Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 09 Sty 2025 13:57 

Hej,
Jadę na na jeden, ale na 3 dni i byłbym wdzięczny za sugestie. Na pewno jednego dnia chcemy odwiedzić pałać Schönbrunn - są tam 3 w miarę standardowe opcje zwiedzania - aktualnie za 22, 27 i 32 euro - czy warto dopłacać, do dodatkowych sal?
Do tego chcemy dorzucić Pałac Belvedere i Hofburg - nie wiem jednak czy te miejsca nie są zbyt do siebie "podobne" i czy warto to wciskać w pobyt.
Rozważamy też muzeum Historii Naturalnej lub Historii Sztuki - wiem że trudno wybrać lepsze, ale może ktoś ma w tej kwestii jakieś rady. (Z tego co widzę, sztuki ma ładniejsze wnętrza, ale jak wybierzemy wszystkie 3 miejsca powyżej, to tematyka w muzeum Historii Naturalnej to będzie jakaś odmiana.)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#182 PostWysłany: 09 Sty 2025 15:43 

Loty: 73
Kilometry: 150 959
Krajów: 20 / 9.4%
1. Co do zwiedzania wnętrz Schoenbrunn - nie wypowiem się, mimo iż w wiedniu byłem niezliczoną ilośc razy u rodziny, to wystarczał mi spacer po okolicznych ogrodach, które robią spore wrażenie, lecz raczej wiosną/latem (i są za darmo;). Jedyne za co zapłaciłem w tamtej okolicy to ogród zoologiczny, bodajże najstarszy na świecie, czuć ten klimat (i są pandy wielkie), przychodzą tam ludzie bez dzieci i są zadowoleni.
Naturhistorisches Museum i Kunst - Dokładnie, ciężko wybrać lepsze, na szczęście są koło siebie i można obejrzeć 2 jeśli nogi pozwolą ;)
Pamiętaj, że aby obejśc nie biegiem pierwszy bezirk i okolice (tymbardziej jeśli jest się tam pierwszy raz) to może całego dnia braknąć, a co dopiero wchodzić do belwederu i hofburgu, ale oczywiście nie odradzam, bo każdego kręci co innego :)
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 09 Sty 2025 16:24 

Loty: 47
Kilometry: 130 779
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Oba Muzea naprzeciwko siebie. Po jednym będziesz zdemoralizowany pięknem.
:lol:
https://maps.app.goo.gl/K98simpbMErLZLW28

Ja bym rzucał monetą.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 09 Sty 2025 16:28 
Awatar użytkownika

złoty
W Albertinie jest teraz świetna wystawa...

A i zawsze warto wybrać się do piwnic na tutejszą wersję Sowietskoje Igristoje - czyli Schlumbergera :D
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#185 PostWysłany: 09 Sty 2025 23:08 

Loty: 26
Kilometry: 27 289
Krajów: 28 / 13.1%
Foltek napisał(a):
Hej,
Jadę na na jeden, ale na 3 dni i byłbym wdzięczny za sugestie. Na pewno jednego dnia chcemy odwiedzić pałać Schönbrunn - są tam 3 w miarę standardowe opcje zwiedzania - aktualnie za 22, 27 i 32 euro - czy warto dopłacać, do dodatkowych sal?
Do tego chcemy dorzucić Pałac Belvedere i Hofburg - nie wiem jednak czy te miejsca nie są zbyt do siebie "podobne" i czy warto to wciskać w pobyt.
Rozważamy też muzeum Historii Naturalnej lub Historii Sztuki - wiem że trudno wybrać lepsze, ale może ktoś ma w tej kwestii jakieś rady. (Z tego co widzę, sztuki ma ładniejsze wnętrza, ale jak wybierzemy wszystkie 3 miejsca powyżej, to tematyka w muzeum Historii Naturalnej to będzie jakaś odmiana.)

W pałacach nie byłem, Schönbrunn i Belvedere jedynie z zewnątrz, natomiast Muzeum Historii Naturalnej polecam mimo tłumów (w sąsiednim nie byłem, więc się nie wypowiem).

#186 PostWysłany: 10 Sty 2025 11:52 

FUX napisał(a):
Oba Muzea naprzeciwko siebie. Po jednym będziesz zdemoralizowany pięknem.
:lol:
https://maps.app.goo.gl/K98simpbMErLZLW28

Ja bym rzucał monetą.

Raczej wybiorę Historii Naturalnej bo sztuki będę miał sporo już.

abelincoln napisał(a):
W Albertinie jest teraz świetna wystawa...

A i zawsze warto wybrać się do piwnic na tutejszą wersję Sowietskoje Igristoje - czyli Schlumbergera :D

Miałem ograniczyć ilość miejsc, a nie dodawać kolejne ;)
Dziś po południu kupię bilety, za półtora tygodnia podzielę się przemyśleniami.

Jeszcze jedno, czy to prawda że na lotnisku w Wiedniu ceny w strefie bezcłowej są na poziomie tych standardowych? Lecę z podręcznym a jakieś austriackie trunki bym zabrał. Gdzieś mi się to przewinęło, na forum czy w internecie.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 10 Sty 2025 12:06 
Awatar użytkownika

złoty
Foltek napisał(a):
Lecę z podręcznym a jakieś austriackie trunki bym zabrał.

Cesarsko-królewska odpowiedź na rum (aka "The Spirit of Austria") jest - z tego co pamiętam - szeroko dostępna w PL, więc nie musisz jej targać :D
Załącznik:
Capture.PNG
Capture.PNG [ 494.14 KiB | Obejrzany 1194 razy ]

A i flagowej wersji bodajże nie można przewozić w samolocie - za duży %...
https://upgradedpoints.com/travel/flying-with-alcohol/
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 23 Sty 2025 12:13 

Wróciłem. Świetne miasto na szybki wypad, architektura robi wrażenie, komunikacja sprawna i mega instynktowna. Sporo kościołów otwartych, ale niektóre mają "sjestę".
Szybkie podsumowanie:
Pałac Schonbrunn - piękny, choć na pewno park i ogrody lepiej zobaczyć latem wiosną lub jesienią. Wrażenie na mnie zrobił fakt, że można zobaczyć łóżko w którym zmarł Franciszek Józef.
Pałac Belvedere - ładny pałac, dzieła sztuki wewnątrz robią wrażenie. Pod "Pocałunkiem" Klimta tłumy, dalej trochę luźniej.
Hofburg Muzeum Sisi - lekkie rozczarowanie bo - zwiedzany ostatniego dnia i, o ile nie jest się znawcą sztuki i historii (nie jestem), to powtórka z tego co widziałem wcześniej. Co więcej, byliśmy z plecakami i nie było gdzie ich zostawić, a w częściach muzeum bywało wąsko. W Belvederze były szafki ze zwrotną kaucją 2€, w Schonbrunn szatnia.
Karlskirche - chyba z zewnątrz robi lepsze wrażenie. Weszliśmy "przypadkowo" - dla budżetowych opcji zwiedzania warto odpuścić.
Kościół św. Franciszka w Wiedniu - niestety nie weszliśmy do środka, ale warto podjechać rzucić okiem, a przy okazji zerknąć na Dunaj.
Jeśli ktoś planuje zwiedzać na piechotę i na jeden dzień, to uważam, że wyprawę do Hunderwasserhaus warto odpuścić. Gdy macie czas/lubicie takie rzeczy to jak najbardziej.
Pozostałe muzea zostawiam na przyszłość, bo Wiedeń spodobał mi się tak, że wrócę na pewno. Jeśli mógłbym skakać w przeszłość, zamiast do Hofburga poszedłbym do Albertiny.
Kupiłem za 25,3 € bilet 72h plus lotnisko tam i z powrotem. Pogoda momentami nie zachęcała do spacerów, więc robiliśmy skoki po 2-3 stacje, czy przystanki.
Na szybko o jedzeniu:
Schnitzelwirt - dużo i dobrze, wielokrotnie tu polecane miejsce, dlatego tam poszedłem.
7 Stern - robią swoje piwo, najlepsze jakie piłem podczas wyjazdu. Można kupić na wynos z automatu ze 3.7 €. Jadłem tez tu mały obiad przed lotem powrotnym - dobry, porcje spore.
1516 Brewing Company - robią swoje piwo, ale było totalnie zwykłe. Jedzenie za to słabe, ani sznycel, ani gulasz nie smakowały. (Frytki z takiej najtańszej mrożonki)
Bitzinger Wurstelstand przy Operze/Albertinie - spoko, czekałem z 15 minut w kolejce i uważam, że jakbym czekał dłużej, to byłbym mniej zadowolony.
Podobnie z Trześniewskim, 5 mini kanapek za 9 € to spoko przekąska, ale też nie wiem czy warta stania gdy kolejki wychodzą na zewnątrz.
Mama Kraft - też robią swoje piwo. Było dobre, ale trochę zaskoczył mnie klimat, to bardziej restauracja, w sobotę o 20 dość pusto (dla jednych wada, dla innych zaleta)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#189 PostWysłany: 08 Lip 2026 18:20 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 404 998
Krajów: 82 / 38.3%
złoty
Mając tylko jeden dzień, polecam wycieczkę do Domu Hundertwassera. Na miejscu można kupić pamiątki i napić się kawy.

Image

Image
grabosic lubi ten post.
grabosic uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości