Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4841 PostWysłany: 14 Sty 2025 10:07 

złoty
lluukk napisał(a):
- jak żona ma zestaw jak ja wyżej to jeśli jedno z nas wynajmuje auto to ma 7800 EUR ubezpieczenia wkładu własnego podczas wspólnej podróży

[/i]

Palec może się omcknąć, ale z 4 na 7
8-)
Zwrot do wartości szkody max 4800 e, warto przypomnieć

Edit: można i tak, wpisać sumę pod posiadane 4 KK i ubezpieczenia do nich, po czym bez wyjaśnienia dyskredytować pytającego.

Ostatnio edytowany przez dg72 14 Sty 2025 11:31, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#4842 PostWysłany: 14 Sty 2025 10:46 

złoty
@dg72 mam jako jedynego z forum w "ignorowanych"

w związku z PW jakie wymieniłem z forumowiczami
lluukk napisał(a):
Mam nadzieję, że oczywistym jest w świetle tej interpretacji OWU, że w sytuacji gdy np.:
- mam własną VI i dodatkową MC (do kk żony) - to jadąc sam mam ubezpieczenie wkładu własnego 2400+1500=3900 EUR (z zerową franszyzą ;) )
- jak żona ma zestaw jak ja wyżej to jeśli jedno z nas wynajmuje auto to ma 7800 EUR ubezpieczenia wkładu własnego podczas wspólnej podróży

Wyjaśnienie, by nikt nie miał wątpliwości:
- jeśli żona ma VI i MC Platium i mąż ma VI i MC Platinum to jeśli jedno z nich wynajmie auto to ma dokładnie 7800 E ubezpieczenia - ponieważ:
mąż wynajmuje i ma 4 polisy
2400 E ze swojej VI
2400 E z żony VI
1500 E ze swojej MC
1500 E z żony MC

te 4800 max o jakim pisze ubezpieczyciel - to odniesienie do konkretnego pytania o męża i żonę gdy oboje maja VI (o tym pisał @Kri$)
mąż wynajmuje i wtedy są 2 polisy
2400 E z męża VI
2400 E z żony VI
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#4843 PostWysłany: 14 Sty 2025 15:36 

złoty
Jeśli chodzi o JDG i ryczałt to z wymaganych dokumentów chcieli:

- dowód osobisty
- zaświadczenie z ZUS o nie zaleganiu w opłacie składek (wydrukowane otrzymane online z ZUS PUE
- PIT za poprzedni rok (PIT składany online, wiec sam wydruk + UPO bez żadnych pieczątek z US itp.)
- ewidencja przychodów - czyli wydruk z excela podpisany przeze mnie (po dyskusji z dyrektorka oddziału odpuścili ze ma być z programu księgowego)
Po wysłaniu do akceptacji decyzja w ok 10-15min.

Oczywiście żeby nie było tak różowo to spędziłem w banku ok 4h z powodu różnych dziwnych problemów, 2 wnioski odrzucone, za trzecim przeszło. Niemniej jednak załatwiłem wszystko na jednej wizycie w banku (kapkę długiej ale jednej). Jeszcze tego samego dnia karta widoczna w aplikacji.
 Profil Relacje PM off  

#4844 PostWysłany: 17 Sty 2025 06:10 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Poprzednio na wyjezdzie zablokowalo mi infinite z powodu niby zlego pinu w Panamie (choc 2dni wczesniej udalo sie tym samymi pinem w Bogocie).

Teraz w Singapurze. Proba platnosci zblizeniowej na bramce w metrze
Odmowa. Proba kupna biletu w kasie, tez zblizeniowa, tez odmowa i sms ze karta zablokowana z powodu zlego pinu...
Ta karta jest bezuzyteczna poza PL
 Profil Relacje PM off  

#4845 PostWysłany: 17 Sty 2025 07:05 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Trzeba było zresetować kartę poprzez wprowadzenie w aplikacji swojego, pierwotnego PINu. Mnie pomogło w Chorwacji.
 Profil Relacje PM off  

#4846 PostWysłany: 17 Sty 2025 08:06 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Może pierwsze użycie w nowym kraju lepiej wykonywać fizycznie
 Profil Relacje PM off  

#4847 PostWysłany: 17 Sty 2025 09:40 

srebrny
Najlepiej pierwsze użycie dla tej karty robić stojąc na jednej nodze, prawą ręką przez lewe ramię. Podczas wkładania karty do terminala należy wstrzymać oddech na 5 sekund. Niektórzy mawiają, że pomaga też 3x pajacyk z kartą przed podejściem do płatności.
Niestety ale ta karta absolutnie nie nadaje się jako jedyna czy nawet podstawowa w podróży, aczkolwiek w PL nie miałem z nią nigdy problemów. Szkoda tylko, że tyle kosztuje jej utrzymanie roczne, a w zamian dostajemy taką szmirę z płatnościami.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4848 PostWysłany: 17 Sty 2025 09:58 

złoty
@opo @rob_sad poinformowaliscie bank o tych kłopotach z VI? Wiem, że wielu osobom działa bez problemów poza Polską, ale i żonie i mi też VI sprawia problemy na wyjazdach, co ciekawe w tych samych miejscach MC z PKO działa bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#4849 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:06 

srebrny
Próbowałem ale to bez sensu, ich "pomoc" kończy się stwierdzeniem "dziwne, a u mnie działa".
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#4850 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:18 

złoty
Może trzeba by zebrać informacje na forum - ile jest osób mających problemy z używaniem VI poza PL i gdyby to było więcej osób (nie 5-8) np. kilkanaście lub kilkadziesiąt to umówić się i w jednym tygodniu napisać maile o tym problemie do Samcika (Subiektywnie o finansach) - może by wtedy coś napisał na SOF i zapytał bank o powody tych problemów. Wiem, że banki traktują go poważniej niż pojedynczego klienta. A wtedy rozmawiając z bankiem po takim artykule na SOF można się na niego powołać ;) twierdząc, że to jakiś ogólniejszy problem.
 Profil Relacje PM off  

#4851 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:18 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
@rob_sad A faktycznie zmieniałeś pin wcześniej?

@opo Akurat to, że po zmianie pinu/pierwsze użycie najlepiej transakcje zrobić w kraju z włożeniem karty do terminala to nie jest żadna magia a dość podstawowe działanie.
 Profil Relacje PM off  

#4852 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:31 

srebrny
lukket napisał(a):
@opo Akurat to, że po zmianie pinu/pierwsze użycie najlepiej transakcje zrobić w kraju z włożeniem karty do terminala to nie jest żadna magia a dość podstawowe działanie.

Nie no tak, ale ja VI mam już ze 2 lata ;) zdążyłem ją już dawno aktywować, nie zmieniam żadnych PIN'ów itp., a wciąż mam problemy przy płatnościach za granicą, w PL 100% bezproblemowo, za granicą na oko ze 20% transakcji nie przechodzi. Oznacza to, że zawsze muszę mieć drugą dobrą kartę pod ręką, trochę to upierdliwe, bo wolałbym polegać na jednej, do tego "premium" z dobrymi kursami.
 Profil Relacje PM off  

#4853 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:35 

złoty
Tam wyżej kolega pisał aby w danym kraju poza Polską pierwszą transakcję zrobić przy użyciu czipa/PIN-u ale nie mam przekonania, że to ma znaczenie. Przy pierwszym użyciu po aktywacji karty - oczywiście tak, ale w "danym kraju"... Zresztą mi nie przechodziły płatności czy wsadziłem do terminala czy nie ani wypłaty z bankomatów (gdzie używa się PIN) - jak wcześniej wspomniałem wszędzie druga płatność / wypłata z bankomatu gdy zastąpiłem VI kartą MC z PKO bez problemu działała.
 Profil Relacje PM off  

#4854 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:39 

srebrny
Moim zdaniem nie ma to znaczenia, bo to nie jest tak, że karta wcale nie działa za granicą. Po prostu co N transakcji nie przechodzi. Za każdym razem inna karta w tym samym miejscu przechodzi od pierwszego strzała. Kiedyś próbowałem jeszcze powtarzać transakcję VI ale to nic nie dawało, teraz od razu wyciągam inną kartę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4855 PostWysłany: 17 Sty 2025 12:06 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Nie rozumiem zjawiska. We Włoszech, Chorwacji, Niemczech, Teneryfie, Sardynii karta działała bez problemu przy płatnościach. Jedyny zonk to nieszczęsna autoryzacja na lotnisku w Trogirze.
Zobaczymy za kilka dni w Wietnamie.
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.

#4856 PostWysłany: 17 Sty 2025 13:40 

złoty
@FUX było już wielokrotnie pisane, że jednym działa bez problemów a innym tak sobie. Więc nie jest tak, że VI wszystkich użytkowników zawodzi za granicą. jesteś w gronie tych "szczęśliwców" ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4857 PostWysłany: 17 Sty 2025 15:06 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
srebrny
Ja pinu nie zmienialem. W PL dzialala.
Teraz probowalem tylko zblizeniowo, ale wczesniej w panamie z pinem. Ciezko jest planowac jak podejac do karty by dzialala. Ona ma dzialac zawsze. Jakos revolut nie ma z tym problemow.
Z VI mialem tez problem na autostradach we Francji. Na kilka prob nie przeszlo na zadnej.
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.

#4858 PostWysłany: 17 Sty 2025 15:28 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
lendziro napisał(a):
Mam pytanie odnośnie uszkodzenia opony. Musiałem wymienic oponę bo pojawił się bąbel ktory mog grozic wystrzeleniem opony.
Tak naprawdę nie wiadomo z jakiej przyczyny czy trafił w nią kamień czy zmęczenie materiału czy coś innego.
Dzwoniłem do ubezpieczalni KK VI powiedziano mi że to zależy jak zakwalifikowany będzie przypadek tj wypadek z przedmiotem pochoczacym z zewnątrz czy nie.

Bardziej mi chodzi o to czy ktoś podobny przypadek miał musiał wymieniać oponę bez ewidentnego "dzwona" . Ktoś ma doświadczenia w tym zakresie?

W kwestii informacyjnej.
Sprawa została rozwiązana na poziomie wypożyczalni. Kierownik wziął na siebie uszkodzenie opony i nie było żadnych kosztów z tym związanych.. W związku z tym nie było potrzeby uruchamiać procedury pokrycia kosztów z ubezpieczenia.
2 ludzi lubi ten post.

#4859 PostWysłany: 17 Sty 2025 16:01 

Loty: 215
Kilometry: 349 494
złoty
A ktoś komu nie działa sprawdził chociaż to co napisałem wcześniej tzn. żeby dodać do portfela na smartfonie?
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.
lluukk uważa post za pomocny.

#4860 PostWysłany: 17 Sty 2025 16:03 

Jestem ciekaw czy osoby, które miały problem z kartą próbowały w tym samym miejscu zapłacić ta karta przez google pay. Osobiście częściej place w ten sposób dzięki telefonowi. Może to by rozwiązało problem?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość