Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Lis 2024 19:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Cześć,

kilka informacji:
1. Wymagane jest międzynarodowe prawo jazdy
2. Obowiązkowe (przynajmniej w Budget) jest wykupienie lokalnego ubezpieczenia dla posiadaczy międzynarodowego prawa jazdy (koszt: 43 USD za miesiąc, nie da się na krótszy okres)
3. Stan dróg jest przeciętny, nie występują płatne odcinki
4. Sporo fotoradarów - zazwyczaj są znaki informujące
5. Benzyza w świetnej cenie. Na stacjach lepiej mieć gotówkę - jedna ze stacji nie przyjmowała kart VISA/MC/AE
6. Nie ma problemu z parkingami
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 20 Lis 2024 19:30 

Loty: 60
Kilometry: 96 366
Krajów: 30 / 14.5%
ad. 2. W sixt na lotnisku 11 dinarów. Też na miesiąc.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Gru 2024 16:57 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
w hertz piszą, że koszt 12,5KWD
Cytuj:
Non-residents of Kuwait. Original documents must be presented at the time of rental:
- Passport Copy.
- Valid driving license from the country of origin.
- Visit/Business visa copy.
- An International Driving Permit (IDP). The IDP translates the national driving license into various languages and is not accepted without the national license.

A driving license insurance policy is mandatory for all renters except citizens of Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the United Arab Emirates and is available for an additional fee of KWD 12.50 for 1 month, KWD 17.50 for 2 months or KWD 19.50 for 3 months

#4 PostWysłany: 09 Sty 2025 12:44 

Polecam lokalną wypożyczalnię Rekab (https://rekab.com.kw/). Biuro w terminalu, wypożyczają na polskie prawo jazdy. Konieczne wykupienie ubezpieczenia w okienku obok (11KWD). Samochód w dobrym stanie (jakiś sedan Geely). Kaucja 50KWD zwrócona po tygodniu.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 09 Sty 2025 13:06 

złoty
To o czym piszesz @erfly to nie jest ubezpieczenie jako takie, tylko właśnie "ubezpieczenie od posiadania zagranicznego prawa jazdy"... W sumie nie wiadomo co to jest.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Kwi 2025 10:54 

niebieski
Czy ktoś z Was ma doświadczenia z Avisem? Nie mam międzynarodowego prawka i nie zdążę wyrobić, czy jest szansa, że zaakceptują krajowe?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Kwi 2025 12:56 

złoty
@Bulusia Raczej bez szans.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Kwi 2025 14:28 
Awatar użytkownika

złoty
@Bulusia Ale też jeśli nie zamierzasz wyjeżdżać poza miasto, to żadna tragedia - komunikacja miejska jest bardzo sprawna i widoczna na Google Maps (nie zawsze aktualna) oraz w ich własnej apce (lepiej) - tu znajdziesz sporo o tym: kwi-do-centrum-miasta,1162,82649 Ewentualnie Careem (ichni Uber).

#9 PostWysłany: 27 Kwi 2025 14:34 

niebieski
Kiedy właśnie chcę pojeździć po całym kraju, a i hotele mam rozsiane w kilku punktach. W regulaminie Avisa jest napisane, że jeśli nie "będą pewni co do tożsamości kierowcy" to wymagają międzynarodowego prawka. Ciekawe jak faktycznie do tego podchodzą. Zrobiłem rezerwację a nie zwróciłem na to uwagi...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 27 Kwi 2025 14:40 

srebrny
A prawka nie wyrobisz od ręki?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Kwi 2025 14:50 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 553 086
Krajów: 30 / 14.5%
srebrny
@Bulusia na międzynarodowe prawo jazdy do 3 dni roboczych trzeba czekać. Tyle teoria. Nie wiem kiedy lecisz, lecz bardzo prawdopodobne że dostaniesz je wcześniej - ale to już kwestia Twojej determinacji i zdolności przekonania urzędnika...
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Kwi 2025 16:25 

niebieski
@boots @tarman wszystko prawda... jeśli się ma polskie prawo jazdy :D ja niestety mam irlandzkie a w Dublinie będę dopiero na dwa dni przed wylotem. Niestety w IRL wniosek o mnar prawko wysyła się pocztą i wszystko trwa. No nic, chciałem przycebulować i przytulić punkty do M&M z promocji Avisa, ale jak widać nawet Januszem nie jest lekko zostać... Pisał @erfly o innej wypożyczalni i faktycznie na ich stronie jest info, że akceptują europejskie prawka, więc pewnie tak się historia skończy.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Maj 2025 13:30 

niebieski
Jako że jestem na miejscu, odpowiem sam sobie :D
Od kwietnia zmieniły się przepisy na bardziej rygorystyczne i nie ma już żadnej furtki na wynajęcie auta bez mnar prawa jazdy. Również wspomniana przez @erfly Rekab auta na lokalne prawko nie wypożyczy (mimo że na ich stronie jest napisane co innego). Podobno wedle nowych przepisów takie wynajęcie grozi nawet odebraniem firmie licencji, więc oczywiste jest, że nikt nie będzie ryzykował dla jakiegoś turysty, zwłaszcza z niekrólewskiej rodziny...
Pozostają więc autobusy - ceny bez zmian 250 flisów za przejazd, ale kurs nocny z lotniska (o 3 rano) do Ibisa Sharq busikiem CityLink kosztował 2 dinary. Prawda jednak taka, że w gruncie rzeczy to raczej była współdzielona taksówka niż regularny miejski autobus. Pasażerów było sześciu i każdego kierowca odwiózł pod wskazany adres. Oficjalne taksówki z lotniska mają stałą taryfę 10 KD.
Poza tym sympatyczna pogoda: 42 stopnie teraz....
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 19 Lut 2026 00:43 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 30.9%
niebieski
auto wziąłem przez discovery cars z green motion. Na tydzień przed odbiorem przyszedł mail, że mogę zrobić self checkin i uzupełniłem dane i wgrałem zdjęcia prawa jazdy polskiego.
Przy odbiorze nikt nie prosił o międzynarodowe prawko jak również nikt nie chciał opłaty za ubezpieczenie, tych 11KWD.
Sprawdziłem i ja zapłaciłem koło 247 pln za dwa dni plus około 36 pln za fotelik za dwa dni! (depozyt około 2900 PLN).
W Kuwejcie pierwszy raz dostałem auto z zamontowanym już fotelikiem i to dobrze zamontowanym choć ciągle na pasy a nie isofix.
Uwaga taka, że wracając na lotnisko autostradami nie ma widocznej stacji benzynowej i łatwo zapomnieć o dotankowaniu (jest podobno na T4). Miałem wybór albo zapłacić za niezatankowane paliwo koło 15 KWD (oni mają jakieś przedziały więc czy brakuje 1 czy 2 kresek to płacisz jakaś stałą stawkę) lub mogłem sam wrócić na stację lub dać pracownikowi 3-4 kwd i on pojedzie i sam zatankuje. Wybrałem opcję 3 i jeszcze przyjęli gotówkę w SAR i BHD co mi została więc w pełni polecam green motion.
 Profil Relacje PM off
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości