Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Odprawa Lufthansa
#41 PostWysłany: 23 Lip 2024 19:27 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
tylko że obecnie podczas odprawy LH przydziela miejsca, a za ich zmianę kasuje ok 120zł

🔥 MEGA 🔥 Loty do Rzymu od 128 PLN (w obie strony) 🏛️🛵 Latem i na wakacje ☀️ 🔥 MEGA 🔥 Loty do Rzymu od 128 PLN (w obie strony) 🏛️🛵 Latem i na wakacje ☀️
Szalona Środa w PLL LOT 🤍❤️✈️ Bezpośednie loty już od 225 PLN Szalona Środa w PLL LOT 🤍❤️✈️ Bezpośednie loty już od 225 PLN
#42 PostWysłany: 23 Lip 2024 19:33 

Ciekawostka dotycząca wyboru miejsc. Pierwszy raz od dawna lecieliśmy z żoną w najtańszej taryfie, bez bagażu rejestrowanego. Loty Austrian KRK-VIE-NAP i tak samo z powrotem, kupione na lufthansa.com, odprawa przez aplikację Lufthansy.. Na dodatek mieliśmy osobne rezerwacje. Czytałem tutaj, a nawet tak mi powiedziano na infolinii, że bez dopłaty nie usiądziemy razem. Tymczasem przy odprawie jest pytanie czy chcę odprawić inną osobę razem ze mną. W rezultacie siedzieliśmy na każdym z 4 lotów razem, zazwyczaj jedno z nas przy oknie.
 Profil Relacje PM off
rob_sad lubi ten post.

#43 PostWysłany: 31 Paź 2024 00:06 

Witam,

Odprawiając mnie i trójkę znajomych na jednym moim koncie na lot do Tuluzy przez Monachium nie trzeba było podawać żadnych danych typu numer dokumentu, data ważności itd.

Wprawdzie dostałem na maila wszystkie karty - w postaci QRcodów z przydzielonymi miejscami. Ale trochę mnie to zaniepokoliło.

Czy to w Lufthansie normalne ?

Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 31 Paź 2024 00:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#45 PostWysłany: 31 Paź 2024 00:42 

-- 31 Paź 2024 00:42 --

Bardzo dziękuję,

Będę mógł spokojniej spać.

Pozdrawiam :)

-- 31 Paź 2024 00:42 --

Bardzo dziękuję,

Będę mógł spokojniej spać.

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 15 Lis 2024 21:06 

niebieski
Wybór miejsca bez dopłat. Jak?

Leciałem T/P WAW-FRA/MUC-MEX, taryfa LIGHT. Bilet kupowany na stronach Austrian.

Po odprawie i uzyskaniu karty pokładowej, klikasz w aplikacji (Austrian):

"Zarządzaj rezerwacją" --> "wybierz swoje miejsca" --> 'Jesteś już odprawiony "Do odprawy online" '. Otwiera się zewnętrzne okno przeglądarki, podajesz nazwisko, numer rezerwacji i masz podgląd wolnych miejsc. Zmieniłem w taki sposób dwukrotnie swoje miejsca na tym locie.
Potem , przed wylotem, w punkcie LH na Okęciu wydrukowano mi kartę pokładową.

Uwaga: Zmiana była możliwa tylko dla lotu długodystansowego FRA-MEX. Zmiana WAW-FRA była zablokowana.

Przy powrocie wyświetlał się 'error', więc już się nie udało.

Z ciekawostek na tej trasie:

Przy boardingu FRA-MEX obsługa oferowała dopłatę do Premium Economy za 390euro , bo były 2 wolne miejsca.

Przy boardingu MUC-WAW poprosiłem o zmianę miejsca na Emergency exit i dostałem bez problemu, bez dopłat.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 16 Lis 2024 12:32 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 526 914
Krajów: 57 / 27.5%
niebieski
@Aramise kiedyś to (zawsze) tak działało, nawet na krótkich sektorach w taryfie Light. A jeszcze kiedyś (przed tymi cyrkami) w apce LH dało się przy FTLu co niektóre miejsca wybrać, ale po wejściu przez apkę OS nawet emergency czy te z przodu samolotu (PS - one się naprawdę czymś różnią? Te preferred zone?). Teraz myślę, że chodzi jeszcze o opcję wyboru miejsc właśnie na długodystansowych, bo tak jak wspomniałeś, na krótkich się nie da.
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#48 PostWysłany: 16 Lis 2024 13:22 

niebieski
Te "prefered zone" mają znaczenie jeśli Ci zależy na czasie przy wyjściu.

Zaoszczędzasz moim zdaniem nawet 30 minut do godziny. Tyle stoją w kolejce do kontroli paszportowej (MEX) lub kontroli bezpieczeństwa (MUC) osoby z ostatnich rzędów.

Do tego pierwszy rząd 'prefered zone' ma extra leg room jeśli to jest kabina współdzielona z Premium Economy (T/P w Boeingu i Airbus tak było)
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 29 Lis 2024 10:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
2 różne rezerwacje, 2 częściowo rózne rootingi
KRK-MUC-LIS
ATH-MUC-LIS

Odprawione w tym samym momencie na 2 komórkach i MUC-LIS wszyscy siedzimy rarem
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 21 Gru 2024 21:17 

Na razie dodano nowe zasady.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Problem z odprawą
#51 PostWysłany: 15 Sty 2025 01:11 

Loty: 400
Kilometry: 804 593
Krajów: 81 / 39.1%
srebrny
Mamy bilety SQ z pierwszym odcinkiem LH, więc odprawa na stronie LH. System prosił o podanie danych paszportów oraz numerów wiz do Wietnamu.
Dla mnie i żony wszystko poszło bez problemu, a dla obojga dzieci wyskoczyła informacja, że wprowadzone dane są niezgodne i odprawa niemożliwa.
Sprawdziłem ponownie numery paszportów, numery wiz, numery paszportów na wizach, daty ważności wiz, poprawność danych z paszportów, daty urodzenia - wszystko ok.
Jedyna rozbieżność polega na tym, ze system SQ dla dzieci zapisuje płeć jako MISS lub MSTR. Dzieci nie mają nawet podwójnych imion (my mamy, a bilety tylko na pierwsze imię i bez problemu).
Czy ktoś miał taki problem z odprawą przy locie z dziećmi? Jutro rano spróbuję dzwonić do LH. Wylot o 4:30, więc średnio mi się chce jechać z dużym wyprzedzeniem by w razie czego wyjaśniać wątpliwości przy okienku bezpośrednio przed lotem.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Problem z odprawą
#52 PostWysłany: 15 Sty 2025 01:17 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 636
Kilometry: 1 405 712
Krajów: 76 / 36.7%
Odpraw się na lotnisku i pisz w poprawnych tematach.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 15 Sty 2025 10:42, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 15 Sty 2025 14:36 

HON fly4free
@rob_sad: problemy z odprawami on-line na różne loty, dla różnych paxów, w różnych konfiguracjach przewoźników i tras się regularnie zdarzają i tyle. W takiej sytuacji pozostaje odprawa na lotnisku, bo powodów może być 160 od błędu czy braku kompatybilności systemu po konieczność weryfikacji dokumentów (niektórych) paxów.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#54 PostWysłany: 16 Sty 2025 17:07 
Awatar użytkownika

Dla wszystkich ku orzestrodze - nie kupujcie biletów z przesiadką do Chin w Lufthansie

W grudniu kupowaliśmy bilety powrotne do Shenzhen via Frankfurt. W czasie kupna można było tylko wybrać miejsca w samolocie do Frankfurtu więc jeszcze przed ostatecznym kupnem zadzwoniliśmy do Lufthansy spytać co się dzieje i upewnić się, że będzie istniała możliwość wyboru miejsc (zależało nam na dodatkowej przestrzeni na nogi bo to kilkanaście godzin lotu). Obsługa Lufthansy dwukrotnie nas okłamała, twierdząc, że nie ma problemu, że w czasie odprawy można wybrać jakie miejsca się chce i ewentualnie za nie dopłacić. W końcu się odprawiamy, okazuje się, że nie, nie można w czasie odprawy wybrać miejsca w samolocie Frankfurt-Shenzhen, system nke przyjmuje wyboru i narzuca ostatecznie swoje własne miejsca, nawet nie obok siebie (mimo rezerwacji na 2 osoby). Ani w aplikacji ani na stronie się nie udaje. Lot Frankfurt-Shenzhen to Air China nie Lufthansa, oni mają swoje zasady i swój system komputerowy nie połączony z Lufthansą i ich system przydziela miejsca zupełnie losowo. Zmarnowaliśmy mnóstwo czasu i pieniędzy dzwoniąc do Air China, które owszem ma numer w Polsce, ale najbliższy biuro obsługi klienta i infolinia są w Hiszpanii. Air China sądziła początkowo, że jest wykonalne kupno przez telefon siedzeń przy wyjściach awaryjnych, ale mimo wielu prób im się nie udało tego wykonać. Powiedzieli, że zapewne przez to, że bilety nie były kupione bezpośrednio od nich, tylko od pośrednika.
Powrót jeszcze gorzej. W ogóle nie da się odprawić online bo Lufthansa rzuca w czasie odprawy na stronę Air China a tam nasze dane nie wchodzą, bo to nie od nich kupowaliśmy bilety, nawet numer rezerwacji w ich systemie nie jest tym który podaje Lufthansa. Na lotnisku okazuje się, że Air China nie ma swoich ludzi w Shenzhen tylko pośrednika. Oni nie mogą sprzedawać miejsc; poza tym, jak nam powiedziano, w Air China miejsca przy wyjściach awaryjnych trzeba wykupić w momencie kupna biletu, potem nie ma takiej możliwości. Skończyło się to tym, że pasażerowie porozdzielani przez system usiłowali wybłagać w samolocie możliwość przesiadki ale nie dostali zgody.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 16 Sty 2025 22:39 

HON fly4free
Ale to nie problem Lufthansy, tylko tego że kupiłaś loty code-share z Air China. Chińscy przewoźnicy są znani z częstego braku możliwości odprawy on-line, samodzielnego zarządzania rezerwacją itp. w szczególności jeśli nie rezerwuje się biletu bezpośrednio u nich. A czekanie do odprawy na lotnisku z wyborem meisc przy przejściach awaryjnych wiąże się z dużym prawdopodobieństwem, że żadnego nie będzie dostępnego bo ludzie sobie je rezerwują z wyprzedzeniem czy to kupując czy wybierając za darmo ze względu na wysoki status itp.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 19 Sty 2025 16:50 

Loty: 400
Kilometry: 804 593
Krajów: 81 / 39.1%
srebrny
marek2011 napisał(a):
@rob_sad: problemy z odprawami on-line na różne loty, dla różnych paxów, w różnych konfiguracjach przewoźników i tras się regularnie zdarzają i tyle..

Ja to wiem, ale tu w zasadzie 99% typowych problemow od razu mozna bylo wykluczyc bo jednak dla polowy paxow odprawa online sie udala.
Co ciekawe sprawa nie zostala do konca wyjasniona i problem byl powazniejszy. To nie byla ani prosta niezgodnosc systemow, ani niekompletnosc dokumentow
Na lotnisku takze nie udalo sie odprawic. Pani walczyla 30min co mocno opoznilo odprawe dla innych. 2x dzwonila do DE. Ustalono ze puszcza nas tylko do FRA i tam mamy szukac pomocy sami.
Na transfer desku slusznie uznano ze lepiej probowac w gecie SQ, bo tam maja dostep do ich systemow.
Musielismy jednal zaczac od serwisu LH bo mialem obawy czy bez kart pokladowych puszcza nas przez imigration.
W gejcie znowu na wszelki sprawdzono wszystkie papiery, by wykluczyc taka przyczyne, ale juz bez stresu, bo mogli wymusic odprawe w systemie. I tak zrobili - czekalismy tylko z 30min na supervisora z odpowiednimi uprawnieniami w systemie. Takiej sytuacji jeszcze nie mialem. Karty pokładowe udało sie uzyskać dopiero z 20min przed boardingiem ;)
Generalnie problem polegal na tym ze system wyrzucal blad ze dziecko ponizej 14lat nie moze leciec samo, pomimo ze rodzice byli na tej samej rezerwacji. Blad wyrzucal system LH, ale bo taki komunikat szedl od SQ, wiec LH nie ma z tym nic wspolnego, powinni moze lepiej mapowac komunikaty bledow
 Profil Relacje PM off
marek2011 uważa post za pomocny.

#57 PostWysłany: 11 Lut 2025 18:46 

Loty: 35
Kilometry: 67 192
Krajów: 9 / 4.4%
Jutro mam lot z JFK przez MUC do RZE, przy odprawie online w tamtą stronę wszystko poszło ok, teraz chcąc się odprawić na lot powrotny pojawia się pole "Masz zgodę na pobyt w USA?" Tak/Nie i data ważności. Co tu wpisać? Bo numer z ESTA nie przechodzi, jest za długi, a chyba nie chcę klikać 'Nie' i przechodzić dalej.
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.

#58 PostWysłany: 13 Lut 2025 10:09 

Loty: 35
Kilometry: 67 192
Krajów: 9 / 4.4%
Odpowiem sam sobie bo już nie mogę edytować, a może komuś się kiedyś przyda info.

Kliknąłem 'Nie' i odprawiłem się normalnie. Wg mnie jest to po prostu źle przetłumaczone pytanie w polskiej wersji, bo po angielsku to samo pytanie brzmi "Do you have a US residency permit?" co rozwiewa wątpliwości :)
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 24 Lut 2025 22:28 

Zbanowany
jak to wygląda w praktyce z zapełnieniem samolotu w economy w LH. Przy robieniu rezerwacji i wyborze miejsc w jednym z jej etapów, widzę, że prawie cały samolot w economy jest pusty. Czy faktycznie dostępność miejsc podczas rezerwacji oddaje prawdziwe zapełnienie samolotu na danym moment, czy też może grafika nie uwzględnia osób, które nie zdecydowały się na płatny wybór miejsc i będą dopiero je mieli przydzielone (lub sami wybiorą) przy odprawie ?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 24 Lut 2025 22:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Przecież mało kto kupuje miejsca w samolocie, w trakcje rezerwacji, dlatego masz pusty samolot.
 Profil Relacje PM off
Marleywaw lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości