się certyfikat.
Kiedyś wysyłali certyfikat mailem, a teraz każą osobno ściągać go ręcznie. Ja zapomniałem o tym i link wygasł.
Muszę do nich zadzwonić, może wygenerują nowy. certyfikat bez konieczności wprowadzania od nowa danych pasażerów.

Cytuj:
Aby wypelnic formularz dotyczacy Certyfikatu PKO, kliknij link i podaj wymagane informacje: https://provider.mondial-assistance.pl/ ... /xxxxxxxxx. Mondial Assistance

UP.xxx.yyy Dziekujemy za przeslanie e-Formularza z prosba o wystawienie certyfikatu ubezpieczenia. Dokument zabezpieczony haslem zostanie przeslany poczta elektroniczna na wskazany adres email do 3 dni roboczych. W wiadomosci przewodniej otrzymaja Panstwo szczegolowa instrukcje, jak otworzyc certyfikat.
W przypadku nieotrzymania dokumentu prosimy o sprawdzenie skrzynki SPAM lub ponowny kontakt pod numerem telefonu 225631118. Z powazaniem Mondial Assistance - Centrum Alarmowe PKO Towarzystwo Ubezpieczen.
2 ludzi lubi ten post.

#5032 PostWysłany: 05 Mar 2025 01:44 

złoty
@Kri$ zacząłem zastanawiać się, czy generowanie certyfikatu nie jest jakoś powiązane z blokowaniem karty. Do tej pory nie miałem problemu z blokowaniem transakcji, co zgłasza wielu użytkowników tych kart (chyba częściej VI). Ja tego nie miałem, ale zawsze też generuje certyfikat z ubezpieczeniem (trochę przyzwyczajenie z czasów Covid-19, a trochę doświadczenie z krajami, gdzie polska karta SIM nie działa i w razie W nie ma szans na wygenerowanie potwierdzenia). Może jest tak, że zgłaszając potrzebę certyfikatu, bank od razu rejestruje wyjazd (dodam, że nie podaję w uwagach krajów, do których jadę).
 Profil Relacje PM off  

#5033 PostWysłany: 05 Mar 2025 08:03 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
niebieski
Robiłem najpierw certyfikat, za jakiś czas wyjazd. Wklepywano na infolinii ręcznie.
 Profil Relacje PM off  

#5034 PostWysłany: 05 Mar 2025 09:27 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Może coś jest z tymi certyfikatami ;)
Generowałem tylko raz na USA, Hawaje i Pacyfik. Korzystałem tam z karty sporo i żadnych problemów.
Przy kolejnych wyjazdach poza Europę zawsze były problemy.
Ale to tak nie powinno działać ;)
 Profil Relacje PM off  

#5035 PostWysłany: 05 Mar 2025 10:18 

niebieski
I jeszcze - jeśli macie dziecko 18-25 lat uczące się - to dopiszcie na końcu "wniosku", że "Uczy się". Bo dzwonią z tym pytanie, jeśli nie ma tej adnotacji (tylko wtedy ubezpieczenie działa, jeśli się uczy) albo jeśli... nie doczytają tego dopisku.
 Profil Relacje PM off
suszek lubi ten post.

#5036 PostWysłany: 05 Mar 2025 10:32 

srebrny
czy ktoś wie może, czy ubezpieczenie z VI obejmuje rejs wycieczkowcem (po Europie)? ja się nie doczytalem. widzę, że piszą odrebnie tylko o jachtach czarterowanych.
 Profil Relacje PM off  

#5037 PostWysłany: 05 Mar 2025 10:43 

srebrny
robespierre napisał(a):
Ale tutaj pojawia się kolejna pułapka - z reguły ten excess nie dotyczy np. szyb czy kol.

Twierdzisz, że VI nie obejmuje ubezpieczenia szyb i kół? Coś mi się nie zgadza. W OWU VI nie jest to wykluczone, a ciężko to nazwać inaczej niż właśnie excess ponad ubezpieczenie oferowane przez wypożyczalnię za które (to fakt) często wypożyczalnia kasuje dodatkowo ale wciąż w rozumieniu OWU PKO jest to excess ponad standardowe ubezpieczenie wypożyczalni. Przynajmniej takie jest moje rozumienie tego tematu - wszystko czego nie pokrywa wypożyczalnia i należy za to dodatkowo dopłacić obejmuje ubezpieczenie VI (do limitu).
 Profil Relacje PM off  

#5038 PostWysłany: 05 Mar 2025 16:46 

-- 05 Mar 2025 15:36 --

jj13 napisał(a):
W sumie z dodatkowych korzyści MC to wyciągam rocznie kilka stówek za same Bezcenne Chwile.

Podbijam - w jaki sposób z BC idzie wyciągnąć rocznie kilka stówek ? Zakładam, że nie chodzi o to, aby na siłę robić zakupy tam, gdzie jest dobry przelicznik, jeżeli preferuje się gdzie indziej ? ;)

-- 05 Mar 2025 15:46 --

opo napisał(a):
Twierdzisz, że VI nie obejmuje ubezpieczenia szyb i kół? Coś mi się nie zgadza. W OWU VI nie jest to wykluczone, a ciężko to nazwać inaczej niż właśnie excess ponad ubezpieczenie oferowane przez wypożyczalnię za które (to fakt) często wypożyczalnia kasuje dodatkowo ale wciąż w rozumieniu OWU PKO jest to excess ponad standardowe ubezpieczenie wypożyczalni. Przynajmniej takie jest moje rozumienie tego tematu - wszystko czego nie pokrywa wypożyczalnia i należy za to dodatkowo dopłacić obejmuje ubezpieczenie VI (do limitu).

Nie odnosiłem tego do VI, tylko ogólnie, bo zdecydowana większość ludzi nie do końca rozumie sferę wynajmu aut. W sumie nic dziwnego, bo co kraj to obyczaj, a są też (np. w USA, bodaj Sixt) dodatkowe ubezpieczenia, ale też takie niepełne.

W każdym razie, ja wynajmuję tylko i wyłącznie te opcje, gdzie jest excess od firmy rentalowej i pokrywa się to z kartą. Wg. OWU faktycznie nie ma wyłączenia na szyby czy koła i wnętrze, ale dobrze byłoby to dokładnie zbadać u źródła i czy na 100% mając te 1500 euro / 2400 euro, jesteśmy w 100% bezpieczni, gdy excess jest do 1500 / 2400 ?.Gdy karty nie miałem, zawsze dokupione pełne ubezpieczenie. To tak jak z ubezpieczeniem mieszkania - ubezpieczenie ma działać, więc albo all risk, albo lepiej sobie darować ryzyka nazwane.
 Profil Relacje PM off  

#5039 PostWysłany: 05 Mar 2025 17:17 

srebrny
@robespierre
nie zaciemniaj proszę sytuacji co robiłeś w sytuacji, gdy nie miałeś karty PKO, bo jesteśmy w wątku o tych kartach i interesuje nas tutaj głównie wynajem samochodów przy posiadanym ubezpieczeniu z kart PKO, a nie innych.

Nadal uważam, że posiadając PKO Plat lub VI mamy zagwarantowane pokrycie szkód kół, szyb, wnętrza, podwozia itp., które czasami nie są w standardowym ubezpieczeniu wypożyczalni, a które pokryje nam do wysokości danej karty ubezpieczenie z PKO.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5040 PostWysłany: 05 Mar 2025 17:31 

opo napisał(a):
@robespierre
nie zaciemniaj proszę sytuacji co robiłeś w sytuacji, gdy nie miałeś karty PKO, bo jesteśmy w wątku o tych kartach i interesuje nas tutaj głównie wynajem samochodów przy posiadanym ubezpieczeniu z kart PKO, a nie innych.

Nadal uważam, że posiadając PKO Plat lub VI mamy zagwarantowane pokrycie szkód kół, szyb, wnętrza, podwozia itp., które czasami nie są w standardowym ubezpieczeniu wypożyczalni, a które pokryje nam do wysokości danej karty ubezpieczenie z PKO.

Wklejam z OWU:

Przedmiotem ubezpieczenia jest kwota udziału własnego, co oznacza określoną w polisie ubezpieczenia autocasco Wynajętego Samochodu
kwotę,
jaką Ubezpieczony w ramach Umowy najmu samochodu zawartej z przedsiębiorcą zawodowo trudniącym się wynajmem pojazdów,
pokrył we własnym zakresie w związku z łącznym zaistnieniem dwóch przesłanek:
1) wystąpienia Wypadku lub Kradzieży Wynajętego Samochodu podczas Podróży zagranicznej w Okresie ubezpieczenia;
2) obciążenia Ubezpieczonego pokryciem kwoty udziału własnego w związku z Wypadkiem lub Kradzieżą Wynajętego Samochodu

No i pytanie - co, jeżeli ta kwota z polisy AC nie obejmuje jednak szyb, itd. ? Większość CDW'ek ma różne wyłączenia (szczególnie szyby), więc nie wypowiem się, czy jeżeli np. mamy kartę z 1500 euro pokrycia, wkład własny to też 1500 euro, ale ten wkład własny nie obejmuje tych wyłączeń, a nam się coś z nich przytrafi, to czy karta to pokryje. To pytanie do Mondiala chyba.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości