Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2944 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 148  Następna
Autor Wiadomość
#2701 PostWysłany: 21 Lis 2024 15:18 

Generali: https://generalitravel.eap.pl/ - opcja "zadzwoń przez Internet" (zielona słuchawka). Można dzwonić normalnie "po sieci", bez połączenia z wifi. Sprawdzone osobiście.
Jest wymienione w poście powyżej, ale dopisek "analogicznie jak wyżej" może sugerować konieczność połączenia wifi, jak w Uniqa, TN Europa i we wstępie posta.
 Profil Relacje PM off
kbk uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2702 PostWysłany: 21 Lis 2024 21:03 

niebieski
Podzielę się swoimi doświadczeniami z Egiptu.
Mieliśmy wykupione ubezpieczenie podróżne AXA Podróże na max, czyli jakieś 40 mln. zł.
Sytuacja życiowa zmusiła nas do skorzystania z pomocy lekarza w resorcie. Nie wnikając w szczegóły to zarządzali od nas 1100 euro za podstawowe badania tj. badanie ciśnienia, EKG etc. Płatność kartą lub gotówką. Nie zgodziłem się i zadzwoniłem do AXA (skorzystałem z opcji możliwości dzwonienia ze Skype, doładowane za 10zł starczyło na kilka połączeń bez problemu, podpiąłem swój numer komórkowy więc AXA myślalała że dzwonię ze swojego). AXA szybko zainterweniowała, po 15min dzwonił już ich egipski przedstawiciel który udzielił gwarancji i przejął całą sprawę. Okazało się potem, że z ceny 1100 euro zbili do 100 euro... bo wiedzieli że to zwykłe naciąganie turystów. Najważniejsze to mieć w sobie spokój i nie denerwować się. Oceniam AXA bardzo dobrze, byli profesjonalni i nawet przy mnie na głośnomówiącym rozmawiali z lekarzem, aby dać mu gwarancję i powiedzieć, że mam ubezpieczenie. Klinika kombinowała wcześniej, że moje ubezpieczenie nie pokrywa kosztów etc. Oczywiście do czasu "rachunku" wszystko było super "Mister dont worry" jak pytałem ile to będzie kosztować. Liczyli na to że zapłacę i potem będę chciał odzyskać kasę po powrocie. Tym razem im się nie udało naciągnąć.

Druga sytuacja z dentystą w Egipicie. Zgłosiłem im problem z zębem i powiedzieli mi że muszę znaleźć pomoc na własną rękę. Po przedstawieniu faktury za wizytę oraz transport zwrócili mi wszystko. Dodatkowo miałem wykupione ubezpieczenie dodatkowe tj. leczenie po powrocie do Polski i także na podstawie faktury zwrócili mi wszystko. Tu była śmieszna sytuacja, że dentysta nie chciał ode mnie pieniędzy... nie wiem czemu, ale nalegałem bo jakbym nie miał faktury to raczej nikt by mi nie uwierzył :-)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#2703 PostWysłany: 21 Lis 2024 21:58 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
kbk napisał(a):
Ale chyba są to połączenia typu wifi calling

Trochę chyba jednak się zamieszałeś w nomenklaturze. Ideą WiFi calling jest to, że dzwonisz na dowolny krajowy numer za normalną krajową stawkę nawet będąc za granicą. To czy możesz z tego korzystać zależy od twojego operatora i telefonu, a nie osoby odbierającej. Wydaje mi się, że chciałeś użyć innego określenia - np. voip(?)
 Profil Relacje PM off  

#2704 PostWysłany: 21 Lis 2024 23:18 
Awatar użytkownika

platynowy
@kbk może się mylę, ale chyba nieźle mylisz pojęcia w #2702... nazywasz prawie wszystkie usługi wifi calling. A to jest z definicji połączenie telefonicze z wykorzystaniem wifi i faktycznie wymaga stabilnej i w miarę szybkiej sieci wifi. Parę zacytowanych firm/linków to chyba zwykle Voice over IP VOIP. Połączenie nawiązuje też po sieci GSM. To tak dla uściślenia nazewnictwa ale i możliwości dzwonienia.
 Profil Relacje PM off  

#2705 PostWysłany: 21 Lis 2024 23:41 

srebrny
@jaco027
Wbrew nazwie na wielu telefonach można z drobnymi kombinacjami nawiązać połączenie WIFI calling bez dostępu do WIFI , a jedynie w oparciu o połączenie komórkowe z drugiej karty SIM.

#2706 PostWysłany: 22 Lis 2024 00:00 
Awatar użytkownika

platynowy
Ok. Ale kliknąłem powyższe 2-3 linki, które wydaje się VOIP i przy jednej karcie sim bedac za granicą i połączony tylko przez gsm nawiązywało połączenie. Więc IMO przynajmniej wspomniane powyżej nie wydają się wifi calling.
 Profil Relacje PM off  

#2707 PostWysłany: 22 Lis 2024 08:46 

niebieski
Dzięki za uwagi. Macie rację. Zupełnie nie znam się na tym, pomieszałem pojęcia. Nie mniej chodziło o wszystkie opcje typu kontakt głosowy z ubezpieczycielem bez tradycyjnego międzynarodowego połączenia telefonicznego.
 Profil Relacje PM off  

#2708 PostWysłany: 22 Lis 2024 12:04 

Icek2024 napisał(a):
Generali: https://generalitravel.eap.pl/ - opcja "zadzwoń przez Internet" (zielona słuchawka). Można dzwonić normalnie "po sieci", bez połączenia z wifi. Sprawdzone osobiście.
Jest wymienione w poście powyżej, ale dopisek "analogicznie jak wyżej" może sugerować konieczność połączenia wifi, jak w Uniqa, TN Europa i we wstępie posta.

Ja jeszcze doprecyzuję, że pisząc "po sieci" miałem na myśli połączenie internetowe GSM, a nie wifi, żeby ktoś nie pomyślał, że dzwoniłem normalnie przez połączenie telefoniczne.
 Profil Relacje PM off  

#2709 PostWysłany: 22 Lis 2024 23:58 

Mam pytanie. Jak uważacie? W lutym tego roku na zanzibarze, syn zerwał przeszczep ACL (wcześniej rekonstruowany) w . Ubezpieczenie z KK PKO infinity. Szkodę zgłosiłam, ale nie dostarczałam wszystkich dokumentów ponieważ czekała go operacja. Teraz jest już po, zbieram się do wysyłki dokumentów. Jak firma podejdzie do uszkodzenia Acl, jeżeli już wcześniej był rekonstruowany? Czy to uszczerbek na zdrowiu? w papierach jak byk stoi że to zerwanie przeszczepu.

#2710 PostWysłany: 23 Lis 2024 09:48 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
skipperek napisał(a):
podpiąłem swój numer komórkowy więc AXA myślalała że dzwonię ze swojego

Żeby nie robić OT odpisałem w wątku tanie-dzwonienie-miedzynarodowe-z-zagranicy,20,174259&p=1737343#p1737343
 Profil Relacje PM off  

#2711 PostWysłany: 15 Gru 2024 15:51 

Loty: 128
Kilometry: 310 463
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
Czy ma ktoś doświadczenie w sprawie ubezpieczenia podróżnego przy podróży na Ukrainę? Chciałem wziąć ubezpieczenie w Uniqa, ponieważ miałem z nimi dobre doświadczenia i moim zdaniem zapisy z OWU nie wykluczają Ukrainy, bo mówią tak:

2. Ochroną ubezpieczeniową Towarzystwa nie są objęte zdarzenia powstałe w wyniku:
1) działań wojennych, aktów terroryzmu, stanu wojennego lub
udziału Ubezpieczonego w zamieszkach, rozruchach, strajkach,
akcjach protestacyjnych, blokadach dróg i bójkach, z zastrzeżeniem ust 4;
2) działań zaistniałych w okolicznościach, przed którymi ostrzega
Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej,
w „Ostrzeżeniach dla podróżujących” o treści: „MSZ odradza
wszelkie podróże”, dotyczących zagrożeń związanych z wojną
lub wojną domową w przypadku wyjazdu Ubezpieczonego do
któregokolwiek z tych krajów lub pobytu w nim;

Czyli normalne ubezpieczenie kosztów leczenia i zdarzeń niezwiązanych z działaniami zbrojnymi na moje oko nie jest tu wykluczone, ale jednocześnie w aktualnościach na stronie Uniqa ma informację, że "Jeśli teraz planujesz podróż na teren Ukrainy, nie możemy zaoferować Ci ochrony w ramach ubezpieczenia turystycznego", choć podejrzewam, że może to być informacja z początku wojny.

Obsługa klienta Uniqa dziś nie działa, a sytuacja pilna, bo o wyjeździe za kilkanaście godzin dowiedziałem się rano. Gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia gdzie nie będzie problemów z ubezpieczeniem wyjazdu na Ukrainę, to będę wdzięczny za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#2712 PostWysłany: 15 Gru 2024 16:04 

srebrny
Zerknij tu: https://www.gov.pl/web/ukraina/informac ... rozujacych
W Uniqa się zatem nie ubezpieczysz.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Nvjc uważa post za pomocny.

#2713 PostWysłany: 15 Gru 2024 16:21 

niebieski
Ja to rozumiem właśnie trochę inaczej, bo mowa jest o wykluczeniu "działań zaistniałych w okolicznościach, przed którymi ostrzega MSZ", a MSZ ostrzega przed działaniami zbrojnymi, więc w moim rozumieniu koszty leczenia zdarzeń niezwiązanych z działaniami wojennymi nie zachodzą w tych okolicznościach i podlegają ubezpieczeniu. Ale moje pytanie wynika właśnie z tego, że moja interpretacja może być błędna, a nawet i głupia ;)
 Profil Relacje PM off  

#2714 PostWysłany: 15 Gru 2024 16:22 

srebrny
I właśnie jest błędna.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2715 PostWysłany: 15 Gru 2024 18:38 

Nvjc napisał(a):
Ja to rozumiem właśnie trochę inaczej, bo mowa jest o wykluczeniu "działań zaistniałych w okolicznościach, przed którymi ostrzega MSZ", a MSZ ostrzega przed działaniami zbrojnymi, więc w moim rozumieniu koszty leczenia zdarzeń niezwiązanych z działaniami wojennymi nie zachodzą w tych okolicznościach i podlegają ubezpieczeniu. Ale moje pytanie wynika właśnie z tego, że moja interpretacja może być błędna, a nawet i głupia ;)

Tak, jak napisano wyżej. Twoja interpretacja jest błędna. W punkcie 1. masz wymienione konkretne okoliczności, których wystąpienie doprowadziło do "zdarzenia", a które to powodują, że ochrona jest wyłączona. I tutaj faktycznie, gdybyś był w kraju, co do którego przed Twoim wyjazdem nie byłoby żadnych wzmianek MSZ, a w którym wybuchłaby wojna już w trakcie Twojego pobytu, to gdybyś złamał nogę na rowerze, to byłbyś objęty ochroną.
Gdybyś jednak pojechał na Ukrainę i tam złamał nogę na rowerze, to zgodnie z pkt 2., ochrony by nie było, ponieważ złamałbyś nogę W OKOLICZNOŚCIACH działań zbrojnych, które są powodem ostrzeżenia MSZ, a nie W WYNIKU tych działań, jak Ty rozumujesz..
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2716 PostWysłany: 15 Gru 2024 21:17 

niebieski
Dziękuję Wam obu, ja w sumie od początku zakładałem, że moje rozumowanie może być błędne, stąd zamiast kupować, pytałem tutaj mądrzejszych od siebie :) Jednocześnie przed postem odmieniałem Ukrainę przez przypadki w wyszukiwarce, ale jeden pominąłem i okazało się, że akurat pod nim kryła się odpowiedź na to, który ubezpieczyciel nie wyłącza Ukrainy z ubezpieczenia, więc ostatecznie stanęło na polisie od Generali.
 Profil Relacje PM off  

#2717 PostWysłany: 04 Sty 2025 11:21 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Czy ktoś orientuje się jakie długoterminowe ubezpieczenie zdrowotne jest dostępne dla Polaków?

Zakładam że mamy wyjazd na 6 miesięcy?

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#2718 PostWysłany: 04 Sty 2025 11:32 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Z tego co widzę najlepsza opcja to ubezpieczenie w ramach karty kk?
Ale nie potrafię odszukać informacji czy jest wymóg powrotu do kraju po jakimś czasie?

Profil Relacje PM off  

#2719 PostWysłany: 04 Sty 2025 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 85 497
Krajów: 16 / 7.5%
srebrny
Jak mam kk PekaO sa z Żubrem w ramach programu Miles&More czy na tej karcie mogę też opłacić indywidualne ubezpieczenie w czasie podróży dla siebie i moich współtowarzyszy?
 Profil Relacje PM off  

#2720 PostWysłany: 04 Sty 2025 19:07 

Loty: 47
Kilometry: 130 779
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
brzemia napisał(a):
Czy ktoś orientuje się jakie długoterminowe ubezpieczenie zdrowotne jest dostępne dla Polaków?

Zakładam że mamy wyjazd na 6 miesięcy?

Zapytaj w PZU. Kilka lat temu takie cudo było.
2019-2020
KL na 250 000, NNW 50 000, bagaż 3 000 na rok-ponad 3 kpln.
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.
brzemia uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2944 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 148  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości