Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4941 PostWysłany: 14 Lut 2025 12:17 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Pracownik banku, podobnie jak telekomu itp, jeśli brakuje mu jakiegoś produktu do planu sprzedaży, potrafi opowiedzieć różne rzeczy nie zawsze zgodne z prawdą ;)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#4942 PostWysłany: 14 Lut 2025 14:43 

Loty: 219
Kilometry: 510 684
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
piwili napisał(a):
Mam VI, zapytałem na infolinii o kartę dodatkową. Konsulatant spytał o dochody, wprowadził do systemu i po chwili odpowiedział, że jako dodatkową może zaproponować tylko MC Platinum. Czy w przypadku karty ododatkowej jest podobnie jak z główną: z czasem można zwiększać limit, aby potem przejść na VI? Ktoś tak próbował?
Czy może lepiej popracować na zdolnością kredytową? Mogę zamknąć jedną kredytówkę, której praktycznie nie używam i poczekać na lepsze finasowo miesiące :-)

Wyrabiałem kartę dodatkową dla żony. Jej dochody nie są do niczego potrzebne. Do karty głównej przysługuje karta dodatkowa. Twój doradca wprowadza Cię w błąd, podobnie jak mój. Na infolinii podpowiadali mi, że karta dodatkowa mi przysługuje i umówili mi wizytę w banku - innym niż mój pierwotny. Parę minut i wniosek o kartę został złozony. Po trzech dniach doszła do domu.
 Profil Relacje PM off
leitoo lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4943 PostWysłany: 14 Lut 2025 15:29 

srebrny
Info dla zainteresowanych: nowa karta VI dotarła po 48h od zamówienia kurierem Inpost. Bardzo dobry czas. :)

Ostatnio edytowany przez Misiatek, 14 Lut 2025 18:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.
Przemm uważa post za pomocny.

#4944 PostWysłany: 14 Lut 2025 17:38 

złoty
@potek7 jak osoba dla której chcemy wyrobić kartę dodatkową jest klientem PKO, to nawet nie trzeba iść do Oddziału - wszystko przez telefon ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4945 PostWysłany: 15 Lut 2025 00:24 

FUX napisał(a):
Ten aspekt był poruszany wielokrotnie.
Prosta matematyka zwłaszcza przy wyjazdach rodzinnych.

Dokładnie, prosta matematyka. KLki są podane na OSOBE, więc jeżeli z owa rodzina nie jeździsz miesiącami po USA, to milion z platyny wystarczy w zasadzie wszędzie i zawsze.

A nawet i USA bywa mitologizowane, vide link z najwyzszymi wyplatami (350 tys., troche brakuje do miliona). W praktyce żeby 1 mln. KL tam nie wystarczyl, to wymagałoby to wieloaspektowej chirurgii, a potem jeszcze śpiączki. I wtedy faktycznie np. 50 dni leżenia w śpiączce w tamtejszym szpitalu mogłoby wykorzystać limit. Tyle, że obecnie nie ma problemu, aby nawet przez polska firmę załatwić medyczny przelot pacjenta w śpiączce (jakiś czas temu sciagano tak osobę z Omanu).

Gościu od źródła - masz podane najwyższe wypłaty ubezpieczycieli. Będziemy akademicko dyskutować o czymś wirtualnym, czyli przykładzie na wydanie 1 miliona, gdy do tej pory nie zaistniało nawet coś na połowę tej sumy ?

Trochę dyskusja jak przy wszelkich dyskusjach o zakupie auta. Fajnie, naprawdę, że kogoś stać i może się pochwalić, ale serio czasami to strzelanie z armaty do wróbla na dachu i bardziej lechtanie ego, anizeli wymiar praktyczny. I tak przesadziłem z tymi 99%, skoro najwyższy przypadek to 350 tys. Wychodzi 100% dla danych empirycznych i pewnie jakieś 99,9999% dla rozważań teoretycznych (prawdopodobieństwo, że przejdziesz operacje za milion, pomijajac już możliwość dochodzenia praw, jeżeli było się ofiara).

I co takiego w kwestii ubezpieczenia ma VI, czego nie ma MCP, bo też ktoś coś napomknął ? Pisze nie o sumach, a o składnikach ubezpieczen jakby co.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4946 PostWysłany: 15 Lut 2025 03:08 

W tym samym poście operacja w ramach zawalu plus 3 dni w szpitalu na oddziale kardio to już ponad milion, a gdzie cała reszta. A zawał, zapewne leczony za pomocą radiologii interwencyjnej, to nie jest jakieś apogeum kosztownych schorzeń.

Moim zdaniem 1M KL to raczej wersja dla (całkowicie) zdrowych, albo tych którzy finansowo i tak nie mają nic do stracenia.

Przykład: sam głupi Roentgen, ponad 5 lat temu, po zniżce wynegocjowanej przez ubezpieczenie, w trybie ambulatoryjnym, 471.48 USD.

Załączniki:
Screenshot 2025-02-15 at 02.24.43.png
Screenshot 2025-02-15 at 02.24.43.png [ 61.9 KiB | Obejrzany 1919 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#4947 PostWysłany: 15 Lut 2025 07:13 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Przewrotnie napiszę tak. Wolę mieć ubezpieczenie, za które zapłacę w takiej czy siakiej formie, i nigdy z niego nie skorzystać, niż nie posiadać i być zmuszonym do korzystania.

To takie schylanie się po kilka złotych na ulicy, gdy w tym czasie z kieszeni na tyłku wyciągają Wam nabity portfel.

Ale to moje zdanie.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#4948 PostWysłany: 15 Lut 2025 07:29 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
robespierre napisał(a):
FUX napisał(a):
Ten aspekt był poruszany wielokrotnie.
Prosta matematyka zwłaszcza przy wyjazdach rodzinnych.

Dokładnie, prosta matematyka. KLki są podane na OSOBE, więc jeżeli z owa rodzina nie jeździsz miesiącami po USA, to milion z platyny wystarczy w zasadzie wszędzie i zawsze.

Ciekawa lekturą był wątek o dwojgu Polakach poszkodowanych w wypadku w Kenii. Z opisu wynikało, że mieli ubezpieczenie na ok. 450 tys. zł i cała suma miała być wykorzystana na leczenie w szpitalu (wysoki koszt, może było przekłamanie co do kosztu ale i stan pacjenta był bardzo poważny) a pozostawała jeszcze kwestia powrotu do Polski, nie wspominając o tym, że nie było wiadomo kiedy (a więc ile jeszcze pobytu w szpitalu, leczenia, badań i konsultacji) pacjent będzie mógł lecieć. Nie wykluczam, że w ww przypadku 1 milion by wystarczył - może tak, może nie. Ale gdy wykorzystujemy połowę a końca wydatków nie widać, to lepiej mieć sumę K L ze dwa razy większą, aczkolwiek zgadzam się, że 50 mln KL (suma dla Vida Infinite) nie jest niezbędna, czy obowiązkowa.
Tak więc wg mnie nie tylko w przypadku USA, po należy mieć na uwadze również transport medyczny z takich Filipin, Australii czy Indonezji. I niekoniecznie musi sie to wiązać z miesiącami jazdy po tych krajach, wystarczy jeden wypadek podczas dwutygodniowego pobytu.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#4949 PostWysłany: 15 Lut 2025 08:06 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Dodam jeszcze, że to kwoty sprzed co najmniej 2-3 lat, od tego czasu koszty na pewno poszły kilkanaście procent do góry, a może nawet więcej.
 Profil Relacje PM off  

#4950 PostWysłany: 15 Lut 2025 11:50 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
srebrny
robespierre napisał(a):
Gościu od źródła - masz podane najwyższe wypłaty ubezpieczycieli. Będziemy akademicko dyskutować o czymś wirtualnym, czyli przykładzie na wydanie 1 miliona, gdy do tej pory nie zaistniało nawet coś na połowę tej sumy ?

To chyba do mnie, więc… nigdy nie korzystałem z KL, ale nie pozwoliłbym sobie, żeby ryzykować długi na resztę życia swojego lub rodziny bo to „tylko” x procent
Korzystałem natomiast z wypożyczalni samochodów i w wielu przypadkach u mnie ta kwota nie byłaby wystarczająca i w zasadzie tego dotyczyło moje pytanie o źródło, bo w moim przypadku to się totalnie nie zgadza ( ale może to odosobniony przypadek ;) )
A idąc dalej to wciąż tylko statystyka, gdyby na niej bazować to kupowanie jakiegokolwiek ubezpieczenia nie miałoby sensu. Gdyby było inaczej firmy ubezpieczeniowe by bankrutowały
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
pinokio669 uważa post za pomocny.

#4951 PostWysłany: 16 Lut 2025 17:11 

Loty: 163
Kilometry: 294 595
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
potek7 napisał(a):
piwili napisał(a):
Mam VI, zapytałem na infolinii o kartę dodatkową. Konsulatant spytał o dochody, wprowadził do systemu i po chwili odpowiedział, że jako dodatkową może zaproponować tylko MC Platinum. Czy w przypadku karty ododatkowej jest podobnie jak z główną: z czasem można zwiększać limit, aby potem przejść na VI? Ktoś tak próbował?
Czy może lepiej popracować na zdolnością kredytową? Mogę zamknąć jedną kredytówkę, której praktycznie nie używam i poczekać na lepsze finasowo miesiące :-)

Wyrabiałem kartę dodatkową dla żony. Jej dochody nie są do niczego potrzebne. Do karty głównej przysługuje karta dodatkowa. Twój doradca wprowadza Cię w błąd, podobnie jak mój. Na infolinii podpowiadali mi, że karta dodatkowa mi przysługuje i umówili mi wizytę w banku - innym niż mój pierwotny. Parę minut i wniosek o kartę został złozony. Po trzech dniach doszła do domu.

Może głupie pytanie, ale zapytam: czy mając kartę VI na siebie mogę za darmo wyrobić kartę dodatkową dla żony niezależnie od jej / moich dochodów? I wtedy np. każda karta ma osobny swój limit wejść do saloników i ubezpieczenia? Brzmi aż zbyt piękne, aby było prawdziwe.
 Profil Relacje PM off  

#4952 PostWysłany: 16 Lut 2025 17:19 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
niebieski
Z lekką złośliwością. Czytujesz czasami coś oprócz własnych postów?
Tak, masz z Żoną wspólny limit kredytowy, dwie karty do saloników, dwie opłaty roczne, dwa ubezpieczenia.

Nie musisz dziękować ale możesz kliknąć Pomocny post, Pomógł.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4953 PostWysłany: 16 Lut 2025 18:24 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
@leitoo ja mam VI z moim limitem kredytowym i jestem posiadaczem i użytkownikiem, żona ma wyrobioną dodatkową kartę do mojego limitu kredytowego i jest jej użytkownikiem, a ja posiadaczem.
Mamy niezależne ubezpieczenia, niedawno Mondial (PKO?) wypłacił nam osobne odszkodowanie z NNW (syn złamał nogę za granicą).
Kilka stron temu była nawet dyskusja o tym czy w przypadku wspólnego wyjazdu żony i męża sumuje się wkład własny przy wypożyczeniu auta i odpowiedź ubezpieczyciela była twierdząca czyli w takiej sytuacji masz 2x2400€.
W zasadzie każda pozycja z ubezpieczenia x2, bo z Twojej karty Ty i zona jesteście ubezpieczonymi (i dzieci), a z jej karty (przypisanej do Twojego konta PKO) również Ona i jej mąż (Ty) jesteście ubezpieczonymi (+dzieci).
3 ludzi lubi ten post.

#4954 PostWysłany: 16 Lut 2025 18:39 

niebieski
Tak, widziałem tą dyskusję, ale myślałem, że Twoja żona ma "własną" kartę tj. z jest posiadaczem i ma własny limit, itd. Możliwość zdublowania benefitów karty praktycznie bezkosztowo brzmi tak korzystnie, że aż niewiarygodnie (przynajmniej dla mnie) i nie spodziewałem się, że karta dodatkowa ma "własne" benefity. Dzięki!

@FUX - przeczytałem wiadomości i po prostu chciałem się upewnić czy właściwie zrozumiałem, zwłaszcza, że jak napisałem zabrzmiało to dla mnie aż zbyt korzystnie, aby było prawdą więc nie rozumiem po co te docinki o czytaniu tylko własnych postów? Jeżeli to zaśmiecanie forum to niech moderacja usunie moje posty, ale w takim razie inaczej rozumiem sens istnienia forum i wymiany informacji, no ale ja nie uważam się za wszechwiedzącą alfę i omegę zwłaszcza wobec użytkowników z krótszym stażem i mniejszą ilością postów.
 Profil Relacje PM off  

#4955 PostWysłany: 16 Lut 2025 19:28 

złoty
@leitoo - "bezkosztowo' w sytuacji gdy posiadacz karty dodatkowej wykona nią obroty potrzebne do zwolnienia z opłaty czyli 132k PLN rocznie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
leitoo uważa post za pomocny.

#4956 PostWysłany: 16 Lut 2025 20:08 

niebieski
A no tak... zatem karta dodatkowa tak jak i benefity ma również swój próg obrotu do zwolnienia z opłaty rocznej - byłoby zbyt pięknie. Wszystko sprowadza się do tego czy warto mieć zdublowane korzyści za 1000 zł... lub osiągnięcie obrotu zwalniającego z opłaty.
 Profil Relacje PM off  

#4957 PostWysłany: 16 Lut 2025 20:32 

niebieski
Oczywiście. Nie ma nic za darmo.
...to znaczy w jakiejś mierze było za czasów Diners Vintage, ale jak skończyli to wiadomo i to se ne vrati.
 Profil Relacje PM off  

#4958 PostWysłany: 18 Lut 2025 19:08 

niebieski
Jak to wygląda z przeliczaniem walut?
Bo zacząłem korzystać z MC Platinium w PKO i trochę zrobiłem transakcji w Dubaju.
I rozumiem, że przeliczenie powinno być po kursach stąd?
https://www.mastercard.pl/pl-pl/klient- ... walut.html

I patrzę, że większość transakcji rozliczone tak jak kalkulator pokazuje. Ale np. jakieś zamówiernia z careem czy burj khalifa mam przeliczenie trochę wyższe niż kalkulator wskazuje.
W ogóle płatność na klook w USD to mi przeliczyło jakoś 1proc wyżej niż kalkulator pokazuje.
Jaka tu może być przyczyna? Mówię o kwocie finalnej, czyli widzę tyle USD albo AED na liście i tyle PLN.
 Profil Relacje PM off  

#4959 PostWysłany: 18 Lut 2025 21:32 

niebieski
Czy jeśli data opłaty za kartę przypada na 01.03.2025 to obrót do zwolnienia w kolejnym roku zaczyna się dokładnie od następnego dnia czy jest liczony inaczej?
 Profil Relacje PM off  

#4960 PostWysłany: 18 Lut 2025 23:00 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
No właśnie z moich obserwacji wynika, że po minięciu tej pierwotnej daty ona zmienia się na datę końca bieżącego cyklu, przez co okres między rocznicą a kolejnym dniem generowania wyciągu jest chyba martwy, mam wrażenie że nie zaliczyłoby się to do nowego obrotu.
Było tak za każdym razem odkąd mam kartę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości