Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4961 PostWysłany: 19 Lut 2025 08:41 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
rydzo napisał(a):
Jak to wygląda z przeliczaniem walut?
Bo zacząłem korzystać z MC Platinium w PKO i trochę zrobiłem transakcji w Dubaju.

Biorą kurs z dnia poprzedniego przed operacją. Zobacz tutaj:

viewtopic.php?p=1637234#p1637234
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#4962 PostWysłany: 19 Lut 2025 09:45 

Loty: 519
Kilometry: 984 831
Krajów: 38 / 17.8%
Kolejne kółko po Azji udało się zrobić i muszę powiedzieć, że jest już zdecydowanie lepiej niż rok temu, chociaż do pełnej satysfakcji trochę jeszcze brakuje. Nigdzie nie maiłem problemów z kartą płacąc ApplePay tam gdzie było to możliwe (Filipiny, Hongkong, Tajlandia i Singapur). W HK ostatnio nie mogłem nigdzie wypłacić pieniędzy z bankomatu, tak tym razem już było bez problemu, za to w hotelu płatność nie chciała przejść mimo chipa i PINu. Pomogło wpisanie karty ręcznie i podpis :roll: Drugi przypadek, który nie powinien się zdarzyć to wypłata z bankomatów w Tajlandii. Totalna losowość. Co trzeci bankomat wypłacał kasę, natomiast co jest dla mnie niezrozumiałe, gdy bankomat odrzucał translację podając komunikat o błędzie lub nieważności karty, ten sam nie miał problemu z wypłatą pieniędzy identyczną kartą mojej żony. Obie są przypisane do jednego rachunku. Reasumując, takie przypadki zdarzały się rzadko, ale jednak ciągle są. Mimo wszystko cały czas uważam tą kartę za bardzo dobrą jednak nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek wyjazdu tylko z nią. Doświadczenie uczy, że trzy różne karty w portfelu to minimum przy dalekich podróżach i pobytach w hotelach czy korzystaniu z różnych wypożyczalni.

#4963 PostWysłany: 19 Lut 2025 10:03 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
I zapas gotówki.
;)
 Profil Relacje PM off  

#4964 PostWysłany: 19 Lut 2025 10:27 
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o użycie karty Platinum w Maroko to płatności za pomocą Apple Pay przechodzą bez żadnego problemu. Karta nie nadała się natomiast do wypłaty w bankomatach banków: Al Barid, Bank of Africa, Societe Generale. Bankomaty mielił ją około 2 minut po czym zwracały z powrotem. Pomogło doładowanie Revoluta za jej pomocą i wypłata w ten sposób.
 Profil Relacje PM off  

#4965 PostWysłany: 19 Lut 2025 10:42 

A czy ktoś z Was zgłaszał na infolinii że będzie wyjeżdżał do tych krajów?
Pytam bo ja zgłosiłem, podałem w jakich krajach będę i w jakim okresie. I problemów nie miałem. Ale może to przypadek lub szczęście.
 Profil Relacje PM off  

#4966 PostWysłany: 19 Lut 2025 11:01 
Awatar użytkownika

Zgłaszałem wyjazd na infolinii, na kilka dni przed wyjazdem. Co do zasady zgłaszam nawet kraje europejskie, na wszelki wypadek.
 Profil Relacje PM off  

#4967 PostWysłany: 19 Lut 2025 13:48 

niebieski
-- 19 Lut 2025 13:42 --

szkoda napisał(a):
Pytam bo ja zgłosiłem, podałem w jakich krajach będę i w jakim okresie. I problemów nie miałem. Ale może to przypadek lub szczęście.

Ja lata temu zgłaszałem w Inteligo.
Potem już nie robiłem i problemów nie było.

Teraz miałem kartę świeżo wydaną. Nawet nie zdążyła fizyczna dojść i płaciłem online za różne rzeczy w Turcji a potem UAE (ubery, bilety wstępu, doładowania w Dubaju) i żadnego problemu czy blokady.

-- 19 Lut 2025 13:48 --

piotrkr napisał(a):
rydzo napisał(a):
Jak to wygląda z przeliczaniem walut?
Bo zacząłem korzystać z MC Platinium w PKO i trochę zrobiłem transakcji w Dubaju.

Biorą kurs z dnia poprzedniego przed operacją. Zobacz tutaj:

viewtopic.php?p=1637234#p1637234

Dzięki za trop. Brałem w sumie to pod uwagę ale co ciekawe zakup na Klook w USD zrobiony 13.02 rozliczyło po kursie z 11.02 :)
Weekendy bez wpływu bo czw vs wtorek.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#4968 PostWysłany: 19 Lut 2025 13:56 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
@rydzo
Może kwestia strefy czasowej? Niby wtorek ale już środa gdzie indziej itp

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 19 Lut 2025 14:01, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#4969 PostWysłany: 19 Lut 2025 14:12 

niebieski
szkoda napisał(a):

Tak, robię to zawsze przy dalekich wojażach. Wskazuje państwa oraz termin.
Pomijam okazyjne, kilkudniowe wypady za granicę do Czech, Włoch, Chorwacji czy Niemiec.
 Profil Relacje PM off  

#4970 PostWysłany: 20 Lut 2025 13:53 

trocha napisał(a):
robespierre napisał(a):
Gościu od źródła - masz podane najwyższe wypłaty ubezpieczycieli. Będziemy akademicko dyskutować o czymś wirtualnym, czyli przykładzie na wydanie 1 miliona, gdy do tej pory nie zaistniało nawet coś na połowę tej sumy ?

To chyba do mnie, więc… nigdy nie korzystałem z KL, ale nie pozwoliłbym sobie, żeby ryzykować długi na resztę życia swojego lub rodziny bo to „tylko” x procent
Korzystałem natomiast z wypożyczalni samochodów i w wielu przypadkach u mnie ta kwota nie byłaby wystarczająca i w zasadzie tego dotyczyło moje pytanie o źródło, bo w moim przypadku to się totalnie nie zgadza ( ale może to odosobniony przypadek ;) )
A idąc dalej to wciąż tylko statystyka, gdyby na niej bazować to kupowanie jakiegokolwiek ubezpieczenia nie miałoby sensu. Gdyby było inaczej firmy ubezpieczeniowe by bankrutowały

Ale jak kalkulujesz to ryzyko, że milion nie wystarczy ? Bo w praktyce to będzie pewnie nawet nie procent, a promil.

Zresztą zróbmy na spokojnie coś alternatywnego i sprawdźmy ile to kosztuje.

Przykładowo ubezpieczenie do USA w Signal-Iduna dla rodziny 2+2 na 2 tygodnie w szczycie sezonu (5-19 lipiec), KL 500 000 euro, a więc ponad 2 mln. na osobę (padały tutaj argumenty, że milion to za mało), OC 300 000 euro, NNW 100 000 zł - to koszt 946 zł - mniej niż opłata roczna za VI, jeżeli nie zrobisz 100 tys. rocznego obrotu w VI.

Dla rodziny 2+1 - 736 zł
Dla 2+0 - 525 zł
Dla 1+0 - 263 zł

Jesteś w stanie robić rocznie 100, 200 a nawet więcej tysięcy obrotu różnymi trikami ? To łap 0,5% cashbacku (dowolne płatności) w Citi PremierMiles. A nawet więcej, jeżeli załapiesz się na coś z Avios czy FlyingBlue. Przy < 100 tys., to będzie < 500 zł zwrotu, czyli prawie pokrycie ww. ubezpieczenia dla 2 dorosłych osób. Przy 200 tys. to już będzie min. 1 000 zł cashbacku. A powyżej to już wiadomo.

Pewnie taniej wyjdzie równiez MC Platinum + dokupienie ubezpieczenia na dodatkowy milion. Wtedy przy 60 tys. obrotu np. PremierMiles zwraca się roczny koszt nieużywanej MC Platinum. Wtedy koszt to doubezpieczenie na milion - to będzie sporo mniej, niż roczny koszt VI (bo przy 60 tys. obrotu nie będzie zwolnienia).

Generalnie takich konfiguracji można tworzyć bardzo dużo, natomiast w praktyce to ubezpieczenie z VI przyda się garstce osób, w jeszcze mniejszej garstce przypadków (zresztą chyba nikomu do tej pory się nie przydało w wielomilionowej wysokości), w garstce odwiedzonych krajów. Cała reszta prawdopodobnie nigdy nie wykorzysta więcej, niż oferuje platyna.
 Profil Relacje PM off  

#4971 PostWysłany: 20 Lut 2025 14:00 

niebieski
Zobacz, ile masz innych profitów ubezpieczeniowych i nie tylko.

10 x salonik po 30 parę $.
Jedno opóźnienie samolotu, gdzie tkwiliśmy od 13-23 w Bergamo na wygodnych skórzanych kanapach w klimatyzowanym pomieszczeniu. Wszelkie napitki, czyste toalety, posiłki do wyboru/koloru.

Policz sobie, ile ta nieprzyjemność kosztowałaby na hali odlotów.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#4972 PostWysłany: 20 Lut 2025 14:08 

złoty
@robespierre naprawdę chcesz swoim subiektywnym odczuciem/wyliczeniem kogoś przekonać co jest lepsze dla niego?
Przecież każdy kto ma trochę oleju w głowie dobiera karty czy ubezpieczenia pod siebie - swoje możliwości finansowe, podróże (ich ilość i długość oraz "skład osobowy")
dla jednego będzie lepsze coś innego niż dla drugiego.
Na marginesie ja przykładowo korzystałem z większego zakres ubezpieczenia VI w stosunku do MC w PKO - wymiana zamków po kradzieży bagażu (z kluczami) ;)
dla każdego wedle potrzeb i możliwości i jego kalkulacji.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#4973 PostWysłany: 20 Lut 2025 14:14 

-- 20 Lut 2025 13:10 --

W Paribas masz darmową Visę z 4 wejściami na takie okazje. Poza tym uczciwie przyznaj, że większość saloników nie jest warta przeliczania ich na 30 USD / osoba / wejście ;) Nierzadko nie zjesz tam nawet nic normalnego na ciepło. Zresztą tak musiało być, skoro z salonikami jak z drugim progiem podatkowym - niedługo każdy będzie miał kartę z salonikami ;)

A jak już masz takie fatum, że kilka razy w roku z całą rodziną utykasz po 10 godzin na lotniskach i nie wychodzisz na miasto, to masz przecież karty z nielimitowanymi salonikami i również 30 mln. KL, z niewiele wyższymi wymogami co do rocznego obrotu.

-- 20 Lut 2025 13:14 --

lluukk napisał(a):
@robespierre naprawdę chcesz swoim subiektywnym odczuciem/wyliczeniem kogoś przekonać co jest lepsze dla niego?
Przecież każdy kto ma trochę oleju w głowie dobiera karty czy ubezpieczenia pod siebie - swoje możliwości finansowe, podróże (ich ilość i długość oraz "skład osobowy")
dla jednego będzie lepsze coś innego niż dla drugiego.
Na marginesie ja przykładowo korzystałem z większego zakres ubezpieczenia VI w stosunku do MC w PKO - wymiana zamków po kradzieży bagażu (z kluczami) ;)
dla każdego wedle potrzeb i możliwości i jego kalkulacji.

Subiektywne, to jest raczej polecanie wszystkim VI, bez wiedzy o faktycznych potrzebach i możliwościach danych osób. Pomyliłeś chyba znaczenia subiektywne i obiektywne - bo moje wyliczenie było obiektywne, możesz sobie sam je zrobić na stronie ubezpieczycieli. To, że Tobie ta oferta pasuje, nie oznacza, że zdecydowanej większości osób (subiektywnie, obiektywnie, nazwij jak chcesz ;) ) VI przyda się bardziej niż MCP, albo jakieś zestawienie z innych kart.

I ja nikogo konkretnego nie próbuję przekonać - pokazuję po prostu twarde wyliczenie, które ktoś może, ale nie musi, wziąć sobie pod uwagę, do podjęcia decyzji. Trzepiąc setki tysięcy obrotu też uciekają nam alternatywne, równoległe nagrody gdzie indziej - i to też chciałem pokazać.
 Profil Relacje PM off  

#4974 PostWysłany: 20 Lut 2025 14:26 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
srebrny
robespierre napisał(a):
Przykładowo ubezpieczenie do USA w Signal-Iduna dla rodziny 2+2 na 2 tygodnie w szczycie sezonu (5-19 lipiec), KL 500 000 euro, a więc ponad 2 mln. na osobę (padały tutaj argumenty, że milion to za mało), OC 300 000 euro, NNW 100 000 zł - to koszt 946 zł - mniej niż opłata roczna za VI, jeżeli nie zrobisz 100 tys. rocznego obrotu w VI.

Trochę jest tak, że każdy musi pod siebie dobrać, ale tego powyższego przykładu to chyba nie zrozumiałem, albo już nie wiem w którą stronę argumenty przedstawiasz - dałeś przykład ubezpieczenia na JEDEN dwutygodniowy wyjazd za kwotę praktycznie równą rocznej opłacie za kartę. Więc nawet jak nie płacę tą kartą w ogóle to mam wybór między ubezpieczenia na cały rok z dodatkowymi bonusami albo ubezpieczeniem na 2 tygodnie na jeden wyjazd? No... nie wiem co bym wybrał...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
pinokio669 uważa post za pomocny.

#4975 PostWysłany: 20 Lut 2025 14:42 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Tzw. "utykanie" na lotnisku samemu czy z rodziną to nie fatum ale po prostu podróż z długą przesiadką. Z różnych przyczyn można nie brać pod uwagę wyjścia na miasto, np: pogoda, zmęczenie. Nie rozumiem, po co stosować argumenty z taki zabarwieniem jak fatum, może jeszcze dodać traumę 10 godzin na lotnisku albo inne?
Co do kalkulacji ubezpieczenia, to każdy ocenia wg tego jak i dokąd podróżuje i jakie ubezpieczenie wykorzystuje ale np. suma udziału własnego w wynajmowanym samochodzie 1500 Euro może łatwo okazać się niewystarczająca.

Poza tym, czy pieczołowite wyliczanie kosztu polisy i porównywanie go do kosztu karty, żeby stwierdzić, że koszt polisy to 946 zł a zatem Visa Infinite jest droższa o całe 54 zł, ma tak naprawdę sens? Gdy wydajemy konkretne tysiące złotych na podróż to te 54 zł to takie 'zero, przecinek zero i nic procenta". Tym bardziej, że to wyliczenie jest dla porównania rocznego kosztu karty i jednej podróży na ok. 2 tygodnie do USA dla rodziny 2+2. A co, jeśli zechcą jeszcze pojechać? Przeciętny człowiek zatrudniony na tzw. etat ma 26 dni (ok. 5 tygodni) urlopu a dzieci mają wakacje i ferie. Zatem dwukrotny wyjazd w ciągu roku, nawet jeśli ten drugi już tylko na tydzień, to nic nadzwyczajnego. A może to tez dla garstki użytkowników? Może i dla garstki ale patrząc na to forum, to wielu wyjeżdża więcej niż raz w roku.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4976 PostWysłany: 20 Lut 2025 14:57 

Jeżeli ten drugi krótszy wyjazd to nie będzie drugie USA, to wystarczy sporo mniejsza niż nawet milion KL. A jeżeli nie lata się w ogóle po anglosasach (w ciemno obstawiam, że większość ludzi albo nigdy nie odwiedzi USA czy Australii, a jak już to raz, może dwa), to milion wystarczy w zasadzie wszędzie, zwłaszcza w Europie.

Rozumiem i akceptuję punkt widzenia. Tylko w takim razie czemu nie iść po jeszcze wyższe karty gdzie indziej, gdzie będziesz miał jeszcze wyższe sumy ubezpieczeń, a do tego np. saloniki bez limitu ? Np. do Citi - roczna 1 200 zł, ale NNW 3 mln., a nie 0,5 mln. (6 x więcej), saloniki bez limitu > 10 wejść. Za 200 zł więcej - a jak sam piszesz, po co drapać się o jakieś tam grosze, dla pełnego komfortu ? ;) ING ma chyba tez bez limitu, nie wiem jak mBank.

A jeżeli jesteś w stanie robić kilkaset tysięcy obrotu rocznie z jakichś powodów, np. 400-500 tysięcy (są tu tacy), to prawdopodobnie najwięcej zyskasz w darmowych kartach z cashbackiem.

Obiektywnie patrząc, to VI ma trochę słabsze ubezpieczenie i limitowane saloniki względem kart tylko trochę droższych (przy założeniu, że nie robimy obrotów), a jednocześnie jest droższa od kart, które wystarczą w 99% przypadków.
 Profil Relacje PM off
pinokio669 lubi ten post.

#4977 PostWysłany: 20 Lut 2025 15:03 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
srebrny
ale ta o której piszesz z citi to nie jest przypadkiem PB? Ja przynajmniej nie znalazłem żadnej powszechnie dostępnej, ale masz racje, gdyby była to to zdecydowanie lepsza opcja i nawet bym się nie zastanawiał nad dopłaceniem 200zł (gdybym w przypadku PKO miał płacić te 1000)
 Profil Relacje PM off
pinokio669 lubi ten post.

#4978 PostWysłany: 20 Lut 2025 15:19 

niebieski
Przemm napisał(a):
Tzw. "utykanie" na lotnisku samemu czy z rodziną to nie fatum ale po prostu podróż z długą przesiadką. Z różnych przyczyn można nie brać pod uwagę wyjścia na miasto, np: pogoda, zmęczenie.

Krótko po powrocie "z tego miasta", dowiedzieliśmy się o kilku h opóźnienia, potem zrobiła się 17 czy 20, następnie 22 czy 23, znowu korekta, około 00, finalnie polecieliśmy po 1,30 nad ranem. Do łóżka położyliśmy się o 5 rano.
:lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4979 PostWysłany: 20 Lut 2025 15:27 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@robespierre: VI PKO BP jest dość "łatwo dostępna"... więc w dużej mierze ten czynnik też jest brany pod uwagę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4980 PostWysłany: 20 Lut 2025 15:51 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
@robespierre
Masz racje, że z porównania kosztu karty Citi za 1200 zł/rocznie a Visa Infinite PKO BP za 1000 zł wynika, że różnica jest niewielka i dla wielu nie będzie to główne kryterium. Aczkolwiek znacznie łatwiej koszt zredukować w przypadku PKO BP do 500 zł (obrót 98400 zł) i jest to jak najbardziej realne w praktyce niż w przypadku City (obrót 180 tys. zł).
Citi oferuje, jak widzę, bezkosztowe wejścia do saloników dla posiadacza karty głównej a osoba towarzysząca płaci 30 USD. A PKO oferuje łącznie 10 wejść. Zatem ktoś kto dużo lata sam doceni Citi a ktoś, kto - jak w Twoim przykładzie - leci z rodzina 2+2 do USA a potem jeszcze raz gdzieś bliżej inaczej na to spojrzy.
Ale pomijając koszt, to istotne jest
a) zakres ubezpieczenia - oprócz NNW i kosztów leczenia ważny może być wkład własny w wynajmie samochodu czy ubezpieczenie od kosztów rezygnacji,
b) warunki uzyskania karty, w tym zdolność kredytowa.

Czy Citi pod innymi względami, oprócz wskazanych przez Ciebie darmowych saloników czy sumy NNW przewyższa PKO BP Visa? Nie robiłem szczegółowego porównania, może tak jest a może nie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości