Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4761 PostWysłany: 26 Gru 2024 20:34 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Czy ktoś po zmianie zasad pp w VI probowal użyć nadal plastiku i nie rejestrował się w aplikacji pp? Czy to działa Czy jednak odmowa i trzeba się zarejestrować i pokazać QR ?

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#4762 PostWysłany: 26 Gru 2024 21:17 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.4%
@lendziro ja użyłem bez problemu, a nawet wprowadziłem gościa. Bo rejestracja w aplikacji nie działała, bo wejście było mi konieczne pierwszego dnia kiedy zaszła zmiana.
Wpuścili mnie jak dawniej i teraz czekam aż na karcie pojawi się opłata. Jest już 26 grudnia i nadal się nie pojawiła, a zdarzenie miało miejsce 3 września grudnia.

Ostatnio edytowany przez automatae, 27 Gru 2024 15:49, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4763 PostWysłany: 26 Gru 2024 22:03 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
boots napisał(a):
Wytłumacz zatem, który ubezpieczony według ciebie będzie miał zawartą umowę najmu samochodu?

Ja :) Taka odpowiedź wystarczy?

@lluukk opisujesz dokładnie to, co mam na myśli :)

@automatae 3 września czy 3 grudnia? 8-)
lluukk lubi ten post.

#4764 PostWysłany: 26 Gru 2024 23:11 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
automatae napisał(a):
Wpuścili mnie jak dawniej i teraz czekam aż na karcie pojawi się opłata. Jest już 26 grudnia i nadal się nie pojawiła, a zdarzenie miało miejsce 3 września

Ale przecież zmiany weszły w grudniu. Nic dziwnego, że we wrześniu wszedłeś na plastik, opłaty za gościa raczej nie zareklamujesz jeżeli naliczą
 Profil Relacje PM off  

#4765 PostWysłany: 27 Gru 2024 11:08 

złoty
boots napisał(a):
Masz dwa wyjścia:
1. Przyjąć to, co piszę, jako pewnik
albo
2. Pozostać przy swoim błędnym toku rozumowania i potem bardzo się zdziwić.

Oczywiste argumenty do ciebie nie przemawiają, zatem dokonaj wyboru.

Jesteś dalej pewny swojej racji?
 Profil Relacje PM off  

#4766 PostWysłany: 27 Gru 2024 11:18 

złoty
Negujecie podstawową kwestię tj fakt, że posiadacz karty kredytowej Infinite PKO BP, by skorzystać z ubezpieczenia do KK musi posiadać rachunek, fakturę na siebie.
Znajomy korzystał i to w realizacji zwrotu z tytułu ubezpieczenia było najważniejsze czyli, że to na niego były faktury i umowy, przez niego opłacone.
Odszkodowanie otrzymał.

Osobna sprawa, że to pytanie przynajmniej ja bym zadał ubezpieczycielowi KK, a nie na forum f4f itp.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4767 PostWysłany: 27 Gru 2024 11:36 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Ale przecież w tym pytaniu cały czas jest mowa o tym, żeby mieć samochód wynajęty na siebie
 Profil Relacje PM off  

#4768 PostWysłany: 27 Gru 2024 11:49 

złoty
Na spokojnie dla tych co mają wątpliwości:
1. Ubezpieczony do karty PKO w podróży zagranicznej (poza kosztami odwołania/skrócenia) nawet NIE MUSI posiadać karty PKO
np. maż ma kk PKO ale nie ma prawa jazdy, jego żona nie ma kk PKO - auto wypożycza Ubezpieczony (żona podróżująca razem z mężem) i obejmuje ją ubezpieczenie wkładu własnego.
2. Jeśli w/w żona wyrobi sobie kartę VI ING to będzie miała 2 ubezpieczenia wkładu własnego z kk (z kk ING własnej i kk PKO męża - jako Ubezpieczony bo przecież jest nim jako wspólnie z nim podróżujący małżonek).
3. Jeśli w/w żonie siostra wyrobi kk PKO to będzie miała 3 ubezpieczenia wkładu własnego... mam nadzieję, że rozumiecie z jakich kart i dlaczego ;)
4. W żadnej sytuacji wyrobienie przez w/w żonę karty w ING czy wyrobienie dla niej przez jej siostrę kk PKO nie pozbawia jej statusu Ubezpieczonego z punktu 1
5. Jedynym "utrudnieniem" w punkcie 1 będzie to, że musi udowodnić, że podróżowała z mężem mającym kk PKO - wtedy jest Ubezpieczonym w podróży zagranicznej i to na nią będzie umowa najmu auta i ona poniesie koszt wkładu własnego choć nawet nie ma karty PKO :) i wszystko będzie na nią to jest na Ubezpieczonego z kk męża i skorzysta z ubezpieczenia wkładu własnego.
Czy teraz wszystko jasne?

Wracając do sytuacji opisanej przez @Kri$:
trocha napisał(a):
Ale przecież w tym pytaniu cały czas jest mowa o tym, żeby mieć samochód wynajęty na siebie

OWU do kk PKO głosi, że samochód ma być wynajęty na Ubezpieczonego i @Kri$ będzie miał auto na siebie jako Ubezpieczony z kk swojej oraz jako Ubezpieczony z kk żony a jak sobie wyrobi VI ING to będzie miał auto na siebie i 3 niezależne ubezpieczenia wkładu własnego.

I jeszcze raz:
Ubezpieczony do kk PKO w zakresie ubezpieczenia wkładu własnego nie musi posiadać karty PKO - nie ma takiego wymogu - wystarczy, że jest wspólnie podróżującym małżonkiem posiadacza kk PKO.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#4769 PostWysłany: 27 Gru 2024 12:39 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
@dg72

W przypadku rezygnacji ubezpieczyciel zwraca koszty, jakimi ubezpieczony zostanie obciążony przez organizatora w związku z rezygnacją (z biletu, udziału w imprezie turystycznej). Zatem jeśli umowa byłaby na osobę, która nie jest ubezpieczonym i to ta osoba a nie ubezpieczony ponosiłaby koszt, to nie byłoby podstaw do zwrotu.

Ale byłbym ostrożny ze stwierdzeniem, że - jak piszesz - "negujemy, iż ... posiadacz karty kredytowej Infinite PKO BP, by skorzystać z ubezpieczenia do KK musi posiadać rachunek, fakturę na siebie". Bo to oznacza, że dotyczy każdego ubezpieczenia. Ale czy w każdym przypadku będziemy mieć umowę i fakturę?

Visa Infinite ma szeroki zakres różnych ubezpieczeń.
W pewnych przypadkach może być załatwione bezgotówkowo, np. wizyta lekarska zgodnie ze wskazówkami ubezpieczyciela i u wyznaczonego lekarza.
A co z takimi ubezpieczeniami jak np. OC w życiu prywatnym czy ubezpieczenia bagażu od zniszczenia albo uszkodzenia? Też ubezpieczony ma mieć zawsze rachunek/fakturę na siebie?
Nie wspominając, że zwrot za bilety na wydarzenie jest możliwy, gdy opłacimy zakup kartą kredytową. Wówczas występując z roszczeniem, należy wg OWU dostarczyć oryginalny bilet oraz potwierdzenie zakupu kartą. OWU nie wskazuje faktury w tym przypadku, co nie znaczy, że nie warto jej zachować na wszelki wypadek.

Być może zastosowałeś tzw. skrót myślowy i wskazana konieczność posiadania rachunku lub faktury dotyczy tylko rezygnacji, którą dalej opisujesz jako przykład.
OWU dla poszczególnych ubezpieczeń zawiera sekcję "postępowanie w razie zajścia zdarzenia" a w niej ustęp "w razie szkody, ubezpieczony jest obowiązany:..". I tam są wytyczne, co należy zrobić, w jakim terminie i co dostarczyć.
 Profil Relacje PM off  

#4770 PostWysłany: 27 Gru 2024 13:04 

złoty
Kwestia korzystania z ubezpieczenia medycznego i tak zawsze poprzedzona jest zgłoszeniem na wskazany nr telefonu ubezpieczyciela.

@lluukk są nterpretacje, nadinterpretacje i opinie Gall Anonima lluka
Taka np ING ma udział własny na poziomie do 50000 euro, osobna kwestia to luźne "sobie wystąpi o nią" :) :D
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#4771 PostWysłany: 27 Gru 2024 13:45 

złoty
Czy jest ktoś na forum, kto uważa, że Ubezpieczonym zgodnie z definicją zawartą w OWU nie posiadając nawet kk PKO w zakresie podróży zagranicznej (poza rezygnacją i skróceniem wyjazdu) nie jest małżonek wspólnie podróżujący ze swoim posiadającym kk PKO małżonkiem?
Poniżej definicja z OWU:

87. Ubezpieczony – osoba posiadająca miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej objęta ochroną w ramach poniższych
ubezpieczeń:
1) „Podróż zagraniczna” (Załącznik nr 1 do OWU) – Posiadacz/Użytkownik Karty oraz wspólnie z nim podróżujący Współmałżonek, Partner,
Dzieci z tym, że w ubezpieczeniu kosztów rezygnacji z wyjazdu oraz kosztów skrócenia wyjazdu wyłącznie Posiadacz/Użytkownik Karty;

Jeśli ów wspólnie podróżujący z posiadaczem kk PKO małżonek jest Ubezpieczonym w podróży zagranicznej - to widzimy od razu w definicji, że są wyłączenia.
Nie dotyczy go ubezpieczenie zwrotu kosztów rezygnacji i skrócenia wyjazdu (te musi ponieść posiadacz karty i tylko posiadacz dostanie zwrot)
Wszystkie inne składniki ubezpieczenia podróży zagranicznej go obejmują.
Dlaczego kilka osób z forum rozszerzyło w/w wyłączenia na część ubezpieczenia podróży zagranicznej pod tytułem "ubezpieczenie wkładu własnego" ?
Z jakiego punktu OWU wysnuwacie taki wniosek, że poza skróceniem i odwołaniem wyjazdu jeszcze nie dotyczy takiej osoby ubezpieczenie wkładu własnego?
 Profil Relacje PM off  

#4772 PostWysłany: 28 Gru 2024 16:14 

Cześć,

Posiadam VI w PKO BP. Wobec wprowadzonego limitu wejść PP, zastanawiam się czy przeniesienie do Pekao miałoby sens, ale nie mogę znaleźć informacji o niektórych opłatach.
Zgodnie z cennikiem wypłaty z bankomatów to ponad 4%, natomiast czy za granica wygląda to tak samo? PKO nie pobiera dodatkowych opłat i dzięki temu jest to bardzo wygodna opcja.
Dodatkowo, jeśli chodzi o przewalutowanie, to czy Pekao pobiera dodatkową opłatę, czy rozlicza po kurcie organizacji płatniczej, jak PKO?
Zakładam ze w ubezpieczeniach między PKO a Pekao nie ma jakichś spektakularnych różnic.

Pozdrawiam serdecznie
 Profil Relacje PM off  

#4773 PostWysłany: 28 Gru 2024 16:43 

niebieski
@CeeJ4y

Skoro rozważasz zmianę karty (rezygnacja z VI PKO BP ) to lepiej przeanalizować OWU Pekao niż zakładać, zwłaszcza sprawdzić rodzaje ubezpieczeń, sumy ubezpieczenia, dodatkowe warunki (czy trzeba zapłacić karta za wycieczkę albo bilet, by mieć ubezpieczenie, czy nie) i wyłączenia. Tym bardziej, że chyba dopiero rozważasz zmianę i nie ma presji czasu? Zakres ubezpieczeń karty VI PKO BP jest szeroki, wiele postów poświęcono np. udziałowi własnemu w wynajmie samochodu. Co oferuje Pekao tego nie wiem, ale może jest ktoś, kto ma obydwie te karty albo rozważał zmianę, tak jak Ty (albo odwrotną).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4774 PostWysłany: 29 Gru 2024 01:02 

CeeJ4y napisał(a):
Cześć,

Posiadam VI w PKO BP. Wobec wprowadzonego limitu wejść PP, zastanawiam się czy przeniesienie do Pekao miałoby sens, ale nie mogę znaleźć informacji o niektórych opłatach.
Zgodnie z cennikiem wypłaty z bankomatów to ponad 4%, natomiast czy za granica wygląda to tak samo? PKO nie pobiera dodatkowych opłat i dzięki temu jest to bardzo wygodna opcja.
Dodatkowo, jeśli chodzi o przewalutowanie, to czy Pekao pobiera dodatkową opłatę, czy rozlicza po kurcie organizacji płatniczej, jak PKO?
Zakładam ze w ubezpieczeniach między PKO a Pekao nie ma jakichś spektakularnych różnic.

Pozdrawiam serdecznie
Specjalnie chcesz lokować 1 mln zł jako private banking w Pekao S.A, żeby przenieść tam kartę priority pass?
 Profil Relacje PM off  

#4775 PostWysłany: 29 Gru 2024 10:27 

[/quote]
Witam, niestety KK WE MC jak i Infinite dla sektora PB banku PEKAO, są rozliczane po kursie banku
 Profil Relacje PM off  

#4776 PostWysłany: 29 Gru 2024 11:13 

dominiaz napisał(a):
Specjalnie chcesz lokować 1 mln zł jako private banking w Pekao S.A, żeby przenieść tam kartę priority pass?

Nie, chcę spróbować "przenieść" zdolność z pko do pekao.
Trochę potrzebuję też miles and more, bo w lutym tracę status w Lufthansie, a nie chcę stracić punktów.
 Profil Relacje PM off  

#4777 PostWysłany: 29 Gru 2024 11:29 

złoty
@CeeJ4y - nie ma takiej procedury w Pekao, jeśli nie będziesz klientem PB nie dostaniesz kart tego segmentu w Pekao.
Ale oczywiście próbuj, co Ci szkodzi - daj też znać z jakim efektem.
Myślę, że wiele osób z forum z chęcią by "przeniosło" kk z PKO do Pekao na MC WE lub VI a potem znów uzyskało kartę w PKO, wtedy można by mieć kk z obu banków ;) ale raczej się "przenieść" nie da. Daj znać co zwojujesz w temacie bez PB.
 Profil Relacje PM off  

#4778 PostWysłany: 29 Gru 2024 17:09 

Nie wiem czy jednak warto wojować, skoro Pekao używa swojego kursu, a nie Visy. A jak wygląda sprawa wypłat z bankomatów za granicą, jaka jest prowizja (nie widzę w tabeli opłat)?.
W zasadzie do wszelkich płatności w najróżniejszych walutach używam VI PKO, i sprawdza się to bardzo dobrze.
Wiem tylko że mój opiekun zachęca mnie do wzięcia KK, a odstępstwa od procedur i wymagań na inne produkty są możliwe (np darmowy rachunek przy braku odpowiedniego salda/inwestycji).
 Profil Relacje PM off  

#4779 PostWysłany: 29 Gru 2024 17:51 

niebieski
Ten watek dotyczy kart PKO BP a zatem pytanie w nim o szczegóły, opłaty i prowizje karty innego banku (np. Pekao) jest niezasadne. Jeśli stosownego wątku o kartach pekao nie ma i nie jest potrzebny, to zawsze pozostaje ten o kartach dla podróżnika. Tam były porównywane różne karty różnych banków, jeden z użytkowników robił chyba nawet szczegółowe zestawienie.

@CeeJ4y skoro jak napisałeś powodem Twoich działań i potrzeby przenosin jest zmiana zasad korzystania z saloników, to można domyślać się, że podróżujesz na tyle dużo co roku, bo limit 10 wejść to znacznie za mało a ponoszenie kosztów opłat za korzystanie (po przekroczeniu limitu) jest niezbyt opłacalne.
Poza tym zawsze można szukać nie tyle innej karty zamiast aktualnie posiadanej a drugiej, zapewniającej darmowe wejścia. Bo dotychczasowa tj. PKO BP ma wystarczająco dobre warunki ubezpieczenia a tylko saloniki limitowane.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#4780 PostWysłany: 29 Gru 2024 19:13 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.4%
CeeJ4y napisał(a):
Trochę potrzebuję też miles and more, bo w lutym tracę status w Lufthansie, a nie chcę stracić punktów.

Tu wystarczy nawet najniższa, darmowa wersja karty Pekao, z minimalnym limitem, żeby nie tracić mil. Ale oczywiście gdyby mieć od razu tę najlepszą, to byłoby wygodniej.

Tymczasem ja też się zastanawiam nad rezygnacją z PKO BP Visa Infinity, bo:
1. płatności kartą realizuję innym bankiem (inną kartą), który ma zazwyczaj nieco lepsze kursy. Ale nie jest to karta kredytowa tylko debetowa.
2. W tym roku wyrobiłem ze 100 wejść do saloników, więc te 10 w nowym limicie zużyję już w lutym.
3. Ubezpieczenie jest ok dla podróży do 60 dni, a ja będę miał dłuższe podróże w 2025, więc i tak będę, dla pewności, musiał dokupić ubezpieczenie.
4. FastTrack w WAW bardzo się przydaje, ale jak będę w podróży kilka miesięcy, to w tym okresie nie będę korzystał.

Myślę nad alternatywą, która by mi połączyła te korzyści w nowych warunkach. Rozważam skorzystanie (z jednej lub z kilku) następujących opcji
1. Revolut Ultra, które dostępne jest od ręki, daje bonusy w postaci 3 GB eSIMów (pewnie słabego połączenia) miesięcznie (a pewnie kilkaset złotych na eSIMy wydam i tak) i daje nielimitowany DragonPass, ale ten jest gorszy niż PriorityPass.
2. PP Prestige, ale ten kosztuje tyle, że faktycznie musiałbym blisko 100 wejść zrobić, by mi się to opłacało, bo w moich oczach wartość statystycznego wejścia do saloniku to 30 zł.
3. Podniesienie kart w Pekao SA lub mBank do poziomu dającego nielimitowane PP, ale tam za mało znam warunki i niekoniecznie będę mógł je spełnić.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość